fbpx

Islamizam protiv Islama – Islamistički ekstremisti su sluge Zapada i uvreda Islamu

islam

U kratkom razgovoru s nekoliko čitatelja islamske konfesije, koji tvrde da su je termini “islamistički militant” ili “islamistička teroristička skupina” uvreda za cijeli islamski svijet, sam uzaludno pokušavao pojasniti da “islamisti” i termin “islamistička teroristička skupina” nemaju veze s Islamom i sam termin ih odvaja od Islama kao religije.

Poznato je da sve ove skupine slijede tvrdolinijaško selafijakso-vehabijsko učenje ili takfirističku herezu, koja je kao krivovjerje proglašena i od strane najviših autoriteta sunitskog islama sa Sveučilišta Al-Azhar u Kairu. Što takfirizam znači u praksi se vidjelo u zločinima takozvane “Islamske države”, koja je odgovorna za nekoliko stotina tisuća mrtvih, među kojima su gotovo svi muslimani, uz tek mali postotak kršćana, Jezida, Armenaca i drugih manjina, dok nijedna od ovih skupina nikada nije provela napade na položaje izraelske vojske, na primjer, ili na američku bazu Ein Al-Assad  u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar.

No, pođimo od početka, iako su ovaj članak, koji više nije dostupan na internetu, neki pročitali prije nekoliko godina. Kako je u izvorom obliku predugačak, skraćenom verzijom ćemo pokušati pojasniti da “islamizam” nema veze s Islamom kao religijom.

Islamizmom protiv Islama – Islamistički ekstremisti su instrument Zapada

“Istinski problem za Zapad nije islamski fundamentalizam, nego Islam sam po sebi”, ovim riječima poznati američki ideolog Samuel Huntington u svojoj knjizi “Sukob civilizacija” završava poglavlje “Islam i Zapad”.

Ovo djelo danas, možda više nego ikada prije, zaslužuje puno veću pozornost, od one koja joj je posvećena ranije. Huntington nije “predviđao” nego je osmislio sukob civilizacija kao način održavanja američke globalne hegemonije, a ova strategija prvo podrazumijeva sukobu unutar svake civilizacije zasebno, čemu godinama svjedočimo u islamskom svijetu u kojem su se gotovo svi okrenuli jedni protiv drugih, a odnedavno i na Istoku, među pravoslavnim crkvama, gdje eskalira sukob zbog priznatih ili nepriznatih autokefalnosti samoproglašenih crkava. Sukobi se sada uglavnom vode unutar istih civilizacija, iako ima i slučajeva raspirivanja mržnje između različitih, kao što je odnedavno slučaj u Mianmaru, na Filipinima ili Šri Lanki. Svi oni sukobi slabe nezapadne civilizacije i čine ih podložnijim utjecaju zapadnog centra moći.

“Islam je sam po sebi strateški neprijatelj Zapada, obzirom da antagonizam između Zapada i islamskog svijeta ne proizlazi iz teritorijalnih pretenzija, nego iz suštinskog svjetonazorskog sukoba između obrane i odbacivanja ljudskih prava, demokracije i sekularnih vrijednosti”, piše Huntington u svom životnom “remek djelu”.

Huntington dalje navodi: “Sve dok Islam ostane Islam, a Zapad Zapad, sukob između te dvije civilizacije će se nastaviti i ubuduće”.

Fraza s početka se ne zadržava na opisu “strateškog neprijatelja”, već se može naslutiti kako se radi o taktičkom neprijatelju, islamskom fundamentalizmu. Istina je da se u djelu “Sukob civilizacija” ideja o uporabi islamskog fundamentalizma protiv samog Islama nigdje jasno ne iščitava. Ali kada je Huntington 1996. objavio svoju knjigu “Sukob civilizacija i preustroj svjetskog poretka”, promovirana je i ova njegova temeljna misao.

“Činjenica je da su Amerikanci sklopili savez s Muslimanskim bratstvom kako bi istjerali Sovjete iz Afganistana, te se od onda nisu prestali dodvoravati toj islamističkoj frakciji, potičući njihovo djelovanje u islamskim zemljama. Sljedeći svog saveznika, europske zemlje su se ponašale isto ili su bili u jakom savezništvu ili u mirnom suživotu s integralističkim Islamom”, piše jedan arapski veleposlanik iz Washingtona i Velike Britanije.

Robert Gates, bivši američki ministar obrane

Taktička uporaba integralizma i islamskog fundamentalizma od strane Zapada, nije započela 1979. u Afganistanu. Naime, operativci CIA-e su počeli pomagati afganistanske borce šest mjeseci prije sovjetske intervencije, ističe 1996. dugogodišnji zaposlenik CIA-e i bivši američki ministar obrane Robert Gates u knjizi “From the Shadows”.

Ta suradnja počinje ’50-ih i ’60-ih, kada su SAD i Velika Britanija vidjeli u Egiptu predsjednika Nassera kao najveću prepreku svojoj hegemoniji. Dali su Muslimanskom bratstvu malu, ali jasnu potporu. Znakovit je primjer rođaka osnivača pokreta, Sa’ida Ramadana, koji je sudjelovao u stvaranju najvažnijeg islamskog centra u Münchenu, oko kojega je nastala razgranata mreža pokreta. Sa’id Ramadan je primao novac i instrukcije od agenta CIA-e, Boba Drehera. 1961. je predstavio svoj temeljni akcijski program Arthuru Schlesingeru, savjetniku tada novoizabranog predsjednika Johna F.Kennedya.

John F. Kennedy i njegov savjetnik Arthur Schlesinger

“Kada je neprijatelj naoružan totalitarnom ideologijom i ima masu sljedbenika, oni koji mu se žele suprotstaviti moraju slijediti isti put. Služeći se njihovom taktikom moraju ponuditi masama jednu suprotnu vjeru i jedan suprotan put. Samo narod, naivno involviran na takav način, moći će se suprotstaviti prijetnji komunizma”, pisao je Sa’id Ramadan savjetniku Kennedya  Arthuru Schlesingeru.

NATO pakt se nije prestao služiti s tim skupinama ni nakon povlačenja Crvene armije iz Afganistana. Podrška Sjedinjenih Država i Velike Britanije vehabijskom separatizmu na Kavkazu, službena podrška Brzezinskog naoružanim fundamentalistima u Središnjoj Aziji, podrška islamističkim terorističkim skupinama u Libiji i Siriji su samo epizode koje su slijedile jedna drugu. Pažljivom promatraču  jasno da su to epizode koje su dio rata kojega SAD vodi protiv Euroazije, služeći se fundamentalistima iz islamskih redova.

Tuniški političar Rachid Ghannouchi, osnivač stranke Ennahda, koja je u Arapskom proljeću preuzela vlast u Tunisu, a sada vlada zemljom iz sjene, 1991. je dobio priznanje Georgea Busha za svoju ulogu u posredništvu između antisovjetskih frakcija u Afganistanu.

Na upit novinara za list Le Figaro: “Jesu li Amerikanci prihvatljiviji kao saveznici od Europljana?”, Ghannouchi je odgovorio: “Jesu, jer ne postoji kolonijalnih prijepora između islamskih zemalja i Sjedinjenih Država. Amerika nije vodila križarske ratove protiv nas, nema ratova, nema povijesti!”. Rachid Ghannouchi je zajedničkoj borbi Amerikanaca i muslimana protiv boljševika svejedno naglasio veliku pomoć Velike Britanije. Naravno, vođa Muslimanskog bratstva u Tunisu uopće ne uzima u obzir nove oblike ratovanja i kolonijalnog jarma, kojeg trpi i Tunis. Za njega to nije rat i vazalski odnos sa Sjedinjenim Državama, a preko Washingtona i pokoravanje Izraelu, kao što je slučaj sa Saudijskom Arabijom, UAE ili Bahreinom.

“Časna selafijska tradicija”

Islam kojeg predstavlja Rachid Ghannouchi se poziva na “časnu tradiciju selafije” Muhammada Abduha, koji je modernija verzija Muslimanskog bratstva.

“Vratiti se na čisti Islam predaka”, to je program reformističke struje, čiji je utemeljitelj Perzijanac Jamal ad-Din al-Afghani (1838-1897), a najvažniji sljedbenici su mu Egipćanin Muhammad Abduh (1849-1905) i Sirijac Muhammad Rashid Rida (1865-1935).

Al-Afgani je 1883. utemeljio pokret “Salafiyya”, a jedan od njegovih pristaša bio je i Muhammada Abduha, koji je s engleskim blagoslovom 1899. postao egipatski muftija.

Mohammed Abduh, egipatski odvjetnik i učenjak (1849-1905), smatra se utemeljiteljem takozvanog “Islamskog modernizma”.

Engleski lord Cromer, jedan od glavnih ideologa britanskog imperijalizma u muslimanskom svijetu, je rekao za Muhammada Abduha i Indijca Sir Sayyida Ahmada Khana (1817-1889): “Oni su prirodni prijatelji i saveznici Zapada i naših reformi, te zaslužuju svaku podršku i ohrabrenje za ono što čine”.

Ahmad Khan je tvrdio kako je “britanska vlast nešto najljepše što je Indija mogla dobiti” i otišao tako daleko da je proglasio “fetvu” riječima: “Nema opravdanja za pobunu protiv Engleza sve dok oni poštuju islamsku religiju i dozvoljavaju muslimanima da prakticiraju svoju vjeroispovijest”.

Muhammad Abduh je među muslimanima propagirao zapadnjačke ideje racionalizma i znanosti iz tog vremena. Abduh je smatrao kako moderna civilizacija nije u suprotnosti s čistim Islamom i govorio je kako su “džini” u stvari mikrobi, te kako Darwinova teorija evolucije ima uporišta u Kur’anu. Njegova potreba da preoblikuje tradicionalnu doktrinu je dovela do toga da ju je stavio pred sud razuma, držeći se znanstvenih spoznaja moderne europske misli.

Hasan al-Banna (1906-1949), osnivač Muslimanskog bratstva

Nakon Abduha, prvi čovjek selafijskog pokreta je bio Rachid Rida, koji je nakon propasti Osmanskog kalifata, kako bi proveo u djelo restauraciju carstva, osmislio projekt stvaranja “Islamske progresivne stranke”. Rida je 1887. utemeljio časopis Al-Manar, koji se dijelio u cijelom arapskom svijetu, a i šire. Nakon njegove smrti ga je objavljivao drugi islamistički reformist, Hasan al-Banna (1906-1949), utemeljitelj Muslimanskog bratstva.

Dok je Raschid Rida bio teroriziran idejom o stvaranju islamske države koja će biti vođena teološkim oponentima, upravo se rađa Kraljevina Saudijska Arabija, gdje je na snazi bila druga struja, ona vehabijska.

“Vehabijska sekta”

Muhammad ibn Abd al-Wahhab (1703-1792) je osnivač vehabijskog pravca, po kojem je sekta i dobila ime. On je promovirao jednostavne i plitke interpretacije Kur’ana i njegovog slikovitog izričaja. Osim interpretacija, koje vuku korijen iz starijih sličnih učenja, vehabije su bile politički i vojno utjecajne. Napali su šiitske svete islamske gradove, pljačkajući svetišta i džamije, a zauzeli su Meku i Medinu  1803. i 1804. Tad su demolirali mnoge nadgrobne spomenike svetaca i mučenika, jer to nije bilo u skladu s učenjem čistog islama.

Ibn Saud (1882-1953), prvi kralj Saudijske Arabije

Poražene od egipatske vojske, vehabije su se podijelili u dvije suparničke dinastije, Saud i Rashid. Cijelo stoljeće su se iscrpljivali u borbi za prevlast, uzrokujući neprekidna krvoprolića na Arapskom poluotoku,  sve dok Ibn Saud (1882-1953) nije napravio odlučan korak.

Pod patronatom Velike Britanije, jedine zemlje na svijetu koja je 1915. priznala sultanat Nagd, Ibn Saud je Meku uspio osvojiti 1924., a Medinu 1925. godine. 1927. postaje, opet priznat samo od Velike Britanije, “kralj Higiaza i Nagda i njihovih zemalja”. U ugovoru iz Džede su Englezi službeno priznali prvu vehabijsku monarhiju u povijesti.

“Njegove pobjede”, pišu u svojim hvalospjevima mnogi europski orijentalisti, “su ga učinile najmoćnijim vladarom Arabije. Njegova vlast se proteže od Iraka do Palestine, od Sirije do Perzijskog mora. Njegova osobnost se potvrdila u stvaranju “Ikhwàna”, bratstva vehabijskih aktivista, koje su Englezi zvali “novom masonerijom”.

Tako je pisao Harry St. John Bridger Philby (1885-1960), organizator arapske pobune protiv Osmanskog carstva 1915. Upravo on je bio čovjek koji je “zagrijao” W.Churchilla, Georgea V, baruna Rothschilda i Chaima Weizmanna za projekt stvaranja saudijske monarhije i kraljevstva. Otimajući sveta mjesta, koja su tradicionalno bila u posjedu “hašemitske dinastije”, Saudijci su s blagoslovom Engleza ujedinili Arapski poluotok, a Englezi su tako nadzirali pomorski put Suez-Aden-Mumbai.

Na kraju Drugog svjetskog rata, u kojem je Saudijska Arabija održavala proenglesku neutralnost, prevlast nad S. Arabijom spočetka zajedno dijele SAD i Velika Britanija, ali 1945. godine, prilikom susreta Roosevelta i vehabijskog monarha, postaje jasno da naklonost kuće Saud prelazi na stranu Sjedinjenih Država.

Kako to ponosno opisuje jedan američki arabist: “Oni su uvijek bili veliki obožavatelji Amerike, koja im je bliža i od same Engleske”.

To je bilo jasno već 1933., kada je saudijska monarhija dala koncesiju i monopol za eksploataciju nafte dala tvrtki “Standard Oil Company of California”, a 1934. američka kompanija “Saoudi Arabian Mining Syndicate” je dobila monopol na iskop zlata. Tijekom ’30-ih godina prošlog stoljeća, Saudijska Arabija daje SAD-u monopol na eksploataciju nafte

Muslimansko bratstvo

Nasilno zauzimajući sveta mjesta islama, saudijski vladari dobivaju prestiž kojeg sa sobom nosi uloga njihovih “čuvara”. Obitelj Saud tada osjeća potrebu za “internacionalizacijom”, koja bi joj dozvolila hegemoniju nad većim dijelom islamskog svijeta. To je bilo posebno važno kako bi se suprotstavili panarabizmu predsjednika Nassera, “ba’athskom panarapskom socijalizmu”, te Iranu i utjecaju šiita nakon islamske revolucije.

Muslimansko bratstvo se stavlja na raspolaganje Rijadu i njegovoj politici s cjelokupnom organizacijskom strukturom, zbog čega je bilo izdašno financirano od saudijske monarhije. Danas je Muslimansko bratstvo na popisu terorističkih organizacija i u Saudijskoj Arabiji, ali ne zbog vjerskih pitanja, već zato što Muslimansko bratstvo propagira politički islam sa strankama i vlast poput one koja je nakratko trajala u Egiptu, svrgnutu vojnim udarom generala Abdela Fattaha Al-Sisija. Rijad u toj propagandi vidi prijetnju apsolutističkoj monarhiji i zato je zabranio djelovanje pokreta, kojeg je ranije podržavao, ali izvan granica kraljevstva.

Nakon 1973. godine, zahvaljujući ogromnim zaradama od nafte, sredstva nisu nedostajala. Novac se ulaže u one dijelove svijeta u kojima islam nije bio naročito jak, samo kako bi se izbjegao utjecaj Irana. Posebice u Africi i među europskim islamskim zajednicama.

Osim toga, zajedništvo između saudijske monarhije i Muslimanskog bratstva se tada temeljilo na zajedničkoj doktrini,  jer je Muslimansko bratstvo “direktan sljednik, iako ne uvijek pravovjeran, selafija Muhammada Abduha”. U toj doktrini se u samom začetku prepoznaje tendencija prihvaćanja zapadne civilizacije, iako s izvjesnom dozom rezerve.

Tariq Ramadan, aktualni eksponent takozvanih “reformista”, interpretira misao osnivača Muslimanskog bratstva riječima: “Ne treba demonizirati Zapad. Zapad je dozvolio čovječanstvu veliki napredak i to se dogodilo za vrijeme preporoda. Tad je započeo dugotrajan proces sekularizacije, što je pozitivno zbog specifičnosti kršćanske religije i njenih crkvenih institucija”.

Tariq Ramadan podsjeća kako je njegov djed, koji je bio nastavnik u školi, bio nadahnut najnovijim pedagoškim teorijama svog vremena sa Zapada.

Takozvanim “Arapskim proljećem” se i službeno manifestirala dobra volja Muslimanskog bratstva da prihvati ideološke i političke ciljeve Zapada, koje je Samuel Huntington ukazivao kao temeljnu suprotnost Islamu. U Libiji, Tunisu i Egiptu je Muslimansko bratstvo uživalo svesrdnu podršku Sjedinjenih Država.

Svrgnuta egipatska stranka “Sloboda i pravda”, osnovana 30.travnja 2011. na inicijativu Muslimanskog bratstva, koja je bila pod kontrolom pokreta, deklarativno se pozivala na “ljudska prava”, propagirala je “demokraciju”, podržavala “kapitalistički način privređivanja i gospodarenja”, nije se protivila suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom ni njihovim zajmovima. Svrgnuti predsjednik Muhammed Mursi je studirao u Sjedinjenim Državama, gdje je radio kao asistent na Sveučilištu u Kaliforniji, a dvojica njegovih sinova su američki državljani. Muhammed Mursi je po dolasku na vlast izjavio kako će “Egipat poštivati sve ugovore koji su dosad potpisani s drugim zemljama”, prvenstveno misleći na Izrael. Za prvi službeni posjet je odabrao Saudijsku Arabiju, gdje je izjavio kako želi poboljšati odnose s Rijadom, te kako je “etička dužnost” podržati oružanu pobunu koju vodi oporba protiv vlade u Damasku.

Međutim, Muslimansko bratstvo je tijekom Arapskog proljeća stvorilo mnoge tvrdolinijaške selafijske islamističke skupine i milicije. Jedna od najjačih je bila Ansar Al-Sharia u Tunisu, koja je kasnije prešla u Libiju, te Libijska islamska borbena skupina (LIFG) Abdelhaqima Belhadja, bivšeg militanta Al-Qaede. ISIL je, kao što znamo, nastao iz Al-Qaede Iraka, a sve ove skupine su u početku imale financijsku, logističku, obavještajnu i svaku drugu potporu katara, Turske i Saudijske Arabije. Kasnije su se Turska i Katar udaljili od saudijskih šeika i monarhije, što je doveli o do sukoba na bojnom polju raznih islamističkih terorističkih frakcija, najviše u Siriji. Islamističke milicije u Libiji su još uvijek kompaktne i imaju podršku Ankare i Dohe, dok general Haftar, koji je obećao iskorijeniti sve terorističke skupine u zemlju, ima podršku Egipta, ali i Rijada i UAE, što je paradoks.

No, završimo ovdje, jer o najnovijim zbivanjima na bojnom polju možete čitati u vijestima s Bliskog istoka i sa sjevera Afrike. Važno je naglasiti na za ovakve skupine, koje više od jednog stoljeća služe interesima Zapada, nema drugog imena. To su islamističke terorističke skupine i islamisti koji nemaju veze s Islamom kao religijom. Ako je netko od čitatelja uspio saznati nešto više iz ovih nekoliko ključnih detalja iz povijesti islamizma, a ne Islama, bilo bi nam drago. Ake ne, ISIL, Al-Qaeda, Ansar Al-Sharia, Al-Shabab, Boko Haram i bezbroj sirijskih islamističkih terorističkih frakcija se ne mogu zvati bandom “Ali Babe i 40 razbojnika” ili nekim drugim imenom.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
88 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Segota
Gost
Segota
2 godine prije

Zanimljiv članak i poučan , tako da se nadam da će se nek čitatelji zamisliti i preispitati svoje stavove do Islama…

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Segota

Što bi se tu imalo preispitati? 1.) Znamo što se događa i zašto. Međutim, kako može taj broj terorista (koliki god da bio) biti glasniji od cijele muslimanske populacije? Aj ti meni reci gdje se skrivaju? Reći ću ti ja ispod. 2.) Negdje oko 2010 je rađeno istraživanje pod pretpostavkom… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Mercury

@ Mercury “Krščanstvo je nekada palilo na lomači, ali to više ne rade.” Nije kršćanstvo palilo na lomači, već Katolička crkva i u tome je ogromna razlika. Jer katolički nauk se od samih početaka razilazi sa temeljnim istinama Riječi Božje – Biblije. Oni svoju predaju, tradiciju i katekizam stavljaju ispred… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Sion

@ Sion Križari su bili Katolička crkva? Nisu, ali su u njeno ime radili odvratne stvari. Katolička crkva im je rekla da idu povratiti Svetu zemlju, a nigdje nije pisalo da kolju, vješaju, spaljuju…u tom procesu. Tako danas džamije služe za regrutaciju “križara”. Nisi se trebao mučiti s time da… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Mercury

@ Mercury Nisam ja spominjao križarske ratove iako sam mogao. Spominjao sam inkvizicije, progone i spaljivanje, u kojima nije sudjelovao svaki živućim katolik, ali je bila službena politika Katoličke crkve kao takve. Budući da smo mi po Isusu Kristu sada u Novom savezu sa Bogom, molim te mi navedi gdje… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Sion

Ja ću ti reći istinu :svi ti proroci su bili napušeni i pričali su bajke. Piše ti u Bibliji i bezbroj gluposti. Nije valjda da nisi primijetio ni jednu.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Sion

@ Sion Malo si me krvio shvatio. Ne napadam ja tvoju vjeru. Upravo ja sam napisao da je kršćanstvo reformirano za razliku od islama. Objasni mi kako to možeš služiti i Bogu i obitelji? Samo ako si farizej koji propovijeda s oltara. Ne uspoređuju muslimani Muhameda s Mojsijem nego intelektualci… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Mercury

@ Mercury Ne mislim ja da ti napadaš moju vjeru, već sam ti naveo zašto kompletno kršćanstvo ne možeš poistovjetiti sa Katoličkom crkvom, a kada ti kažeš “da je kršćanstvo reformirano za razliku od islama” ti zapravo misliš da je Katolička crkva reformirana. No to je samo mjenjanje ruha, a… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Sion

@ Sion Meni je žao, ali ti pričaš o par posto ljudi. Sviđalo se tebi ili ne, Katolička crkva je kršćanstvo i nije se ona reformirala zbog sebe nego zbog ljudi. Da ti kršćani nisu odobravali spaljivanja i mučenja, ne bi se to niti radilo. Ali oni su u tome… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Mercury

@ Mercury Ne nije Katolička crkva kršćanstvo makar ti imao takav dojam. Na svjetskoj razini ima oko 500 milijuna protestanata, odnosno 7,3 posto svjetskog pučanstva, pa dominantan kršćanski pravac u SAD-u je baš protestantizam. Za pravoslavlje ne znam, a istina je da se najviše kršćana izjašnjavaju kao katolici – njih… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Sion

@ Sion Nemoj me nasmijavati. Kao prvo, protestanti su nastali iz Katoličke crkve. Pravoslavci isto tako. kao drugo, koju to hijerarhiju i organizaciju imaju? I katolici i protestanti i pravoslavci na čelu imaju istu bagru, a kao što rekoh, nastali svi od Katoličke crkve. Svaka organizirana religija je smeće jer… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Mercury

@ Mercury Nisu sve denominacije koje danas ljudi svrstavaju pod protestantske proizašle iz Katoličke crkve. No treba poznavati povijest, kao što treba poznavati i osnove kulture da se zna kako protestantske crkve imaju sasvim drugačiju organizaciju, daleko neovisniju i autonomniju. Po treći puta tvrdiš kako “Isus kaže da se ne… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Sion

@ Sion Stari, ne ostajem ja dužan nikome. “No treba poznavati povijest, kao što treba poznavati i osnove kulture” – to se zove vrijeđenje što pravi vjernik ne radi. Plus, nedostaje ti skromnost inače to ne bi napisao. To mogu ja raditi. Vjernik nikada neće braniti protestantizam jer nema nikakve… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Mercury

@ Mercury Cijelo vrijeme što izravno što između redaka, pokušavaš vrijeđati i omalovažavati, pa se onda ideš loviti za nešto čega nema da bi mene prozivao. Za razliku od tebe ja nisam niti htio niti pokušavao vrijeđati, već sam iznio istinu da ne poznaješ povijest i osnove kulture. Žao mi… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Sion

@ Sion Ja sam griješnik i nevjernik i to priznajem. Poanta je bila da si ti farizej koji ide u protestantski hram, a predstavljaš se za vjernika.Ja to volim koristiti da izvučem is osobe ono pravo svjetlo. 3 puta si ignorirao ono što sam napisao da sakriješ svoje pravo ja.… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Sion

Isus Hrist je Bog, sin Božiji..ne čovjek.

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Siniša

@ Siniša Ono što sam navodio, navodio sam iz Biblije, ali nemojte pogrešno razumjeti te riječi. Isus Krist jest Bog, Sin Božji, no može se za njega reći da je uz sve bio i savršen čovjek, budući da je život proveo i kao čovjek. Pokazujući tako svima nama kako nam… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Sion

Spominješ Isusovo Božanstvo,misliš li na Trojstvo s Ocem i Svetim Duhom ili smatraš da je Otac jedini i pravi Svemogući Bog,a Isus iako božanskog porijekla ipak podređen Bogu Ocu? A Sv.Duh mu je djelujuća sila kojim se koristio u stvaranju neba i zemlje? Budući da si Isusa spomenio kao Posrednika… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Davor

Sve mi se čini da bi na portalu mogle početi neke rasprave iz 6. i 7. st., npr o dvojnoj prirodi Isusa…sve je to lijepo opisano u knjigama pa navalite…bilo je najmanje 300 uvjetno rečeno ‘hereza’, tj različitih razmišljanja o svemu tome, možda pod Arijanska ?

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Davor

@ Davor Vjerujem da Bog Otac, Gospodin Isus i Duh Sveti zajedno čine jednog Boga i svaki od njih jest Bog. Kao što moj duh, moja duša i moje tijelo zajedno čine jednog čovjeka i svaki od njih jest čovjek – zaista i stvoreni smo na sliku Njegovu; “I reče… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Sion

Onda pripadaš Trinitarijancima,a Trinitarijanstvo ima korijen u drevnom Nimrodovom Babilonu. Kad je Bog pobrkao jezike,otišle su krive nauke po cijelom svijetu,a među njima i nauka o Trojstvu(Nimrod,Semiramida,Tamuz) i kraljici nebeskoj(Semiramida,Aštarta). Istraži malo. Uostalom Isus se nigdje nije činio jednak Bogu. Uvijek je govorio Otac je veći od mene. U Ivanu… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Davor

@ Davor Još jednom ti pišem riječi iz Ivanovom evanđelja gdje stoji; “U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga – i Riječ bijaše Bog… I Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama. I mi smo promatrali slavu njegovu, slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca –… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Sion

Tako je trojstvo se ne spominje jer je to Sotonska podvala,Ali gdje se u tim citatima spominje Sv.Duh? Nigdje! Što se tiče toga da je Isus božanske naravi,naravno kad mu je Bog Otac,naravno da je time i on bog. Pa 2.Korinćanima 4:4, za Sotonu kaže da je bog ovog svijeta,pa… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Mercury

Kakve su reference tog istraživanja? Misliš da je svakog od 1.6 milijardi ljudi ponaosob ispitivalo to isto? Je li ti kužiš da se definicija šerijata razlikuje od društva do društva? Da razne islamske škole totalno drugačije to iste tumače?
Bojim se da si podlegao predrasudama.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Zvrk

@ Zvrk Meni nije jasno da li ti pokušavaš nešto argumentirati ili sebi pucati u nogu? 1.) Na moje brojke ti ideš braniti šerijat! Mislim da nisi svjestan što si napisao. Sada bi ja trebao opet neke brojke napisati, ali ti ćeš opet nešto bubnuti. Ali te mogu uputiti da… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Mercury

Ti uopće ne znaš što je šerijat. Ne znaš čak ni razlikovati islamske škole. Pa kako onda u dalju raspravu. Jer onda ne možeš ni shvatiti šerijat izdaleka, ono opće. Ajd razmisli, imaš države koje su baš ono službeno islamske: Iran, Pakistan, Mauritanija i sl. Misliš li da je prakticiranje… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Zvrk

¸@ Zvrk

Daj me educiraj što je šerijat. Zašto ti je to tako teško? Reci mi u kojem su to muškarci i žene ravnopravni?

Moj prvi susjed je musliman (preko 20 godina). Ljudina i pol.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Mercury

Imaš opću definiciju ali one opet variraju o islamskim pravcima. Postoji više desetaka osnovnih islamskih pravaca, osam glavnih pravnih škola, te više ideoloških struja. Kad se pomnoži dobija se više stotina različitih vjerskih svjetonazora. Za one koji se misle ozbiljnije baviti islamistikom preporučio bi Encyclopaedia of Islam od 11 svezaka,… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Zvrk

@ Zvrk Napiao si da je šerijat hrpa knjiga. Što bih trebao iz toga naučiti? Daj malo mesa. Šerijat je zakonik, pravilnik koji regulira cjelokupni život. Daj malo primjera. Gdje je umjerenost? Daj na primjeru države ako ti je lakše. Pokriva cijeli društveni život. Daj nešto od toga da vidimo… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Mercury

Svaka država to tumači na svoj način. A opet državna uređenja ne moraju biti ista kako nalažu lokalni hodže.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Zvrk

@ Zvrk A onda ti moram vjerovati na riječ…ili ne… http://factsanddetails.com/indonesia/Government_Military_Crime/sub6_5b/entry-4069.html http://www.legalserviceindia.com/helpline/shariat.htm https://tribune.com.pk/story/1884760/1-supreme-court-moved-impose-sharia-law-country/ http://www.wluml.org/node/248 http://www.worldcongress.co/papers/OGUNNIRAN%2C%20IYABODE%20full%20paper.pdf https://women-s.net/womens-rights-in-egypt-today/ https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-publicly-hangs-man-on-homosexuality-charges-578758 Imam ja za tebe “umjerenih” primjera. To ti je po jedan primjer za svih 7 država koje imaju najviše muslimanskog stanovništa (gore što sam nabrojao a čine milijardu muslimana). Znači, država poput Afganistana,… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Zvrk

A ti si podlegao tvojoj gluposti i tvom strahu. Kad tebe muslimani kamenuju ili ti odsjeku glavu ili ruku može ti biti svejedno po kakvom sharia pravu su to napravili? Jeli te kolje neki koljač IS ili Saudijske Arabije, ti slobodno traži teoretske razlike u interpretiranju Sharie. Kojemu je sablja… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Bruno

Neizravno si potvrdio moju tvrdnju. Koja je ono jedina zemlja gdje se za kaznu siječe ruka ili koja je jedina gdje se vrši kamenovanje? Pa ako su to jedine kako ih onda nema u ostalih desetak kad su ono svi isti?

Kajgot
Gost
Kajgot
2 godine prije
Reply to  Segota

Čitatelji nek se prime knjige i nauče povijest. Miroljubivog islama nikada nije bilo i postojati će tek kad istrijebe sve nevjernike. Muslimani izvan svojih zemalja pričaju o miru dok stopa nataliteta i doseljavanje ne obave svoje, a tad pokušavaju dobiti šerijat.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  Segota

Pepoznat ćeš ih po njihovim djelima…

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
2 godine prije

Lijepo im car Putin rekao u UN u prepunoj dvorani; sta radite hranite cudoviste. Terorizam hranite! Naravno da one budaletine glavosjece ne mogu imati nista ni sa jednom religijom. Korisne budaletine bankara. Tragikomicno je da su cak koristili narancasta odjela za svoje zrtve prije pogubljenja istih. U nekoj velikoj zemlji… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

99.99% muslimana nije otislo u Siriju i podrzalo teroristicke grupe, kraj price…

PiriReis
Gost
PiriReis
2 godine prije

Tekst je u jednu ruku definitivno zbunjujući. Mada i to razumijem s obzirom na vrijeme i prostor koji se tome hoće i može priuštiti. Totalna neorganiziranost inteligencija, ljudskih resursa, kadrovski haos …itd. islamskog svijeta je razlog ovog “geopolitičkog napucavanja” istog od strane drugih. Bolesna želja za vlašću po svaku cijenu… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

“Svi oni sukobi slabe nezapadne civilizacije i čine ih podložnijim utjecaju zapadnog centra moći” Ovo je tačno za predTrampovo vreme, već više godina nema “zapadnog jedinstva”, sada jedan centar na Zapadu pokušava da konfrontira sve protiv svakog: pogledajte Trampove ekonomske napade na EU, pa vojna ucenjivanja… Ovo je tema za… Pročitaj više »

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
2 godine prije

Živio sam i radio preko 15 godina na Bliskom Istoku, dakle u Islamskom svijetu, apsolutno nemam loših iskustava iz tog svijeta, a to sam odavno prepoznao da je Islamski svijet zagađen zapadnom politikom, koja je po meni tvorac svih ovih sra… koja se tamo događaju po onoj narodnoj ZAVADI PA… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

to su rokeri:)

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

“…Haftar, koji je obećao iskorijeniti sve terorističke skupine u zemlju, ima podršku Egipta, ali i Rijada i UAE, što je paradoks.” Nije. Saudi ne žele ‘pozorište u svojoj kući’ i proglasili su Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom. A nitko bolje od Egipta nezna što je Muslimansko bratstvo. Nama bi sad –… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
2 godine prije

Mi živimo u Vremenu Kraja, Sotona je ubrzao sve procese,nervozan je jer mu vrijeme ističe…poput svake zmije,On stara PraZmija iz Edena skida staru kožu i oblači se u novu. U početku kad ateizam nije bio igraća karta On stvara mnoštvo religija da bi sakrio Istinu i Put do Boga je… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Davor

bok davor, mogu pitati … da li u knjizi postanka 32:30 govori o hipofizi (peniel)? hvala.

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Peniel,znači “lice Božje”

Hugues de Payns
Gost
Hugues de Payns
2 godine prije
Reply to  Davor

Jehovini svjedoci osnovani od strane jednog masona kao eksperiment za pranje mozga kršćanskim fanatizmom našli zajedničku crtu s islamskim fanaticima. Svaka, ama baš svaka religija dubinski vrijeđa inteligenciju i samu prirodu čovjeka. Čitajte bajke braće Grimm, Hansa Christiana Andersena ili Ezopove basne, sasvim je bezopasno za psihu i nećete biti… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Religije su obične bajke i nebi bile opasne da nisu imale političku moć. Ono što uče religije je teški apsurd proturječan prirodi. Ali neki ovdje žele biti politički korektni, pa braniti “dobri Islam od ” lošega “, ” dobro ” kršćanstvo od” lošega ” itd.

Davor
Gost
Davor
2 godine prije

I filozofiranje je oblik religije…ako ti vjeruješ da ti je prapradjed bio majmun to je tvoja stvar…ja vjerujem u Kreatora. Gdje su ti nestale prelazne vrste? Kako to da svaka vrsta ima sposobnost reprodukcije,a ne pribjegava npr.riba da razvije pluća umjesto škrga? Kada smo to kao majmuni razvili snažne duhovne… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Davor

Previše lupetanja gluposti bez poznavanja materije. Tko je stvorio praljude? Zašto su izumrli? Jesu li Neandertalci imali dušu? Kakva su oni bili bića. Nas je stvorio Bog? Možda. Ali nas nije stvorio ovakve kakvi smo sada. Odakle nam slijepo crijevo koje nam ničemu više ne služi, odakle nam repna kost…… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Bruno

Vidiš da nisi u toku,danas se zna da slijepo crijevo ipak postoji s svrhom i razlogom,dakle ima funkciju.. Služi kao rezervar dobrim bakterijama,u biti tu su njihove zalihe od kojih se obnavlja njihova kolonija u crijevima,npr.uslijed uzimanja antibiotika bakterije odumiru,ali zato oni koji imaju slijepo crijevo brže postignu novu ravnotežu…

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Davor

Ma to ti je prava senzacija. To odmah dokazuje da je bijeg Židova iz Egipta i uopće sve šta piše u Bibliji istina.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Davor

Davore
I zakon evolucije je – zakon. Nema zapravo nikakvih kontradiktornosti, ako dobro razmisliš…

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Davor

Ne boj se ti za tog tvog Sotonu, ma tko on bio. Nije on nervozan, dobro je njemu. Pošto on ne postoji teško da mu vrijeme ističe.

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Bruno

Budi strpljiv,sve će ti se otkriti u svoje vrijeme,samo da ti ne bude kasno…

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Davor

Brini se ti radije za sebe. I gledaj da tebi ne bude kasno stići do nešto pameti. Teško jadnim vjernicima kad se sudare sa činjenicama i kritičkim propitivanjem vjere. Odmah slijede izgovori.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Davor

Bog očito nema nikakva interesa da se druži sa svojom dosadnom i napadom djecom. A oni to njegovo skrivanje interpretiraju na sebi svojstven način.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Davor

U vremenu Kraja? Zanimljivo… Jeli to početak kraja? Ili je kraj početka? Ili na kraju kraja? U kojoj smo fazi?

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Bruno

Nije to baš tako jednostavno. Pravoslavlje je kršćanstvo siromašnih, katoličanstvo je kršćanstvo ekstrema, od najbogatijih do najsiromašnijih, protestantizam je kršćanstvo u prosjeku bogatih, radišnih, vrijednih, onih koji su svoju radnu etiku izvukli iz reformiranog kršćanstva. U Rusiji je došlo do velike obnove pravoslavlja. Ja bih rekao da su Ruse okolnosti… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Bruno

Ima istine…osim što su na području Bosne i Hrvatske bili ogromnom većinom bogumili do 15. st. Dakle, 500 g. A Srbi zaboravljaju da su se odvojili od grčke crkve; sasvim je sigurno da se u Carigradu kriju zanimljivi dokumenti za ovo područje iz antičkog razdoblja.

Madrid
Gost
Madrid
2 godine prije

Odličan tekst čestitke autoru.

mane
Gost
mane
2 godine prije

koliko je teroristickih napada bilo u evropi ja nevideh da su muslimani igde izasli na ulicu da podignu glas protiv terorizma.islamski terorizam i ekstremizam je prvenstveno islamski problem i oni bi trebali to da rese.ako budu cekali da im hriscani i ostali rese nece da im valja

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  mane

mane
Bilo je. A što bi trebali napraviti? Najbolje što mogu je dobro poznavati Islam i vidjeti kad netko odstupa od njega…oni sami nemogu izgnati takvog vehabijskog klerika…pa jesu li nekoliko puta rekli u Bosni koliko ima paradžemeta ..i? To je stvar vlasti, a znamo tko i otkuda upravlja…

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Lucija

A ima tu još nešto: kako to da ovi na Zapadu, Brisel itd., žive već treću generaciju u – getoima? U Jugi smo svi bili jednaki (a i jednako obučeni, nemogu procjeniti ovaj faktor); činjenica je da Istočna eu nema tu gadnu povjest kolonijalizma i diskriminacije (oprez prema migrantima je… Pročitaj više »

mane
Gost
mane
2 godine prije
Reply to  Lucija

postoji samo jedno resenje.gnusno je ali s obzirom do cega u buducnosti moze da dodje,jedino koje ce doneti rezultat.svakom teroristi koji napadne civile treba u tajnosti napasti njegovu ……..tesko da ce posle toga se neko odluciti da ponovi zlocin a iz straha ce izdati svakog koji planira.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  mane

Sumnjam da bi pomoglo. Sjetimo se na što su bili spremni prvi kršćani; otprilike: ostavi oca, majku, ženu i kreni sa mnom…i Buda je ostavio obitelj…
A sjetimo se i komunista, negdje oko 1920…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Babicu gubis vrijeme na ubjedjivanje. Trebao si im preporuciti da prime u stan jednog militanta na mjesec dana da se sami uvjere.

Carlosan
Gost
Carlosan
2 godine prije

Bilo bi dobro da se oni dogovore sta je islam. Jedan hodza govori ovako drugi onako. Ne zaboravimo da su oni ravnopravni u tumacenju.
Tko smo mi da tumacimo islam.
Cinjenica je da nijedan musliman nece osuditi serijat. To za mene znaci da smo razliciti svjetovi.

farree
Gost
farree
2 godine prije

“Ko kaže Čovječanstvo hoće da prevari. “Čovječanstvo na zemlji nema neprijatelja i onaj koji kaže da stoji iza velikih ideala čovjeka, ne samo da sebe uzdiže na pijedestal zaštitnika Čovječanstva, nego je neprijatelj, neprijatelj Čovječanstva. Na ovaj način se svaki neprijatelj proglašava neprijateljem čitavog čovječanstva i samim tim stavlja izvan… Pročitaj više »

3rex
Gost
3rex
2 godine prije

Religija je izvor zla…

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  3rex

Religija je apsurd koji proturječi prirodi. Ipak moram reći da su barem kršćanski svećenici umjetnici u pronalaženju izgovora. Kad ih se sudari sa znanstvenim činjenicama i kritičkim pitanjima o vjeri daju stvarno umjetničke izgovore. Izgovora im nikad ne nedostaje.

rijecanin
Gost
rijecanin
2 godine prije
Reply to  3rex

To je kao da kažeš da je nož loš jer se njime mogu ubiti ljudi. Ja bih prije rekao da je ideologija izvor zla a i to ne uvijek.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Ima li živ koji Saladin blaženi!?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša Neznam na što aludiraš, ali povjesni Saladin je bio izvrstan ratnik, mudar, čak i dobar političar. Oni su tamo svi mirno živjeli, kršćani, muslimani, židovi, dok nije navalila križarska vojska i napravila nevjerojatno klanje. U to vrijeme, Arapi su bili civilizacijski razvijeniji od prljave rulje sa Zapada. Čak i… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Lucija

Pa nije baš tako. Muslimani su klali i osvajali od svoga nastanka. Europa se samo branila. Baš kad su Arapi u Europi bili potučeni na istoku su se pojavili Turci i gadno uzdrmali Bizant. Došli su do samih zidina Konstantinopela. Bizantski car je u panici zvao Papu u pomoć. Ovaj… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

A ja tvrdim da između “umjerenog” Islama i tzv. Islamizma nema nikakve bitne razlike. Bezbroj puta sam se uvjerio u to.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

A to što se muslimani masovno i međusobno kolju… Pamet im nikad nije bila jača strana. Pravi nevjernici im nisu pali u ruke, pa oni hvataju nevjernike međusobno. Postoji velika konkurencija među svim njihovim vjerskim pravcima i svim njihovim organizacijama. Koji su pravi, koji su bliže toj njihovoj “istini”?

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Svjetlo islama, “umjerenog” kao i radikalnog, najjače sja kad se neki ludi bombaš digne u zrak. Tada je najjače svjetlo islama. Nakon toga nastupi tama.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Na univerzitetu u Kairu prošetala jedna djevojka odjevena sasvim normalno u jeans i majicu. Oko nje se okupila rulja studenata, sve elita egioatskog društva, pljuju djevojku, vrijeđaju… Nigdje ni jednog studenta ili bilo koga drugog da joj pomogne. Jedno pitanje :jesu li ti studenti umjereni muslimani ili ekstremni? Ako se… Pročitaj više »

rijecanin
Gost
rijecanin
2 godine prije

Islamizam definitivno ne bi imao toliki utjecaj da mu ga globalizam ne daje. Tako da se slažem da je islamizam oruđe globalizma. Pretpostavljam da je to radi toga što je evidentno da su u islamu prilično jake autoritarne tendencije.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Koliko god smjerova postoji u islamu, svi oni “naukuju” na bazi istih, fundamentalnih knjiga, tumačeči to isto narazličite načine. Nije li svima isti cilj, pretvoriti nevjernike u vjernike ? Zloupotreba od strane zapadnih stratega je geostrateško a ne vjersko pitanje. Religija je zlo samo po sebi, bazirana na prisilnom ispiranju… Pročitaj više »

rijecanin
Gost
rijecanin
2 godine prije
Reply to  samo tako

Religija je podvrsta ideologije. A ideologije su alat koji je ljudski rod izumio radi uspostave reda i poretka. Često su korisne a bude i slučajeva kada se zloupotrebe. Ideologije su kodificirani skup onoga što se zove “javno mnijenje” ili “vladajući sustav vrijednosti”.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  rijecanin

@rijecanin
U svoj ljudskoj povijesti, red i poredak je uspostavljen mačem . Ponekad i uz pomoč ideologije i religije.

Zlatan
Gost
Zlatan
2 godine prije

Procitao sam nedavno Alijinu Islamsku deklaraciju. Alija je vjesto iskoristio Islam da bi sebe i svoju obitelj debelo obogatio, a svoj narod odveo prema provaliji. Nadam se da ce muslimani u BiH krenuti jednim razumnim putem i da ce se ostaviti Alijinih bajkovitih ideala koji donose samo stetu bosnjacima i… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Super. Nisam ništa ssznala, osim da svi žele reklamirat ‘svoje’ kršćanstvo.
A portal se pridružio, stavljajući reklame u komentare.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

“Islamizam protiv Islama – Islamistički ekstremisti su sluge Zapada i uvreda Islamu” samo ti to objasni mnogim mladim Arapima, Turcima, i drugima po Njemačkloj, Francuskoj, Nizozemskoj, Švedskoj, ai i pojedimm Bošnjacoma “Huntington nije “predviđao” nego je osmislio sukob civilizacija kao način održavanja američke globalne hegemonije, a ova strategija prvo podrazumijeva… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

” Samo narod, naivno involviran na takav način, moći će se suprotstaviti prijetnji komunizma”, pisao je Sa’id Ramadan savjetniku Kennedya Arthuru Schlesingeru.” ———— Arthur Schlesinger bio je hazar “Muhammad Abduh je među muslimanima propagirao zapadnjačke ideje racionalizma i znanosti iz tog vremena. Abduh je smatrao kako moderna civilizacija nije u… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

I još o Mursiju. Najveći europski autoritet na polju islama i političke situacije u islamskim zemljama, bio je njemački novinar i publicist, Peter Scholl-Latour, koji je umro prije nekoliko godina, imao je preko 90 godina. Scholl-Latour je bio neovisan, uvijek je kritizirao Zapad i SAD i iamo je neku vrstu… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Islamizam i ljevičarenje dve najprimitivnije zločudne ideologije modernog čovječanstva.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik