Kijev po trostruko većoj cijeni uvozi američki ugljen

Ugljen
24 komentara

Nakon što je pod pritiskom neonacističkih i nacionalističkih skupina ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bio prisiljen ”legalizirati” blokadu uvoza ugljena iz Donbasa, izvoz američkog ugljena u Ukrajinu se u usporedbi s istim razdobljem prošle godine u prvom tromjesečju 2017. povećao za 58%. Ovaj podatak je potvrdilo američko Ministarstvo energije.

Prema američkom Ministarstvu energije, narednih mjeseci američki porast izvoza ugljena bi trebao usporiti. Ukupni izvoz ove godine, ne računajući samo Ukrajinu, mogao bi doseći 72 milijuna tona, što je 19% više nego prošle godine.

No, Sjedinjene Države su u isto vrijeme podigle cijenu ugljena za Ukrajinu.  Trošak po toni od 71 dolara iz prošle godine je za Kijev ove godine narastao na 206 dolara.

Kijev je značajno povećao kupovinu ugljena iz Amerike. U prva tri mjeseca ove godine je uvezao 865,7 tisuća tona ugljena, dok je u istom razdoblju prošle godine Ukrajina iz Sjedinjenih Država uvezla samo 355 tisuća tona.

Krajem lipnja je predsjednik Donald Trump obaviješten da je ukrajinska strana od Sjedinjenih Država zatražila milijune tona ugljena.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je ranije rekao kako Kijev namjerava kupiti 2 milijuna tona ugljena u Pennsylvaniji.

Američki proizvođači su vidjeli dobru priliku i gotovo utrostručili cijenu, a sve zbog odluke Ukrajine da ugljen uveze iz Sjedinjenih Država. Porošenko je morao pronaći rješenje, jer bi bez ugljena kolabirao elektroenergetski sustav zemlje, a sve zbog radikalnih skupina koje su blokirale isporuku ugljena iz Donjeckog bazena. Razvojačeni pripadnici raznih bojni su presjekli željezničke šine, blokirali prometnice i silom zaustavili ranije nesmetani uvoz ugljena iz Donbasa. Kako policija i snage sigurnosti nisu uspjele razbiti blokadu, Porošenko i vlada su od veljače uveli izvanredne mjere u energetskom sektoru u zemlji, na opće oduševljenje američkih izvoznika.

Ugljen
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čađo
6 godine prije

Vidi se sta je pravi saveznik u teskim vremenima. Skuzi da ti nesto treba i odmah ti digne cijenu ne duplo nego 3 puta.

Oh yeah bejbi!
Bring it on!

Spektator
6 godine prije

Važno je samo doći u “sedlo” na bilo koji način. Ostalo ide samo po sebi…

Sinisa
6 godine prije

Jbt koji je Kramp idiot….

Andrej
6 godine prije

Uvijek mi je šepala politička ekonomija. Pomozite mi malo. Dakle, kada američki energenti poskupe tri puta, slijedi da ukrajinske dobrovoljačke horde sa nacističkim znakovljem ne blokiraju željeznički promet i pola države.

“..
Sve prste na ruci u radu i muci
Partizanska stvorila je svijest.
Pa sad sta nam treba, do sunca do neba
Visoko mi dizemo pest.
..”

Pa sad sta vam treba, do sunca do neba, vam gazda racuna trostruko i nitko nema muda da pomoli nos, a kamoli da podize pest. Imamo Ukrajinu, zar ne?

Podravec
6 godine prije

Hrvati naučite nešto iz primjera……

holland
6 godine prije

Sto je platiti trostruku cijenu svome gospodaru?

Jirźi
6 godine prije

Ni mi nismo bolji ruski plin budemo zamijenili LNG iz usa a budemo gradili i terminal na krku mislim da su i poljaci tu negdje što se pameti tiče sve u svemu ukrajinci nisu usamljeni u debilizmu

Crni žutokljunac
6 godine prije

Ovce nacionalističke? Kraj takve borbe za svoje nacionalne interese, ne treba im neprijatelja,oni rade umjesto njih.

Moreno
6 godine prije

Pitanje je dana kad će Amerikanci počet Ukrajini prodavat ruski plin po američkoj cjeni.

posmatrac
6 godine prije

Ljudi sta vam je?Pa sloboda kosta…

fb slo
6 godine prije

Evo demokracije i tržne ekonomije…
Nekima se isplati sigurno.

Nebitan
6 godine prije

Fakat ne kontam.Kupovati ugalj od kupca koji je na drugom kraju planete,a Balkan pun uglja kao sto je BiH. Moze li mi neko to objasniti? Fakat ne vidim tu racunicu.

čokolino
6 godine prije

Porez na glupost………

Hezbollah
6 godine prije

Zar nije i u RH ista situacija, imamo dovoljno plina za svoje potrebe, naš plin prodajemo Italiji za 100 € po metru(prostornom) a na Krku se gradi LNG terminal za USA plin koji ćemo plaćati oko 500 € po metru.

dalmata
6 godine prije

Niti Poroseni,niti nacisti nsta ne placaju.Placaju idioti koji su se nekad zvali Ukrajinski narod.Isto vazi za sve idiote cile EU i USrA.Dok je takvih,blago se “slobodnom,demokratskom svitu” na celu sa starim pohlepnim prdonjama sa obe noge u grobu.Kad crknu sigurno ce svoje krvavo blago nosit na oni svit da tamo opet budu nezasite,pohlepne stare crkotnine

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI