Kako nas manipuliraju: “Objektivno” izvještavanje – kad nema dokaza, stvori ga!

Medijska korupcija
0
0

Pitanje je je li ikada postojalo istinski objektivno informiranje. Naravno, ne misli se na male, lokalne medije, nego na velike, značajne informativne kuće koje bitno kreiraju sliku svijeta i odnosa u njemu.

Evo jednog primjera kako se stvara „objektivna“ vijest:
https://www.youtube.com/watch?v=LZbZ68Um0OA

Čini se da je uvijek bilo toga da se „tjera voda na svoj mlin“, nekada više, nekada manje, u zavisnosti od potreba.  Ali uvijek je većina ljudi vjerovala u informacije iz medija, nekada više, nekada manje, kao i negdje više, a negdje manje.

Međutim, danas je tehnika toliko uznapredovala da se manipulacije informacijama dovode do neslućenih granica. Čak se ne moraju posjedovati ni skupa tehnička pomagala niti nam treba velika armija stručnjaka da publicira vijest koja će uzdrmati svijet. I to se događa. Neki pojedinac na disku iznese toliko tajnih podataka i objavi ih da se ljulja cijela planeta. Evo, ovih dana neki tinejdžeri iz Makedonije su priznali da su objavljivali izmišljene vijesti vezane za izbore u Americi koji, u tako tijesnoj utrci, mogu odlučiti o ishodu izbora, a to znači i promijeniti odnose u svijetu. A ako su pojedinci i grupe tinejdžera u stanju tako značajne informacije plasirati i njima mijenjati sliku svijeta, možemo zamisliti šta sve mogu učiniti državne službe, a pogotovu službe velikih sila. I, naravno, to i čine.

Tako imamo potpuno oprečne informacije o istim događajima. Recimo, prema jednim izvorima, u Siriji su Amerikanci i njihovi saveznici agresori, koji su došli bez odobrenja UN-a i protivno volji legalnih sirijskih vlasti i oni tamo pomažu teroriste koji ruše legalnu vlast. Rusi su dobrodošli jer su tu na poziv legalne sirijske vlasti i oni se bore protiv terorista. Prema drugima, Rusi su tu na strani terorizma i diktatora Asada, a Amerikanci se bore za demokraciju i ljudska prava. I takav je pristup, manje-više, mnogim važnim događajima. Svaka strana poteže svoje argumente, a u nedostatku pravih, oni se stvaraju. Kako se kaže da slika govori više od hiljadu riječi, uvijek je dobro da se riječi potkrijepe i slikom ili zvukom, ili i jednim i drugim, kako bi vijest bila što uvjerljivija.

intelektualna korupcijaMedijiRattelevizija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI