Katar – Još jedan veliki poraz stratega “novog svjetskog poretka”

Tamim Bin Hamad Al-Thani
54 komentara

Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maldivi, Libija i Jemen, iako se u posljednje dvije zemlje ne zna tko je donio odluku, odlučili su suspendirati diplomatske odnose s Katarom. Bahrein je bio prvi, navodeći da je akcija motivirana uzastopnim pokušajima Dohe da destabilizira zemlju. Bahrein je dao svojim diplomatima 48 sati da napuste Katar.

Osim toga, Manama je suspendirala zračne i pomorske linije komunikacije s Dohom i zabranila građanima Katara da dolaze u Bahrein, a svojima da borave ili posjećuju Katar.

Ubrzo nakon toga, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati su donijeli slične odluke, Rijad i Kairo su prekinuli zračne i pomorske veze s Katarom.

“Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u ostvarivanju svojih suverenih prava zajamčenih međunarodnim pravom i zbog zaštite nacionalne sigurnosti od terorizma i ekstremizma, odlučila je prekinuti diplomatske i konzularne odnose s Državom Katar”, navodi se u priopćenju saudijskog režima.

Katarski državljani imaju 14 dana da napuste Saudijsku Arabiju. U isto vrijeme, saudijska koalicija je najavila otkazivanje sudjelovanje Katara u vojnim operacijama protiv Jemena, tvrdeći “kako Doha podržava terorističke skupine Al-Qaedu i ISIL”.

“Vlada Arapske Republike Egipat je odlučila prekinuti diplomatske odnose s Katarom zbog nastavka neprijateljskih aktivnosti katarskih vlasti u Egiptu”, stoji u priopćenju iz Kaira.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su također blokirali internetske stranice i televiziju Katara. UAE su optužili Katar za “destabilizaciju sigurnosti regije”, dajući katarskim diplomatima 48 sati da napuste zemlju, jer su “podržavali, financirali i naoružavali terorističke, ekstremističke i sektaške organizacije”.

Sukob između Katara i susjednih zemalja je eksplodirao tjedan dana nakon konferencije Saudijska Arabija-SAD u Rijadu. Službeno je priopćenje da je katarski državna novinska agencija bila hakirana i da je na njoj objavljena izjava emira Al-Thanija, “koji je zagovarao dobre odnose s Iranom”.

Emir od Katara je, navodno, kritizirao SAD, Saudijsku Arabiju i druge da žele izazvati napetosti s Iranom, kojeg je nazvao “islamskom silom”. Naime, poznato je da su Saudijska Arabija i SAD kritizirali i prijetili Iranu, a Washington je tražio da arapske zemlje poboljšaju odnose s Izraelom, “kako bi se zajedno lakše obranile od iranske nuklearne prijetnje”.

Libija je također prekinula diplomatske odnose s Katarom. Prozapadne vlasti u Tripoli su Dohu optužile da je “glavni izvor oružja za libijske podružnice Muslimanskog bratstva i drugih islamističkih oružanih skupina još od 2012. godine, što predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti arapskog svijeta”. Republika Maldivi se također pridružila sankcijama.

“Žalimo zbog njihove odluke da prekinu vezu s nama. Ove mjere su neopravdane i temelje se na tvrdnji bez dokaza. Država Katar je aktivni član Zaljevskog vijeća za suradnju arapskih država, poštuje njegovu povelju, suverenitet drugih država i ne miješa se u njihove unutarnje stvari, te ispunjava sve svoje obveze u borbi protiv terorizma i ekstremizma”, rekao je ministar vanjskih poslova Katara, Muhamad bin Abdurahman Al-Thani, te dodao kako je njegova zemlja predmetom “neprijateljske medijske kampanje, na koju će Doha odgovoriti”.

Međutim, zamjenik ministra vanjskih poslova, Quwayt Qalid Jaralah, rekao je “kako je razočaran i izrazio spremnost Kuvajta da podrži Katar”.

Uvod u agresiju?

Abdalbari Atwan, urednik novina Rai Al-Yum, naglašava da bi ovakav prekid odnosa s Dohom mogao biti uvod u vojnu agresiju na Katar.

“Sljedeći korak će biti vojna akcija za promjenu režima u Kataru, jer se ovaj rat planira mjesecima”, napisao je Abdalbari Atwan, naglasivši da prekid diplomatskih odnosa i zatvaranje granica služe za izolaciju Dohe.

Stav Irana

Tajnik iranskog Vijeća stručnjaka, bivši general Mohsen Rezayi, pozvao je Saudijsku Arabiju da izbjegne uplitanje u unutarnje poslove Katara, upozoravajući Rijad “da tolerancija zemalja u regiji ima granicu i da regija može eksplodirati od bijesa”.

“Miješanje Rijada u unutarnje poslove Katara pod izgovorom njegovog prijateljstva s Iranom se svodi na agresiju”, napisao je Rezayi, te upozorio da će ilegalne mjere Saudijske Arabije regiju dovesti na rub nesigurnosti, rekavši da saudijski vladari samo sebi kopaju grobove, jer uskoro će vidjeti ustanak naroda, svog i svih susjednih zemalja.

Izrael: “Mi i Arapi smo na istom brodu kojem prijeti nuklearni Iran”

Konačno se oglasio i bivši izraelski ministar obrane Moshe Ya’alon.

“Danas vidimo što arapske države čine Kataru, kojeg tretiraju kao odmetničku, bilo zbog njegovih dobrih odnosa s Iranom, kao i da zbog podrške, financiranja i poticanja na terorizam. Osim činjenice da ovo znači kako ne postoji nikakva arapska koalicija, pogotovo ne protiv nas, razvoj događaja na Bliskom istoku u posljednjih nekoliko godina ovim potpuno negira termin “arapsko-izraelski sukob“. Mi i Arapi, kada su Arapi tijekom šestodnevnog rata stvorili koaliciju u pokušaju da unište židovsku državu, danas smo na istom brodu . Sunitske arapske zemlje, osim Katara, su u istom brodu s nama, jer vidimo da je nuklearni Iran prijetnja broj jedan za sve nas”, rekao je Moshe Ya’alon.

Bivši izraelski ministar obrane je ovom izjavom potvrdio činjenicu da postoji savez između vehabijskih petromonarhija i židovske države, kojeg je zapečatila aktivna vojna i logistička pomoći Izraela terorističkim organizacijama u Siriji.

Sirija, Bliski istok i svijet

Uglavnom, sukob između Dohe i Rijada traje već mjesecima, ako ne i godinama, posebno na sirijskom teritoriju, gdje razne terorističke plaćeničke organizacije financiraju i Saudijci i Katar, koje se sada tamo bore za prevlast na privremeno okupiranim područjima. Neizbježno se ovaj sukob odrazio i na odnose među njihovim sponzorima i obrnuto.

Puknuće vehabijsko-NATO osovine bi se moglo smatrati i kao posljedicu ukupnog strateškog poraza velikog plana američkih neokonzervativaca, koji su od Bliskog istoka htjeli stvoriti platformu za buduće napade protiv Rusije, Kine, Irana, pa čak i za vršenje pritiska ili napada na Indiju, ovisno o ponašanju New Delhija.

Ovakav događaj samo može značiti propast planova rođenih u deliriju neokonzervativaca i Zbigniewa Brzezinskog, koji je na vrijeme preminuo, tako da ne mora gledati potpuni poraz strategije čiji je bio arhitekt.

Sada dolazi najljepše. Otkrivanje tajni i iznošenje prljavog veša tijekom predstojećeg obračuna među beduinima okićenim draguljima. Vehabijski čobani, socijaldemokratski kolonijalisti sa svojom ideologijom s popustima iz supermarketa i desnica potpuno u rukama banaka će tražiti izlaz iz ove situacije, jer su svi neraskidivim lancima vezani za petrodolar.

Naravno, bit će napada i na Zapadu, jer nije u igri samo koža saudijskog režima. Naime, mnogo ih je dio ove velike igre u lijepom svijetu “modernog” liberalnog kapitalizma, koji živi od dioničkih indeksa i bez ikakve materijalne proizvodnje. Očito je da će operativci ove močvare, mediji i obavještajne službe, koji su s milijardama dolara regrutirali stotine tisuća terorista u svijetu, učiniti sve kako bi sve bilo kao i ranije.

Međutim, lavina se zakotrljala i tek na kraju će se zbrajati pobjednici i gubitnici.

Novi svjetski poredakporaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eheh
6 godine prije

Naravno, bit će napada i na Zapadu, jer nije u igri samo koža saudijskog režima. Naime, mnogo ih je dio ove velike igre u lijepom svijetu “modernog” liberalnog kapitalizma, koji živi od dioničkih indeksa i bez ikakve materijalne proizvodnje. Očito je da će operativci ove močvare, mediji i obavještajne službe, koji su s milijardama dolara regrutirali stotine tisuća terorista u svijetu, učiniti sve kako bi sve bilo kao i ranije.

Međutim, lavina se zakotrljala i tek na kraju će se zbrajati pobjednici i gubitnici. BRAVO, odlican clanak.

tuf
6 godine prije

Ne izgleda mi ovo kao “puknuce osovine” , vise kao njezino glancanje i razrada

Sinisa
6 godine prije

Sta je sa ovim svijetom?

Borac2
6 godine prije

Abdelbari Atwan bas i ne prica gluposti. Dobro ga je slusati.

Njpo
6 godine prije

Izrael-Arapi-Anglosaksoni……i teroristi

Tonny
6 godine prije

Evo je ne razumim bas nista.
Milan razumi sve.
A vama gospd. Babichu petica na dobrom clanku i trudu.

Jole
6 godine prije

Ćifuti stoje iza ovog čina.Uostalom,tko bi drugi ?

davor
6 godine prije

Slaveni i Arapi su uspješno zavedeni od strane obavještajnih službi da se okreću jedni na druge unutar jezične i etničke skupine, dok se to ne promijeni neće biti bolje. Ko nam/im je kriv. Niti smo mi na Balkanu crtali naše državne granice niti su to radili Arapi na arapskom poluotoku. Tko je za to kriv što smo to prepustili drugima?

subaru
6 godine prije

A čuj ovoga, mi i arapi, a trebao je reći mi i mi koji glumimo arape. Da li je vovo planirano od prije da pedro bude Katar ili je promjena planova, mislim da je ovo prvo.

fenix
6 godine prije

Nije toliko vezano za temu ali Usa aviacija bombardovala ponovo Sitske milicije kod Tanefa. I nikad zesca reakcija Rusije koja je saopstila da je ovo bio namjeran napad a ne slucajan i da je ovo uvod u rat i takodjer je saopstila da Rusija ima sposobnost da zastiti sebe ali i Siriju. Takodjer bila je tel.linija na relaciji Doha-Ankara pa Teheran-Ankara i zatim Doha-Ankara-Teheran sa Moskvom. Nezvanicno moguce je da Rusija udje sa vojskom u Katar to i Thaniji zele ponavljam ovo je nezvanicno.

Tonny
6 godine prije

@ Adminstratoru

Ovaj clanak MilanaZC vrijedi kao jedna posebna reortaza.
Milana, puno hvala
i dalje nista ne razumjem – ovo je do mene.
***************************************************************
MilanCZ
Ja razumim,nasuprot tebi mnogima.Da bi mogao razumjeti poltiku,moras razumjeti kako funkcioniraju globalisti

anarho
6 godine prije

Ne moze se sjedit na dve stolice … jel ono katar kupio dionice rosnefta?

Five Eyes
6 godine prije

Danas
CIA je izjavila da je Putin zavadio Qatar i arapske zemlje………US intelligence officials believe Russian hackers planted a false news story that prompted Saudi Arabia and several allies to sever relations with Qatar, according to CNN.

bato
6 godine prije

ako itko finasira i podržava ISIL to su SAD Izrael i SA, i pošto ISIL u Siriji i Iraku gubi teren oni sada pokreču svoje aktivnosti u Iran, ali bez podrške USA i SA oni taj plan nebi mogli sami provesti, tako da je sve jasno o čemu se radi, destabilizacija ovog područja i guranje Katara i Irana u rat, kako bi kasnije nametnuli demokratsku vlast i time preuzeli kontrolu na resursima (nafta gas ) tih dvije država, nadam se da jim taj plan ne pođe za rukom i da se na kraju izpostavi tko stoji izza tih provokacija, ne zaboravimo da je USA prije dve sedmice podpisala ugovor o prodaji naoružanja SA , a za kontra uslugu SA sada ucjenjuje Katar koji je savezik Irana, sve jasno,….

Svjatoslav 969
6 godine prije

Katar je vlasnik 19% Ruskog Rostnjefta ?
Katar je ugostio 10 000 jenkija ?
Katar lezi na crnom zlatu i gasu ?
Putinova sahovska tabla je bila unapred osmisljena da se zrtvuju top, lovac ili konj (protivnikov) , i tako sa desne strane ostane los raspored protivnika da brani kraljicu..
Ogromna supljina je sad nastala koju dava prednost Putinu da povlaci vise (razlicitih) poteza nepredvidjenih …A Ameri poletili da se docepaju 19%vlasnistva Rostnjefta, samo kasne previse..Nemaju figura puno u igri.. Usput Putin je naceo i ljevu stranu na sahovskoj tabli preko Agrokora ulazeci diretno prema kralju (eu trzistu)
Sve u svemu mudri dugogodisnji potezi od Putina koji sad davaju losu prednost i strategiju Amerima.
E sad pitanje je u sahovskoj tabli sta ce biti i kako sa vlasnistvom 19% Ruskog Rostnjefta ..

gostgost
6 godine prije

mislim da je autor clanka u naslovu objasnio sve globalisti su projektom katar dozivjeli veliki neuspjeh i u toku je unutrasnje preslagivanje

Osoba C
6 godine prije

Netko je zakočio rulet da kuglica padne na broj gdje su žetoni Katara.
Navlakuša, da zaigra i Iran. On je prava meta.
Za razumijevanje procesa na globalnoj razini, Ian Bremmer, G-Zero.
I nova knjiga, Every Nation for Itself: Winners and Losers in a G-Zero World.

Bazni
6 godine prije

U čemu je stvar? Odavno je poznato da su najveći lokalni sponzori nastanka ISIL-a Saudijska Arabija, Katar i Izrael. Svima njima osobito pogoduje masovna islamska migracija u Europu i uništavanje Europskih društava. Što prije balvanima u Bruxellesu bude jasno da te zemlje uništavaju Europu, to bolje. Ali to će se jako teško dogoditi, jerbo su isti od strane Saudijaca i Katara masno potplaćeni.

vv-oltv
6 godine prije

LAVROV – CNN – FAKE NEWS
CNN has undermined its reputation by breaking a story on “Russian hackers” who allegedly stirred up a diplomatic crisis gripping the Gulf states, Foreign Minister Sergey Lavrov said, calling the American channel “media of mass misinformation.”
“I believe CNN and other media outlets – who don’t fully deserve to be called as such since they are rather ‘media of mass misinformation’ – wait for some stories with certain ‘flavor’ or some scandal to automatically put the blame on Russia, Russian hackers, or anything attributed to Russia even without citing hard evidence,” Lavrov said on Wednesday.

hjk
6 godine prije

@ Osoba C
Malo sam googlao o toj knjizi pa mogu reci
odvratan mi je njegov rjecnik i ono americki-centrizam
tako da je knjigu nemoguce citati.
Doduse ima nekih pametnih recenica a ima i djelova knjige koji odbijaju citaoca.

Maliivica
6 godine prije

Oni koji stoje iza financiranja nepostojecih terorista su Amerikanci i JWO

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI