Južna Afrika – Predsjednik Zuma oštro istupio protiv Izraela

http://news.xinhuanet.com/english/2017-01/09/CnbbeeE005007_20170109_NBMFN0A001_11n.jpg
1 komentar

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma je ponovio solidarnost njegove stranke s potlačenim narodima svijeta, posebno navodeći Palestinu, Zapadnu Saharu i Kubu.

Na proslavi 105. obljetnice Afričkog Nacionalnog Kongresa u Sowetu u nedjelju, Zuma, koji je ujedno i predsjednik stranke, rekao je kako zbog solidarnosti s narodom Palestine ne treba putovati u Izrael.

“Narod Palestine i dalje pati zbog njegove legitimne težnje za samoopredjeljenjem. Ponavljamo da smo čvrsto protiv putovanja u Izrael jer ne doprinosi miru u regiji”, rekao je Jacob Zuma u govoru pred tisućama stranačkih pristaša.

Izrazio je potporu stranke i rezoluciji Ujedinjenih naroda od prosinca 2016. protiv Izraela, te pozvao palestinski narod da se ujedini i postigne svoj cilj.

Zuma i drugi članovi njegove stranke se u posljednjih nekoliko godina kontinuirano protive politici Izraela.

Vlada u Južnoj Africi često optužuje Izrael da prema palestinskim Arapima primjenjuje politiku “apartheida”. Jedan od konkretnih koraka je bio novi zakon o dvojnom državljanstvu, čime se građanima Južne Afrike htjelo onemogućiti pristupanje izraelskoj vojsci.

Južnoafrički glavni rabin, dr. Warren Goldstein, tada je održao žestok govor o predloženim pravilima, prozivajući Afrički Nacionalni Kongres za licemjerne i opsesivne stavove prema državi Izrael.

Južna Afrika je također nametnula i pravila koja zahtijevaju da roba uvezena iz Judeje, Samare i istočnog Jeruzalema imaju posebne oznake. Ministar vanjskih poslova Južne Afrike je svojevremeno oštro napao izraelske planove za izgradnju novih domova u Jeruzalemu, na okupiranom palestinskom teritoriju.

Jacob Zuma i njegova stranka su ranije izraelske zračne udare na Gazu usporedili s akcijama nacista tijekom Drugog svjetskog rata, čime su izazvali zgražanje židovskih zajednica u zemlji.

Osim Palestine, Jacob Zuma je rekao da će on i stranka dalje pružati potporu i solidarnost Frontu Polisario, kako bi se okončala marokanska prisutnost u Zapadnoj Sahari.

“Mi ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci neovisnoj i slobodnoj Zapadnoj Sahari”, naglasio je.

Zuma je također savjetovao novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da zadrži diplomatske odnose njegove zemlje s Kubom, koji su prekinuti 1961. i obnovljeni 2015. godine.

“Afrički Nacionalni Kongres će i dalje stajati uz narod Kube i poziva SAD da vrate Guantanamo i ukinu ekonomski embargo. Pozivamo novu američku administraciju da nastavi ulagati napore usmjerene na normalizaciju odnosa između dvije zemlje”, dodao je Zuma.

Afrički Nacionalni Kongres je prva politička stranka u Južnoj Africi, a osnovana je 8. siječnja 1912. i okončala zloglasni sustav apartheida.

Predsjednik Jacob Zuma se pred tisuće pristaša pojavio u Sowetu, kako bi zajedno, kroz molitve, govore, dodjele nagrada i glazbeni koncert, proslavili obljetnicu stranke.

Africa News

afrički nacionalni kongresJacob ZumaJužna AfrikaPredsjednik
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

A Mendelu stvorila sila koja je i Izrael onako da lijepi *** imaju južnoafrikanci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI