Gradonačelnik Moskve – organizatori protesta želeli izazvati sukobe

Sergej Sobjanin
6 komentara

Organizatori neovlaštenih protesta u glavnom gradu Rusije želeli su da protesti prerastu u nerede, rekao je gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin u svom intervju za televiziju Rossiya-1.

“Očigledno, nisu svi koji su prisustvovali mitingu očekivali ovaj scenario. Ali, izgleda da su organizatori želeli da ih povuku u nerede” rekao je Sobijanin. Prema rečima gradonačelnika, mnogi od onih koji su učestvovali na mitingu nisu imali veze sa predstojećim izborima u moskovskom parlamentu.

“Mnogi učesnicu nereda nisu imali nikakve veze sa Moskvom pa ni sa izborima u moskovskoj Gradskoj Dumi (parlamentu).

Moskovske vlasti su upozorile učesnike skupa da ne smeju da krše zakon. Policija je upozorila na rizike različitih provokacija na neovlaštenom skupu odrazom juče (3. avgusta) i pozvala građane i posjetioce da izbegavaju učešće na ovim skupovima.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova u Moskvi, oko 600 ljudi je privedeno zbog učešća u neovlaštenom skupu u subotu na kojem se okupilo oko 1 500 demonstranata.

Otvoren je krivični postupak zbog nasilja nad predstavnicima vlasti i učešća u masovnim neredima. Prema istražnom komitetu, više od 10 građana učestvovalo je u organizovanju masovnih nereda u centru Moskve. Šest organizatora je uhapšeno po nalogu suda a administrativne mere su izrečene nad još 88 demonstranata.

demonstracijeprotesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
4 godine prije

Kad prosvjednik “ugrozi sigurnost” nekog pripadnika snaga sigurnosti negdje u amerokenjistanu.. taj isti prosvjednik tako dobije po tikvi, da bude sretan što nije čak i upucan na licu mjesta.

A ovdje u Moskvi su još i blagi prema nasilnim prosvjednicima.

Usporedite ove i prosvjede u Francuskoj, i ko je gore prošao.

Ovi su u Moskvi plaćeni prosvjednici. 😉

P***!

zed
4 godine prije

Nek se Rusi ponasaju kao Amerikanci, pa ce ih cijeli svijet postivati a onoj pro-natovskoj droci Ljubov Sobolj ruske vlasti moraju oduzeti pravnicku licencu.

tabula
4 godine prije

Zanimljivo je da hrvatski sluganski “objektivni” tisak i slični portali pišu o masovnim demonstracijama oporbe u Moskvi. Napravio sam jednu malu usporedbu broja stanovnika Moskve i Zagreba i broja demonstranata u Moskvi i zapitao se koliki bi to bio broj demonstranata u Zagrebu, kada bi uzeli odnos broja stanovnika u oba ova grada. Ispalo bi da bi taj broj u Zagrebu odgovarao broju od 80 prosvjednika, nikako preko 100. Pitam se da li postoji ikakav, pa i naj zagriženiji i politički od glave do pete ofarban novinar, koji bi skup od osamdesetak politikantskih budaletina mogao proglasiti masovnim demonstracijama? Tko zna, možda i bi. Ali bi bila katastrofa za eventualnog čitatelja da prihvati takav idiotizam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI