Iz Njemačke stiže zeleno svjetlo za Macronovu europsku vojsku

Vojska Francuske

Inicijativa stvaranja europske vojske, koju francuski predsjednik Emmanuel Macron promiče od početka mandata, prihvaćena je i od strane njemačkih socijaldemokrata. Iako SPD masovno gubi glasove diljem zemlje, još uvijek je dio vladajuće Velike koalicije i može utjecati na donošenje ovako važnih odluka.

Njemački socijaldemokrati preuzeli su inicijativu za stvaranje jedinstvene europske vojske na nadnacionalnoj razini, prenosi Die Welt. Postojat će paralelno s vojnim strukturama u državama članicama EU. U njemu će moći služiti svi građani Europske unije, objašnjava njemačka publikacija tradicionalno nakolonjena NATO paktu.

Čelnik agencije za vanjske poslove Europske unije Joseph Borrell sažeo je rezultate Sigurnosne konferencije u Münchenu jednom rečenicom: “Europa mora razviti želju za moć”, parafrazirajući dijelom poznato djelo „Volja za moć“ koju su od odbačenih bilješki filozofa Friedricha Nietzschea „napisali“ njegova sestra Elisabeth Förster-Nietzsche i Peter Gast. Ovo djelo, napravljeno od odbačenih ulomaka i dorađeno od spomenutog tandema, koje se teško može pipisati opusu njemačkog  filozofa, kasnije je često citirano od strane njemačkih nacista i nadamo se da Joseph Borrell nije misli isto kada je citirano ovaj naslov.

„Kako bi se ubuduće suprotstavili Rusiji, Kini i Sjedinjenim Državama, Europljani moraju biti spremni aktivno braniti svoje interese u vanjskoj politici i vojnoj sferi“, naglasio je Borrell. Međutim, problem je što se proces uspostavljanja vojne suradnje između 27 zemalja članica EU kreće “kornjačinim tempom”, napominje autor članka Torsten Jungholt.

“Što se mene tiče, sve se to povuklo. Svijet neće čekati dok Europa ne nadvlada nacionalni egoizam”, rekao je Fritz Felgentroy, stručnjak za obranu Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD).

Felgentroy i članovi njegove stranke iznijeli su inicijativu za stvaranje „28. armije EU“, odnosno vojne strukture na razini Europske komisije koja neće postojati umjesto nacionalnih vojski, već paralelno s njima.

Prednost ovog pristupa je u tome što se europske vlade ne moraju odreći vlastitog suvereniteta u području obrane i neće trebati mijenjati postojeće europske ugovore. Svi građani EU moći će služiti u toj vojsci, piše Die Welt.

„Osim toga, stvaranje takve vojske pokrenut će pozitivnu ” dinamiku ujedinjenja” u Europskoj uniji“, uvjereni su njemački socijaldemokrati.

„Vojni zakon, opskrba, osoblje, vodstvo, obuka, zapovjedna struktura – sve će trebati zajedno razmisliti. Naravno, inicijativa neće biti jeftina, ali postoji i potencijalna prilika za uštedu novca, posebno nakon likvidacije starih struktura“, dodaje se u nacrtu dokumenta.

Ostaje pričekati da Berlin prihvati prijedlog i nađe partnere u Europi koji će provoditi plan.

„Socijaldemokrati, za razliku od čelnika država i ministara na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, ne troše svu svoju energiju na analizu raspadajuće svjetske sigurnosne arhitekture i daju konkretne prijedloge“, napominje njemački list.

Osim toga, prema nedavnom istraživanju koje je proveo Centar za vojnu povijest i društvene znanosti Bundeswehra, 63% njemačkih građana podržava ideju o suradnji svih zemalja EU u području obrane, a čak 46% Nijemaca se zalaže za stvaranje ujedinjene europske vojske.

emmanuel macronvojska EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ksenijast
4 godine prije

…ludilo…

Tbilisi
4 godine prije

nikaj z toga 🙂

ksenijast
4 godine prije

…evropske milicije…

Frenky
4 godine prije

Da sve to super zvuči na papiru ali što će se onda dogoditi s nacionalnim vojskama manjih zemlja (npr. Hrvatska, Slovenija…) koje sigurno neće moći plaćati svoje vojnike jednako dobro kao ta Europska vojska te će svi oni plaćenici otići u tu Europsku vojsku(što i nije loše). Uz to puno je veći problem gdje će biti ta vojska u slučaju (ne daj Bože) rata među EU članicama? I što će u konačnici Europi vojska jer znamo da se već 60 godina isčekuje Ruska invazija koja se nije do sada dogodila te se neće (budimo iskreni) niti dogoditi. Nije baš vjerojatno da će se Kinezi odlučiti na juriš preko cijele Azije na EU, Turska nije dovoljno jaka niti da pobjedi Kurde kao niti ostatak Arapskog svijeta koji je i ovako zavađen te nam ostaje samo Amerika koja je jedina realna prijetnja ali to nitko nema m*** da kaže na glas. Jedina… Čitaj više »

Dopizdilomi
4 godine prije

Konačno naveden jedan od većih neprijatelja EU uz Rusiju i Kinu. Mada da nema Kine, njenih investicija u EU, korištenja eura umjesto dolara i inata SAD-u EU bi odavno propala.

Dopizdilomi
4 godine prije

Budmio realni u vezi s ruskim prodorom u EU. Nijemci su procijenili da bi Rusi za 26 dana došli do Portugala.

Zuks
4 godine prije

Sve ide ka uspostavljanju Novog Svjetskog Poretka !
Jedna vjera, jedna valuta, jedan monetarni sistem, jedna vojska, jedno centralno upravljanje!
Slijedi, ekonomska kriza, popraćena neredima gladi ,bolesti, ratom u kojem ne znaš ; tko, što, zašto !!!
A onda čipiranje i pokloniti se Antikristu, tko preživi 1001-no zlo !

Mirko
4 godine prije

Bice to kao u Austro ugarskoj, nasi momci umirat negde u Galiciji, za tuđe interese tuđe generale. Bit ce to regrutni sistem, ne u pocetku al posle sigurno. EU je najvece zlo, cetvrti rajh. Dobro su to zamislili Nemci.

Darko
4 godine prije

Izvrsno komandovat će francuzi i švabe a trčat i ginut će baltik i balkan. Baš lijepo su to oni zamislili. Bar možemo bit južno krilo ako će se do 2030 išta kreirat. Prije će se kreirat 1 europska islamska divizija nego ovo…

politicko nekorektno
4 godine prije

Francuzi i nemci su neprijatelji

Frenky
4 godine prije

Najbolje da se osnuje jedna armija za suzbijanje bioloških prijetnji(koronavirusa)😂😂😂

slagerpjevac
4 godine prije

To je za buduće sprječavanje __exita.

Alex
4 godine prije

Ma to je sve sviranje ku*cu…stvaranje nove birokracije,uhljeba,badavadžija…Treba raditi onako kao Karlo Veliki…

Pedro del negro😷
4 godine prije

Aha baš ….. pa šta će vam reći veliki brat ??!?? Šta nam prodajete bureke!!!👏👏

Max
4 godine prije

Ovo je još jedan dokaz povampirenosti EU birokrata, Da pojasnim Jugoslavija je imala šest republika i dvije autonomne pokrajine ia raspalese i oni injezina vojska. A ovo bi trebala bi biti jedinstvena vojska 28 država članica?1 Tko će tom vojskom zapovijedati’? tko će i kako financirati njezine goleme potrebe a zašto i bi kad svaka država smije i treba imati vlastitu vojsku? Po mom mišljenju to je samo oruđe uz pomoć kojeg će članice izgubiti suverenitet nad vlastitom vojskom u korist nadnacionalne i naddržavne strukture.

Siniša
4 godine prije

IV Reich…srpske stalne mušterije, NATO nije zanimljiv više niti je u fokusu pažnje;ovi nam prokletnici trebaju na nišan!!!!
Zamislite nove rasporede uticaja…USA okrene leđa EU i udruži se sa Rusijom i Kinom, koji bi to bio masakr EUropskih vrijednosti.
Nedavno sam slušao Dejana Lučića, manijak predviđa novu Jaltu USA/RUS/CHI i sve mi ovo vuče ka tome.

FATIH
4 godine prije

Obican
DUBIOZA KOLEKTIV.

Nil 1
4 godine prije

Mi necemo da budemo slaba i zaostala zemlja jer slabu zemlju svaki đavao napada i hoće da je porobi

Josip Broz

johnny-rebel
4 godine prije

divote. Kad krene zajednicko EU i NATO lupanje po Siriji. Macron i Nijemci jedva cekaju

Stock
4 godine prije

O ovome se prica vec neko vrijeme. Kada pogledate koje zemlje ce biti EU vojska, a koje krnji NATO i povucete paralelu (mozete i uspravnicu) sa starim clanicama EU i onima koje se sada zovu EU s manjom brzinom, onda vam ova prica i nece biti zajebancija. Sanitarni koridor prema jednom dijelu Slavena bi, u tom slucaju, bio uglavnom drugi dio Slavena, a sto bi pogodovalo svim zainteresovanim stranama. Rusi bi nastavili slati plin preko Dojclanda, Ameri bi nastavili prodaju oruzja preko Poljske i Ukrajine i tu bi se jedno vrijeme odrzavala nervoza dok se Svijet ne omstruktuira. Eventualno bi se po potrebi aktivirale Hr i Srbija a sve da bi ostatak EU mogao nastaviti po svome i elite ne prebace sredstva negdje drugo. Ili dok se, kako rekoh, ne konsolidiraju. To je plan. Ali mi se isto tako cini da Ruje nisu zadovoljne samo sa prodajom plina. A ni… Čitaj više »

sdkfvijaesfivaeirgfverwferfgewrf
4 godine prije

Makronovu vojsku aha ono uz usarmi još jedna treća pinokioarmi.

MARIJAN
4 godine prije

Mišljenja sam da će se Eu prije raspasti negoli stvoriti svoju vojsku već će i dalje biti vazali najvećih sila.

imalijosnade
4 godine prije

to znači Nato 2

Zeljko
4 godine prije

Ja sam za jedinstvenu eu vojsku i za federalnu Europu

Zeljko
4 godine prije

Daleko veći problem od rusa Europi su Amerikanci….. Sad su već totalno ludi a kakvi će tek postati kad im obojeni postanu značajna većina….. Sada su već obojeni u laganoj prednosti…..
USA rakete bi mogle postati velika europska glavobolja

Perun
4 godine prije

Kako je počeo rat na mom kontinentu…..Europsko se stanovništvo organiziralo i podiglo pozornicu pred parlamentom u Briselu, na kojoj izvode danonoćni glazbeno-umjetnički program pokušavajući uvjeriti Briselsku administraciju da se ne militarizira i i ne donosi polupismene i glupe odluke …..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac ….P.S malo po malo i sve je propalo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI