Hong Kong: Prosvjednici podigli američke zastave i traže od Trumpa da ih “oslobodi”

Hong Kong
24 komentara

Skupina prosvjednika u Hong Kongu je podigla američke zastave i pozvala američkog predsjednika Donalda Trumpa da ih “oslobodi” od kontrole Pekinga, piše The Independent. Uz to, prema publikaciji, aktivisti su pjevali i američku himnu, te predali peticije američkom konzulatu i pokazivali plakate kojima su tražili takozvane „demokratske slobode“.

Stotine, prema zapadnim izvorima tisuće demonstranata u Hong Kongu, mahalo je američkim zastavama, pozivajući američkog predsjednika Donalda Trumpa da “oslobodi” ovaj grad koji je pod kineskom kontrolom, piše The Independent.

Istodobno, policija u blizini bila je neaktivna, dok su aktivisti pjevali američku himnu i pokazivali plakate sa zahtjevima za demokraciju.

“Borite se za demokraciju, podržite Hong Kong. Oduprite se Pekingu, slobodni Hong Kong”, uzvikivali su prije nego što su peticiju predali američkom konzulatu.

Ranije je američki ministar obrane Mark Esper pozvao Kinu da obuzda snage sigurnosti u Hong Kongu. Sličnu izjavu dao je i čelnik Pentagona, kada je gradska policija spriječila prosvjednike da blokiraju pristup aerodromu.

Prošli mjesec je Trump napomenuo da je Kina prije sklapanja trgovinskog sporazuma s Washingtonom trebala na “humani način” riješiti problem u gradu. Američki čelnik istovremeno je proteste nazvao “neredima s kojima se Kina mora suočiti”.

U usporedbi s protestima proteklih tjedana, tijekom kojih je policija koristila gumene metke, vodene topove i suzavac, skupovi koji su se održali u nedjelju bili su relativno mirni.

Masovne demonstracije u Hong Kongu su počele zbog prijedloga zakona o izručenju kriminalaca kontinentalnoj Kini, gdje bi im se sudilo. Ipak, prošlog je tjedna gradska vlast obećala povući inicijativu, ali mnogi prosvjednici smatraju da je takav potez beznačajan i prekasan. Zbog toga su takozvani „aktivisti“ proširili popis zahtjeva i sada traže dodatne „demokratske slobode“.

Mnogi prosvjednici su obećali da će nastaviti borbu, ali su jučerašnjom peticijom, koju su predstavnici američkog konzulata u Hong Kongu primili, pokazali gdje je glavni štab organizatora prosvjeda, što je detalj koji nije promaknuo ni vladi kineske autonomne regije, ni središnjim vlasima u Pekingu.

protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Venom
4 godine prije

Sve jih upakovati na neki brod i poslati u njihovu pravu zemlju Ameriku.

Zsphere
4 godine prije

Kina ce jednostavno ukinuti sve povlastice koje Hong Kong trenutno ima ako ovo uskoro ne prestane. U stanju su ako treba da premijeste cijeli grad sto su vise puta dokazali. Losa taktika onih koji su sve zakuvali, dugorocno samo ide u korist Kine. Cak ce ubrzati njen rast i moc ovim glupostima. Kinezi na nas gledaju kao na drugu vrstu sto je na neki nacin tacno. Ne dijele nikakvu empatiju ili osjecaje prema nama. Sve mi se cini da ce poslije sveg ovog tumbanja biti sjasi Kurta da uzjase Murta a ove provokacije samo ubrzavaju i pojacavaju dogadjaje koji ce se desiti.

Arcibald Rajs
4 godine prije

Kao da nezadovoljna zena trazi silovatelju da je izbavi iz braka i odvede putem mraka…koje ludilo…

Mirko
4 godine prije

Vise mislim da su to neki ubaceni elementi da komprotiraju prosvjed, ili samo da provociraju Kinesku vlast. Da bi bile Britanske jos bi razumio

Mirko
4 godine prije

Zasto ne razmisljamo sa druge strane, sto ako su iza ovih prosvjeda zapravo stoje Kinezi?

samo tako
4 godine prije

Eto, Trump samo što nije krenuo …
2047. godine najsiromašniji grad u Kini če biti upravo HK

Laki Topalović
4 godine prije

Treba biti posebno glup i ići pred američki konzulat predati peticiju. Ako je ono i bio fotošop, a nije, onaj sastanak vođa prosvjeda s američkom direktoricom konzulata političkih poslova, sad su potvrdili gdje se kuje zavjera. Glupi kao noć.

Tbilisi
4 godine prije

Mogu vjerovati u bilo što, ali u glupost nikada.

Izgleda točno, svemir i glupost su beskonačni.

Kuga
4 godine prije

Od pocetka je bilo vidljivo da iza svega u HK stoje amerikenjci. No kada ce netko poceti sa organizacijom narandzaste revolucije kod njih??

4 godine prije

To pohvatati i poslati na zapad. Kine, naravno.

Max
4 godine prije

Obojena revolucija.

Nije bitno tko
4 godine prije

Kineska vlada nek Hongkongu zatvori plin, vodu i prekine struju, pa če ameroljubci sami da se presele u USrA.

Nije bitno tko
4 godine prije

Tačno. To je deviantna pedeerisana bagra, koja živi u virtualnom svetu Hollywooda, pc igrica, 3d porniča i drogeraških halucinacija.

Macan
4 godine prije

Ni slike ni videa za ovakve tvrdnje…ljudi samo nedaju da se po njima gazi i zato su izasli na ulice, svaka im cast, da mi tako izlazimo cesce svima bi nam bilo bolje…

Emiliano Zapata
4 godine prije

Zamislite koliko su jadni kad se nadaju nekome poput Trumpa da ih oslobodi???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI