Ukrajina će dobiti “gruzijski” antracit iz rudnika Donbasa?

Antricit iz Donbasa preko Gruzije za Ukrajinu
9 komentara

U Ukrajini je izbio novi skandal izbio. Naime, država tvrtka Centrenergo, koja radi s tri termoelektrane je kupila antracit po višoj cijeni od gruzijske kompanije koja ga ne proizvodi, a pripada suradnicima Mihaila Saakašvilija.

Da bi apsurd bio veći, sumnja se da će ova tvrtka antracit kojeg treba isporučivati Ukrajini robu kupovati u Donbasu. Podsjetimo da je Kijev službeno legalizirao blokadu Donjecke i Luganske Narodne Republike i zabranio kupnju antracita iz tamošnjih rudnika.

Osim toga, ministar energetike Ukrajine, Igor Nasalik, rekao je da će vlada uvesti zabranu na uvoz kamenog ugljena iz Rusije, kako ne bi indirektno uvozili ugljen iz Donbasa.

Sada se isto vjerojatno događa, ali ugljen u Ukrajinu stiže preko Gruzije. Prekjučer je gruzijska Sakhnakhshiri Grupa pobijedila na natječaju kojeg je raspisao ukrajinski Centrenergo za opskrbu 700 tisuća tona antracita. No, gruzijska tvrtka na svojim službenim stranicama navodi kako proizvodi godišnje samo oko 350 tisuća tona ugljena, ali ne antracita, nego crnog i smeđeg. Nadalje, ako kupnja bude odobrena, onda će ukrajinska državna tvrtka kupiti antracit po cijeni od 97 dolara po toni, što je znatno iznad prosječne cijene ugljena.

“Činjenica da je natječaj dobila tvrtka koja ne proizvodi antracit je iznenađujuća “, kaže supredsjedatelj ukrajinskog Fonda energetskih strategija Dmitrij Marunič, koji dodaje da je ova cijena previsoka.

“Ako kupujemo južnoafrički ugljen, cijene su zbog transporta veće 10 do 12 dolara, tako da cijena kamenog ugljena za elektrane može biti oko 110 dolara po toni“, rekao je stručnjak.

Trenutno su ukrajinske termoelektrane kupovale antracit po cijeni od 74 dolara, koliko su plaćale rudnicima u Donbasu.

Dmitrij Marunič je rekao da Ukrajina može kupiti ugljen čak u Australiji i Sjedinjenim Državama, ali će biti još skuplji. U isto vrijeme u Južnoj Africi možda neće biti dovoljno antracita za Centrenergo, tako da je državna tvrtka pronašla još jedan “izlaz”, ali se nitko ne bi trebao čuditi ako skupi “gruzijski” antracit bude iz rudnika u Donbasu.

“Na natječaj su se javile samo dvije malo poznate tvrtke i nije bilo globalnih trgovaca ili dobavljača, što je posebno zabrinjavajuće, posebice u svjetlu nedavnih natječaja Ukrtransgaza”, rekao je bivši član ukrajinskog Nacionalnog povjerenstva koje obavlja državne regulacije u području energetike i komunalnih usluga, Andrej Gerus.

Uz gruzijsku tvrtku se na natječaj javio poljski I-Coal Sp. z o.o. Prema ukrajinskim medijima se prošle godine poljska tvrtka zanimala za posao izvoza antracita iz Donbasa u Ukrajinu. Za posao su bili zainteresirani i britanski Benecoal International Limited, ali i Sun Generation Limited, kompanije koja je u vlasništvu oligarha Morkotonova, poslovnog partnera ministra unutarnjih poslova Ukrajine, Arsena Avakova.

Međutim, izabrana je gruzijska tvrtka, a shemu isporuke “gruzijskog” antracita će voditi dugogodišnji pristaša Mihaila Saakašvilija i osnivač tvrtke Sakhnakhshiri Grupa, član parlamenta David Bežuašvili. Njegov brat, bivši ministar obrane i vanjskih poslova Gruzije, Gela Bežuašvili je bio na visokim položajima tijekom predsjedanja Saakašvilija u Gruziji.

antracitdonbasUgljen
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
7 godine prije

Kapitalizam ne interesiraju ni granice ni nacionalnost ni politika…

Osoba C
7 godine prije

I šta je tu čudno? Ljudi rade biznis dok drugi trpe i ginu. Toga smo se bar mi ovdje nagledali.

Simbad
7 godine prije

Mi Balkanci i Ukrajinci smo najpametniji u Europi za interese vesternjaka

Jupiter
7 godine prije

Ukrajina tone sve dublje u materijalnu i moralnu propast.To je cena što su poverovali da negde postoji bolji život nego što su ga imali.

Ratoborna gljiva
7 godine prije

Ocami ovi su ludji i gori od nase BiH troglave zvijeri……..

Čađo
7 godine prije

Ista stvar će se dogoditi i Hrvatskoj, kupovati će službeno njemački plin koji je stigao sjevernim tokom od rusa, naravno poprilično skupo, a u isto vrijeme će se busati u prsa i lajati okolo kako treba pojačati sankcije rusima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI