fbpx

Je li Hrvatska poligon zemlja Europske unije?

Hrvatska Zakon o sjemenju

Nakon što je sva svoja dobra Republika Hrvatska prepustila stranim korporacijama, nakon što je stranim interesima prilagodila zakonski okvir, nakon što je odlučila ostati i bez svoje valute,  dalji gubitak nacionalnog identiteta nastavlja se prijedlogom novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja kojim se drastično ograničava korištenje vlastitog sjemena na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu.

Tim povodom Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život i udruga Biovrt – u skladu s prirodom, koja održava neformalnu društvenu banku sjemenja uputile su dopis Ministarstvu poljoprivrede kojim traže da se donese zakon koji bi omogućavao očuvanje biljne genetske raznolikosti i proizvođačima osigurao temeljno pravo na izbor i uzgoj sjemena na vlastitom gospodarstvu.  Predloženi zakon još je jedan u nizu zakona koji se protivi Konvencijama koje je Hrvatska ratificirala i koje je obvezna provoditi čime se sve više pokazuje kako vladavina prava, demokracija i temeljna prava u Hrvatskoj više ne postoje, a otegotno je i zabrinjavajuće što je Hrvatska prva zemlja u EU koja kani uvesti ovakvu vrstu restrikcije uzgoja domaćeg sjemena. Pored dopisa Ministarstvu udruge su poslale zaseban dopis i medijima, kojeg donosimo u nastavku:

Usred krize, Hrvatska drastično ograničava uzgoj domaćeg sjemena čak i za vlastite potrebe gospodarstva Novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja upućen u javnu raspravu kroz sustav eSavjetovanja do 10.12.2020., donosi nova ograničenja proizvođačima koji na svojim gospodarstvima koriste domaće sjeme i ne uvažava načela ekološke proizvodnje. Iako se europske direktive koje reguliraju područje sjemenarstva odnose isključivo na komercijalnu proizvodnju sjemena, novi zakon kod nas uvodi pojam “sjeme s obiteljskog gospodarstva” definiran kao sjeme proizvedeno za vlastite potrebe koje je zabranjeno stavljati na tržište. Ovaj pojam u ovakvom kontekstu ne postoji u europskim zakonima!

Nadalje, takvo sjeme trebalo bi dorađivati kod ovlaštenih dorađivača i koristiti isključivo registrirane sorte. Pravo korištenja vlastitog sjemenja proizvođačima između ostalog, garantira i UN-ova Deklaracija o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima, koju je obavezna poštivati i naša država. Ekološko sjemenarstvo uopće se ne spominje iako nova Uredba Europske unije o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda (EU 2018/848) unosi značajne novosti po pitanju ekološkog sjemenarstva koje je važno unijeti u ovaj zakon. Tom uredbom naglašava se potreba omogućavanja ekološkim proizvođačima da se služe biljnim reprodukcijskim materijalom dobivenim na vlastitim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi potaknuli genetske resurse prilagođene posebnim uvjetima ekološke proizvodnje. Novi nacionalni zakon to im onemogućava. Uredbom se dozvoljava upotreba isključivo ekološkog sjemena te se naglašava potreba razvijanja specifičnih, otpornih, lokalno prilagođenih sorata za ekološku proizvodnju što u novom zakonu nije prepoznato. Ove izmjene zakona se doduše ne odnose na privatne obiteljske vrtove, ali ne zaboravimo da u RH postoje brojni mali OPG-ovi koji svoju egzistenciju osiguravaju uzgojem dijelom za vlastite potrebe, a dijelom za prodaju. Njima bez iznimke i izuzeća Zakon predviđa ograničenje upotrebe vlastitog sjemenja, a u ovim kriznim vremenima to predstavlja dodatni udar na najranjiviji dio malih obiteljskih gospodarstava od kojih mnogi ulaze i u socijalne kategorije. To također znači gubitak domaćih sorata koje još nisu prikupljene u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena i nisu stavljene na sortnu listu. Od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju do danas, na sortnoj listi upisano je svega 27 čuvanih sorata. Procedura upisivanja na sortnu listu čuvanih sorata relativno je složena, dugotrajna i nije moguća bez povijesnog dokaza i stručne podrške institucija te je nerealno za očekivati da ovaj proces prijave pada na leđa udruga ili OPGove. Primjenom ovog zakona sav taj genetski materijal biti će izgubljen prije nego im stručnjaci i znanstvenici uspiju pružiti dovoljno pažnje. Hrvatska banka biljnih gena djeluje netransparentno. Na mrežnim stranicama vrlo je teško pronaći informacije o njenom radu, doći do kontakata, a bazu podataka o uzorcima koji se čuvaju, mogu naći samo najupućeniji. Pitamo se da li poljoprivrednici uopće mogu doći do uzoraka i opisa tih kolekcija, a prema novom prijedlogu Zakona, uvjetuje im se uzgoj sjemena isključivo sa sortnih lista.

Nacionalni program čuvanja i održive uporabe biljnih genetskih resursa u prošlom razdoblju nije u potpunosti ostvaren i rezultati nisu dostupni javnosti. Izostale su planirane aktivnosti očuvanja genetske raznolikosti na gospodarstvima (in situ i on farm očuvanje) kao i potpora udrugama. U cijelom svijetu pa tako i kod nas udruge za očuvanje i razvoj genetske raznolikosti imaju značajnu ulogu. One uključuju velik broj članova, profesionalaca i hobista koji čuvaju i koriste genetsko nasljeđe kultiviranog bilja i time mogu održavati živima velike kolekcije bez velikih ulaganja u skupu opremu i strojeve. Spoj stručnih znanja i hobističkog entuzijazma idealna je kombinacija i svatko u njoj može dati doprinos očuvanju ovog važnog dijela baštine i resursa za budućnost našeg zajedničkog prehrambenog sustava. Neke europske zemlje poput Austrije i susjedne Slovenije našle su mogućnost očuvanja svoje biljne genetske raznolikosti povrća dodatnim olakšavanjem upisa na sortnu listu sorata bez stvarne komercijalne vrijednosti uzgojenih za posebne namjene koje se neslužbeno nazivaju i amaterske sorte. Novi zakon umjesto jednostavnijih procedura predviđa dodatna ograničenja, a to tek treba definirati novi pravilnik.

Popis poljoprivrede Državnog zavoda za statistiku pokazuje da se sjeme u Hrvatskoj proizvodi na svega 400ha. Prema izvještaju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu objavljenom u Zborniku međunarodnog kongresa oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva u 2019. godini, od ukupno 986 subjekata upisanih u upisnik dobavljača, samo je njih 188 prijavilo proizvodnju dok se ostali bave uvozom. Među proizvođačima je 106 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posebno je deficitarna proizvodnja sjemena povrća koja zauzima tek 0,2 % proizvodnih površina (34,1 ha). Ekološkog sjemenarstva uopće nema. Sjemenske kompanije koje su se bavile sjemenarstvom i održavanjem osnovnog sjemena povrća propale su, pa Hrvatska uvozi oko 900 tona sjemena povrća godišnje. Osiguravanje i održavanje osnovnog sjemena predstavlja najveću prepreku širenju proizvodnje. Uvođenje dodatnih restrikcija malim proizvođačima u situaciji takve ovisnosti o uvozu predstavlja dodatno ograničavanje domaće proizvodnje na račun stranih kompanija. Najviše čudi što niti jedna druga zemlja Europske unije nema tako stroge restrikcije i uz puno značajniju domaću proizvodnju sjemena. U kontekstu krize koju je uzrokovala pandemija virusa Covid 19 uz djelomično zatvaranje granica kojem smo proljetos svjedočili, možemo reći da daljnje povećanje ovisnosti o uvozu dovodi u pitanje sigurnost hrane za hrvatsko stanovništvo. Krajnje je vrijeme da sve to promijenimo s ciljem razvoja sjemenarske proizvodnje, pokretanja ekološkog sjemenarstva, očuvanja genetskih resursa i dostojanstvenim životom naših poljoprivrednika.

Nacrt novog Zakona je na mrežnoj stranici e-Savjetovanja do 10.12. i možete ga naći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=15413

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
161 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Joe
Gost
Joe
1 godina prije

Država bananko.

Drago
Gost
Drago
1 godina prije

Veleizdaja i guranje nacije u glad i ropstvo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Izuzetno važna tema !

HVALA VELIMIRE !

Suzy
Gost
Suzy
1 godina prije

Cilj je potpuni kolaps poljoprivrede i otvaranje vrata Monsato

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Sve sto ste mogli gledat prije 10-15 (pa i 20) g. u pojedinim dokumentarcima iz (uglavnom) U.S. a oznacavano je kao ‘teorija zavjere’, danas ovdje dobivate u ‘zakonskim okvirima’. U prevodu: lagano Vas ubijaju raznim metodama, a Vi se brinete jeste li platili sve racune na vrijeme ili da ne… Pročitaj više »

Jarilo
Gost
Jarilo
1 godina prije

Hrvatska je banana država gora od kolonije. Vladajuća stranka u maniri najgorih mafijaških organizacija bestijalno pljačka vlastiti narod i daje ga na milost i nemilost svjetskim jebivjetri ma. Osim grba i zastave RH nema ništa od države i trebalo bi je preimemovat u Bananija

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 godina prije

Nije to nista novo u svetu. Sta mozemo mi uraditi jeste, da pohranimo šaku 5 -10 razlicitih semena negde na suhom i tamnom prostoru, za nase praunuke. Nije to samo u poljoprivredi, svugde gre se moze okrnut pare, sistem deluje po principu kapilarnog sistema, do zadnje celije zele dostup i… Pročitaj više »

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Prokleti fašisti. Što mislite da će vaša djeca u budućnosti jesti bolju hranu nego mi. Varate se ako mislite da će vam to proći.

max
Gost
max
1 godina prije

Na razini cijele EU provodi se zajednička poljoprivredna politika, EU komisija piše uredbe a nacionalno zakonodavstvo odnosno “ministar” poljoprivrede piše pravilnike u skladu s EU uredbama. Ukoliko bilo koji pravilnik kojeg je donio ministar/ministrica poljoprivrede nije u skladu s EU uredbom dužan ga je promjeniti odnosno uskladiti. PRIMJER. U 2016g… Pročitaj više »

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Hrvatsku treba podijeliti na tri dijela. Jedna trećina Sloveniji jedna Mađarskoj i jedna BiH. Tako bi riješili sve probleme! 🙃

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Uzas. U buducnisti ce na ljude koji ce imat vrt gledati kao na ekipu koja je osamdesetih sadila vutru.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Još samo da zabrane domaću ševu…I ovako nas stranci karaju kako se sjete.

A neg.
Gost
A neg.
1 godina prije

Gradić u Gorskom kotaru na proljeće je dijelio sjeme krumpira. Na pitanje, koje sorte, odgovor je bio bijeli i crveni. Točan odgovor je uvozni! Riječ je o hibridima od kojih je sjeme neisplativo. Domaće sjeme koje prelazi s koljena na koljeno i traje vječno nije zanimljivo. Zaključuje se da je… Pročitaj više »

Kažun d.d.
Member
Kažun d.d.
1 godina prije

Hvala Kurzu! Sebastianu.
Konačno je i Hrvatska u nečemu prva!

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Nema domaće rakije,nema kobasica,nema sjemenja ;šta ima ! Ne čudi me ovaj naš PM nas je rasprodao u kompletu i ljude i prir. Bogatstva i običaje za šaku škuda koje moramo vraćati !kako ?sjetite se koliko je bio m3 vode prije 7g.ili odvoz smeća,ili komunalije ?a? Ili kada dođe dopis… Pročitaj više »

ROBERT
Gost
ROBERT
1 godina prije

HRVATSKA VLADA JE SLOŽENA OD SVIH UGUZNIKA,ONI NITI NE ZNAJU ŠTO POTPISUJU,GLAVNO DA DOLAZE NOVCI NA NJIHOVE RAČUNE OS FAŠISTIČKIH KORPORACIJA.IMAMO DEBILNE KRETENE NA VLASTI,KOJI MISLE SAMO NA SEBE.STRAŠNO

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ništa manje opasno od “aktuelne” vakcine! Novi hibridi nemaju otpornost starih sorti pa se natapaju raznim otrovima (koje mi jedemo) 24/7.

Ono što je strašno je da ljudi ubrzano zaboravljaju pravi ukus hrane inače ovo đubre od hrane kojim nas zatrpavaju ne bi imalo nikakve šanse da se proda.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Ako se ovaj zakon i donese bit će još jedan iz kategorije sveta voda, niti će koristiti niti štetiti. Veliki poljoprivrednici, oni koji rade više desetaka ili stotina ha, i sada ovise, i ne bune se, o velikim i sertificiranim dobavljačima. Mali, a to su OPG-ovi, mala gospodarstva i hobisti,… Pročitaj više »

Drima
Gost
Drima
1 godina prije

Bravo uhljebi, duša vam lipe ne vrijedi.

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije

Zbilja smo postali dno dna! Ako i ovo prođe, a vjerojatno će proći, mogu još samo reći: Zaustavite zemlju hoću da siđem! 🙁🙁🙁

Tim Kunić
Gost
Tim Kunić
1 godina prije

I maricu je zabranjeno uzgajat pa je ipak sade, a zabranjeno je najslađe. Odnijet će đavo i Europu i sve vazale.

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Drzava Debila ili…….Debilna Drzava???

Blaza
Gost
Blaza
1 godina prije

Da je Bill Gates imao toliko ograničenja u svojoj garaži nikada ne bi postao zdravstveni mecena. U Hrvatskoj se sve ograničava do apsurda, ne možeš pokrenuti posao koji bi ti donosio mjesečni profit od 1000 eur bez da ulozis 150.000 eur, i još 150.000,00 za podmiriti političare. Nije samo poljoprivreda… Pročitaj više »

Slonica
Gost
Slonica
1 godina prije

Stare sorte kabuka,krušaka ,graha tesko je naći.
U Turopolju autohtona sorta grožđa Izabela zabranjena je i ne može se kupiti jer nije zahtjevna ..a to velikim proizvođačima ne odgovara.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 godina prije

Citam komentare ispod i logicno zakljucujem; obzirom da je narod jako ljut na vladu i da bi moglo doci do ozbiljnih nemira i ugroze zivota. Zbog njihove sigurnosti cijelu vladu skupa sa obiteljima pod hitno pa i pod satore preseliti na Goli otok, postaviti strazu okolo da im nitko nemoze… Pročitaj više »

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Plenkovic je najgori glodavac kojeg ima RH. Ljudi, organizirajte se, pisite pisma oporbenim strankama i posebno zastupnicima za koje mislite da imaju integritet i potencijal za baviti se ovom temom. Nece ni ta banda biti na vlasti zazvijek.

huhuhu
Gost
huhuhu
1 godina prije

HR je prestala postojati 91-ve

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 godina prije

Nekada su takvi strijeljani zbog veleizdaje i završavali na Golom otoku a danas ti isti sa Golog otoka pričaju kako su bili politički proganjani.

Maka
Gost
Maka
1 godina prije

Kad ovo sve vidim, saberem i oduzmem, usporedim, kažem da je Jugoslavija u usporedbi sa današnjom Hrvatskom, a tu mogu nadodati i sve ostale bivše republike, bila DRŽAVA.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Seme jeste Život!
Seme jeste Suverenitet!
Nemaš seme?

Kimi
Gost
Kimi
1 godina prije

Glupost! Imam OPG i sadim sjemenje koje ja hoću i nitko me ništa ne pita.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
1 godina prije

Codex alimentarius u punom sjaju. Nista sto nije certificirano protuzakonito sadit. Sto mislite zasto su prije par godina uvedeni komunalni redari s ovlastima vecim od policije. Trosak certifikacije biljke koju svi tisucama godina poznaju i koriste popne se na 100000 eura. Navali narode certificiraj. Samo gmo sranja ce se moci… Pročitaj više »

Antun Tun
Gost
Antun Tun
1 godina prije

Cekajte da ANTIMAGNETIK ozdravi i sve ce biti ko prije.Bez straha molim.!

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 godina prije

Kad čitam članke na ovom logično dođe mi da se ubijem jer živim u Hrvatskoj koja je bez ikakve dvojbe, ispada tako ovdje, daleko najgora država “u regionu”. Dok po milijunti puta čitam kako je Hrvatska banana država pao mi je u oči zanimljiv detalj. Ne sjećam se da je… Pročitaj više »

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

Put u propast

Puž
Gost
Puž
1 godina prije

Čini se da je školski sustav u našim zemljama imao uspjeha jer samo teški glupan i sistemski poltron može mrziti potpuno nepoznate ljude samo zato jer imaju neku nacionalnost, boju kože ili religijsko uvjerenje.
Da određene treba zaobilaziti bi trebalo biti znanje koje se stiče iz iskustva!

Max
Member
Max
1 godina prije

Da mi smo poligon.

And Justice for All
Gost
And Justice for All
1 godina prije

Nastavljaju s prodajom,izdajom i unistenjem hrvatske i njenog naroda! Jebiga kad se bira jedna te ista vlast vec 30 godina… Nitko sa stolice da se makne i kaze dosta Zato Hrvatski narode gladuj,boluj i gledaj kako ti tvoja dica zbog nepotizma i korupcije bijeze iz zemlje brzinom vitra! Nadam se… Pročitaj više »

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Prije je bilo “jebeš državu koja Bosne nema” a danas ” jebeš državu koja graniči sa Bosnom”!

Matej
Gost
Matej
1 godina prije

Clanak u Slobodnoj dalmaciji kako premijer ima alergiju.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Jbt TEMA je kako nam zapadnjaci uz pomoć domaćih izdajnika i sluga EU globalista uništavaju sjeme, s ciljem da samo “certificirane tvrtke” mogu prodavati “certificirano” sjeme, da vam prevedem na hrvatski ili srpski ili bosanski ili balkanski, znaci žele kontrolirati tko proizvodi hranu i kakvu, GMO-znaci lošu koja uništava ljude… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik