Iran će da plati 150.000 dolara porodicama svake žrtave ubijene u oborenom ukrajinskom avionu

Avionska nesreca
9 komentara

Let 752  ukrajinske međunarodne aviokompanije oboren je 8. januara 2020. godine, raketama koje je ispalio Iranski korpus garde islamske revolucije (IRGC) nekoliko trenutaka nakon polijetanja aviona sa teheranskog međunarodnog aerodroma Imam Homeini. Svih 176 putnika i posada su poginuli. Iranski zvaničnici optužili su za pad ljudsku grešku.

Iranska vlada otkrila je u srijedu da će porodice 176 ljudi koji su se nalazili na tom letu dobiti po 150.000 dolara, ili ekvivalent u eurima, kao kompenzaciju za fatalni incident.

Službena novinska agencija Islamska republika izvijestila je da je iranska vlada nagovijestila da se novac mora isplatiti porodicama „bez obzira na njihovu rasu i nacionalnost u skladu sa međunarodnim normama“. Pored toga, u izvještaju se navodi da će sredstva izdvojiti Ministarstvo saobraćaja i urbanog razvoja „u saradnji sa drugim nacionalnim sektorima“.

Nije naveden tačan datum za puštanje sredstava.

Kao odgovor na najavu, Oleh Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je: „Ova situacija je posebno neprihvatljiva, jer govorimo o sudbini nevinih ljudi.“

Zvaničnik je dodao da „ukrajinska strana očekuje od Irana nacrt tehničkog izvještaja o okolnostima obaranja aviona“.

Nakon sastanka vlade, iranski ministar saobraćaja i urbanog razvoja Mohammad Eslami otkrio je novinarima da je završni izvještaj o oborenom letu završen i da će ga uskoro objaviti iranska Organizacija za civilno vazduhoplovstvo.

Preliminarni izvještaj koji je u avgustu izdala vazduhoplovna agencija bliskoistočne zemlje utvrdio je da su putnici i posada još uvijek bili živi kada je prva raketa pogodila avion Boeing 737, kao i da je avion sletio čim je druga raketa pogodila letjelicu 25 sekundi nakon početnog udara .

Poslije pada, iranski zvaničnici su priznali da je incident izazvala ljudska greška, objašnjavajući u izvještaju da pojedinci koji su imali vojno oružje nisu mogli da komuniciraju sa pretpostavljenima i avion su pogrešno odredili kao neprijateljsku metu. Smrtonosni incident dogodio se nekoliko sati nakon što je IRGC pokrenuo uzvratne udare na snage SAD u Iraku zbog ubistva elitnog komandanta Quds snaga general-majora Kasema Soleimanija.

Za manje od mjesec dana protiv optuženih je podignuta optužnica, napominjući da je slučajem rukovodio vojni sud.

iranLet 752Ukrajinski avion
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

A sta ce??
Nisu namjerno.

Miro
3 godine prije

Za sve drugo Mastercard

Dokurčilomi
3 godine prije

Hoće li ameri i židovi za kolateralne žrtve?

Arkaj
3 godine prije

Ne znamo još zaključke i presudu vojnog suda ali po meni krivci za tragediju nisu samo niže rangirane vojne osobe koje su rukovale i komandirale PVO sistemima. Značajan dio krivnje je i na osobama koje su imale ovlasti da u uvjetima tako visokih tenzija i neposrednog očekivanja vojne reaakcije USA na balističko bombardiranje njihove baze u iraku zatvore iranski zračni prostor za civilni promet na dan ili dva a propustile su to učiniti.

Max
3 godine prije

Trebalo bi platiti i više. Ali mnoge države ne bi platile ništa. Što nije opravdanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI