ISIL i Al-Nusra Front pokrenuli deblokadu zapadnog ”kotla” u Hami

Sirijski tenk
19 komentara

Nakon što su ISIL zatvorile u dva ”kotla” u istočnoj Hami, jučer su sirijske vladine snage nastavile napredovati iz pravca južne Raqqe prema Deir Ez-Zoru. Napad je počeo nizom topničkih udara na položaje terorista ”kalifata” na desnoj obali Eufrata. Tijekom dana su oslobođena naselja Mukla Saghir, Mukla Kabir, Salim Al-Hammad i Subayyat. U oslobađanju ovih naselja je ubijeno više militanata ISIL-a i uništeno nekoliko komada vojne opreme.

Nastavak kampanje u ovom području potvrđuje povratak vladinih snaga borbama u ovom pravcu.

Proboj iz zapadnog ”kotla”

Kao što je bilo očekivano, ISIL se pokušao izvući iz okruženja u zapadnom ”kotlu” u istočnoj Hami i probiti cestu Itriyah – Khanasser na njenom najužem dijelu, čime bi se prekinuo ključno opskrbni pravac vladinih snaga s Aleppom.

Jučer su se vladine sage suočile sa žestokim napadom blokirane skupine  boraca ”kalifata” u sjevernom sektoru ”Aqayribatskog kotla”. U prvoj polovici dana je ISIL uspio zauzeti važnu uzvisinu Jabal Mahsar, a zatim krenuo prema selima zapadno od nje.

Nakon topničkih napada na položaje terorista je u večernjim satima sirijska vojska uspjela povratiti nadzor nad dva naselja i gradićem Salba. Istovremeno, islamistički izvori tvrde kako ISIL još uvijek drži uzvisinu Jabal Mahsar, iako situacija nije posve jasna, budući da se sve informacije temelje na objavama na Twitteru. Borba za planinu je trajala cijelu noć.

Znakovito je da je u vrijeme borbi protiv terorista ”Islamske države” na potezu od Salamiye do gradića Itriyah sirijsku vojsku iz područja Idliba napala skupina boraca islamističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koju prevodi Al-Nusra Front.

Hayat Tahrir Al-Sham je priopćio ”kako je uspio zauzeti dio ceste”, ali teroristi ni u ovom slučaju nigdje nisu objavili dokaze svoje prisutnosti u Sheikh Hilalu i tom dijelu rute.

Izvješća s terena potvrđuju da je Hayat Tahrir Al-Sham napad sa sjevera koordinirao s protunapadom terorista ”kalifata”, koji su se namjeravali probiti do Idliba, a nakon toga, zajedno s Al-Nusra Frontom, pokušati deblokadu borbene skupine ”Islamske države” zarobljene u zapadnom ”kotlu” u Hami.

Navečer su položaje Hayat Tahrir Al-Shama bombardirali zrakoplovi i teroristi su se morali povući na sjever.

Iako je cesta Salamiya-Itriyah-Khanasser često bila meta napada terorista iz zapadnog ili istočnog pravca, a znala je biti prekinuta i po nekoliko dana, islamističke skupine nikada nisu uspjele ovladati ovom ključnom prometnicom. No, ovaj posljednji napad govori kako se ISIL u zapadnom ”kotlu” u području Aqayribata mora uništiti, a militanti Al-Nusra Fronta se moraju prisiliti na povlačenje zapadnije, prema središtu pokrajine Idlib. Na najužem dijelu, ISIL od Al-Nusra Fronta dijeli nešto manje od pet do deset kilometara pustinje, ovisno o izvorima. Dok je ISIL napao vladine položaje u gradu Sheikh Hillal, Hayat Tahrir Al-Sham je napao grad Al-Saan. Oba naselja se nalaze na najtanjoj točki koja razdvaja okruženu terorističku enklavu ISIL-a na istoku Hame i koaliciju predvođenu Al-Nusra Frontom u Idlibu.

Jutros je sirijska vojska poslala potrebna pojačanja u to područje, ali je ovo problem koji se mora riješiti, budući da je koridor u svom najužem dijelu pod stalnom prijetnjom napada s jedne ili druge strane.

 

ITRIJA KHANASSER
FOTO – Područje zajedničkog pokušaja proboja terorista ISIL-a i Al-Nusra Fronta
HamaISILKalifatSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bobrock
6 godine prije

Uskoro će Assad uz podršku saveznika skuhati te teroriste u oba kotla i priči kraj! To će biti također ogromna stvar i velika prekretnica u ratu u Siriji. Polagano ali sigurno SAA će izaći kao pobjednička vojska!

tak
6 godine prije

Meni se čini taj zapadni kotao (ako se uopce moze tako nazvati tako ogromno podrucje) jako gusto naseljen, sa mrezom sela i gradica, tu bi moglo biti problema

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Jest da je ovo jako uzak koridor ali je odbrana sa obe strane jako dobro utvrđena.Ovaj potez očajnika se izjalovio kao i ostali do sada kojih je bilo na desetine.Veća opasnost prijeti sa sjevera od Nusre ali oslobađanjem Akajribata dodatno će se rasteretiti odbrana jer neće biti opasnosti sa juga.

bbbb
6 godine prije

Treba to spržiti aerosolnim bombubnjarama.

Čađo
6 godine prije

Koliko mi se čini ovi “kotlovi” su u pustinji….
Ispravite me ako griješim…
Ljeto je, osmi mjesec…koliko isilovci imaju izvora vode na području kojem drže..
Ja vjerujem ne mnogo…
Stegao bih obruče, i samo čekao….
Za 7 dana bi pokrepali ko štakori…
Svakog onog bijednika koji bi pokušao prošvercat vodu za lovu, poslao bi da čisti minska polja…
Bar da od te budale neke koristi bude…

Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

Onako kako piše: Hayat Tahrir Al-Sham

Onako kako ja to čitam: Hayat Tahrir Al-Šljam

Tomica
6 godine prije

Izgleda ISIL žestoko udario kontru kod Rake, razvaljuju SAA. Opet mi sve nekako previše koordinirano i ne mogu da vjerujem da su sposobni to sami napraviti. Interesantno, da su samo protiv SAA tako organizirani i uspješni, ili ja ne primjećujem za druge.

Brane
6 godine prije

Posljednji trzaji izdanih očajnika, koje su američki sponzori ostavili u neobranom grožđu. SAA svaki dan napreduje i smanjuje broj terorističkih enklava, čime se oslobađaju snage za jačanje svih ostalih frontova. Danas dva mjeseca najkasnije Deir Ezzor je oslobođen, a tada štakori u Idlibu dolaze na red. U međuvremenu se iza pozornice rješava kurdsko pitanje; po tom pitanju imam vjeru u Rusku diplomaciju i njihove zračne snage. Kao i u sposobnost odvraćanja zločinaca iz washingtona od otvorenih napada na SAA, za što se brinu Bulave i Satani raspoređeni u Sibiru. Dakle, sve ide dobro.

dena
6 godine prije

gkedam national geograpic o drugom svjetskom ratu pola filma o jadnim njemcima koji su prozivjeli ogromne strahote od rusa kakav pamflet

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI