fbpx

Je li Hrvatska poligon zemlja Europske unije?

Hrvatska Zakon o sjemenju

Nakon što je sva svoja dobra Republika Hrvatska prepustila stranim korporacijama, nakon što je stranim interesima prilagodila zakonski okvir, nakon što je odlučila ostati i bez svoje valute,  dalji gubitak nacionalnog identiteta nastavlja se prijedlogom novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja kojim se drastično ograničava korištenje vlastitog sjemena na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu.

Tim povodom Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život i udruga Biovrt – u skladu s prirodom, koja održava neformalnu društvenu banku sjemenja uputile su dopis Ministarstvu poljoprivrede kojim traže da se donese zakon koji bi omogućavao očuvanje biljne genetske raznolikosti i proizvođačima osigurao temeljno pravo na izbor i uzgoj sjemena na vlastitom gospodarstvu.  Predloženi zakon još je jedan u nizu zakona koji se protivi Konvencijama koje je Hrvatska ratificirala i koje je obvezna provoditi čime se sve više pokazuje kako vladavina prava, demokracija i temeljna prava u Hrvatskoj više ne postoje, a otegotno je i zabrinjavajuće što je Hrvatska prva zemlja u EU koja kani uvesti ovakvu vrstu restrikcije uzgoja domaćeg sjemena. Pored dopisa Ministarstvu udruge su poslale zaseban dopis i medijima, kojeg donosimo u nastavku:

Usred krize, Hrvatska drastično ograničava uzgoj domaćeg sjemena čak i za vlastite potrebe gospodarstva Novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja upućen u javnu raspravu kroz sustav eSavjetovanja do 10.12.2020., donosi nova ograničenja proizvođačima koji na svojim gospodarstvima koriste domaće sjeme i ne uvažava načela ekološke proizvodnje. Iako se europske direktive koje reguliraju područje sjemenarstva odnose isključivo na komercijalnu proizvodnju sjemena, novi zakon kod nas uvodi pojam “sjeme s obiteljskog gospodarstva” definiran kao sjeme proizvedeno za vlastite potrebe koje je zabranjeno stavljati na tržište. Ovaj pojam u ovakvom kontekstu ne postoji u europskim zakonima!

Nadalje, takvo sjeme trebalo bi dorađivati kod ovlaštenih dorađivača i koristiti isključivo registrirane sorte. Pravo korištenja vlastitog sjemenja proizvođačima između ostalog, garantira i UN-ova Deklaracija o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima, koju je obavezna poštivati i naša država. Ekološko sjemenarstvo uopće se ne spominje iako nova Uredba Europske unije o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda (EU 2018/848) unosi značajne novosti po pitanju ekološkog sjemenarstva koje je važno unijeti u ovaj zakon. Tom uredbom naglašava se potreba omogućavanja ekološkim proizvođačima da se služe biljnim reprodukcijskim materijalom dobivenim na vlastitim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi potaknuli genetske resurse prilagođene posebnim uvjetima ekološke proizvodnje. Novi nacionalni zakon to im onemogućava. Uredbom se dozvoljava upotreba isključivo ekološkog sjemena te se naglašava potreba razvijanja specifičnih, otpornih, lokalno prilagođenih sorata za ekološku proizvodnju što u novom zakonu nije prepoznato. Ove izmjene zakona se doduše ne odnose na privatne obiteljske vrtove, ali ne zaboravimo da u RH postoje brojni mali OPG-ovi koji svoju egzistenciju osiguravaju uzgojem dijelom za vlastite potrebe, a dijelom za prodaju. Njima bez iznimke i izuzeća Zakon predviđa ograničenje upotrebe vlastitog sjemenja, a u ovim kriznim vremenima to predstavlja dodatni udar na najranjiviji dio malih obiteljskih gospodarstava od kojih mnogi ulaze i u socijalne kategorije. To također znači gubitak domaćih sorata koje još nisu prikupljene u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena i nisu stavljene na sortnu listu. Od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju do danas, na sortnoj listi upisano je svega 27 čuvanih sorata. Procedura upisivanja na sortnu listu čuvanih sorata relativno je složena, dugotrajna i nije moguća bez povijesnog dokaza i stručne podrške institucija te je nerealno za očekivati da ovaj proces prijave pada na leđa udruga ili OPGove. Primjenom ovog zakona sav taj genetski materijal biti će izgubljen prije nego im stručnjaci i znanstvenici uspiju pružiti dovoljno pažnje. Hrvatska banka biljnih gena djeluje netransparentno. Na mrežnim stranicama vrlo je teško pronaći informacije o njenom radu, doći do kontakata, a bazu podataka o uzorcima koji se čuvaju, mogu naći samo najupućeniji. Pitamo se da li poljoprivrednici uopće mogu doći do uzoraka i opisa tih kolekcija, a prema novom prijedlogu Zakona, uvjetuje im se uzgoj sjemena isključivo sa sortnih lista.

Nacionalni program čuvanja i održive uporabe biljnih genetskih resursa u prošlom razdoblju nije u potpunosti ostvaren i rezultati nisu dostupni javnosti. Izostale su planirane aktivnosti očuvanja genetske raznolikosti na gospodarstvima (in situ i on farm očuvanje) kao i potpora udrugama. U cijelom svijetu pa tako i kod nas udruge za očuvanje i razvoj genetske raznolikosti imaju značajnu ulogu. One uključuju velik broj članova, profesionalaca i hobista koji čuvaju i koriste genetsko nasljeđe kultiviranog bilja i time mogu održavati živima velike kolekcije bez velikih ulaganja u skupu opremu i strojeve. Spoj stručnih znanja i hobističkog entuzijazma idealna je kombinacija i svatko u njoj može dati doprinos očuvanju ovog važnog dijela baštine i resursa za budućnost našeg zajedničkog prehrambenog sustava. Neke europske zemlje poput Austrije i susjedne Slovenije našle su mogućnost očuvanja svoje biljne genetske raznolikosti povrća dodatnim olakšavanjem upisa na sortnu listu sorata bez stvarne komercijalne vrijednosti uzgojenih za posebne namjene koje se neslužbeno nazivaju i amaterske sorte. Novi zakon umjesto jednostavnijih procedura predviđa dodatna ograničenja, a to tek treba definirati novi pravilnik.

Popis poljoprivrede Državnog zavoda za statistiku pokazuje da se sjeme u Hrvatskoj proizvodi na svega 400ha. Prema izvještaju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu objavljenom u Zborniku međunarodnog kongresa oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva u 2019. godini, od ukupno 986 subjekata upisanih u upisnik dobavljača, samo je njih 188 prijavilo proizvodnju dok se ostali bave uvozom. Među proizvođačima je 106 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posebno je deficitarna proizvodnja sjemena povrća koja zauzima tek 0,2 % proizvodnih površina (34,1 ha). Ekološkog sjemenarstva uopće nema. Sjemenske kompanije koje su se bavile sjemenarstvom i održavanjem osnovnog sjemena povrća propale su, pa Hrvatska uvozi oko 900 tona sjemena povrća godišnje. Osiguravanje i održavanje osnovnog sjemena predstavlja najveću prepreku širenju proizvodnje. Uvođenje dodatnih restrikcija malim proizvođačima u situaciji takve ovisnosti o uvozu predstavlja dodatno ograničavanje domaće proizvodnje na račun stranih kompanija. Najviše čudi što niti jedna druga zemlja Europske unije nema tako stroge restrikcije i uz puno značajniju domaću proizvodnju sjemena. U kontekstu krize koju je uzrokovala pandemija virusa Covid 19 uz djelomično zatvaranje granica kojem smo proljetos svjedočili, možemo reći da daljnje povećanje ovisnosti o uvozu dovodi u pitanje sigurnost hrane za hrvatsko stanovništvo. Krajnje je vrijeme da sve to promijenimo s ciljem razvoja sjemenarske proizvodnje, pokretanja ekološkog sjemenarstva, očuvanja genetskih resursa i dostojanstvenim životom naših poljoprivrednika.

Nacrt novog Zakona je na mrežnoj stranici e-Savjetovanja do 10.12. i možete ga naći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=15413

4.8 70 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
169 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Joe
Gost
Joe
1 mjesec prije

Država bananko.

Mlata
Gost
Mlata
1 mjesec prije
Reply to  Joe

….a mnoooogi optužuju Srbiju da je razbila jugu! Malo je Hrvata koji će priznati da je iskorišćena njihova milenijumska težnja za nezavisnost! Volim razmenuti sa takvim, normalnim Hrvatom koju, budi nekakvu nadu jbg.

hiber
Gost
hiber
1 mjesec prije
Reply to  Mlata

Govoriš kontradikciju. Milošević je, a ne Srbija razbila Yu, promjenama Ustava i upadom u trezor. Sve u dogovoru sa njegovim pajdašem Kissingerom.

Mlata
Gost
Mlata
1 mjesec prije
Reply to  hiber

Pa tebi treba crtati, bre….pa i ovaj članak ti govori zašto smo “rasparčani”! Miloševića iz amerike šalju kući, tamo je živeo i radio….pa do kada ćeš imati objašnjenja za sve teorije zavere na ovome svetu samo kada je ovakvo nešto u pitanju ti si slep kraj oba oka u glavi?

hiber
Gost
hiber
1 mjesec prije
Reply to  Mlata

Naprotiv. Pukotina je napravljena još prilikom osnivanja 1943.godine. Da bi jedan mogao gotovanski vladati, moralo se formirati 8 nacionalkomunističkih stranaka. A i broj 8 je reduciran tek nakon Neretve i Sutjeske.

Mlata
Gost
Mlata
1 mjesec prije
Reply to  hiber

Otišli smo predaleko…ne bih dalje!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije
Reply to  hiber

Hiber, kolega, Milošević je bio POLITIČAR. Jednom je napravio nepolitički potez i njime jasno pokazao šta misli o Zapadu i šta oseća prema federalnoj državi – kada je nazvao Hazbulatova “gospodinom predsednikom” na drugom dnevniku RTS.
To je bio neverovatan rizik i katastrofalna greška kako će se pokazati kasnije ali ćeš imati dosta jasnu sliku o razmišljanju Miloševića ako pogledaš ko je bio Ruslan Hazbulatov i za šta se zalagao.

xyx
Gost
xyx
1 mjesec prije
Reply to  hiber

Koja pukotina?U velikosrpskim planovima?

xyx
Gost
xyx
1 mjesec prije
Reply to  Mlata

Ko je rasparčan?Meni ništa nije raspračano.

hiber
Gost
hiber
1 mjesec prije
Reply to  hiber

Srbija je shebana još i ranije. 1903. Šteta naroda.

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
1 mjesec prije
Reply to  hiber

Miloš, Tuđi i Izetaga su bili sprovoditelji volje tvojih himberu. Miloš je glumio lošeg momka, Tuđi dobrog a Izetaga kalimera žrtvu-pa to je nepravda. Kako uskačeš odmah da zavađaš plemena balkanska po receptu iz 91-e zaradi održavanja mržnje među istima jer to tvojim gušterima odgovara dok nam isti svima na Balkanu rade o glavi kao i čitavom planetu, odhebi u šesteroskocima………………

hiber
Gost
hiber
1 mjesec prije

Manje cugit, stradat će ti jetra. Budale je lako zavađati, a pamatne teško. Živiš u paranojama, vidiš guštere i bijele miševe. Sve nešto neko Balkancima radi o glavi a izazvali barem 3-4 rata. Čak i svoje patrone s lakoćom uvedu u svoje ratove i megalomanije. Nije Veliki rat izbio u Siriji nego na Balkanu, i uvukli su sve poznate svjetske sile. I drugi se odlučio na Balkanu, odmah na početku. Nikako da Hićo poslije stigne ona dva,tri mjeseca što je proćardao na Balkanu.

fvesifviefvieifvnei
Gost
fvesifviefvieifvnei
1 mjesec prije
Reply to  hiber

Žovla se uvijek javlja da negira istinu.

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije
Reply to  hiber

R a z z z z z g u l i

Ševa
Gost
Ševa
1 mjesec prije
Reply to  hiber

Bolje kliktat minuse u tišini nego javno bit posran od nekolicine ljudi.
PSSSSSSSSSSSSSSSSST 🙂

Ševa
Gost
Ševa
1 mjesec prije
Reply to  hiber

UPS!
Koliko vidim jedan ti je rekao da si otišao predaleko i da ne bi dalje. Drugi ti je pristojno preporučio da istražiš malo bolje, a treći je bogami s tobom pobrisao sve posrane i izbljuvane čučavce svih jna kasarni u bivšoj jugi. S potpunim pravom. ZASLUŽIO SI!
🙂 🙂 🙂

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije

Subaru,potpisujem,takvi služe vjerno,bilokome

jgfnvrsgfversfversuv
Gost
jgfnvrsgfversfversuv
1 mjesec prije
Reply to  CAN

Ovaj je njihove krvi.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 mjesec prije
Reply to  hiber

Naravno, Balkanci bi uvijek da su oni drugi “njihovi” a ne “naši” isključivo krivi.

Njofra se još 1987 zaputio u daleku Kanadu u Norval da s pizza majstorom (šuška se šuška) dogovori partiju, s ekstremnom imigracijom.

Odnos Srba i Hrvata je bio ključan za postanak, opstanak i rasturanje Jugoslavije. Zapad je to vrlo dobro znao i radio je na rasturanju tog odnosa s obadvije strane. Simultano.

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije
Reply to  Mlata

Mlata, već sam pisao o povijesti raspada Juge. Juga se počela raspadati 1974. kad su Kosovo i Vojvodina dobili autonomiju unutar Srbije. Pa slijedi 14. kongres itd. Nitko ne krivi Srbiju za raspad Juge. Slovenci i Hrvati sigurno ne jer su u konačnici bolje prošli.

xyx
Gost
xyx
1 mjesec prije
Reply to  ad astra

Zašto se nešto što je nekad sastavljeno ne bi nekad raspalo?
Sastavni dijelovi nečega sastavljenog svakako su autentičniji,izvorniji i homogeniji faktor negi li nešto što je sastavljeno od više bivših cjelina.
Žal za Jugoslavijom je budalaština ili podvala.Budalaština jer teritoriji nigdi ne mogu pobić.Sve je i dalje na okupu.Podvala stoga jer je u pozadini takvog kukanja , pitanje cirkuliranja novca i dobara ,odnosno ko je centar za uzimanje poreza i kadroviranje.Sad to više nije samo Beograd i zato je kme ,kme..Ostalo je manje, više, isto.

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije
Reply to  Joe

Da ne bi slučajno štogod zdravog u kljun strpo

Ševa
Gost
Ševa
1 mjesec prije
Reply to  Joe

Kroasan – kifla država.
Na koru od banane se može i poskliznuti.

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije
Reply to  Ševa

Ševa, ponavljam, Slovenija i Hrvatska su profitirale raspadom Juge. Za ostale ne znam. Možda je i drugima bolje. Hrvatska i Slovenija su tamo gdje pripadaju, EU i NATO.

Ševa
Gost
Ševa
1 mjesec prije
Reply to  ad astra
Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 mjesec prije
Reply to  Joe

U “svojoj” zemlji sluge i robovi

Drago
Gost
Drago
1 mjesec prije

Veleizdaja i guranje nacije u glad i ropstvo.

xyx
Gost
xyx
1 mjesec prije
Reply to  Drago

Misliš ,veleizdaja vaskolikog srpstva?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Izuzetno važna tema !

HVALA VELIMIRE !

Suzy
Gost
Suzy
1 mjesec prije

Cilj je potpuni kolaps poljoprivrede i otvaranje vrata Monsato

J.a
Gost
J.a
1 mjesec prije
Reply to  Suzy

Bayer je Monsanto

Suzy
Gost
Suzy
1 mjesec prije
Reply to  J.a

Monsato je kupio Bayer.. da lakse vlada Europom

nonwo
Gost
nonwo
1 mjesec prije
Reply to  Suzy

https://www.youtube.com/watch?v=MNM833K22LM

Nismo mi jedini,evo kako to rade Indijcima.

Bill Gates is continuing the work of Monsanto’, Vandana Shiva tells FRANCE 24

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Sve sto ste mogli gledat prije 10-15 (pa i 20) g. u pojedinim dokumentarcima iz (uglavnom) U.S. a oznacavano je kao ‘teorija zavjere’, danas ovdje dobivate u ‘zakonskim okvirima’.

U prevodu: lagano Vas ubijaju raznim metodama, a Vi se brinete jeste li platili sve racune na vrijeme ili da ne zakasnite na posao.

Željko
Gost
Željko
1 mjesec prije
Reply to  Bosanac

Čuveni novinar Mladen Marić, pokoj mu duši, davno je sve to nagovjestio u svojoj kultnoj emisiji ” Paralele “!

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
1 mjesec prije
Reply to  Željko

Da, Marić je legenda, drago mi je da si ga se sjetio, počivao u miru.

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
1 mjesec prije
Reply to  Bosanac

Food inc. je to sve opisao i prikazao hilbilija Đoela Santinija kao najpametnijeg kauboja.

Jarilo
Gost
Jarilo
1 mjesec prije

Hrvatska je banana država gora od kolonije. Vladajuća stranka u maniri najgorih mafijaških organizacija bestijalno pljačka vlastiti narod i daje ga na milost i nemilost svjetskim jebivjetri ma. Osim grba i zastave RH nema ništa od države i trebalo bi je preimemovat u Bananija

xyx
Gost
xyx
1 mjesec prije
Reply to  Jarilo

Možete je vi preimenovat u štogod hoćete.Došlo je vrime da vaše laži više ne pale.Širite laži o RH digod možete.A kao ,glumite braću ,s kojom bi trebalo stvorit zajedničku državu.
S tim stavovima najbolje svjedočite što bi bila i što je bila zajednička država s vama.
Ja sam u JNA ,kad se rastavljala puška,umisto gasna komora govorija plinska komora,za dio puške.Opomenuli su me više puta.Dovoljno da najebem ka žuti.I to u srid Hrvatske.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 mjesec prije

Nije to nista novo u svetu. Sta mozemo mi uraditi jeste, da pohranimo šaku 5 -10 razlicitih semena negde na suhom i tamnom prostoru, za nase praunuke.

Nije to samo u poljoprivredi, svugde gre se moze okrnut pare, sistem deluje po principu kapilarnog sistema, do zadnje celije zele dostup i nadzor, jer jim to znaci maksimum profitablinosti! To je cilj u kapitalizmu u danasnja vremena. A tehnologija (algoritmi/AI) pri tom optimizira troskove i prihod. I na kraju dobijajo maksimalan iskoristak pojedinca !

Puž
Gost
Puž
1 mjesec prije
Reply to  Prc Milojko

To je sistem koji uništava pojedinca (glupana). A glupi pojedinci uvijek žive ili u sutra ili u jučer i nikad ne dožive pravi život….koji se događa sada.

Pa kad dođu 50/60te i penziju (ak su sretnici) onda ide egzistencijalna krizetina. Zato imamo farmaceutsku pošast, jer starci ispranih mozgova gutaju alopatske otrove na kilo!

Janoš
Gost
Janoš
1 mjesec prije

Prokleti fašisti. Što mislite da će vaša djeca u budućnosti jesti bolju hranu nego mi. Varate se ako mislite da će vam to proći.

max
Gost
max
1 mjesec prije

Na razini cijele EU provodi se zajednička poljoprivredna politika, EU komisija piše uredbe a nacionalno zakonodavstvo odnosno “ministar” poljoprivrede piše pravilnike u skladu s EU uredbama.
Ukoliko bilo koji pravilnik kojeg je donio ministar/ministrica poljoprivrede nije u skladu s EU uredbom dužan ga je promjeniti odnosno uskladiti.
PRIMJER.
U 2016g za ministra poljoprivrede je došao “Roks-tako je sam sebe zvao na forumu” ili ti ga Tolušić, oni koji ne znaju poznat je po tkz aferi “špic papak” sa “navodno lažnim/montirnim” fotografijama prostitutke i muške osobe slične njemu koja konzumira kokain. Da li su fotografije lažne ili istinite nije dokazano, u međuvremenu je zbog drugih afera smjenjen s te dužnosti.
U 2017g donio je pravilnik vezan za potpore, u pravilnik je ubacio odredbu koju EU komisija zabranjuje, čak je i zatajio promjenu pravilnika iako je bio obvezan svaku promjenu pravilnika prethodno prijaviti EU komisiji.
Čim je donešen pravilnik jedan od HR poljoprivrednika ga je prijavio, bilo je dostatno da je ukazao na 1 stvar.
-čovjek je naveo da misli da odredba određenog članka nije u skladu s određenom uredbom, tim i tim člankom. To je bilo dostatno da reagira pravna služba EU komisije i zatraži pojašnjenje od ministarstva poljoprivrede.
Kad su dobili pojašnjene dali su nalog da se pravilnik promjeni i bude u skladu s eu uredbom, što je i učinjeno.
Poanta mojeg pisanja je da ukoliko je donešena bilo koja odredba koja nije u skladu s EU uredbom dovoljno je to prijaviti na točno ovaj način koji sam naveo. Nađite sporni članak ili članke pravilnika, provjeritie eu uredbe i iznesite mišljenje u kojem smatrate da odredbe pravilnika nisu u skladu s pojedinim člancima EU uredbe i to je to.
Sigurno je da ćete dobiti odgovor.

NSU
Gost
NSU
1 mjesec prije

Hrvatsku treba podijeliti na tri dijela. Jedna trećina Sloveniji jedna Mađarskoj i jedna BiH. Tako bi riješili sve probleme! 🙃

Mate
Gost
Mate
1 mjesec prije
Reply to  NSU

Triba bih pripojit Hrvatskoj di joj i misto

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije
Reply to  Mate

Ništa bolan,samo obrnuto.

Mate
Gost
Mate
1 mjesec prije
Reply to  CAN

Izgleda neznas cinjenice ili slusas srbe vele ili erdu sve mi se cini

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije
Reply to  Mate

Ma da sam sluš’o,nebi’ bio’dje jesam…
Živio Matane moj

RoPe
Gost
RoPe
1 mjesec prije

Uzas. U buducnisti ce na ljude koji ce imat vrt gledati kao na ekipu koja je osamdesetih sadila vutru.

Alex
Gost
Alex
1 mjesec prije

Još samo da zabrane domaću ševu…I ovako nas stranci karaju kako se sjete.

Bajro
Gost
Bajro
1 mjesec prije

“nakon što je sva svoja dobra Hrvatska prepustila stranim corporacijama” u isto vrijeme je opljačkala bosanska dobra i ne zeli da ih vrati(razna odmarlista i hotele bosanskih firmi po Jadranu)

NSU
Gost
NSU
1 mjesec prije
Reply to  Bajro

Prije je bilo “jebeš državu koja Bosne nema” a danas ” jebeš državu koja graniči sa Bosnom”!

A neg.
Gost
A neg.
1 mjesec prije

Gradić u Gorskom kotaru na proljeće je dijelio sjeme krumpira. Na pitanje, koje sorte, odgovor je bio bijeli i crveni.

Točan odgovor je uvozni!

Riječ je o hibridima od kojih je sjeme neisplativo. Domaće sjeme koje prelazi s koljena na koljeno i traje vječno nije zanimljivo.

Zaključuje se da je manji problem uvoznički lobi a veći GLADOMOR

U prolazu
Gost
U prolazu
1 mjesec prije
Reply to  A neg.

Nema više “domaće”. Sve je od uvoznog sjemena, uglavnom gmo.

A neg.
Gost
A neg.
1 mjesec prije
Reply to  U prolazu

Priča o sjemenu je priča o paralelnom svemiru.

Za nevjerovati je koliko se starih sorti sije, sadi, cijepi po malim vrtovima. Od vlastitog, naslijeđenog sadnog materijala.

Isto tako je sa GMO novotarijama po velikim njivama.

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
1 mjesec prije
Reply to  U prolazu

Jučer pitam staru od prijatelja kako sa sjemenom, veli sve radi sa svojim sjemenom, ništa kemija đubrivo stajski gnoj bikovi, mjesto radnje podbila Hercegovina.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije
Reply to  A neg.

U dućanu, ono baš velikom dućanu:
Mušterija, zanovijetalo neko: ”Jesu li ove jagode GMO?”
Posloprimkinja: ”Nisu!”
Jagode, namignu: ”Nismo…”

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije
Reply to  A neg.

Dijelim tvoje mišljenje.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Hvala Kurzu! Sebastianu.
Konačno je i Hrvatska u nečemu prva!

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Kažun d.d.

a što kurcu sebastijanu hvala kažune?

Duki
Gost
Duki
1 mjesec prije

Nema domaće rakije,nema kobasica,nema sjemenja ;šta ima !
Ne čudi me ovaj naš PM nas je rasprodao u kompletu i ljude i prir. Bogatstva i običaje za šaku škuda koje moramo vraćati !kako ?sjetite se koliko je bio m3 vode prije 7g.ili odvoz smeća,ili komunalije ?a?
Ili kada dođe dopis da potvrdiš svoj status vlasnika vikend nekretnine (zbog odvoza smeća) pa to možeš u jednom gradu- srednje veličine-učiniti na 12(dvanaest)mail adresa -idnosno toliko referenata-čitaj kontrolora (uhljebi)ma NEEEE !a smeće mi njima sortiranmo (plave, žute,smeđe,šarene itd-kante?
Dokle ???🖕💰💰💪7🚓
Kako ćemo se češati gdje nas ne svrbi !

U prolazu
Gost
U prolazu
1 mjesec prije
Reply to  Duki

“Domaće” se svelo samo na fizičke poslove, kao kopanje i oranje zemlje, hranjenje stoke i prodaja na placu. Sve ostalo, kao sjeme, hrana, koncentrati, hormoni, antibiotici nisu domaći.

ROBERT
Gost
ROBERT
1 mjesec prije

HRVATSKA VLADA JE SLOŽENA OD SVIH UGUZNIKA,ONI NITI NE ZNAJU ŠTO POTPISUJU,GLAVNO DA DOLAZE NOVCI NA NJIHOVE RAČUNE OS FAŠISTIČKIH KORPORACIJA.IMAMO DEBILNE KRETENE NA VLASTI,KOJI MISLE SAMO NA SEBE.STRAŠNO

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije

Ništa manje opasno od “aktuelne” vakcine! Novi hibridi nemaju otpornost starih sorti pa se natapaju raznim otrovima (koje mi jedemo) 24/7.

Ono što je strašno je da ljudi ubrzano zaboravljaju pravi ukus hrane inače ovo đubre od hrane kojim nas zatrpavaju ne bi imalo nikakve šanse da se proda.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

nema nam spasa, nema, a i sta ce nam;)

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

qq-qq, ce izginemo u eksperimenti;)

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

Dobar (nam)tek.

Piretis
Member
Piretis
1 mjesec prije

Ako se ovaj zakon i donese bit će još jedan iz kategorije sveta voda, niti će koristiti niti štetiti.
Veliki poljoprivrednici, oni koji rade više desetaka ili stotina ha, i sada ovise, i ne bune se, o velikim i sertificiranim dobavljačima. Mali, a to su OPG-ovi, mala gospodarstva i hobisti, i dalje će kao i do sada kupovati u maloprodaji ili sijati svoje sjeme bilo da su ga sami uzgojili ili razmijenili sa susjedima.
Puno je veći problem katastrofalna kvaliteta postojećeg sjemena koje se nudi. Naime, sjeme se kupuje na veliko, onaj koji ga prepakirava u manja pakiranja gleda da prođe čim jeftinije pa kupuje ŽNJ klasu a dio koji ne proda ove godine prodaje friško upakiran idućih. I imamo to što imamo, sjeme plaćamo skupo a urod je jadan. Zato ozbiljni proizvođači kupuju sjeme u inozemstvu, najčešće u Austriji i Italiji, u specijaliziranim sjemenarnama sa reputacijom. Tamo se unaprijed naručuje a cijena je po zrnu ili po gramu zavisno od kulture. Takvo je sjeme vrhunsko ali skupo no rezultat je vrlo dobar.
Sama po sebi ideja da se uvede red u proizvodnju sjemena nije loša. Jer smo imali koje kakve proizvođače sjemena pa se znalo desiti da umjesto Varaždinskog zelja nikne stočni kelj, što nije smiješno ako imate 4 ili 5 rali pod tom kulturom.
Na našim prostorima su se mijenjale vlasti, carevi, okupatori, ali nikome nije pošlo za rukom nametnutu svoja pravila seljaku. Ako se nešto isplatilo, proizvodilo se, ako ne nije. Sjeme, sadnice i pelceri su se oduvijek uzgajila za sebe i nema te inspekcije koja tu, kao i u slučaju sa pečenjem rakije, može bilo što učiniti.

Puž
Gost
Puž
1 mjesec prije
Reply to  Piretis

Tak nekak i ja rezoniram. Po toj logici bi nam inspektorčići več odavno dolazili u stanove i kuće pregledavati deklaracije po iznošenim gaćama i sl. Skoro kao HRT kontrolori bahahha… meni je nedavno bio jedan poderani sa istrajbanom iskaznicom na kojoj se jedva vidi hrt i izgledao kao alkos. Da mu platim za televiziju… Skoro sam ga zašamaro… ali teško bi stigo jer kad sam se počeo derati i kad me je lik uistinu vidio več je bio na pol puta do ograde i daleko…

Drima
Gost
Drima
1 mjesec prije

Bravo uhljebi, duša vam lipe ne vrijedi.

Annabella
Gost
Annabella
1 mjesec prije

Zbilja smo postali dno dna! Ako i ovo prođe, a vjerojatno će proći, mogu još samo reći: Zaustavite zemlju hoću da siđem! 🙁🙁🙁

Tim Kunić
Gost
Tim Kunić
1 mjesec prije

I maricu je zabranjeno uzgajat pa je ipak sade, a zabranjeno je najslađe. Odnijet će đavo i Europu i sve vazale.

Mat
Gost
Mat
1 mjesec prije

Drzava Debila ili…….Debilna Drzava???

Duki
Gost
Duki
1 mjesec prije
Reply to  Mat

@ mat
Nije država debilna mi smo je takvom STVORILI !

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 mjesec prije
Reply to  Mat

Oboje

Blaza
Gost
Blaza
1 mjesec prije

Da je Bill Gates imao toliko ograničenja u svojoj garaži nikada ne bi postao zdravstveni mecena.
U Hrvatskoj se sve ograničava do apsurda, ne možeš pokrenuti posao koji bi ti donosio mjesečni profit od 1000 eur bez da ulozis 150.000 eur, i još 150.000,00 za podmiriti političare. Nije samo poljoprivreda upitna već svi segmenti privređivanja, od kafića do tvornica.
A to možemo zahvaliti sami sebi jer smo slušali svoje političare koji su nas odveli u rat. Nakon što se država od 20 mil. rascjepkala na drzavice od 2-3 mil. ljudi, a uzimajući u obzir i nas dodvornicki mentalitet, lako je kmetovima pokazati da su bili i ostali kmetovi.

Duki
Gost
Duki
1 mjesec prije
Reply to  Blaza

@blažo
Za to smo se borili da izađemo iz “mraka” i sada uletimo u debelo crijevo Evrope!
E neka. Nam je !!😁😁💪💪 !Bravo!

Mate
Gost
Mate
1 mjesec prije
Reply to  Blaza

Fala Bogu dq smo otisli iz tvorevine srama

Slonica
Gost
Slonica
1 mjesec prije

Stare sorte kabuka,krušaka ,graha tesko je naći.
U Turopolju autohtona sorta grožđa Izabela zabranjena je i ne može se kupiti jer nije zahtjevna ..a to velikim proizvođačima ne odgovara.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 mjesec prije

Citam komentare ispod i logicno zakljucujem; obzirom da je narod jako ljut na vladu i da bi moglo doci do ozbiljnih nemira i ugroze zivota. Zbog njihove sigurnosti cijelu vladu skupa sa obiteljima pod hitno pa i pod satore preseliti na Goli otok, postaviti strazu okolo da im nitko nemoze prici niti da oni mogu negdije. U vrijeme rekreacije neka si obnove objekte neka naprave vrtove da imaju hranu, obzirom da bi tamo mogli ostati nekoliko stotina godina.

Puž
Gost
Puž
1 mjesec prije
Reply to  Mali Mujica

Imao sam sličnu ideju još početkom proljeća. Ja bih napravio turistićku atrakciju na Golom Otoku. Big Brother medium security! hard work farma doživljaj za SVE koje smo trebali lustrirati kao i ove njihove nasljednike. Da ima 500kamera i sve da se prenosi na posebnom besplatnom TV kanalu.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 mjesec prije

Plenkovic je najgori glodavac kojeg ima RH. Ljudi, organizirajte se, pisite pisma oporbenim strankama i posebno zastupnicima za koje mislite da imaju integritet i potencijal za baviti se ovom temom. Nece ni ta banda biti na vlasti zazvijek.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Suze Roni

I prije plenkovića su bili krimosi i prevaranti prve sorte.. kad sam slučajno sinoć na biografije com. naišao na lik i djelo zmijolikog čačića – mislim da tako nešto majka u 100 god.ne rađa.
takvog varana i prevaranta nema ni u kojoj zemlji svjeta.

huhuhu
Gost
huhuhu
1 mjesec prije

HR je prestala postojati 91-ve

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Nekada su takvi strijeljani zbog veleizdaje i završavali na Golom otoku a danas ti isti sa Golog otoka pričaju kako su bili politički proganjani.

Maka
Gost
Maka
1 mjesec prije

Kad ovo sve vidim, saberem i oduzmem, usporedim, kažem da je Jugoslavija u usporedbi sa današnjom Hrvatskom, a tu mogu nadodati i sve ostale bivše republike, bila DRŽAVA.

Weteran
Gost
Weteran
1 mjesec prije

Seme jeste Život!
Seme jeste Suverenitet!
Nemaš seme?

Kimi
Gost
Kimi
1 mjesec prije

Glupost! Imam OPG i sadim sjemenje koje ja hoću i nitko me ništa ne pita.

Tutankamon
Gost
Tutankamon
1 mjesec prije
Reply to  Kimi

za sada, pričekajmo koji mjesec

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
1 mjesec prije

Codex alimentarius u punom sjaju. Nista sto nije certificirano protuzakonito sadit. Sto mislite zasto su prije par godina uvedeni komunalni redari s ovlastima vecim od policije. Trosak certifikacije biljke koju svi tisucama godina poznaju i koriste popne se na 100000 eura. Navali narode certificiraj. Samo gmo sranja ce se moci sadit. Hrana ce morati biti ozračena i kemijski tretirana citaj jebeno nezdrava. Programirana da ubija, a ne hrani. Obstojnost je ugrozena do daske laganini na svim poljima. Bit ce pravi uzitak postojati na ovom svijetu.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 mjesec prije
Reply to  Pera Detlic

Danke Dojcland

Sluge su da sluze a gazde sluga su da ih hebu uzduz ,popreko i svakojako…a sluge da budu presretni kad se gazdama cejfne.
DaBOGda vam se sluzincadi trajno sreca smijesila kad vas gazde Hansovi,Papci i ini vjecno usrecivali.
Drugo nista niste ni sposobni nit zasluzujete.

Jos jednom Danke Dojcland Sanja Trumbic

Puž
Gost
Puž
1 mjesec prije
Reply to  Pera Detlic

Zaboravili “ljudi” na CODEX A. Kao i na Wall Street fijasko iz 2008me. I to čak i bez konjrone… Čak ih niti ovaj skandal zasada ne dira dovoljno jako.

Antun Tun
Gost
Antun Tun
1 mjesec prije

Cekajte da ANTIMAGNETIK ozdravi i sve ce biti ko prije.Bez straha molim.!

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Kad čitam članke na ovom logično dođe mi da se ubijem jer živim u Hrvatskoj koja je bez ikakve dvojbe, ispada tako ovdje, daleko najgora država “u regionu”. Dok po milijunti puta čitam kako je Hrvatska banana država pao mi je u oči zanimljiv detalj. Ne sjećam se da je ovdje itko Sloveniju, BIH, Srbiju, Crnu goru ili Makedoniju nazvao banana državama. Izgleda da su svi naši susjedi snažne neovisne i suverene države koje hrabro vode suverenističku politiku i ne obaziru se na ničije pritiske i ucjene. I nijedna od njih nije ili već pristupila ili očajnički ne pokušava pristupiti EU-ropskoj uniji pa skida gaće i guzi se da ispuni uvjete i brojnih pristupnih “poglavlja”. Samo je šugava banana Hrvatska to napravila.

A također su okolne velesile bogate, razvijene, lišene korupcije i kriminala i imaju poštene i domoljubne političare koji jedino brinu za interese naroda koji su ih izabrali na kao suza čistim, regularnim i poštenim izborima. Njihovi građani ne iseljavaju trbuhom za kruhom, a demografska kretanja su im sjajna. Jer da nije tako možda bismo tu i tamo pročitali kakav kritički članak i o nekoj drugoj ex-yu državi a ne samo o Hrvatskoj.

Da se razumijemo, Hrvatska ima masu problema, ima korumpiranu veleizdajničku političku kastu, pogubljen i pasiviziran narod koji više ne zna što bi mislio i koji je izdan od svih koji su ga mogli izdati. Sve je to istina. Ali kad već pišate s balkona u kinu, šarajte malo gospodo.

Ovo se odnosi kako na uredništvo tako i na komentatore. Da ne spominjem kako samo pljuvanje bez ikakvog prijedloga kako se stanje može popraviti i nije baš jako produktivno inikome ne pomaže.

A glede sjemena, ovakve ili slične zakone su donijele sve zemlje EU jer su u skladu s EU propisima i agendama. Također situacija u nekim drugim zemljama kao SAD, Kanada, Argentina, Brazil i mnoge druge je po ovom pitanju još daleko gora nego ova u Hrvatskoj. Ne znam kako s tim stoji Rusija a bojim se i misliti kakvo sjeme siju u Kini.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije
Reply to  Stara kuka

Džaba krečiš prokužen si odavno.

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije
Reply to  Stara kuka

U sarajevu policijski sat od 9 do 17 ,niko vani ne sme seme prosipat…?!
Istina ili fejk?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije
Reply to  Stara kuka

Vidim da su i na Logičnom počeli brisati upise. Aferim što bi rekli kod vas u Bosni., Ali da ja ipak ovo malo preciznije objasnim.

Kako se meni čini, izgleda da samo Hrvati imaju običaj stalno pljuvati po svojoj državi, a dragi nam susjedi se onda tome vrlo rado i zlurado pridružuju. Ne vidim ovdje kritičke tekstove o stanju u Bosni, Stbiji i ostalim bivšim “bratskim” republikama. A isto tako ne vidim da Srbi, Bosanci i ostali koji komentiraju na ovom portalu pljuju po svojim državama i političarima. Kad se čita ovaj portal, iako je “regionalni” i sa sjedištem u BiH izgleda da jedino Hrvatska ne valja i jedino Hrvatska ima problema.

Bilo bi recimo zanimljivo usporediti stanje i podatke u svim bivšim republikama i pokrajinama propale države pa vidjeti da li je baš Hrvatska ta koja je najgora od svih i koja zaslužuje stalno pljuvanje i kritiziranje. Jesu li druge ex-yu države bogatije i razvijenije od Hrvatske? Imaju li manje korupciije i kriminala? Bolje zakone? Jesu li njihovi političari sposobniji, pošteniji od hrvatskih? Je li samo Hrvatska imala lopovsku pretvorbu i kriminalce tajkune? Ima li u ovoj korona histeriji Hrvatska najviše “zaraženih” i umrlih “od kovida”? Ima li Hrvatska najrestriktivnije mjere i najgori i najnesposobniji “stožer”? Je li samo Hrvatska vazalna država čiji političari izvršavaju naloge svojih kabalističkih gospodara iloi možda i susjedi imaju iste takve? Slovenija naprimjer je isto članica EU. Je li ona samostalna? Njeni političari sami donose odluke i vodi ih samo nacionalni interes? Ima li samo Hrvatska pristrane i nekvalitetne medije i nepoštene izbore? U Srbiji i Makedoniji toga nema? Sudeći po člancima i komenatrima na ovom portalu – nema.

Plenković je notorni veleizdajnik i štetočina. To stoji. Ali zar je Vučić bolji? A nisam ovdje vidio nijedan kritički članak o Vučiću. O Plenkoviću ih ima svaki čas.Što je sa bosanskim rukovodstvom? Njih nitko ovdje ne kritizira, a ako ih netko i spomene onda se samo kritizira HDZ. Svi ostali su vam tako dobri?

Hrvatski komentatori bi se mogli malo suzdržati od stalnog pljuvanja po državi. Nitko drugi ovjde svoje države ne naziva banana državama nego samo Hrvati. Razumijem kritiziranje političara i negativnih društvenih pojava. To je opravdano i poželjno. Ali stalno potcjenjivanje i pljuvanje vlastite države i naroda pokazuje ozbiljan manjak patriotizma kod brojnih hrvatskih komentatora. Dok komentatori iz drugih ex-yu država izgleda još uvijek imaju određenu dozu patriotizma. Dovoljnu da ne vrijeđaju instituciju vlastite države i svoje narode. Koliko puta smo samo pročitali kakvi su Hrvati ovcoidi. Ali baš ne čitamo previše o tome da su isti takvi ovcoidi i Slovenci koji imaju lošije korona brojke od Hrvatske i restriktivnije mjere. Nisu ovcoidi ni Srbi, Bosanci ili Makedonci. Barem ih tako nitko ne naziva. Oni nemaju ograničenja? Ne nose maske? Nemaju dnevna izvješća o “novoboljelima” i mrtvima? Izgleda skoro kao da oni ni nemaju korona histeriju.

Nijedan srpski, bosanski, slovenski komentator ovdje nije vrijeđao i ponižavao vlastitu državu i narod samo Hrvati to rade. A kako sam i napisao, ostali se rado pridružuju u takvom iskazivanju ljubavi prema “braći Hrvatima” i našoj državi.

Zato bih hrvatskim komentatorima preporučio da se ograniče na kritiziranje onog koga treba kritizirati a bez vrijeđanja i ponižavanja svoje države i naroda, a svima ostalima, uključujući i uredništvu Logično da ponekad malo pometu i pred svojim vratima. Da parafraziram Isusovu izreku, najprije neka uklone balvan iz svog oka prije nego što krenu tražiti trun u hrvatskom oku.

Dreamer
Gost
Dreamer
1 mjesec prije
Reply to  Stara kuka

Rusija stoji najbolje po tom pitanju. Za bilo kakvu manipulaciju ili uzov gmo sjemena min.5 god.zatvora. Nece njima netko naturati otrov u tanjur. Ali oni su rijetka od suverenih država svijeta.

Dundić
Gost
Dundić
1 mjesec prije

Put u propast

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Da mi smo poligon.

And Justice for All
Gost
And Justice for All
1 mjesec prije

Nastavljaju s prodajom,izdajom i unistenjem hrvatske i njenog naroda!
Jebiga kad se bira jedna te ista vlast vec 30 godina…
Nitko sa stolice da se makne i kaze dosta
Zato Hrvatski narode gladuj,boluj i gledaj kako ti tvoja dica zbog nepotizma i korupcije bijeze iz zemlje brzinom vitra!
Nadam se da ova drzava nece dugo potrajati,propala daboda do sljedece godine!
Adios i ko zadnji ode nek ugasi svitlo

Matej
Gost
Matej
1 mjesec prije

Clanak u Slobodnoj dalmaciji kako premijer ima alergiju.

Perun
Gost
Perun
1 mjesec prije

Jbt TEMA je kako nam zapadnjaci uz pomoć domaćih izdajnika i sluga EU globalista uništavaju sjeme, s ciljem da samo “certificirane tvrtke” mogu prodavati “certificirano” sjeme, da vam prevedem na hrvatski ili srpski ili bosanski ili balkanski, znaci žele kontrolirati tko proizvodi hranu i kakvu, GMO-znaci lošu koja uništava ljude i zdravlje. A vi idioti, vas 99%, opet isto, četnici, ustaše, partizani, jugoslavija, austrougarska Itd ..pa vi niste uopće da vam itko dade slobodu, sluge i robovi ostaju uvijek robovi i kmetovi, jebote nevjerojatno, i vi biste slobodu svi vi balkanci, pa nećete ju nikad ostvarit, nažalost kad ste glupi i zarobljeni u prošlosti. Tko je kome ubio, oteo, opljačkao …pa jbt ne kuzite da nas sve jebu zapadnjaci na suptilan način, ratovi se vise ne vode oružjem i tenkovima to je primitivno, vode se bankama, trgovačkim centrima i ekonomskim ratovima…pa jbt gdje vam je pamet? Uništavaju nam proizvodnju, obrazovanje, kradu nam mladu obrazovanu radni snagu koju ni besplatno školujemo da bi radili kod njih, da kod prljavih germana, austrijanaca i ostalih zapadnjaka. Alo prije nego izgovorite i napišete gluposti udahni 10x svježi kisik, promisli, pa onda ispeci i reci, ali nešto pametno i korisno, a ne vrijeđati drugoga, alo pa svi mi balkanci smo u istim govnima. Mi svi smo potomci Ilirskih plemena koja su postojojala tisućama godina prije ove zapadnjačke bagre govana germanskih keltski frankofonskih i anglosaksonskih, pa sto mislite zašto se toliko silno trude da nas unište, zavade, rasture. Imali smo naprednu civilizaciju daaavno prije svih njih, ono sto oni prodaju našoj djeci pod povijest su samo njihove laži kako njima pase. Divide et impera, pa too rade stalno! Dakle osvijestite se ILIRI jebote vise, ajde iz guzice u glavu, kad će vam doći vise!? Trebamo surađivati ekonomski, nemoramo se voljet, ali možemo poslovati s poštovanjem jedni prema drugima i to na zadovoljstvo svih naroda našeg napaćenog balkana, i ne, sintagma Balkan nije nešto loše, to je ova zapadnjačka banda osmislila kako bi mi mrzili sebe i smatrali se manje vrijednijim od te stoke propale zapadnjačke. Dakle mi smo svi bolji od njih, ali moramo to dokazati ne njima već sebi jer 100-200-500godina robovanja zapadnjacima, osmanlijama i kojekakvim drugim govnarima ostavlja posljedice na duh naroda.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik