Macron i suradnici uoči izbora gube živce – Za sve su im krivi Rusi i duo Trump-Putin

Emmanuel Macron
12 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je jučer, nekoliko dana uoči europskih izbora, ponovo naglasio važnost jakih francusko-njemačkih veza.

“Europa ne može napredovati ako se Francuska i Njemačka ne budu slagale”, rekao je Macron u intervjuu kojeg je objavilo nekoliko francuskih listova.

Dodao je kako on i njemačka kancelarka Angela Merkel poštuju jedno drugo i surađuju.

“Nijemci su prihvatili istinske kompromise”, kazao je francuski predsjednik,  navodeći područja financiranja, eurozonu, obranu, zaštitu autorskih prava i obranu Europe od interesa velikih sila.

Rekao je “kako ipak ne vjeruje u sterilni savez u kojemu se ne mogu izražavati razlike”.

“De Gaulle i Adenauer, Mitterrand i Kohl, Schroeder i Chirac, ta tri velika partnerstva su imala stvarne razlike u mišljenjima što je vodilo istinskom napretku”, istaknuo je Macron, koji sebe često voli uspoređivati s generalom De Gaulleom, francuskim vojskovođom i državnikom kojem Macron ni po stasu, a posebno ne po dostignućima i razumijevanju političkog trenutka nije do koljena.

Govoreći o izborima za Europski parlament koji se u nedjelju održavaju u Francuskoj, Macron je rekao da su oni važni upravo kao i prvi takvi izbori održani 1979. jer se EU suočava s “egzistencijalnim rizikom”.

Rekao je da prvi put primjećuje suradnju između nacionalističkih stranaka i stranih interesa čiji je cilj podijeliti Europu, a krivci nisu europske političke elite otuđene od naroda koje bi trebale zastupati, već “Rusi i nekoliko drugih, koji nikad nisu bili tako gorljivi u poticanju ekstremnih stranaka”.

Macron je također zatražio da se nakon izbora održi “europska utemeljiteljska konvencija, kako bi se definirala europska strategija za pet nadolazećih godina”.

“Želim nakon izbora europsku utemeljiteljsku konvenciju. Da čelnici država i vlada, s novom Europskom komisijom i dužnosnicima Europskog parlamenta, s građanima, uzmu vremena da definiraju strategiju Europe za pet godina koje slijede”, istaknuo je Macron u intervjuu.

Macronovi suradnici Marine Le Pen nazvali “trojanskim konjem Trumpa i Putina”

Marine Le Pen - posjeta Čadu
FOTO: Marine Le Pen

Sličnu agresivnu kampanju u kojoj su “za sve krivi drugi” na nacionalnoj razini vode suradnici Macrona iz njegove na brzinu sklepane stranke “En Marche”. Oni su u Francuskoj, umjesto jasne političke platforme i prijedloga kako riješiti probleme u zemlji, pokrenuli napad na svoje glavne suparnike na predstojećim izborima za Europski parlament, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen. Čak i Huffington Post, nimalo sklon euroskeptičnim strankama, primjećuje da je stranka Marine Le Pen po polarnosti nadmašila “makroniste”, koji su je počeli optuživati da želi pomoći “Trumpu i Putinu da oslabe Europu”. Marine Le Pen je takve tvrdnje nazvala besmislenim “teorijama zavjere”.

Članovi stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona “En Marche” su  pred prijetnjom Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen na predstojećim izborima za Europski parlament pokrenuli su napad na nju i sve konzervativne stranke na čelu s njom, piše francusko izdanje Huffington Posta.

Prema pisanju lista, nekoliko zastupnika Macronove stranke je optužili pristaše Marine Le Pen da su izborima “trojanski konj Trumpa i Putina za razbijanje europske agende”.

Tako je veteran francuskih “zelenih” i Macronov saveznik, Daniel Cohn-Bendit, na videu na Facebooku rekao “da Marine Le Pen, austrijska i njemačka ultradesnica održavaju bliske veze s Putinovom strankom i samim Putinom”.

Daniel Cohn-Bendit je to mišljenje, iako bez dokaza, izrazio dan poslije  skandalozne ostavke kancelara Austrije Heinza-Christiana Strachea, nakon objave snimke u kojoj je Strache razgovarao sa ženom koja se predstavila kao rođaka ruskog oligarha o mogućnosti financijske potpore u zamjenu za austrijske vladine ugovore.

U istom govoru, Cohn-Bendit je također rekao da je austrijska krajnja desnica omiljeni saveznik Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen.

Malo ranije, u subotu, “En Marche” je napao stranku Le Pen u vezi posjete Francuskoj bivšeg savjetnika i stratega američkog predsjednika Donalda Trumpa Stevea Bannona, koji je, prema njegovim riječima, stigao u zemlju “jer su od svih izbora sljedeći vikend diljem Europe najvažniji izbori su ovdje”.

“U tijeku je proces konačne formacije nove ultradesne udruge s ciljem uništenja Europe, a stranka Marine Le Pen u ovom političkom projektu djeluje kao koristan idiot i trojanski konj Trumpa i Putina”, rekao je član Macronove stranke Pascal Kanfen, koji je drugi broj na njegovoj stranačkoj listi.

Jaka Europa nužan je uvjet da sačuvamo svoj suverenitet i razumijem da se ni gospodinu Bannonu ni gospodinu Trumpu to ne sviđa. Ono što ne razumijem su oni Francuzi koji, tvrdeći da štite narod i zemlju, promiču interese ljudi koji ovdje žele oslabiti Europu”, rekao je premijer Macronove vlade Edouard Phillip.

Marine Le Pen je u nedjelju komentirala optužbe na Twitteru i napisala da su se “makronisti uspaničili i izmislili ludu teoriju zavjere”.

Zanimljivo je da je početkom prošlog tjedna je predsjednik bloka “En Marche” u Narodnoj skupštini Francuske, Gilles Le Gendre, izjavio da ne vidi potrebu da inicira parlamentarnu istragu o uspostavi veza između Nacionalnog okupljanja i Bannona, te pozvao kolege da ne “uprljaju” izbornu kampanju.

Oštra promjena stava “makronista” je očito posljedica činjenice da je stranka Marine Le Pen, prema posljednjim anketama, postupno počela nadmašivati popularnost “makronista”. Unatoč činjenici da postotak veće popularnosti Marine Le Pen i njezinih suradnika ostaje unutar granica statističke pogreške, podaci ipak ukazuju da izborna dinamika ide u prilog Marine za Le Pen, zaključuje Huffington Post.

sukobi
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

liberali nemaju više ništa za ponuditi osim namještanja igara kao što su namjestili austrijskom vicekancelaru uz pomoć američke cia-e, a kada su mu doveli onu litvanku I neovlašteno snimali njihov razgovor bez sudskog odobrenja a onda to žurno objavili preko medija umjesto da čuvaju za sebe a kako nalažu pravila službe, I ovih teorija zavjere protiv marin le pen. liberali se samo bore za fotelje bez ideje

VIVE LA FRANCE, VIVE LA LIBERTE, VIVE LA NATIONAL ASSEMBLY, VIVE LA DE GAULLE, VIVE LA MARINE LE PEN

Lucija
4 godine prije

“… Macron, koji sebe često voli uspoređivati s generalom De Gaulleom”.
To vjerojatno zbog visine? ?
De Gaulle je čak bio veći državnik nego se mislilo u njegovo vrijeme: De Gaulle i Nato, De Gaulle i otkup dolara za – zlato…

Zbilja mislim da bi trebalo naglasiti: Zašto bi jake i suverene eu države bile suprotnost jakoj eu? Upravo je obratno. Zato se oni toga i boje.

I jasno je zašto je onom Austrijancu sad ‘smješteno’. Zbog izbora za eu. Mada možda spremaju i novi migrantski val.

krezubi glasac
4 godine prije

Francuzi kazu da je Macron trojanski konj za unistiti srednju klasu a Marine le Pen je spasitelj to svi znaju. Sauron je prevario gomilu i dali glasove ovom zlu ….Macron.
Citat jednog ucitelja iz Pariza

Spektator
4 godine prije

Macron, masonski zec iz šešira. Neće dugo, no u šeširu ima još puno drugih zečeva a u rukavima trikova.

bato
4 godine prije

EU vazali Amerokenjaroša nikada nije i neče biti suverena unija

nekoime
4 godine prije

Da nema Putina, Macronova bi supruga bila 35 godina mlađa.

Splitexpress
4 godine prije

Niti Nijemci vjeruju Francuzima,a ovi još manje vjeruju Nijemcima?Sadašnjim lošim rješenjima profitiraju Nijemci i neće ni čuti za promjenu sustava,koje bi uklonilo sadašnju neravnotežu,zbog toga nema napretka, već je vjerojatniji razlaz,jer su međunarodni odnosi takvi da se moraju stvoriti novi odnosi i savezi,jer su postojeći jednostavno dotrajali,prije nego su zaživjeli?

spartak
4 godine prije

Naprijed Marina. Pometi tog Rothschildovog lakeja

Prolaznik
4 godine prije

Cohn Bendit, Cohn Bendit…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI