Iračka vojska čisti zapadni Anbar, a sirijska napreduje prema Raqqi

Sirija
10 komentara

Glavno zapovjedništvo iračke vojske je potvrdilo da je preuzelo potpuni nadzor nad jednim od službenih graničnih prijelaza između Iraka i Sirije, čime je prekinut ključni logistički pravac kojim se ISIL služio za transport boraca i vojne opreme između Iraka i Sirije.

Naime, iračka vojska i sunitske plemenske milicije su zauzele mjesto Al-Waleed s iračke strane granice. Reuters izvještava da su u akciji zauzimanja Al-Waleeda zračnim udarima sudjelovali i američki zrakoplovi, dok Iraqi News javlja da su udare proveli zrakoplovi američke koalicije, ali je najvećim dijelom zračne udare provodilo iračko ratno zrakoplovstvo.

Al-Waleed je u neposrednoj blizini Al-Tanfa, prijelaza na zajedničkoj granici koji je ključan za izravnu komunikaciju između Bagdada i Damaska, ali i za izbijanje na rutu koja povezuje Bagdad s Ammanom.

ISIL je pogranični irački gradić Al-Waleed zauzeo u svibnju 2015. godine, gotovo godinu dana nakon što je pokrenuo svoju smrtonosnu terorističku kampanju u Siriji i Iraku. Nekada je ovaj prijelaz služio kao mostobran, odakle se “kalifat” proširio s obje strane iračko-sirijske granice.

Sirijske snage su međuvremenu zaustavile napredovanje Al-Tanfu iz zapadnog pravca, gdje američke snage imaju bazu za obuku skupine takozvane “Slobodne sirijske vojske” za borbu protiv militanata ISIL-a.

U srijedu je američka vojska u Al-Tanf preselila pokretne raketne sustave HIMARS iz Jordana i priopćila “kako će ih koristiti samo u samoobrani”.

Al-Waleed je u neposrednoj blizini Al-Tanfa, strateškog sirijskog graničnog prijelaza s Irakom na cesti Bagdad-Damask.

Iraqi News navodi kako su američka snage podigle bazu u Al-Tanfu kako bi spriječile izravnu kopnenu vezu između Damaska i Teherana, a navodna uključenost iračkih sunitskih plemenskih milicija u borbama protiv ISIL-a u Al-Waleedu je pokazatelj kako se Iran neće moći koristiti ovim kopnenim pravcem za vezu s Damaskom.

No, sirijske snage su prošli tjedan izbile na granicu s Irakom sjeveroistočno od Al-Tanfa, čime su proameričke islamističke snage spriječile da zauzmu uz pograničnom području s Irakom.

Iračku akciju treba promatrati u sklopu šire kampanje iračke vojske protiv terorista “Islamske države” u zapadnim dijelovima iračke pokrajine Anbar, koju je najavilo Glavno zapovjedništvo u Bagdadu.

“Vojna ofenziva pokrenuta u subotu za cilj ima očistiti gradove Annah i Rawa, zapadno od Anbar”, rekao je general Noaman Al-Wube’y, zapovjednik 7. divizije iračke vojske u Anbaru, te dodao kako je cilj očistiti sva područja na zapadu Anbara.

U međuvremenu su pokrenute i operacije čišćenja područja zapadno od grada Al-Rutbah u Anbaru.

Obraćajući se u subotu za televiziju Al-Sumaria, general Mahmoud Al-Falahi je rekao da je 1. divizija iračke vojske odbila napad ISIL-a na raskrižju Okshat, zapadno od Al-Rutbaha.

Iračka vojska je do sada uspjela vratiti u normalu život u najvećim gradovima Anbara, uključujući Faludžu i Ramadi. Međutim, zapadne gradove Anbara, Annah, Rawu i Al-Qaim još uvijek drži ISIL, još od 2014. godine, kada je ekstremistička skupina proglasila samozvani islamski “kalifat”.

U Mosulu borbe ulaze u deveti mjesec,  a teroristi su ostali zarobljeni u enklavi na zapadnoj obali rijeke Tigris. ISIL također kontrolira i pustinjski teritorij duž granice sa Sirijom i urbane džepove zapadno i južno od Mosula.

U Siriji proameričke “Sirijske demokratske snage” vode teške borbe protiv terorista “kalifata” u Raqqi, dok sa sjeverozapada nadiru sirijska vojska i elitne “Tigar”, koje su danas napredovale između 20 i 30 kilometara prema južnom, ulazu u Raqqu, ali i prema sjeveru pokrajine Homs, gdje su oslobodile nekoliko naselja i zauzele uzvisinu Tall Rajm Al-Amaleh. Borbe sirijske vojske protiv terorista u smjeru Raqqe i južno prema Homsu se nastavljaju.


Karta Sirija
Karta Sirija

Detaljna karta
Detaljna karta
sukobi
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jaaaa
6 godine prije

slabo to nešto

Sinisa
6 godine prije

Kurdi,Kurdi,Kurdi……krenuli da presjeku put SAA ka Raki..

subaru
6 godine prije

Rusi su potaracali vehabije oko Derzora a za rujan spremaju “vježbe” sa 100.000 vojnika na zapadu, zlu ne trebalo.

elijah magnier
6 godine prije

Mislim da SAA nema potrebe za Raqqa,većih zanima Resafa crossroads te naftna i plinska polja
koja su južnije.Moguči prodor prema DEZ može biti iz više pravaca sinkronizirano ili je moguće
iznenađenje kao kod Tanfa.

Jole
6 godine prije

Kurdi su oportunisti bez karaktera i zato će popušiti,a presudit će im ponajviše Turci u završnom stadiju.

Zvrk
6 godine prije

imali su taj prijelaz, ali nisu osigurali širinu pa je bio ranjiv. to je sada riješeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI