Guverner Teksasa zabranio pobačaje nakon šest tjedana, bez izuzetka ni u slučajevima silovanja ili incesta

Greg Abbott-Zabrana abortusa nakon 6 tjedana
20 komentara

Pristalice zakona pohvalile su državne dužnosnike, ali zagovornici prava na pobačaj nazvali su ga jednim od najekstremnijih zakona u Sjedinjenim Državama, zakon za koji tvrde da prijeti ustavnom pravu, koji navodno ženama omogućava pravo na pobačaj. Također, protivnici zakona obećali su da će zakon pokušati osporiti na sudu.

Guverner Teksasa Greg Abbott potpisao je zakon o zabrani pobačaja žena koje su trudne šest tjedana. Dužnosnik je rekao da će zakon osigurati da će “svako nerođeno dijete, čije srce kuca, spasi od ubojstva pobačajem.”

“Naš nas je Stvoritelj obdario pravom na život, no milijuni djece svake godine gube pravo na život zbog pobačaja. U Teksasu radimo na tome da spasimo te živote. I upravo je zaštita života nerođenih svrha ovog zakona”, rekao je guverner u video-prijenosu objavljenom na njegovim korisničkim računima društvenih mreža.

Novi zakon zahtijeva od liječnika provjeravanje postoje li otkucaji srca fetusa prije izvršavanja postupka pobačaja te zabranjuje postupak izvršavanja pobačaja ako se otkrije da postoje otkucaji srca. Zakon dopušta liječniku izvršavanje pobačaja ako “vjeruje da postoji hitna zdravstvena potreba”, ali i dalje zabranjuje postupak ako je žena zatrudnjela u slučaju silovanja ili incesta.

Zakon će stupiti na snagu u rujnu.

Teksas slijedi primjere drugih država koje su pod kontrolom Republikanaca, uključujući Arkansas, Idaho, Oklahomu i Južnu Karolinu, koje su početkom ove godine uvele gotovo potpune zabrane pobačaja. Međutim, prijedlog zakona koji je postao zakonom u Teksasu je jedinstven. Za razliku od zakona u spomenutim državama, taj zakon neće provoditi državni dužnosnici, nego stanovnici Teksasa.

U osnovi, zakon dopušta Teksašanima podnošenje tužbi protiv pružatelja usluga pobačaja kao i svake druge osobe koja bi pomagala pobačaj. Tužitelj ne mora biti u rodu s osobom koja želi pobaciti ili koja bi pobacila. Oni koji bi bili proglašeni krivima, suočili bi se s novčanom kaznom od 10.000 američkih dolara za svaki izvršeni ili olakšani postupak pobačaja. Ovaj detalj izazvao je zabrinutost među zagovornicima prava na pobačaj, jer neki od njih tvrde da bi liječnici i medicinske sestre mogli biti preplavljeni tužbama i da bi mogli biti uznemiravani od strane boraca protiv pobačaja.

“Svaki je građanin sada privatni državni odvjetnik. Sutra se može dogoditi da osobe koje su protiv pobačaja počnu nasumično podizati optužnice”, rekao je Josh Blackman, profesor ustavnog prava iz Pravnog fakulteta Južnog Teksasa.

Trenutni zakon o pobačaju zabranjuje postupke pobačaja nakon 20 tjedana (četiri i pol mjeseca). Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 90 posto pobačaja u Sjedinjenim Državama događa se tijekom prvih 13 tjedana trudnoće.

Greg AbbottTeksas
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
happy trigger
2 godine prije

ovoga treba proglasit vitezom i dat mu čin maršala južnjačke vojske….mogao bi oslobodit jug od sjevernjačkoj ropstva i usput spasit svijet

Alen
2 godine prije

Vrijeme je da se teksašani odcijepe od bagre..

Slonica
2 godine prije

Gdje je volje tu je i mogućnosti.
Tako se redovne trudnoće stave pod visokorizične ili sindrom???
Na kraju ostaje savjest sa obje strane ili zloupotreba iste.
Na kraju dana najbolji sudac je ogledalo/zrcalo/špigl.

Praetorian
2 godine prije

Ovo nakon silovanja ili incesta treba izbacit i onda je to ok. Ovako ostaje drugoj strani adut u tzv nazadnosti ove ideje. Treba biti umjeren u svemu, pa i u ovoj odluci

ZriBra
2 godine prije

Zakonske odluke ovog političara su mi zbunjujuće,da ne kažem sumnjive.Jučer ukida brnjice a promiće šprice.Danas ukida prenatalno umorstvo a do šestog tjedna to nije ubojstvo.Stoga su mi dosljedniji stavovi jedne naše radikalne feministice(V.R.) koja je na upit o abortusu odgovorila:”To je za mene UBOJSTVO,sve što može postati čovjek je čovjek,Ali ja mislim da žena ima pravo ubiti plod utrobe svoje,jer ga ubija u samoobrani.Ili ono ili ona.”Eto ne moramo se sa njom slagati ali imamo zajedničko polazište za raspravljati.Meni u ovoj tvrdnji je poticajan za argumentiranu raspravu pasus razlog),”ubija u samoobrani”,

Medo
2 godine prije

Liku spremiti metak u glavu kao i svim ostalim katotalibanskim govnarima. O originalnim talibanima ne treba ni pričati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI