fbpx

Je li Hrvatska poligon zemlja Europske unije?

Hrvatska Zakon o sjemenju

Nakon što je sva svoja dobra Republika Hrvatska prepustila stranim korporacijama, nakon što je stranim interesima prilagodila zakonski okvir, nakon što je odlučila ostati i bez svoje valute,  dalji gubitak nacionalnog identiteta nastavlja se prijedlogom novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja kojim se drastično ograničava korištenje vlastitog sjemena na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu.

Tim povodom Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život i udruga Biovrt – u skladu s prirodom, koja održava neformalnu društvenu banku sjemenja uputile su dopis Ministarstvu poljoprivrede kojim traže da se donese zakon koji bi omogućavao očuvanje biljne genetske raznolikosti i proizvođačima osigurao temeljno pravo na izbor i uzgoj sjemena na vlastitom gospodarstvu.  Predloženi zakon još je jedan u nizu zakona koji se protivi Konvencijama koje je Hrvatska ratificirala i koje je obvezna provoditi čime se sve više pokazuje kako vladavina prava, demokracija i temeljna prava u Hrvatskoj više ne postoje, a otegotno je i zabrinjavajuće što je Hrvatska prva zemlja u EU koja kani uvesti ovakvu vrstu restrikcije uzgoja domaćeg sjemena. Pored dopisa Ministarstvu udruge su poslale zaseban dopis i medijima, kojeg donosimo u nastavku:

Usred krize, Hrvatska drastično ograničava uzgoj domaćeg sjemena čak i za vlastite potrebe gospodarstva Novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja upućen u javnu raspravu kroz sustav eSavjetovanja do 10.12.2020., donosi nova ograničenja proizvođačima koji na svojim gospodarstvima koriste domaće sjeme i ne uvažava načela ekološke proizvodnje. Iako se europske direktive koje reguliraju područje sjemenarstva odnose isključivo na komercijalnu proizvodnju sjemena, novi zakon kod nas uvodi pojam “sjeme s obiteljskog gospodarstva” definiran kao sjeme proizvedeno za vlastite potrebe koje je zabranjeno stavljati na tržište. Ovaj pojam u ovakvom kontekstu ne postoji u europskim zakonima!

Nadalje, takvo sjeme trebalo bi dorađivati kod ovlaštenih dorađivača i koristiti isključivo registrirane sorte. Pravo korištenja vlastitog sjemenja proizvođačima između ostalog, garantira i UN-ova Deklaracija o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima, koju je obavezna poštivati i naša država. Ekološko sjemenarstvo uopće se ne spominje iako nova Uredba Europske unije o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda (EU 2018/848) unosi značajne novosti po pitanju ekološkog sjemenarstva koje je važno unijeti u ovaj zakon. Tom uredbom naglašava se potreba omogućavanja ekološkim proizvođačima da se služe biljnim reprodukcijskim materijalom dobivenim na vlastitim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi potaknuli genetske resurse prilagođene posebnim uvjetima ekološke proizvodnje. Novi nacionalni zakon to im onemogućava. Uredbom se dozvoljava upotreba isključivo ekološkog sjemena te se naglašava potreba razvijanja specifičnih, otpornih, lokalno prilagođenih sorata za ekološku proizvodnju što u novom zakonu nije prepoznato. Ove izmjene zakona se doduše ne odnose na privatne obiteljske vrtove, ali ne zaboravimo da u RH postoje brojni mali OPG-ovi koji svoju egzistenciju osiguravaju uzgojem dijelom za vlastite potrebe, a dijelom za prodaju. Njima bez iznimke i izuzeća Zakon predviđa ograničenje upotrebe vlastitog sjemenja, a u ovim kriznim vremenima to predstavlja dodatni udar na najranjiviji dio malih obiteljskih gospodarstava od kojih mnogi ulaze i u socijalne kategorije. To također znači gubitak domaćih sorata koje još nisu prikupljene u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena i nisu stavljene na sortnu listu. Od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju do danas, na sortnoj listi upisano je svega 27 čuvanih sorata. Procedura upisivanja na sortnu listu čuvanih sorata relativno je složena, dugotrajna i nije moguća bez povijesnog dokaza i stručne podrške institucija te je nerealno za očekivati da ovaj proces prijave pada na leđa udruga ili OPGove. Primjenom ovog zakona sav taj genetski materijal biti će izgubljen prije nego im stručnjaci i znanstvenici uspiju pružiti dovoljno pažnje. Hrvatska banka biljnih gena djeluje netransparentno. Na mrežnim stranicama vrlo je teško pronaći informacije o njenom radu, doći do kontakata, a bazu podataka o uzorcima koji se čuvaju, mogu naći samo najupućeniji. Pitamo se da li poljoprivrednici uopće mogu doći do uzoraka i opisa tih kolekcija, a prema novom prijedlogu Zakona, uvjetuje im se uzgoj sjemena isključivo sa sortnih lista.

Nacionalni program čuvanja i održive uporabe biljnih genetskih resursa u prošlom razdoblju nije u potpunosti ostvaren i rezultati nisu dostupni javnosti. Izostale su planirane aktivnosti očuvanja genetske raznolikosti na gospodarstvima (in situ i on farm očuvanje) kao i potpora udrugama. U cijelom svijetu pa tako i kod nas udruge za očuvanje i razvoj genetske raznolikosti imaju značajnu ulogu. One uključuju velik broj članova, profesionalaca i hobista koji čuvaju i koriste genetsko nasljeđe kultiviranog bilja i time mogu održavati živima velike kolekcije bez velikih ulaganja u skupu opremu i strojeve. Spoj stručnih znanja i hobističkog entuzijazma idealna je kombinacija i svatko u njoj može dati doprinos očuvanju ovog važnog dijela baštine i resursa za budućnost našeg zajedničkog prehrambenog sustava. Neke europske zemlje poput Austrije i susjedne Slovenije našle su mogućnost očuvanja svoje biljne genetske raznolikosti povrća dodatnim olakšavanjem upisa na sortnu listu sorata bez stvarne komercijalne vrijednosti uzgojenih za posebne namjene koje se neslužbeno nazivaju i amaterske sorte. Novi zakon umjesto jednostavnijih procedura predviđa dodatna ograničenja, a to tek treba definirati novi pravilnik.

Popis poljoprivrede Državnog zavoda za statistiku pokazuje da se sjeme u Hrvatskoj proizvodi na svega 400ha. Prema izvještaju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu objavljenom u Zborniku međunarodnog kongresa oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva u 2019. godini, od ukupno 986 subjekata upisanih u upisnik dobavljača, samo je njih 188 prijavilo proizvodnju dok se ostali bave uvozom. Među proizvođačima je 106 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posebno je deficitarna proizvodnja sjemena povrća koja zauzima tek 0,2 % proizvodnih površina (34,1 ha). Ekološkog sjemenarstva uopće nema. Sjemenske kompanije koje su se bavile sjemenarstvom i održavanjem osnovnog sjemena povrća propale su, pa Hrvatska uvozi oko 900 tona sjemena povrća godišnje. Osiguravanje i održavanje osnovnog sjemena predstavlja najveću prepreku širenju proizvodnje. Uvođenje dodatnih restrikcija malim proizvođačima u situaciji takve ovisnosti o uvozu predstavlja dodatno ograničavanje domaće proizvodnje na račun stranih kompanija. Najviše čudi što niti jedna druga zemlja Europske unije nema tako stroge restrikcije i uz puno značajniju domaću proizvodnju sjemena. U kontekstu krize koju je uzrokovala pandemija virusa Covid 19 uz djelomično zatvaranje granica kojem smo proljetos svjedočili, možemo reći da daljnje povećanje ovisnosti o uvozu dovodi u pitanje sigurnost hrane za hrvatsko stanovništvo. Krajnje je vrijeme da sve to promijenimo s ciljem razvoja sjemenarske proizvodnje, pokretanja ekološkog sjemenarstva, očuvanja genetskih resursa i dostojanstvenim životom naših poljoprivrednika.

Nacrt novog Zakona je na mrežnoj stranici e-Savjetovanja do 10.12. i možete ga naći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=15413

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
162 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Joe
Gost
Joe
4 mjeseci prije

Država bananko.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije
Reply to  Joe

….a mnoooogi optužuju Srbiju da je razbila jugu! Malo je Hrvata koji će priznati da je iskorišćena njihova milenijumska težnja za nezavisnost! Volim razmenuti sa takvim, normalnim Hrvatom koju, budi nekakvu nadu jbg.

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Govoriš kontradikciju. Milošević je, a ne Srbija razbila Yu, promjenama Ustava i upadom u trezor. Sve u dogovoru sa njegovim pajdašem Kissingerom.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Pa tebi treba crtati, bre….pa i ovaj članak ti govori zašto smo “rasparčani”! Miloševića iz amerike šalju kući, tamo je živeo i radio….pa do kada ćeš imati objašnjenja za sve teorije zavere na ovome svetu samo kada je ovakvo nešto u pitanju ti si slep kraj oba oka u glavi?

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Naprotiv. Pukotina je napravljena još prilikom osnivanja 1943.godine. Da bi jedan mogao gotovanski vladati, moralo se formirati 8 nacionalkomunističkih stranaka. A i broj 8 je reduciran tek nakon Neretve i Sutjeske.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Otišli smo predaleko…ne bih dalje!

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Hiber, kolega, Milošević je bio POLITIČAR. Jednom je napravio nepolitički potez i njime jasno pokazao šta misli o Zapadu i šta oseća prema federalnoj državi – kada je nazvao Hazbulatova “gospodinom predsednikom” na drugom dnevniku RTS.
To je bio neverovatan rizik i katastrofalna greška kako će se pokazati kasnije ali ćeš imati dosta jasnu sliku o razmišljanju Miloševića ako pogledaš ko je bio Ruslan Hazbulatov i za šta se zalagao.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Ja samo hoću izneti svoje mišljenje zašto smo rasparčani! Ovaj članak ti i to govori… ZP (zemun polje) hibridi su izvoženi širom sveta…idemo dalje…imunološki zavodi su uništeni, Torlak u Srbiji i onaj kod vas, ne znam kako se zove a znamo da je imunizacija stanovništa u rangu sa vojskom po važnosti za stanovništvo. Narod koji to sve ima uistinu može biti nazavistan! Imali smo sve to a izglada da nam je to bila mana. Ono oko inicijative za ujedinjenje slavenskih naroda mislim da grešiš….previše time daješ važnost Hrvatima, ili u nekom drugom slučaju Srbima, nema veze….vatikan je tu odigrao bitnu… Pročitaj više »

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

AU carstvo se nije raspalo već onaj koji ga je osnovao je odlučio da ga usitni isto kao što je usitnio svoju tvorevinu Turčiju a cilj pokolja je bio u naseljavanju bebe odakle su otjerali turke a uvalili gusare da bi ovi donjeli boforovu deklaraciju.

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Đuro, Đuro. Alternativna stvarnost. Dvojica narodnih heroja mu se na sprovodu nije poklonila? Što misliš zašto?

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Koča Popović i Vicko Krstulović. Zbog Ribara i uništenja Jugoslavije. Da ne bude zabune Stari je bio legenda, pravi jebač i razlikovao je viskije. Zapalio kubanku Nixonu u WH. Ali kad je umro ostalo 8 prestravljenih nacionalkomunističkih partija. Navodno je Milošević u transakcijama sa Yugom i iraq oružjem stalno pričao o tome što će Tito. Dok jednom Henry nije rekao: Tito, zar nije mrtav? Onda je nastao muk. Ostalo je legenda. Naravnoučenje je: pametni uče na greškama,budalama je uvijek neko drugi kriv.

ne bih dalje...
Gost
ne bih dalje...
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Zbog Ribara i uništenja Jugoslavije sigurno nije zašto, bar za ovog drugog. Istraži malo bolje jer dostupne su informacije ma koliko skrivene bile. Ali najbolje poslušaj gospodina koji ti je rekao: Otišli smo predaleko…ne bih dalje!

indy
Gost
indy
4 mjeseci prije

Eto slučajno tebi pod komentar,ništa zlonamjerno niti loše a može se primjeniti na sve nacije.Citiram:Vidječete kako naši kradu,svako nas je krao i potkradao,a najteže če bit kad nas naši budu krali i prodavali svjetskim jebivjetrima,makrolopovima.Navaliče na nas velike ptice grabljivice.Kako tada spasiti nas od nas?Bruno Bušić.

ne bih dalje...
Gost
ne bih dalje...
4 mjeseci prije
Reply to  indy

Onda nećemo biti polovični niti nasumični… ‘ … Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako… … No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže… Pročitaj više »

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Kubanđija je bio isto tvoje krvi himberu, zato je izjavio: Tuđiju ne pakirati.

Muk
Gost
Muk
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Da ne bude zabune Stari je bio ubojica nalogodavac koji je Vicku ubio sina za primjer šta mu može učiniti ostatku obitelji, isto kao što si i ti kretenčina koja može ovakve bljuvotine, klevete i laži iznositi javno. Zbog Ribara i raspada Juge nakon što mu je ovaj ubio sina. Baš.
Naravnoučenje je: Ne seri o onome o čemu pojma nemaš. Bezobrazni idiote nad idiotima.

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  Muk

Ja to nisam rekao. To je tvoja konstrukcija. Nisam rekao da je bilo tko koga ubio. Samo da je iza Tita ostalo 8 nacionalkomunističkih partija.

Muk
Gost
Muk
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Imbecilu to nije moja konstrukcija nego istina koju je lako provjeriti, a ti si rekao ovo i provjeri sam kretenčino lažljiva i bezobrazna: Koča Popović i Vicko Krstulović. Zbog Ribara i uništenja Jugoslavije. Da ne bude zabune Stari je bio legenda, pravi jebač i razlikovao je viskije. Zapalio kubanku Nixonu u WH. Ali kad je umro ostalo 8 prestravljenih nacionalkomunističkih partija. Navodno je Milošević u transakcijama sa Yugom i iraq oružjem stalno pričao o tome što će Tito. Dok jednom Henry nije rekao: Tito, zar nije mrtav? Onda je nastao muk. Ostalo je legenda. Naravnoučenje je: pametni uče na greškama,budalama… Pročitaj više »

Muk
Gost
Muk
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Majmune lažljivi, usrani i bezobrazni, ovo si i sam mogao proguglati prije nego šta si počeo nerezonski prditi, srati i prodavati pamet koje nemaš… Osobna tragedija – ubojstvo sina u Londonu Ipak, Vicko Krstulović doživio je osobnu tragediju upravo od onih kojima je služio za njihove zločinačke ideale. Njegovi komunisti, za koje se borio čitav život, u Londonu 1975. ubili su mu sina Maksima, na dužnosti trećeg sekretara jugoslavenskog veleposlanstva kao navodnog „ustašu“. U Londonu 1974. godine pronađeno je tijelo njegovoga sina Maksima Krstulovića. Uzrok smrti talentiranog slikara bio je njegova navodna veza sa „proljećarima“ i hrvatskim domoljubima u inozemstvu.… Pročitaj više »

Muk
Gost
Muk
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Majmune lažljivi, usrani i bezobrazni, ovo si i sam mogao proguglati prije nego šta si počeo nerezonski prditi, srati i prodavati pamet koje nemaš… Osobna tragedija – ubojstvo sina u Londonu Ipak, Vicko Krstulović doživio je osobnu tragediju upravo od onih kojima je služio za njihove zločinačke ideale. Njegovi komunisti, za koje se borio čitav život, u Londonu 1974. ubili su mu sina Maksima, na dužnosti trećeg sekretara jugoslavenskog veleposlanstva kao navodnog „ustašu“. U Londonu 1974. godine pronađeno je tijelo njegovoga sina Maksima Krstulovića. Uzrok smrti talentiranog slikara bio je njegova navodna veza sa „proljećarima“ i hrvatskim domoljubima u inozemstvu.… Pročitaj više »

Coca Corona
Gost
Coca Corona
4 mjeseci prije
Reply to  Muk

Ne zna on drugačije?!

Muk
Gost
Muk
4 mjeseci prije
Reply to  Coca Corona

Lažljivi šupak koji samo zna prdežom i lažima konstruirat laži pa misli da su i ostali takvi. Glupi lažov pati dva puta: ne vjeruje sam sebi, a i drugi mu ne vjeruju.

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Srbija je shebana još i ranije. 1903. Šteta naroda.

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Miloš, Tuđi i Izetaga su bili sprovoditelji volje tvojih himberu. Miloš je glumio lošeg momka, Tuđi dobrog a Izetaga kalimera žrtvu-pa to je nepravda. Kako uskačeš odmah da zavađaš plemena balkanska po receptu iz 91-e zaradi održavanja mržnje među istima jer to tvojim gušterima odgovara dok nam isti svima na Balkanu rade o glavi kao i čitavom planetu, odhebi u šesteroskocima………………

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije

Manje cugit, stradat će ti jetra. Budale je lako zavađati, a pamatne teško. Živiš u paranojama, vidiš guštere i bijele miševe. Sve nešto neko Balkancima radi o glavi a izazvali barem 3-4 rata. Čak i svoje patrone s lakoćom uvedu u svoje ratove i megalomanije. Nije Veliki rat izbio u Siriji nego na Balkanu, i uvukli su sve poznate svjetske sile. I drugi se odlučio na Balkanu, odmah na početku. Nikako da Hićo poslije stigne ona dva,tri mjeseca što je proćardao na Balkanu.

fvesifviefvieifvnei
Gost
fvesifviefvieifvnei
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Žovla se uvijek javlja da negira istinu.

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

R a z z z z z g u l i

Ševa
Gost
Ševa
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Bolje kliktat minuse u tišini nego javno bit posran od nekolicine ljudi.
PSSSSSSSSSSSSSSSSST 🙂

Ševa
Gost
Ševa
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

UPS!
Koliko vidim jedan ti je rekao da si otišao predaleko i da ne bi dalje. Drugi ti je pristojno preporučio da istražiš malo bolje, a treći je bogami s tobom pobrisao sve posrane i izbljuvane čučavce svih jna kasarni u bivšoj jugi. S potpunim pravom. ZASLUŽIO SI!
🙂 🙂 🙂

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije

Subaru,potpisujem,takvi služe vjerno,bilokome

jgfnvrsgfversfversuv
Gost
jgfnvrsgfversfversuv
4 mjeseci prije
Reply to  CAN

Ovaj je njihove krvi.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Naravno, Balkanci bi uvijek da su oni drugi “njihovi” a ne “naši” isključivo krivi.

Njofra se još 1987 zaputio u daleku Kanadu u Norval da s pizza majstorom (šuška se šuška) dogovori partiju, s ekstremnom imigracijom.

Odnos Srba i Hrvata je bio ključan za postanak, opstanak i rasturanje Jugoslavije. Zapad je to vrlo dobro znao i radio je na rasturanju tog odnosa s obadvije strane. Simultano.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Nema veze odakle si, svaki deo Hrvatske kao i svake zemlje ex JU ima većinu niormalnih ljudi….hebe nas glasna manjina na koju neko ozbiljno računa! Za kletvu ove dvojice ne znam, neću da se pravim pametan posle guglanja…u dve, tri reči mi ti prepričaj

Dundić
Gost
Dundić
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Domoljublje je zadnje utočište hulja, kaže poslovica. Najveće hulje najbolje znaju kako glumiti najveće domoljube.

pera lozac
Gost
pera lozac
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

“Osim toga NEOSPORNO je da su Hrvati bili INICIJATORI ujedinjenja južnoslavenskih naroda !!! Pa kome drago,ili kome krivo !!!! Vise nego tacno, trebao vam je neko da vas oslobodi Madjarske vlasti, da Srbi nisu naseli na tu pricu, vasa “tisucljetna zudnja” da budete svoj na svome bi i danas bila samo zudnja, bili bi balkanski Kurdi. Doduse san je brzo nestao. Formalna nezavistnos je bila od kad su dojcland i vatikan priznali nezavisnost Hrvatske pa do ulazka u EU, znaci 22 godine. Danas se Hrvati u EU pitaju za misljenje isto kao sto je to bilo prvo u Madjarskoj a… Pročitaj više »

pera lozac
Gost
pera lozac
4 mjeseci prije
Reply to  pera lozac

Hahaahh, priznanje Hrvatske od strane svaba i vatikana 15/1/1992 a ubrzo i ostalih..
A “balvan revolucija” krece 21/5/1991.
Isti oni sto su podkopali i sve dali od sebe da uniste Jugoslaviju su citavih 6 meseci palamudili o “ocuvanju jedinstvene Jugoslavije” a Gensher im je bio na celu. Nije bez veze ispevana ona “danke dojcland”
E sada ponovo procitaj sta si napisao i pljuni u ogledalo a mozes i u zrcalo.

pera lozac
Gost
pera lozac
4 mjeseci prije
Reply to  pera lozac

“Pa bi ti volija da se mi opet vratimo pod vaše skrbništvo”
Mislim da vas je trebalo ostavit u Madjarskom skrbnistvu.
Samo to sam i rekao. I dao bi zivot. da mi se nekako vratit u 1914-u da ubijem idiota sto je stvorio SHS, (aleksandra karadjordjevica)
1934-e tacno to je i dobio od strane u*tasa u znak zahvalnosti za oslobodjenje hrvata od austro-ugara, a isti ti hrvati su se (onako usput da kazem) borili na strani Austro-Ugarske.

Ševa
Gost
Ševa
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Davno je rekao pokojni Željko Malnar, jedini predsjednik u povijesti vrijedan štovanja, da ste vi Zagorci genetski poremećeni jer već stoljećima sami sebe varate kiselišom od vina. 🙂

Ševa
Gost
Ševa
4 mjeseci prije
Reply to  Ševa

Jedino Matija nije bio genetski poremećen, jer je vakcinacija kiselišom započela tek nakon seljačke bune da se ista ne ponovi. A bravar i krivousti… nevrijedni spomena osim za pljuvanje…
🙂 🙂 🙂

Coca Corona
Gost
Coca Corona
4 mjeseci prije
Reply to  Ševa

Recu im…da me ne dave više…

Ševa
Gost
Ševa
4 mjeseci prije
Reply to  Ševa

Hvala na dokazu Malnarove tvrdnje!
🙂 🙂 🙂

Dundić
Gost
Dundić
4 mjeseci prije
Reply to  Ševa

svi banovi, najveći likovi u hrvaskoj povijesti između 16 i 19 stoljeća su bili kajkavci. Sabor, ideja Hrvatske kao države, glavni grad, sve su to u to vrijeme kajkavci održali. Svi su ilirci u početku bili kajkavci koji su se tog jezika odrekli zbog viših ciljeva i sad imamo to što imamo – Zagorec je postal smiješna pijana budala.

Ševa
Gost
Ševa
4 mjeseci prije
Reply to  Dundić

Smiješno je ozbiljno shvaćati svaku zajebanciju, a osobito onu od Ševe i Željka Malnara koliko god istine u njoj ima. 🙂 🙂 🙂

Kan Horde
Gost
Kan Horde
4 mjeseci prije
Reply to  Ševa

Izvorni kajkavski, onaj teški seljački koji štokavci ne razumiju, to je jedan od najočuvanijih primjera izvornog slavenskog jezika. Ne postoji riječ u ruskom jeziku prije njihove jezične reforme u 18 i 19 st. koja nije identična onoj iz kajkavskog. isto kao i bugarski prije jezične reforme u 19. st. to je faktički i potpuno bio staroruski, tj. staroslavenski.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
4 mjeseci prije
Reply to  Kan Horde

@Kan
U lingvistic se taj jezik zove “old church Slavonic”

Kan Horde
Gost
Kan Horde
4 mjeseci prije
Reply to  Rabotnik

Ne baš. Old Church slavonic je bio više kao neki esperanto, djelomično artiicijelni jezik iskonstruiran z aslužbenu upotrebu. Nije baš bio govorni jezik, ne u toj formi.

pera lozac
Gost
pera lozac
4 mjeseci prije
Reply to  Ševa

U jbte, Debeli iznenadjujes me, jos se palis na pricu da je “copavi” bio zagorac???

ad astra
Gost
ad astra
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlata, već sam pisao o povijesti raspada Juge. Juga se počela raspadati 1974. kad su Kosovo i Vojvodina dobili autonomiju unutar Srbije. Pa slijedi 14. kongres itd. Nitko ne krivi Srbiju za raspad Juge. Slovenci i Hrvati sigurno ne jer su u konačnici bolje prošli.

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  Joe

Da ne bi slučajno štogod zdravog u kljun strpo

Ševa
Gost
Ševa
4 mjeseci prije
Reply to  Joe

Kroasan – kifla država.
Na koru od banane se može i poskliznuti.

ad astra
Gost
ad astra
4 mjeseci prije
Reply to  Ševa

Ševa, ponavljam, Slovenija i Hrvatska su profitirale raspadom Juge. Za ostale ne znam. Možda je i drugima bolje. Hrvatska i Slovenija su tamo gdje pripadaju, EU i NATO.

Ševa
Gost
Ševa
4 mjeseci prije
Reply to  ad astra
Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
4 mjeseci prije
Reply to  Joe

U “svojoj” zemlji sluge i robovi

Drago
Gost
Drago
4 mjeseci prije

Veleizdaja i guranje nacije u glad i ropstvo.

Joe
Gost
Joe
4 mjeseci prije
Reply to  Drago

Opet puštaš maglu.

Joe
Gost
Joe
4 mjeseci prije
Reply to  Joe

Mislim na našeg đuru..:)

Ogledalce
Gost
Ogledalce
4 mjeseci prije
Reply to  Joe

Puštač magle optužuje druge da puštaju maglu.

Željko
Gost
Željko
4 mjeseci prije
Reply to  Drago

Moj jedinac je bio pravi vizionar, kada su svi iz BiH bježali u Hrvatsku i na Zapad, mi smo se vratili prvo iz USA u Hrvatsku i potom iz Hrvatske u BiH i da ne ureknem nismo pogriješili! Ovi zakoni će u BiH doći nikada a možda ni tada, tako da ubrzani tečaj kod supruginog oca imam oko svega, proizvodnja mesa, mliječnih proizvoda, meda, pakmeza, džemova, povrća, voća, domaćeg vina, itd. i imam hrane koju sam svojim rukama i trudom uzgojio sigurno za godinu dana!

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
4 mjeseci prije
Reply to  Željko

Željko, ti živiš ispravno, daboga se zemljani ugledali na tebe.

Željko
Gost
Željko
4 mjeseci prije

Hvala na lijepim riječima, upravo pravimo sok i vino od domaćeg, u Bosni kažu seljačkog, grožđa, kojeg BTW NITKO nije obrao a sada je prosinac-decembar a skoro svi kukaju kako se teško živi a punac i ja smo napravili i dodatni biznis, čuvamo i uređujemo okućnice i voćnjake od ovih lokalnih Hrvata što su se nakon 2015. iselili u Njemačku i zaradimo odlično!

jgfnvrsgfversfversuv
Gost
jgfnvrsgfversfversuv
4 mjeseci prije
Reply to  Željko

Skidam ti kapu što si tako radišan i živiš ispravno kako bi svi zemljani trebali.

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  Drago

Da, sa 30 milijardi pali na 15 milijardi proizvodnje. Sto bi se reklo. Ne spašavajte nas, dosta ste spasili poticajima.

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Zašto mislis da žele ikoga zadržati. Meni se više čini da se sprema novo naseljavanje. Ili su deseci tisuća migranata na zimskim radostima.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
4 mjeseci prije

Izuzetno važna tema !

HVALA VELIMIRE !

Suzy
Gost
Suzy
4 mjeseci prije

Cilj je potpuni kolaps poljoprivrede i otvaranje vrata Monsato

J.a
Gost
J.a
4 mjeseci prije
Reply to  Suzy

Bayer je Monsanto

Suzy
Gost
Suzy
4 mjeseci prije
Reply to  J.a

Monsato je kupio Bayer.. da lakse vlada Europom

Puž
Gost
Puž
4 mjeseci prije
Reply to  Suzy

Bayer je kupio Monsanto. U zadnjih 6mjeseci su ih opalili sa velikim kaznama/presudama. Mislim da se još čeka veliki slučaj iz Brazila.
Nisam čuo ništa o nekakvom kineskom preuzimanju.

Mate
Gost
Mate
4 mjeseci prije
Reply to  Puž

Mislis na svicarce ne njemce

nonwo
Gost
nonwo
4 mjeseci prije
Reply to  Suzy

https://www.youtube.com/watch?v=MNM833K22LM

Nismo mi jedini,evo kako to rade Indijcima.

Bill Gates is continuing the work of Monsanto’, Vandana Shiva tells FRANCE 24

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije

Sve sto ste mogli gledat prije 10-15 (pa i 20) g. u pojedinim dokumentarcima iz (uglavnom) U.S. a oznacavano je kao ‘teorija zavjere’, danas ovdje dobivate u ‘zakonskim okvirima’.

U prevodu: lagano Vas ubijaju raznim metodama, a Vi se brinete jeste li platili sve racune na vrijeme ili da ne zakasnite na posao.

Joe
Gost
Joe
4 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Ne brigaj. Inženjeri iz somalije su već naputu.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
4 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

U Australiji, milijunaš oženio 34 god. mlađu Bosanku.
Sigurno je hoće iskoristiti…
Da dobije bosanske papire.

Željko
Gost
Željko
4 mjeseci prije

Dobar vic, a tko zna možda bude i istinit! TLN je pogodila sve, pa i bijeg svih k nama !

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
4 mjeseci prije
Reply to  Željko

Kako ovim balkanskim narodima već jednom ne dosadi…
Da ih pljačkaju uvijek jedni te isti!

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije

NOVONORMALNO
Uviđaj posle pljačke banke:
“Da li možete da mi opišete pljačkaša?”
“Teško da vam mogu pomoći – nije nosio masku.”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
4 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Tukao me daskom !

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Sjedi pa
5icom!?

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
4 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Više ni lopovi neće nositi čarapu na glavi…

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
4 mjeseci prije

A ne, ne…
Imamo mi pravnu državu.
Malo neispravnu…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
4 mjeseci prije

Diplomirani neispravnik ?

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
4 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Djede, neću više biti grobar. Uzgajaću aroniju. Dobra zarada.
Hapsi li policija za to?
Ne!
To ti se onda ne isplati…

Željko
Gost
Željko
4 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Čuveni novinar Mladen Marić, pokoj mu duši, davno je sve to nagovjestio u svojoj kultnoj emisiji ” Paralele “!

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
4 mjeseci prije
Reply to  Željko

Da, Marić je legenda, drago mi je da si ga se sjetio, počivao u miru.

Željko
Gost
Željko
4 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Da se nije dogodio ovaj “virus” siguran sam da bi Bosna i Hercegovina već sada brojala manje od dva milijuna !

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  Željko

S migrantima ili bez?

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
4 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Food inc. je to sve opisao i prikazao hilbilija Đoela Santinija kao najpametnijeg kauboja.

Jarilo
Gost
Jarilo
4 mjeseci prije

Hrvatska je banana država gora od kolonije. Vladajuća stranka u maniri najgorih mafijaških organizacija bestijalno pljačka vlastiti narod i daje ga na milost i nemilost svjetskim jebivjetri ma. Osim grba i zastave RH nema ništa od države i trebalo bi je preimemovat u Bananija

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
4 mjeseci prije

Nije to nista novo u svetu. Sta mozemo mi uraditi jeste, da pohranimo šaku 5 -10 razlicitih semena negde na suhom i tamnom prostoru, za nase praunuke.

Nije to samo u poljoprivredi, svugde gre se moze okrnut pare, sistem deluje po principu kapilarnog sistema, do zadnje celije zele dostup i nadzor, jer jim to znaci maksimum profitablinosti! To je cilj u kapitalizmu u danasnja vremena. A tehnologija (algoritmi/AI) pri tom optimizira troskove i prihod. I na kraju dobijajo maksimalan iskoristak pojedinca !

Puž
Gost
Puž
4 mjeseci prije
Reply to  Prc Milojko

To je sistem koji uništava pojedinca (glupana). A glupi pojedinci uvijek žive ili u sutra ili u jučer i nikad ne dožive pravi život….koji se događa sada.

Pa kad dođu 50/60te i penziju (ak su sretnici) onda ide egzistencijalna krizetina. Zato imamo farmaceutsku pošast, jer starci ispranih mozgova gutaju alopatske otrove na kilo!

Janoš
Gost
Janoš
4 mjeseci prije

Prokleti fašisti. Što mislite da će vaša djeca u budućnosti jesti bolju hranu nego mi. Varate se ako mislite da će vam to proći.

max
Gost
max
4 mjeseci prije

Na razini cijele EU provodi se zajednička poljoprivredna politika, EU komisija piše uredbe a nacionalno zakonodavstvo odnosno “ministar” poljoprivrede piše pravilnike u skladu s EU uredbama. Ukoliko bilo koji pravilnik kojeg je donio ministar/ministrica poljoprivrede nije u skladu s EU uredbom dužan ga je promjeniti odnosno uskladiti. PRIMJER. U 2016g za ministra poljoprivrede je došao “Roks-tako je sam sebe zvao na forumu” ili ti ga Tolušić, oni koji ne znaju poznat je po tkz aferi “špic papak” sa “navodno lažnim/montirnim” fotografijama prostitutke i muške osobe slične njemu koja konzumira kokain. Da li su fotografije lažne ili istinite nije dokazano, u… Pročitaj više »

max
Gost
max
4 mjeseci prije
Reply to  max

to je trebao dobiti netko drugi ali kako je ostao bez fotelje čovjek se brzo snašao.

NSU
Gost
NSU
4 mjeseci prije

Hrvatsku treba podijeliti na tri dijela. Jedna trećina Sloveniji jedna Mađarskoj i jedna BiH. Tako bi riješili sve probleme! 🙃

Mate
Gost
Mate
4 mjeseci prije
Reply to  NSU

Triba bih pripojit Hrvatskoj di joj i misto

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  Mate

Ništa bolan,samo obrnuto.

Mate
Gost
Mate
4 mjeseci prije
Reply to  CAN

Izgleda neznas cinjenice ili slusas srbe vele ili erdu sve mi se cini

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  Mate

Ma da sam sluš’o,nebi’ bio’dje jesam…
Živio Matane moj

Željko
Gost
Željko
4 mjeseci prije
Reply to  NSU

Tješite se da ima i gorih, u Bosni i Hercegovini je ubijeno oko 100.000 za šta, ni za šta!

Željko
Gost
Željko
4 mjeseci prije
Reply to  Željko

Tako je, nažalost!

NSU
Gost
NSU
4 mjeseci prije
Reply to  Željko

Ima ona, poznati se svađaju a nepoznati ubijaju!

RoPe
Gost
RoPe
4 mjeseci prije

Uzas. U buducnisti ce na ljude koji ce imat vrt gledati kao na ekipu koja je osamdesetih sadila vutru.

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
4 mjeseci prije
Reply to  RoPe

Pa tako ti je već na zapadu. U čemerici čini mi se ni ne možeš imati svoj vrt a u Danskoj možeš imati samo 4 koke bez pjevca da nebi imao svoje piliće a sadit možeš za sebe u dvije daskama omeđene površine izdigunte iznad zemlje povrišne nekoliko m2.

Mister NO
Gost
Mister NO
4 mjeseci prije

To je istina za USA. Upitao ljude nakon što sam vidio xy travnjaka ispred kuća zašto ne sade nešto. Odgovor je saditi za hranu može samo ovlašteni proizvođač… Kazne boli glava.

jgfnvrsgfversfversuv
Gost
jgfnvrsgfversfversuv
4 mjeseci prije
Reply to  Mister NO

To da moraju kupovati one otrove gmo, tako su isto zabranili 51-e uporabu konoplje da bi Dupont-ov najlon postao monopolista. A konoplja najkorisnija biljka, možeš od nje praviti što poželiš, odjeća 3 puta duže traje od pamučne, ne trebaš ništa o njoj brinuti, raste ko trava.

Alex
Gost
Alex
4 mjeseci prije

Još samo da zabrane domaću ševu…I ovako nas stranci karaju kako se sjete.

Bajro
Gost
Bajro
4 mjeseci prije

“nakon što je sva svoja dobra Hrvatska prepustila stranim corporacijama” u isto vrijeme je opljačkala bosanska dobra i ne zeli da ih vrati(razna odmarlista i hotele bosanskih firmi po Jadranu)

NSU
Gost
NSU
4 mjeseci prije
Reply to  Bajro

Prije je bilo “jebeš državu koja Bosne nema” a danas ” jebeš državu koja graniči sa Bosnom”!

A neg.
Gost
A neg.
4 mjeseci prije

Gradić u Gorskom kotaru na proljeće je dijelio sjeme krumpira. Na pitanje, koje sorte, odgovor je bio bijeli i crveni.

Točan odgovor je uvozni!

Riječ je o hibridima od kojih je sjeme neisplativo. Domaće sjeme koje prelazi s koljena na koljeno i traje vječno nije zanimljivo.

Zaključuje se da je manji problem uvoznički lobi a veći GLADOMOR

U prolazu
Gost
U prolazu
4 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Nema više “domaće”. Sve je od uvoznog sjemena, uglavnom gmo.

A neg.
Gost
A neg.
4 mjeseci prije
Reply to  U prolazu

Priča o sjemenu je priča o paralelnom svemiru.

Za nevjerovati je koliko se starih sorti sije, sadi, cijepi po malim vrtovima. Od vlastitog, naslijeđenog sadnog materijala.

Isto tako je sa GMO novotarijama po velikim njivama.

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
4 mjeseci prije
Reply to  U prolazu

Jučer pitam staru od prijatelja kako sa sjemenom, veli sve radi sa svojim sjemenom, ništa kemija đubrivo stajski gnoj bikovi, mjesto radnje podbila Hercegovina.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
4 mjeseci prije
Reply to  A neg.

U dućanu, ono baš velikom dućanu:
Mušterija, zanovijetalo neko: ”Jesu li ove jagode GMO?”
Posloprimkinja: ”Nisu!”
Jagode, namignu: ”Nismo…”

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Dijelim tvoje mišljenje.

Kažun d.d.
Member
Kažun d.d.
4 mjeseci prije

Hvala Kurzu! Sebastianu.
Konačno je i Hrvatska u nečemu prva!

piždro
Gost
piždro
4 mjeseci prije
Reply to  Kažun d.d.

a što kurcu sebastijanu hvala kažune?

Duki
Gost
Duki
4 mjeseci prije

Nema domaće rakije,nema kobasica,nema sjemenja ;šta ima !
Ne čudi me ovaj naš PM nas je rasprodao u kompletu i ljude i prir. Bogatstva i običaje za šaku škuda koje moramo vraćati !kako ?sjetite se koliko je bio m3 vode prije 7g.ili odvoz smeća,ili komunalije ?a?
Ili kada dođe dopis da potvrdiš svoj status vlasnika vikend nekretnine (zbog odvoza smeća) pa to možeš u jednom gradu- srednje veličine-učiniti na 12(dvanaest)mail adresa -idnosno toliko referenata-čitaj kontrolora (uhljebi)ma NEEEE !a smeće mi njima sortiranmo (plave, žute,smeđe,šarene itd-kante?
Dokle ???🖕💰💰💪7🚓
Kako ćemo se češati gdje nas ne svrbi !

U prolazu
Gost
U prolazu
4 mjeseci prije
Reply to  Duki

“Domaće” se svelo samo na fizičke poslove, kao kopanje i oranje zemlje, hranjenje stoke i prodaja na placu. Sve ostalo, kao sjeme, hrana, koncentrati, hormoni, antibiotici nisu domaći.

U prolazu
Gost
U prolazu
4 mjeseci prije
Reply to  U prolazu

Upravo tako.

ROBERT
Gost
ROBERT
4 mjeseci prije

HRVATSKA VLADA JE SLOŽENA OD SVIH UGUZNIKA,ONI NITI NE ZNAJU ŠTO POTPISUJU,GLAVNO DA DOLAZE NOVCI NA NJIHOVE RAČUNE OS FAŠISTIČKIH KORPORACIJA.IMAMO DEBILNE KRETENE NA VLASTI,KOJI MISLE SAMO NA SEBE.STRAŠNO

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije

Ništa manje opasno od “aktuelne” vakcine! Novi hibridi nemaju otpornost starih sorti pa se natapaju raznim otrovima (koje mi jedemo) 24/7.

Ono što je strašno je da ljudi ubrzano zaboravljaju pravi ukus hrane inače ovo đubre od hrane kojim nas zatrpavaju ne bi imalo nikakve šanse da se proda.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
4 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

nema nam spasa, nema, a i sta ce nam;)

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
4 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

qq-qq, ce izginemo u eksperimenti;)

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Dobar (nam)tek.

Piretis
Member
Piretis
4 mjeseci prije

Ako se ovaj zakon i donese bit će još jedan iz kategorije sveta voda, niti će koristiti niti štetiti. Veliki poljoprivrednici, oni koji rade više desetaka ili stotina ha, i sada ovise, i ne bune se, o velikim i sertificiranim dobavljačima. Mali, a to su OPG-ovi, mala gospodarstva i hobisti, i dalje će kao i do sada kupovati u maloprodaji ili sijati svoje sjeme bilo da su ga sami uzgojili ili razmijenili sa susjedima. Puno je veći problem katastrofalna kvaliteta postojećeg sjemena koje se nudi. Naime, sjeme se kupuje na veliko, onaj koji ga prepakirava u manja pakiranja gleda da… Pročitaj više »

Puž
Gost
Puž
4 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Tak nekak i ja rezoniram. Po toj logici bi nam inspektorčići več odavno dolazili u stanove i kuće pregledavati deklaracije po iznošenim gaćama i sl. Skoro kao HRT kontrolori bahahha… meni je nedavno bio jedan poderani sa istrajbanom iskaznicom na kojoj se jedva vidi hrt i izgledao kao alkos. Da mu platim za televiziju… Skoro sam ga zašamaro… ali teško bi stigo jer kad sam se počeo derati i kad me je lik uistinu vidio več je bio na pol puta do ograde i daleko…

Drima
Gost
Drima
4 mjeseci prije

Bravo uhljebi, duša vam lipe ne vrijedi.

Annabella
Gost
Annabella
4 mjeseci prije

Zbilja smo postali dno dna! Ako i ovo prođe, a vjerojatno će proći, mogu još samo reći: Zaustavite zemlju hoću da siđem! 🙁🙁🙁

Tim Kunić
Gost
Tim Kunić
4 mjeseci prije

I maricu je zabranjeno uzgajat pa je ipak sade, a zabranjeno je najslađe. Odnijet će đavo i Europu i sve vazale.

Mat
Gost
Mat
4 mjeseci prije

Drzava Debila ili…….Debilna Drzava???

Duki
Gost
Duki
4 mjeseci prije
Reply to  Mat

@ mat
Nije država debilna mi smo je takvom STVORILI !

Mölltaler
Gost
Mölltaler
4 mjeseci prije
Reply to  Mat

Oboje

Blaza
Gost
Blaza
4 mjeseci prije

Da je Bill Gates imao toliko ograničenja u svojoj garaži nikada ne bi postao zdravstveni mecena. U Hrvatskoj se sve ograničava do apsurda, ne možeš pokrenuti posao koji bi ti donosio mjesečni profit od 1000 eur bez da ulozis 150.000 eur, i još 150.000,00 za podmiriti političare. Nije samo poljoprivreda upitna već svi segmenti privređivanja, od kafića do tvornica. A to možemo zahvaliti sami sebi jer smo slušali svoje političare koji su nas odveli u rat. Nakon što se država od 20 mil. rascjepkala na drzavice od 2-3 mil. ljudi, a uzimajući u obzir i nas dodvornicki mentalitet, lako je… Pročitaj više »

Duki
Gost
Duki
4 mjeseci prije
Reply to  Blaza

@blažo
Za to smo se borili da izađemo iz “mraka” i sada uletimo u debelo crijevo Evrope!
E neka. Nam je !!😁😁💪💪 !Bravo!

Mate
Gost
Mate
4 mjeseci prije
Reply to  Blaza

Fala Bogu dq smo otisli iz tvorevine srama

Slonica
Gost
Slonica
4 mjeseci prije

Stare sorte kabuka,krušaka ,graha tesko je naći.
U Turopolju autohtona sorta grožđa Izabela zabranjena je i ne može se kupiti jer nije zahtjevna ..a to velikim proizvođačima ne odgovara.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
4 mjeseci prije

Citam komentare ispod i logicno zakljucujem; obzirom da je narod jako ljut na vladu i da bi moglo doci do ozbiljnih nemira i ugroze zivota. Zbog njihove sigurnosti cijelu vladu skupa sa obiteljima pod hitno pa i pod satore preseliti na Goli otok, postaviti strazu okolo da im nitko nemoze prici niti da oni mogu negdije. U vrijeme rekreacije neka si obnove objekte neka naprave vrtove da imaju hranu, obzirom da bi tamo mogli ostati nekoliko stotina godina.

Puž
Gost
Puž
4 mjeseci prije
Reply to  Mali Mujica

Imao sam sličnu ideju još početkom proljeća. Ja bih napravio turistićku atrakciju na Golom Otoku. Big Brother medium security! hard work farma doživljaj za SVE koje smo trebali lustrirati kao i ove njihove nasljednike. Da ima 500kamera i sve da se prenosi na posebnom besplatnom TV kanalu.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
4 mjeseci prije

Plenkovic je najgori glodavac kojeg ima RH. Ljudi, organizirajte se, pisite pisma oporbenim strankama i posebno zastupnicima za koje mislite da imaju integritet i potencijal za baviti se ovom temom. Nece ni ta banda biti na vlasti zazvijek.

piždro
Gost
piždro
4 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

I prije plenkovića su bili krimosi i prevaranti prve sorte.. kad sam slučajno sinoć na biografije com. naišao na lik i djelo zmijolikog čačića – mislim da tako nešto majka u 100 god.ne rađa.
takvog varana i prevaranta nema ni u kojoj zemlji svjeta.

huhuhu
Gost
huhuhu
4 mjeseci prije

HR je prestala postojati 91-ve

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Nekada su takvi strijeljani zbog veleizdaje i završavali na Golom otoku a danas ti isti sa Golog otoka pričaju kako su bili politički proganjani.

Maka
Gost
Maka
4 mjeseci prije

Kad ovo sve vidim, saberem i oduzmem, usporedim, kažem da je Jugoslavija u usporedbi sa današnjom Hrvatskom, a tu mogu nadodati i sve ostale bivše republike, bila DRŽAVA.

Weteran
Gost
Weteran
4 mjeseci prije

Seme jeste Život!
Seme jeste Suverenitet!
Nemaš seme?

Kimi
Gost
Kimi
4 mjeseci prije

Glupost! Imam OPG i sadim sjemenje koje ja hoću i nitko me ništa ne pita.

Tutankamon
Gost
Tutankamon
4 mjeseci prije
Reply to  Kimi

za sada, pričekajmo koji mjesec

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
4 mjeseci prije

Codex alimentarius u punom sjaju. Nista sto nije certificirano protuzakonito sadit. Sto mislite zasto su prije par godina uvedeni komunalni redari s ovlastima vecim od policije. Trosak certifikacije biljke koju svi tisucama godina poznaju i koriste popne se na 100000 eura. Navali narode certificiraj. Samo gmo sranja ce se moci sadit. Hrana ce morati biti ozračena i kemijski tretirana citaj jebeno nezdrava. Programirana da ubija, a ne hrani. Obstojnost je ugrozena do daske laganini na svim poljima. Bit ce pravi uzitak postojati na ovom svijetu.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
4 mjeseci prije
Reply to  Pera Detlic

Danke Dojcland

Sluge su da sluze a gazde sluga su da ih hebu uzduz ,popreko i svakojako…a sluge da budu presretni kad se gazdama cejfne.
DaBOGda vam se sluzincadi trajno sreca smijesila kad vas gazde Hansovi,Papci i ini vjecno usrecivali.
Drugo nista niste ni sposobni nit zasluzujete.

Jos jednom Danke Dojcland Sanja Trumbic

Puž
Gost
Puž
4 mjeseci prije
Reply to  Pera Detlic

Zaboravili “ljudi” na CODEX A. Kao i na Wall Street fijasko iz 2008me. I to čak i bez konjrone… Čak ih niti ovaj skandal zasada ne dira dovoljno jako.

Antun Tun
Gost
Antun Tun
4 mjeseci prije

Cekajte da ANTIMAGNETIK ozdravi i sve ce biti ko prije.Bez straha molim.!

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

Kad čitam članke na ovom logično dođe mi da se ubijem jer živim u Hrvatskoj koja je bez ikakve dvojbe, ispada tako ovdje, daleko najgora država “u regionu”. Dok po milijunti puta čitam kako je Hrvatska banana država pao mi je u oči zanimljiv detalj. Ne sjećam se da je ovdje itko Sloveniju, BIH, Srbiju, Crnu goru ili Makedoniju nazvao banana državama. Izgleda da su svi naši susjedi snažne neovisne i suverene države koje hrabro vode suverenističku politiku i ne obaziru se na ničije pritiske i ucjene. I nijedna od njih nije ili već pristupila ili očajnički ne pokušava pristupiti… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Džaba krečiš prokužen si odavno.

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

U sarajevu policijski sat od 9 do 17 ,niko vani ne sme seme prosipat…?!
Istina ili fejk?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Vidim da su i na Logičnom počeli brisati upise. Aferim što bi rekli kod vas u Bosni., Ali da ja ipak ovo malo preciznije objasnim. Kako se meni čini, izgleda da samo Hrvati imaju običaj stalno pljuvati po svojoj državi, a dragi nam susjedi se onda tome vrlo rado i zlurado pridružuju. Ne vidim ovdje kritičke tekstove o stanju u Bosni, Stbiji i ostalim bivšim “bratskim” republikama. A isto tako ne vidim da Srbi, Bosanci i ostali koji komentiraju na ovom portalu pljuju po svojim državama i političarima. Kad se čita ovaj portal, iako je “regionalni” i sa sjedištem u… Pročitaj više »

Dreamer
Gost
Dreamer
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Rusija stoji najbolje po tom pitanju. Za bilo kakvu manipulaciju ili uzov gmo sjemena min.5 god.zatvora. Nece njima netko naturati otrov u tanjur. Ali oni su rijetka od suverenih država svijeta.

Dundić
Gost
Dundić
4 mjeseci prije

Put u propast

Puž
Gost
Puž
4 mjeseci prije

Čini se da je školski sustav u našim zemljama imao uspjeha jer samo teški glupan i sistemski poltron može mrziti potpuno nepoznate ljude samo zato jer imaju neku nacionalnost, boju kože ili religijsko uvjerenje.
Da određene treba zaobilaziti bi trebalo biti znanje koje se stiče iz iskustva!

Max
Member
Famed Member
Max
4 mjeseci prije

Da mi smo poligon.

And Justice for All
Gost
And Justice for All
4 mjeseci prije

Nastavljaju s prodajom,izdajom i unistenjem hrvatske i njenog naroda!
Jebiga kad se bira jedna te ista vlast vec 30 godina…
Nitko sa stolice da se makne i kaze dosta
Zato Hrvatski narode gladuj,boluj i gledaj kako ti tvoja dica zbog nepotizma i korupcije bijeze iz zemlje brzinom vitra!
Nadam se da ova drzava nece dugo potrajati,propala daboda do sljedece godine!
Adios i ko zadnji ode nek ugasi svitlo

Matej
Gost
Matej
4 mjeseci prije

Clanak u Slobodnoj dalmaciji kako premijer ima alergiju.

Perun
Gost
Perun
4 mjeseci prije

Jbt TEMA je kako nam zapadnjaci uz pomoć domaćih izdajnika i sluga EU globalista uništavaju sjeme, s ciljem da samo “certificirane tvrtke” mogu prodavati “certificirano” sjeme, da vam prevedem na hrvatski ili srpski ili bosanski ili balkanski, znaci žele kontrolirati tko proizvodi hranu i kakvu, GMO-znaci lošu koja uništava ljude i zdravlje. A vi idioti, vas 99%, opet isto, četnici, ustaše, partizani, jugoslavija, austrougarska Itd ..pa vi niste uopće da vam itko dade slobodu, sluge i robovi ostaju uvijek robovi i kmetovi, jebote nevjerojatno, i vi biste slobodu svi vi balkanci, pa nećete ju nikad ostvarit, nažalost kad ste glupi… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik