Ima li francuska vojska dovoljno vojnika za mogući veći rat?

Francuska vojska
19 komentara

Iako francusko Ministarstvo obrane ne isključuje mogućnost sukoba visokog intenziteta i smatra nužnim biti “što više odvraćajući”, unatoč tome radije povećava broj “cyber boraca” nego broj vojnika u vojsci.

Prema Le Figaru, velike vježbe Oriona trebale bi mobilizirati između 5.000 i 7.000 vojnika 2023. godine, otkrivajući da francuska obrana sukobe visokog intenziteta smatra jednim od izazova budućnosti, što automatski postavlja pitanje pripravnosti svojih obrambenih kapaciteta.

Zapravo, ta se brojka, nakon što se smanjila sa 324.443 na 263.350 između 2006. i 2015., blago povećala oko 2018. godine i dosegla 274.580. Međutim, kako je naznačeno u izvješću ministarstva za 2020. godinu, francuska vojska u 2019. imala je 268 294 pripadnika.

Što se razloga ovog smanjenja tiče, Christian Cambon, Predsjednik senatskog odbora za vanjske poslove, obranu i oružane snage, primijetio je 15. svibnja 2019. da se francuska vojska trudi nadoknaditi odlazak svog osoblja, bilo da je riječ o ostavkama, upućivanjima ili umirovljivanja. Posebno je spomenuo “problem privlačnosti oružanih snaga u okruženju koje je sve konkurentnije s privatnom sektoru”.

Nadmašiti protivnike?

Krajem 2020. godine, načelnik stožera vojske, general Thierry Burkhard, sa svoje strane je evocirao potrebu da se “promijene razmjeri obujma i razine postrojbi koje angažiramo, kao i prijetnji koje treba uzeti u obzir i u obuci koju moramo voditi”. Dalje je ustvrdio da je Francuska morala provesti “dubinsku modernizaciju” svojih kapaciteta i svojih doktrina kako bi “bila što više odvraćajuća” i “kako bi nadmašila” protivnike.

Međutim, prema francuskoj obrani, predvidive operativne snage kopnene vojske (FOT)  iznosile su 2019. godine 77.000 vojnika, dok je, na primjer, Turska iste godine angažirala 80.000 vojnika protiv kurdskih snaga na svojoj granici.

Treba povećati broj raspoloživog osoblja

U svakom slučaju, povećanje broja osoblja vojske nije prioritet obrane. Dakle, zakon o vojnom programiranju predviđa povećanje od 6000 radnih mjesta tijekom razdoblja 2019.-2025., uključujući 3.000 tijekom razdoblja 2019.-2023., što bi trebalo dovesti do broja zaposlenih u ministarstvu od 274.936. Ali to će dodatno osoblje biti “ciljano raspoređeno za konsolidaciju prioritetnih područja”, posebno u obavještajnoj i cyber obrani, kako bi se broj “cyber boraca” povećao na 4.000. Dodatno osoblje također će biti dodijeljeno za jačanje otpornosti ministarstva u pogledu sigurnosti i zaštite (oko 750 u 2019.-25.) i za potporu izvozu (400 u 2019.-25.).

francuskaRatVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Šta je najpametnije u sukobu sa Rusijom? Nemati vojsku 🙂

Smejali smo se Nemcima zbog drški od metli umesto pušaka… ali nisu Švabe ludi – ako ništa imaju iskustva.

tihobl
3 godine prije

Međutim, prema francuskoj obrani, predvidive operativne snage kopnene vojske (FOT) iznosile su 2019. godine 77.000 vojnika

Dovoljno za sprecavanje pobuna naroda, nedovoljno da se suprostavi migrantima. Da se ne lazemo – cilj NATO trupa nije da se suprostavljaju Rusiji (nemaju nikakve sanse za tako nesto) vec da drze okupirane teritorije u pokornosti i sprijece narodne ustanke.

pantagana
3 godine prije

Ima li francuska vojska dovoljno vojnika za mogući veći rat?
Koji je ovo glupi naslov. Pa napravit ce mobilizaciju ako im bude trebalo. Ni jedna vojska ne ide u rat sa brojnim stanjem vojske u miru pogotovu armije koje su profesionalne.

Alex
3 godine prije

Prošlo je vrijeme Napoleona 😭😂

iengvewrgfwerfgwnerf
3 godine prije

Oni koji upravljaju galima a i planetom sa tim nikad nisu imali problema, uvijek će naći milijune a i milijarde da rade za njih bilo što zapovjede.

SULE
3 godine prije

Vrlo zanimljivo danas u Ukrajini-idući tjedan je RAT ili Diplomacija

Stara kuka
3 godine prije

Francuzi znaju da nije sve u brojnosti vojske. 1940. imali su zajedno s sveznicima 135 divizija (francuskih 117) sa oko 3.300.000 vojnika pa ipak:

comment image

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Max
3 godine prije

Francuska jest vojna velesila ali ju je politika unazadila i to namjerno.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Vojska im ionako treba samo da svoj narod drze pod kontrolom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI