fbpx

Građanski rat u Sjedinjenim Državama je fantapolitika? – Čini se da ta tema traži raspravu

Kip slobode

Kako je nedavno objavio The Hill, anketa koju je proveo Institut za politiku i javne službe Georgetown pokazuje kako najmanje 70 posto birača u svim dobnim skupinama, bilo bijeli, crni ili latinoamerički glasači, osjeća da se „Sjedinjene Države kreću u smjeru građanskog rata“.

Podijele u američkom društvu su postale sve izraženije još za vrijeme drugog Obaminog mandata, a pukotine u američkom društvu su danas toliko naglašene da se određene zajednice više ne dijele samo na etničkom ili vjerskom principu, već svjetonazorski, politički, socijalno i po svim drugim važnim i manje važnim pitanjima za američko društvo.

Iako se glasači slažu da društvene podjele rastu, čini se da se ne slažu oko izvora podjela. Većina republikanaca kaže da su demokratski politički lideri, društveni mediji, velike novine i kanali CNN i MSNBC posebno odgovorni za političku podjelu, dok većina demokrata smatra da su krivci republikanski politički lideri, društveni mediji, Fox News, interesi bogate elite i predsjednik Trump, naravno.

Ako smo proteklih godina često govorili o „balkanizaciji“ suverenih zemalja, a Libija, Sirija i Irak su samo neke od njih, gdje se kao razlozi navode nepravedno nametnute kolonijalne granice, različite etno-religijske skupine koje su prisiljene živjeti u tim umjetnim granicama, sektaški sukobi i slično, sada se otvara pitanje je li moguća „balkanizacija“ Sjedinjenih Država, uz neizbježan rat koji prati takav proces?

Kada su u pitanju druge zemlje, takve ideje uvijek dolaze od strane američkih stratega, koji su ujedno jedini krivci za probleme zemalja koje danas potresaju etnički i sektaški sukobi. Po mnogima je problem najlakše riješiti tako da se presiječe „Gordijev čvor“ i na razvalinama starih stvore nove države.

Amerika je još uvijek velika svjetska supersila koja negdje uspijeva nametati ovakva rješenja. Međutim, što kada bi netko spomenuo „balkanizaciju Amerike“ i kao rješenje unutarnjih problema u toj zemlji predložio „Razjedinjene Američke Države“? Netko će reći da se radi o „fantapolitici“. No, je li baš tako? Kao što je rekao francuski moćnik i po vlastitom priznanju član masonske loze “Reda Velikog Orijenta“, Jacques Attali: „Nijedno carstvo, čak i ako izgleda vječno, ne može trajati zauvijek!“

Iako se već godinama govori o skorom padu Sjedinjenih Država, propasti i dekadenciji, multipolarnom svijetu i tako dalje, ta je zemlja još uvijek svjetska supersila, čak i s dolarom koji gubi prednost u odnosu na ostale svjetske valute. Međutim, isto tako postoje brojni signali koji upućuju da se carstvu i američkom režimu ipak bliži kraj.

Uzmimo stariju vijest kada su SAD odlučile zatvoriti svoju povijesnu bazu u Jemenu i povući vojno osoblje, uključujući specijalne postrojbe i diplomatsko osoblje. Izgovor je bio da se povlače zbog sve većih sukoba Huti boraca, militanata jemenske Al-Qaede i snaga odbjeglog predsjednika mansura Hadija. To je bio važan trenutak, jer su se američki vojnici do tada uvijek povlačili na kraju sukoba, a ne u vrijeme eskalacije.

Točno je da su SAD ostale akter u sukobu, ali su u njega gurnule nesposobne vojske Saudijske Arabije, UAE i Sudana, koji s lokalnim militantima do danas nisu uspjeli poraziti pokret Ansarullah i sve moćnije Huti milicije. Još više čudi da je evakuiran kontingent u Jemenu, jer on izravno nadzire strateški važan Adenski tjesnac. Takvo što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo i Washington bi svim silama branio svoje interese. Dakle, ista ona vojska koja je godinama čekala bilo kakav izgovor za intervenciju bilo gdje u svijetu iz Jemena je jednostavno pobjegla. Kasnije je na cijelom Bliskom istoku vidno oslabio utjecaj Sjedinjenih Država, a jača utjecaj Rusije, Kine, Irana i dijelom Turske.

No, ovo je samo vrh ledenog brijega, koji ispod krije nagomilani javni dug od preko 23 000 milijardi dolara, etničke i socijalne napetosti u samoj Americi, gospodarske teškoće i niz drugih unutarnjih problema, što su sve znakovi propadanja jedne velesile.

Očiti znakovi slabljenja Sjedinjenih Država su brojni. Ranije je predsjednik Obama bio potpuno nevažan i nemoćan s Kongresom u rukama republikanaca, a danas Trumpa blokiraju Kongres i „duboka država“, koja doslovno poništava odluke koje donese i kao predsjednik naredi da se provedu.

Institucionalna pat pozicija je vrlo ozbiljna. Ona je u Obaminom mandatu već dovela do gašenja rada vlade, takozvani „shutdown“, a isti problem je, popuštajući pred prijetnjama, morao rješavati i Trump.

Politička karta

FOTO: Politička karta s granicama saveznih država i okruga s demokratima (plavo) i republikancima (crveno) u Sjedinjenim Američkim Državama 2016.

Potom treba spomenuti krizu u odnosima s ključnim saveznicima, kao što su Turska i brojne zemlje Europske unije, neslogu unutar NATO pakta i nemogućnost da se nametne željena politika zemljama u svijetu, što su prethodne uprave činile nezamislivom lakoćom.

U svijetu financija je Washington izgubio utjecaj u svojim najmoćnijim instrumentima, MMF-u i Svjetskoj banci, a za sve je „kriva“ Kina koja je udarila čvrste temelje paralelnoj globalnoj financijskoj instituciji, Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci, kojoj su se pridružili brojni američki saveznici. Ne treba posebno spominjati gubitke zbog sve manje udjela dolara u međunarodnoj trgovini, posebno među zemljama Azije, što je opet zajednički dugoročni plan Kine i Rusije.

Američka administracija se pokazala nesposobnom da se suoči s izazovima u vanjskoj politici, što se posebno vidjelo u kaosu Bliskog istoka i nemoći kada je u pitanju Rusija Vladimira Putina.

Unutar vlastitih granica se Amerika suočava s porastom kriminala, ali je za vladu najveći izazov bio pobuna koja je započela u kolovozu 2014. u Fergusonu, Missouri. Naime, nakon što je policajac Darren Wilson nepotrebno ustrijelio mladog Afroamerikanca Michaela Browna, diljem Amerike je počeo val prosvjeda koji su često prerastali u sukobe s policijom, a situacija se nije smirivala tjednima. Napetosti između američke policije, Nacionalne garde i Afroamerikanaca, te ostalih koji ne žele živjeti u policijskoj državi su za Washington je nerješiv problem.

Kao da to nije bilo dovoljno, 2015. su se u Americi pojavili naoružani crnački odredi. U Austinu, Texas, pripadnici streljačkog kluba „Huey P Newton Gun Club“ marširali su kroz središte grada i zaustavili se s dugim oružjem ispred zgrade Savezne državne uprave Texasa. Klub je dobio ime po suosnivaču stranke „Crne pantere“, a svi su članovi su nadahnuti njegovim likom i djelom, što priznaje i pripadnik kluba Erick Khafre.

„Crne pantere“ u Americi povezuju s ekstremističkim taktikama borbe, ali Khafre je rekao „kako njegova skupina nije zainteresirana za nasilje“.

„Mi smo zainteresirani za to da ljude naučimo što su njihova prava i želimo braniti svoju zajednicu. Solidarni smo sa svim ljudima koji su marširali i protiv policijskog terora“, rekao je Khafre.

Međutim, konzervativni list Conservative Tribune tada je ovako opisao okupljanje sljedbenika „Crnih pantera“: „Marširali su prema Texas Capitolu, nosili dugo oružje i neprobojne prsluke. Riječ je o članovima Crnih pantera koji su pozvali za ubojstvo policajaca. “Svinja je svinja, a jedina dobra svinja je mrtva svinja” i “Oink, oink, Bang! Bang“.

To su samo neki od brojnih opscenih napjeva prosvjednika koji su poticali na ubijanje policajaca. Događaj se dogodio u tijekom mimohoda na kojem se promovira pravo nošenja oružja. No, prosvjednici nisu bili tamo kako bi pokazali svoju ljubav prema oružju, nego da potaknu strah u ljudi koji štite građane ove zemlje, kao što kaže Tea Party.

Kasnije je navedeno da su prosvjednici članovi skupine poznate kao “Naoružani ujedinjeni front” (AUF).
“Naoružani United Front” je skupina navodno sastavljena od više crnačkih organizacija, uključujući članove “Nove stranke Crnih pantera”, kao i pripadnika pokreta u nastajanju “Black Lives Matter”.

Conservative Tribune dalje optužuje milijardera Georga Sorosa da je on izdvojio najveći dio sredstava za pokret “Black Lives Matter”, koji je stekao masovnu pozornost u prosincu 2014. kada su članovi pokreta na prosvjedima u New Yorku skandirali: “Što želimo? Mrtve policajce!”.

„Ništa ne iznenađuje, jer Obamina administracija još nije osudila ili komentirala prosvjede, unatoč smrtnoj opasnosti koju oni nose za one Amerikance koji svaki dan stavljaju svoje živote na kocku kako bi zaštitili svoje sugrađane“, zaključio je tada američki konzervativni dnevni list.

Tu je i opasnost za dolar kao svjetsku valutu, kojeg jedva uspijeva spasiti FED, koji je nedavno kupio američke državne i pustio u opticaj svježi kapital. Sve poluge kojima se služi Wall Street počinju slabiti, a to je najčešće znak skorog pada burze, iako su burzovni analitičari skloniji govoriti o navodnom „kalkuliranom riziku“.

Sve navedeno, uz nemogućnost provedbe plana ekonomskog oporavka zemlja od strane Donalda Trumpa, ključni su znaci strukturnog opadanja američkog carstva.

Građanski rat?

Govoreći o građanskom ratu, treba reći da je to ozbiljna stvar, kao i „balkanizacija“ Sjedinjenih Država, ali nije scenarij kojeg unaprijed treba isključiti. Tome treba dodati i jaz između bogatih i siromašnih, kao i količinu oružja i streljiva danas u Americi.

SAD su moćno svjetsko gospodarstvo i ovakav scenarij se mnogima čini nemoguć, ali razorni kolaps dolara i sve manje opcije Wall Streeta da svijetu nameću svoje diktate, uz nikada završeni institucionalni sukob, moguće terorističke napade ili izvanredne prirodne katastrofe, bi također mogli biti katalizator propasti Sjedinjenih Država kao svjetske velesile.

No, kako se čini, najveća opasnost se krije u samoj strukturi Sjedinjenih Država i heterogenosti te zemlje. Sve do prije nekoliko godina je Amerikance povezivao „američki san“ i mogućnost prosperiteta, odnosno, relativno lak ulazak u klub srednje klase. Danas toga više nema i sve naglašenje su rasne i etnoreligijske razlike među stanovništvom, kao i rastući antagonizam između bogatih i siromašnih, bez obzira kojoj skupini ovi drugi pripadali.

Navedeni su mnogi uzroci koji bi mogli dovesti do kolapsa američke velesile i koji bi mogli biti okidač za početak građanskog rata. On bi mogao izbiti zbog bilo kojeg od navedenih razloga ili zbog nepoštivanja političke volje građana. Na primjer, sukob Bijele kuće i Kongresa koji bi uzrokovao prestanak rada vlade ili čak usvajanje zakona protiv posjedovanja oružja. Ovdje treba reći da se Trump nije dobro snašao u ujedinjenju nacije oko istih vrijednosti. Dok se u vanjskoj politici, iako nespretno, pokušava držati predizbornih obećanja, na unutarnjem planu je pretvoren u glasnogovornika republikanskih jastrebova, zagovornika sile koji predstavljaju uglavnom bjelačko stanovništvo i ekonomski prosperitetniji dio zemlje. No, postoje li uvjeti za građanski rat u Sjedinjenim Državama? Analizirajući situaciju, ispada da su uvjeti idealni.

Trenutno u Americi postoji i deset relativno jakih separatističkih pokreta i svi su itekako ambiciozni. To su Južna liga (Dixienet), Nacionalistički pokret Teksasa (Texnat), Teksaški secesionisti (Texas Secede), Stranka za neovisnu Aljasku (AKIP), Pokret za suverenitet Havaja (Hawaii-Nation), Druga republika Vermonta (Vermont Republic), Republika Lakotah koju bi činili Sjeverna i Južna Dakota, Nebraska, Wyoming i Montana, pokret „California Rebellion“, Pokret „Cascadia Now“ za stvaranje nove države u koju bi ušle Britanska Columbia, Washington, Oregon, Idaho, Aljaska i sjever Kalifornije i Stranka za neovisnost Portorika od Sjedinjenih Država koju podržavaju Venezuela, Kuba i druge latinoameričke vlade.

Odavno je poznato da Amerika kao zemlja nije ni politički homogena i podijeljena je u tradicionalno republikanske države i tradicionalno demokratske, iako je u nekima na posljednjim predsjedničkim izborima došlo do neočekivanog preokreta preferencije.

Međutim, ono što je važno je da SAD više nisu etnički homogena zemlja kao u vrijeme Tocquevilla, nego je to multietnička zemlja, ali ne i ravnomjerno multietnička. Ova karta pokazuje dominantne etničke skupine u svakom dijelu zemlje.

Etnička karta SAD-a

FOTO: Etnička karta Sjedinjenih Država

Potom je posebno važna prisutnost Afroamerikanaca u pojedinim američkim saveznim državama i okruzima, jer je riječ o etničkoj skupini koja najviše trpi segregaciju, socijalnu i društvenu nepravdu.

Kao što je poznato, u svim novijim ratovima, onima u Siriji, Iraku, Libiji, Ukrajini, Jemenu i drugdje, su etničke, političke i vjerske komponente posebno važna. Analizirajući Ameriku bi se zemlju lako moglo podijeliti da „demokratski zapad“, iako s Kalifornijom demokratskom, ali državom u kojoj su Latinoamerikanci apsolutna većina.

Sjeveroistok također pripada demokratskoj stranci, ali s etničkim Europljanima. Od Texasa do sjevera su bijelci i republikanci, a jugoistok zemlje većinu čine Afroamerikanci kojima vladaju bijeli republikanci. To je svakako najopasnije područje potencijalnih sukoba.

U religijskom smislu su Sjedinjene Američke Države multireligiozna zemlja, iako i taj čimbenik također može biti važan u budućnosti.

Sjedinjene Američke Države imaju najveći broj dobro naoružanog stanovništva s oko 90 komada vatrenog oružja na 100 stanovnika. Uz sektaštvo i snažnu prisutnost naoružanih bandi to svakako predstavlja jedan od glavnih razloga koji bi mogli dovesti do oružanih sukoba.

Sada se vidi da je itekako moguć scenarij u kojem bi došlo do kolapsa američke moći i izbijanja građanskog rata. Dakako, sve dok dolar i američko gospodarstvo koliko toliko stoje na nogama, od svega ovoga vjerojatno neće biti ništa.

Ali što ako se dolar po pritiskom drugih sila, ali prije svega zbog kratkovidne politike američke uprave koja carine, sankcije, embarga i druge kazne nameće na dnevnoj bazi, saveznicima i suparnicima, bez razlike, uruši? Inicijative Kine i Rusije i brojnih drugih zemalja, ali i unutarnje politike Federalnih rezervi i američke administracije dolar zaista mogu pretvoriti u hrpu bezvrijednog papira.

Što onda? Tada ćemo svjedočiti kraju „Američkog carstva“ i izvana promatrati borbe sukobljenih frakcija i kako carstvo nestaje u unutarnjih podjelama.

Nestanak svjetskog žandara bi nas mogao gurnuti i u Treći svjetski rat, koji je zapravo već u tijeku, a svi zamrznuti sukobi bi se istog trenutka odmrznuli.

Propast nacije koja u pravom smislu riječi predstavlja neoliberalni kapitalistički sustav bi nas istovremeno uvela u razdoblje postkapitalističke tranzicije, koju već sad mnogi vide kao neminovnost. To će biti bolna tranzicija, gdje će kapitalizam i dalje postojati, što je logično, jer je alternativa jednako neprirodan režim, ali neće imati ideološku podršku koju su mu osiguravale SAD. Mnogi se pitaju što nam onda slijedi? To nitko ne zna, ali je sigurno da već sad treba tražiti model prikladan za sve ljude, što znači model inkluzivan i za privatno poduzetništvo, ali u kojem će država ili društvo čuvati i upravljati nacionalnim resursima i najvažnijim sektorima gospodarstva. Takav „hibrid“ uopće ne bi bilo teško osmisliti, ali je „problem“ što bi u njemu elite koje se bogate na postojećem modelu u Sjedinjenim Državama, EU, Australiji, Kanadi i još nekoliko zemalja, ostale bez zajamčenih milijardi dolara prihoda.

S obzirom na to da ne postoji univerzalni model demokracije, koji se u obliku zapadne liberalne višestranačke demokracije htio nametnuti kroz unipolarni svijet, vjerojatno će narodi ili skupine naroda morati pronalaziti različite modele, učinkovite u smislu ekonomskog rasta i stabilnih financija, ali i primjerene njihovim tradicijama, kulturi i običajima koje neće izvoziti po svijetu.

A ako SAD moraju nestati u vihoru građanskog rata, ne mogu preživjeti zato što bi to netko volio ili osuđivao, već će se to dogoditi zbog pogrešnih politika vladajuće elite, koja se odavno otuđila od „običnog puka“ i na prave probleme koji podrivaju temelje Sjedinjenih Država odgovaraju pogrešnim receptima.

The Hill

Balkanizacija na globalnoj razini – Pokušaj hegemona da ponovno iscrta granice svijeta

Nakon Bliskog istoka SAD pokrenule proces balkanizacije Latinske Amerike

Prema anketi: 70 posto Amerikanaca smatra kako se njihova zemlja nalazi na rubu građanskog rata

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
64 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Semiramida u đu jorku će pasti kao i ona u babilonu kad tvorci iste odluće.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

Podjela uloga za Balkanizaciju USA :

Slo,Hr,Bo,Sr,Cr,Ko,Ma(kao najsjeverniji) ?
Malo fantazije i kreacije i tko je za sve kriv i tko prvi počinje?
Ajde idemo !

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Uskoro té državě budu preformirane u noví savez.

Patetika
Gost
Patetika
11 mjeseci prije

Jedina relevantna podjela: Proruski, Antiruski i neopredjeljeni.

Patetika
Gost
Patetika
11 mjeseci prije

Krivi su Amerikanci…

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Keivi su takvi ko ti, patetično zaježljivi!

Patetika
Gost
Patetika
11 mjeseci prije

Prvo biste prekrajali ustavni poredak Moldavije, a sada i Amerike. Ambiciozni!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Patika :
Prvo bismo prekrajali ustavni poredak Prekrajine !

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

“Nestanak svjetskog žandara bi nas mogao gurnuti i u Treći svjetski rat, koji je zapravo već u tijeku, a svi zamrznuti sukobi bi se istog trenutka odmrznuli.”
Sve je rečeno u ovoj rečenici što me plaši jer mjesecima pišem da ako aktualni predsjednik “velikog brata” dobije još jedan mandat i ako BREXIT prođe kako treba onda slijedi možda raspad EU i novi ratovi u Europi, i nažalost novi, još krvaviji balkanski ratovi!!

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Nece bití třecí svjetski rat,netřeba s se bojati.treci svjetski rat trebao je početí 2014 majdanom u Ukrajini a istovremeno napadom na rusiju u režijní americké Elite kojí je sprijecen

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

I ja sumnjam u Treći veliki ali nestankom svjetskog policajca stari računi bi došli u naplatu…teško je da bi se moglo grupisati u dve grupe ali svi protiv svih bi bio realan scenarij.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Pa gospodari kaosa najviše vole kaos, još ako je svjetski svako na svakoga kučeš veće sreće za gladnog stvora.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

moras znati kako se realiziraju ratovi a ovog trenutka novi globalni centri,kina,rusija i iran nemaju interes za trecim svjetksim ratom a niti globalisti.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

General Konstanin Petrov zna.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

To si dobro rekao Milance iz Ceske…..u ovom trenutku niko nema interesa za sukobe sirih razmjera jer za ratove tog obima tope se resursi i ljudski i materijalni ….Za carkanje i sukobe niskog intenziteta svi su izgleda raspolozeni ali i to odnosi resurse koji nisu vjecno dostupni….Politika je Logican nastavak zavrsenog sukoba ….Galaxija ceka na ljudski rod da je osvoji i naseli a sve ostalo sto ne doprinosi cilju osvajanja Svemira je na nivou Paleolita i Prvobitne Ljudske Zajednice (citaj primata u pred evolutivnom razdoblju)

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
11 mjeseci prije

Svaka zlo- imperija koja je napala Srbe-ju …pre ili kasnije dozivjela je svoj kraj.

Banana
Gost
Banana
11 mjeseci prije

a ni Srbija nije više u cvijetu mladosti.. svakim danim je sve manje i manja…

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Gradjanski rat je moguc u americi ako americká drzavne elita neposlusa globaliste i ako křenu u još jací sukobu protiv Trumpa.Amerka sá 5 Posto stanovnistva na kugli zemaljskoj koristila preko 50 Posto prirodnih bogastvi na planeti .Ta bogastvi je otimala okupacijom država raznih po svijetu.Globalisti dá Bi sacuvali život na planeti zemlje, moraju Ameriku Kao takvu preformirati ,inace přijetí ekonomski,ekoloska katastrofa i moguci nukleární rat.Globalisti nece dozvoliti pobjedu americké drzavne Elite protiv Trumpa,ako ta elita sama neshvati neke stvari,globalciki ce im rezirati gradjanski rat kojí ce bití jako krvav.Zato,ovih Dana Trump seli do rodnog mjesta u Kaliforniju,napusta New Jork jer to je najveci centar Elite.Sto značí dá scénáříj neimírá křeče naj prije u New Yorku.

Busola
Gost
Busola
11 mjeseci prije

Treba pod hitno osnovati Bijele kacige u SAD-u i američki opservatorij za ljudska prava u Vinkovcima koji će se nalaziti u burekdžinici kod Kajtazija. Ne štima im u industriji , jedini spas je dokapitalizacija i nova privatizacija većih tvrtki.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Hahahaha dobra.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Kalifornija pod hitno mora poruciti S-400 kako bi zastitila liberalna prava od Trampa.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

Djekna jos nije umrla, a kace ne znamo

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Biti će interesantno kako psihopate i lobotomizirane usa ovce žanju oluju… Što se tiče europe i posebice Balkana, ne vidim da će tu biti nekog većeg rata. Rusija se već pozicionirala i dodatno se pozicionira u regionu, nije sporno da imaju svoju preferenciranu državu koju ubrzano naoružavaju, međutim njihova politika nije poput američke. Umjesto da tjeraju i podbadaju jedne na druge da se kolju i profitiraju na tome, primijeniti će sirijski pristup – pregovori i dogovori uz razumno rješenje za sve, a bombanje ako se baš mora. Biće konkretne promjene stanovništva na KiM, ali drugdje se situacija može samo još dodatno stabilizirati.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Čemerika je ogledni primjer bajke putem koje tama zaslijepi pohlepu kod zemljana koji u toj zasljepljenosti trće u susret njoj da ih proždere i izbaci ko fekalije. Ta bajka će trajati dok ne naprave novu to jest ne unište pola svijeta da je instaliraju.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Pazi ti Nijemca koliko ih je!!!

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Pa zar to nisi znao, malo je falilo da službeni jezik čemerike bude ja vol. Dobro su ih skoncentrirali da švabe poznate ko poslušni drže strukturu stabilnom.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd SAMO jedan glas je presudio da službeni bude engleski a ne njemački jezik!

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Znam za to, iznenadila me površina koju prekrivaju….ta kompaktnost stvara dobar preduslov jedinstva teritorije.

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Napisah isto sto i Zeljko a nisam ranije procito Zeljkin komentar pa moram da obrisem svoj komentar

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

A super. I ja napisah. Ovo postaje time consuming aktivnost. Pa ljudi ne posvećuju dovoljno pažnje…

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Taktilno je i tipkanje i pipkanje ali bolje ne odjednom, bolje bez multitaskinga ali ne štedi vrijeme.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Falio jedan glas.
Jedan glas je falio i da kajkavski bude službeni jezik u Hrvatskoj?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

……da se ne baci…..
U nas se starčad bori za misto u staračkom domu……. Da mogu na miru igrat tombolu, domine….. vest goblene.
U Americi se starčad bori za misto u pridsidničkom uredu. Da se mogu na miru igrat soldatima, kanonima, reoplanima….
Mi nemamo, al arčimo…. More nam se. Ko jebe svit i okolicu…. Volimo trajbat i ništa ne radit…. Činit škerce…. Do samega kraja.
Oni imadu, a cide do zadnjega…. Ni umrit im se ne da. Šćeta je, kolko vole radit….. Svitom vladat i sranja činit…. Do samega kraja.
P.S.
Izbacio Mujo golu djecu van, na jaku studen…..
Mujo, šta radiš, razboljet će se djeca…….
Našo neki stari sirup, pa reko, da se ne baci…..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Dalton :
Crvenkapica nosi hranu baci,
da se ne baci,
u krevetu domaći izdajnik,
ugurao baku u bačvu od S-400,
lovac Luka :
Aco!Naočare u vis ili pucam !
Ću da ti pocepam prevarantsku govornicu !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

@Umpah Pah
Crvenkapica….
Sirota mala djevojka…… ”rođena s krive strane željezne zavjese”…….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Dalton :
Svjetski rat ?

Prvi,Drugi,Treći,
nije važno !

Važno je sudjelovati (P.D.C) !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

@Umpah Pah
Borit ćemo se do zadnjeg….
I još nam neće bit dosta.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Daltone
Nemoj tako o Crvenkapici…mislim pravoj, iz priče,
Gupače bezobrazne zaista ne spadaju u to…
Hoću reći, čini mi se da se tako prostituira priča o Crvenkapici…😊

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Draga, Vi to hoćete reći da sam se zabunio…..
Da sam u stvari mislio na onu koja je sve bitno prespavala……
Umpah je kriv……
P.S.
Jess….. sad sam se izvadio…… 🙂

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Ilustracije atomskih gljiva iznad USA gradova,u ovom slucaju kipa slobode,mogu se jos vidjeti na rezimskim portalima Irana i Sjeverne Koreje,odnosno u video porukama Isilovaca.Vjerujem da je nuklearnim komentatorima sada srce na mjestu.Sumnjam da razmisljaju toliko daleko, pa da se upitaju koliko bi u tom scenariju oni pokupili americkih gljiva.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Dovoljno za omlet, valjda. Pečurke su zakon. A ti ne bi trebalo da promoviraš te totalitarne režime na ovome portalu, sendvičaru proiranski.

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije

Stara izreka-“na zapadu lova a na istoku mudrost”! Nekako mi uvek ovi mudriji bolje prođu….težak je put do cilja al’jedini isptavan. Slabe nacije se zalepe za blještavilo neona, nemaju vremena “mudro čekati”

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Dali ce u americi biti gradjanskog rata i dali ovoj imperiji prijeti raspad ? Dali je ovaj tekstopisac iznio mozda pristrasne stavove i siri mozda propagandu u korist Rusije , Kine ili Irana ? Od kako postoji covjecanstvo neupitno je i nepobitno da su imperije u odredjenom trenutku nestajale sa svjetske pozornice .Jednostavno ako se razmislja na ovu temu dolazi se do zakljucka da je to neminovnost koja izgleda podleze nekom nepisanom zakonu i da taj zakon dosada nijednom nije sto bi se reklo u Bosni omano. I ako je danas Amerika najveca imperija nevidim razloga da ovaj zakon nju mimoidje. Citajuci o nekadasnjim mocnim imperijama koje su u odredjenom momentu nestale sa svjetske scene primjetio sam da se u sustini one nisu razlikovale jedna od drugih. Sustinski one su nastajale i razvijale se na racun drugih i njihovoj namjeri da druge potlace i podjarme. Znaci osnova postojanja i moci tih drzava bila je sila. I da se primjetiti da svaka imperija uz svoje postojanje je imala prefikse mocna i sila ali naposlijetku su nestale.Danas ima mnogo napisanih dijela o propasti Atlantide. Ko je ista o tome citao moze naslutiti o kavoj mocnoj drzavi se radilo ali njena moc i sila je na kraju nisu spasili. Jednostavno te mocne imperije imaju kob da nestanu .Dali to proklestvo dolazi od samog boga to neznam ali samo mogu konstatovati da tvorac i na ovaj nacin pokazuje da nista nije vijceno.Pa i ovaj mason Atli je u pravu i iznosi ovu tezu koja je izgleda po pravilu i aksiom. Nedavno sam citao na Sputnjiku jedan clanak o prorocanstvima , ustvari radi se o predvidjanju sta bi se moglo desiti u buducnosti na osnovu proslih dogadjaja. Ovakvu teoriju iznosi jedan cini mi se naucni znanstvenik iz Srbije koji svoju teoriju bazira na ciklicnim (u stvari sva dogadjanja se vrte u krug to jest ponavljaju u odredjenim vremenskim intervalima) promjenama koje su podlone zakonu uspona i padova i predvidjanja se vrse na osnovu matematickih izracuna.On jednostavno navodi ako je neka zemlja prije bila mocna pa poslije usla u fazu opstanka da poslije te faze slijedi opet faza uspona.Ja samo mogu reci da ova teorija o mogucem raspadu Amerike je izuzetno zabrinjavajuca stvar jer takav scenario moze biti izuzetno opasan po covjecanstvo. Prvo sta ti padne na pamet je a sta sa nuklearnim oruzijem. Nekad je bolje da se neki dogadjaji i ne dese.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

Pogledam naslov i grafičku opremu i pomislim
Ajd fala ***** Logično objavilo Milanu autorski uradak

Kad ono…ništa progutam knedlu
Shit happens

Idemo dalje, gibam na sljedeći članak.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

Građanski rat nastaje kada država nije u stanju da ga spreči – da stanovništvu “objasni kako to nije u redu” ili (što obično biva) da mu nametne važnija pitanja koja su po pravilu spoljni neprijatelj. U suštini vrlo je teško da do građanskog rata dođe ukoliko nema jakog uticaja spolja (što priču o spoljašnjem neprijatelju čini tačnom).

SAD ima neverovatno jaku obaveštajnu službu (službe), u stanju je da medijima kreira mišljenje po želji a tu su i društvene mreže, iako Amerikanci gube poverenje u vlast još uvek su snažno privrženi državi i dovoljno je mesec dana “pumpanja strane pretnje” da se stanovništvo ujedini bez obzira na sve razlike. Prema ovome građanski rat je apsolutno nemoguć, svi nemiri se mogu brzo preusmeriti ka “važnijem cilju”.

Ali iskustvo sa izborom Trampa kaže “očekujte neočekivano”. Možda će se ovaj “adut” iskoristiti u sukobu moćnih struja Zapada. Nadajmo se da do toga neće doći jer će to pokrenuti takav haos koji je teško kontrolisati a čiji proizvod lako mogu biti fašisti kakve do sada nismo videli.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
11 mjeseci prije

shumadinac: sve sto ste napisali stoji ali neka u americi nestane struje na tri dana pa da vidite kako je sve moguce.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Moze se ziveti dugo i sa stanjem niskointenzivnog gradanskog rata, sta se vec radi. Dok je otpor lokalan, neorganizovan, se moze.
Koliko se secam je jedino Ku Klux Klan stvarno iznenadio sistem i dobio ono sta je hteo.
Zavrsio se je gradanski rat. Grant je pustio svoje jer su jedva cekali da idu kuci da obraduju zemlju. Ostalo mu je samo oko 5 000 vojnika.
Na jugu je neki Jessie James pljackao vozove. Lokalni izdavac novina je odlucio da ga predstavi kao pobunjenika protiv severnjacke okupacije. To je inspirisalo klanovce da se organizuju u milicije. Nakupilo se je 500 000.
Bili izbori i nejasnoce u 5 saveznih drzava. Jug kaze da ce pustiti predstavnika severa da bude predsednik ako se oduzimaju prava crncima. Inace ce marsirati na Washington. Sever ima 5 000 vojnika, jug ima 500 000 milicije. Oduzeta su prava crncima. Zato su morali da se izbore ponovo 60-tih.

Acrobat
Gost
Acrobat
11 mjeseci prije

R. Dog @ Odličan komentar!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@shumy :
Vrlo je teško da do gradjanskog rata dodje
ukoliko nema jakog utijecaja spolja ?
Zabraniti poljske radove ?

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Desava se.
Sa Trumpom je nestalo dno, kao i na Balkanu. Ranije su vazila pravila „prikladnosti“ u politici. Sada, ako hoces pobediti moras igrati prljavije, populistickije, od Trumpa. To znaci „proste istine“, huskati jedne protiv drugih. Balkanizacija.
Da je stanovnisvo zadovoljno ne bi bio izabran Trump uopste. Distopijski filmovi i serije. Duh vremena. O tome misle amerikanci i to postaju samoispunjavajuca prorocanstva.
Na seminarima za sigurnost ne pita elita kako zastititi USA, vec kako zastititi sebe. Kad i masa i elita ocekuju sranje, ce biti sranja.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Elita kreira stvarnost i za sebe a pogotovo za mase, tim izjavama se i hvale ko Buš i Klintonka.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Ipak se je desio Trump. Jeli se secas koliko su bili iskreno sokirani? Nije se trebao desiti. Internet je promenio pravila igre. I stare elite ne prihvataju to. Trump igra prljavo, oni igraju prjavo. Sukob elita i ne postoje pravila vise.

burt
Gost
burt
11 mjeseci prije

već su davno u šezdesetima bile teorije o američkom građanskom ratu a u međuvremenu su snimljeni razni SF čija radnja se događa u budućnosti o istoj temi ali od svega toga neće biti ništa, niti će dolar propasti niti će se promjeniti globalni odnosi niti će Iran postati globalna nuklearna sila, to su Milančetove budalaštine i pivske teorije, još jedna Milančeta budalaština je da Trump drži sirijska naftna polja da uvjeri obične Amerikance da su SAD pljačkaši tuđih resursa a većina Amerikanaca ni ne zna za sirijska naftna polja niti im Sirija išta znači u životu, 2006 60% punoljetnih Amerikanaca nisu znali pronaći Irak na karti bliskog istoka a 75% nisu znali pronaći Iran i Izrael a 2013 preko 50% nisu znali pronaći Siriju

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

USA je bila blizu gradanskim ratovima vise puta. 60-tih, zbog polarizacije Vijetnamom vise nego sto se zna, ali je ispusten pritisak. Razlika je da je tada elita bila slozna. Sada se svada elita i igra prljavo.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Elita je uvijek složna, nebi bila gospodar stvarnosti tolike milenije. Smjenili su Nixona a donio im je petrodolar slobodan od zlata i uveo plačeničku vojsku da se mogu igrati do besvjesti zadnjih pola stoljeća. Elita je oduvjek igrala prljavo.

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije

Nicija nije do zore gorila… Dolar lagano izgleda malo po malo sve losije + toga ova nova ekonomska stvarnost gdje se stampa k’o ludo a kamate na obveznice su u minusu lagano mirisi na ozbiljnu krizu… Ne ulazim u Milancetova izlaganja samo komentiram sto vidim.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Mir, Mir do Neba …I USA je dio svijeta …..I tamo ima dobrih ljudi ,mozda i oni zasluzuju da zive u miru … nije cijela amerika trula jabuka ….to je useljenicka drzava ima i tamo ljudi sa ovih prostora ….Zar su ratovi na Balkanu ili bilo gdje u svijetu donijeli nesto osim smrti i stradanja….Mir Mir do neba ,Mir medju ljudima

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije

Dodatno latinoamerikanci i afroamerikanci se mrze k’o korejanci i japanci… Ja citam americke lijeve i desne portale (poznate) i komentari su jako agresivni i dehunanizacija protivnika je takva da ti se krv smrze u zilama – medjutim, iako su portali citani komentatora nema vise od 20 tak 30 tak tako da (za sada) ne vidim neku ozbiljnu opasnist od izbijanja i fizickih sukoba. Dodatno, za gradjanski rat treba postojati i zaenteresirana elita a toga ja ne vidim iako bi neka jaca ekonomska kriza ovo mogla promijeniti…

Zax
Gost
Zax
11 mjeseci prije

Ova etnicka karta je najblaze receno glupost. Mislim razlike izmedju engleza njemaca iraca i amerikanaca? Svi bijeli krscani koji govore engleski. I svi se smatraju prije svega amerikancima. A i latinoamerikance smatrati homogenom skupinom je glupost. Sve su to podjele koje potenciraju elite kako bi lakse vladale i prisvojile svo bogatstvo. A to da ce americko carstvo propasti je sigurno. I sigurno je da ce stotinama godina nakon propasti tog carstva povjesnicari voditi debate o razlozima propasti. Osim ako ovi katastroficari imaju pravo. I civilizacija i ljudska rasa vise nece postojati

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Da sumiramo:
Konsenzus americke politike je nestao. Rubikon je preden. Moze se mrcvariti jos dugo, ali cela nece biti vise.
Recepat za „Obojenu“:
1. Sjebi im ekonomiju
Sa detronizacijom dolara ce traziti krivce i nasesti na skoro sve. Napasce se za ogranicene resurse.
Sta sledi? Kao i u svim balkanizacijama: fasizam.
Jeli pocinje biti prpa? Jeli pocinjemo hteti tajno da USA prezivi, jer je ovo ipak bolje?
Nema veze i ne mozemo. To je proces u kojem USA unistava samu sebe.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Prema Panarinu, kiji je prvi puta pričao o raspadu Usa na 6 država 1998., fakti.org prema AlterAmerica:
“…Обама је, у свом првом говору пред гувернерима, признао: да ће 41 америчка савезна држава – од укупно 50 – у 2009. имати дефицит буџета. А распад СССР је почео онога тренутка кад Москва више није имала одакле да највећим дотираним републикама – Узбекистану и Азербејџану – даје колико је дотад давала, па су тамо почели крвави међунационални сукоби. А и у Америци је само девет држава заиста богато. Присетите се: чак је и гувернер пребогате Калифорније, Арнолд Шварценегер, од Обаме тражио паре за гашење шумских пожара.»”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Luce :
Prema Umpah Pahu dovoljno je da od 50 saveznih država sve dobiju naziv ”Sjeverna” ?

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Umpa
😊 Ili,…”Južna”?
Tko ide na Zapad…završi na …Istoku?
Kuglaste mu kugle. Sferne i sferovite…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
64
0
()
x