fbpx

Njemačka neće ukidati ugljen za proizvodnju električne energije sve do 2038. godine

Alija Sirotanović

Više od trećine električne energije u Njemačkoj proizvodi se u termo elektranama koje rade na ugljen. Njemačka je odustala od nuklearne energije, a obnovljivi izvori nisu dovoljni da zadovolje potrebu ove snažne industrijske zemlje. Dok balkanskim zemljama na sve moguće načine žele nametnuti uporabu vjetra i sunca za proizvodnju električne energije, Njemačka će ipak sačekati do 2038. prije nego ukine ugljen.

Njemačku će prebacivanje s ugljena na obnovljive izvore koštati 80 milijardi eura, a što će kao i kod nas plaćati građani. Interesantno je vidjeti što kaže novoosnovana Komisija koja treba dati svoj sud o ukidanju ugljena za proizvodnju električne energije. Komisija ne tvrdi da će ugljen biti zamijenjen obnovljivim izvorima, nego da će o tome razmotriti.

Njemački rudnici su još 90-tih godina dobili dozvolu da mogu rudariti ugljen sve to 2045. godine. Njemačka planira platiti svojim rudnicima 40 milijardi eura kako bi rudarenje ugljena zamijenili drugom aktivnošću. Radi se o odšteti koju će dobiti svi oni koji su oštećeni novih zakonima.

S druge strane, Njemačka je veliki dio novca namijenila distributerima električne energije, kako bi cijene bile umjerene. Svi tvrde da cijene električne energije neće varirati, bez obzira na vrstu proizvodnje i izvore.

Susjedna Francuska je očuvanjem svojih nuklearnih centrala ostala najveći i najrentabilniji proizvođač električne energije.

Nadamo se da će Europska unija i raznorazne nevladine udruge naći način kako nadomjestiti štetu učinjenu ukidanjem centrala na ugljen u zemljama bivše Jugoslavije?

Neke nevladine udruge i stručnjaci tvrde da električne centrale na ugljen utječu na zdravlje Europljana. Moramo ih podsjetiti da u zemljama gdje se ukida ugljen, imamo veliko povećanje kroničnih i drugih malignih bolesti. Ne treba tvrditi da te bolesti izazivaju vjetroelektrane i solarni paneli, ali isto tako vrlo je smjelo reći da termo elektrana u Tuzli može utjecati na zdravlje jednog Austrijanca.

Bilo bi idealno da Europska unija izdvoji 50-tak milijardi bespovratnih sredstava i pokloni ih balkanskim državama, kako bi potonje kupile opremu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zauzvrat, neka građani Balkana lajkaju njihove stranice na društvenim mrežama za izgubljenu glavnicu i kamate koje bi dobivali da su novac posudili. Pošteno, zar ne?

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Europskoj Uniji(DE-FR-GB) naravno nije na pameti poklanjati novac svojim vazalima nego upravo suprotno,za istu svotu pomenutu u clanku,natjerati ih da kupe ono sto im ne treba novcem kojeg nemaju.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Mucke

gdje su sada zeleni
gdje su sada kvote co2
gdje je pariški sporazum
gdje su nestanci biljnih i životinjskih vrsta
gdje je je otapanje polova
gdje je ozonska rupa, ona je još na istome mjestu i
istih dimenzija kao i prije, samo dupont prodaje
skuplji plin za rashladne uređaje pa nikoga više nije briga

kad je lova u pitanju zanemari moralne vrijednosti

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Šok

Bio je članak prije godinu dvije, da iako se zalazu za zelenu energiju da su ipak dali poticaje od 2-3 milijarde eura za istraživanje ugljikovodika.

Zapetljali su se u vlastitu ideologiju

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  RoPe

RoPe,
To nije “vlastita ideologija” već vlastita glupologija. Glupologija za narod a za politikante karijerizam. Naime: u borbi za glasove, njemačke malograđanske stranke i strančice glumile su demokraciju, ali na pogrešnom terenu. Slušale su “glas naroda” koji je u energetici dakako neuk (u velikoj većini). Neuki narod se plaši “zračenja” iz nuklearki, a politinati su taj njegov strah pretvorili u političke poene. I sad Nijemci imaju zemlju bez energetske budućnosti to jest bez nuklearne energetike. Vratili su se u srednji vijek, na vjertrenjače. To je kao da se današnji brodski promet vrsti na jedrenjake.
Nemam ništa protiv vjetroelektrana, ali samo kao DOPUNSKIH izvora (riječ “alternativni” je pogrešna i netočna) i samo ponegdje. Temelj moraju biti stalni izvori, neovisni o vremenskim uvjetima, dakle ili fosilne ili nuklearne ili hidroelektrane. Stručnjaci to znaju, ali kad daš biračkom tijelu da odlučuje, onda imaš političku glupologiju. Nažalost, takva je psihologija masa i tu se ništa ne može. Pravo čudo da su Francuzi uspjeli. Svaka čast.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Mucke

Zar Nijemci nisu zatvorili sve rudnike ugljena prošle godine? Odakle im ugljen?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Merkel je kao pravo žensko, neracionalno i uplašeno, nakon Fukushime donijela ishitrenu odluku o gašenju svih nuklearnih elektrana – makar su njemačke bile među najbolje održavanima. Rezultat je skakanje cijene struje i izazovi u stabilnosti sustava koji su trajali godinama. Kada se jednog dana netko usudi napisati objektivnu knjigu o njoj, svakako će jedno poglavlje biti posvećeno njezinim energetskim lutanjima (i financijskim gubicima kao posljedici istih).

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije
Reply to  tuf

Njemacka nema nuklearnog goriva no ima jako puno ugljena. Merkelica je po struci fizicar a njemci su u samom vrhu nuklearne tehnologije. Ona zna da je nuklearna energija jako cista i jako sigurna. Merkelica takodje zna i ovim potvrdjuje da klimatske promjene jako, jako malo ovise o ljudskoj djelatnosti. Ovim ona zapocinje proizvodnju novih elektrana i pomaze njemackoj privredi. Sasvim drukcije postupa kad je u pitanju auto industrija i druge grane. Tamo zagovara borbu protiv klimatskih promjena i preko europske unije prisiljava cijelu evropu na promjene koristenih proizvoda a sve ovo u cilju prisile na rast potrosnje i odrzavanje konjukture u privredi. ( Ukoliko vam nije jasna manipulacija u vezi klimatskih promjena potrazite povijest zemlje i klime te fluktuacije kolicine CO2 u posljednjih 2 000 000 godina. Ima krasnih dijagrama na netu!)

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  Dub Miroslav

Dub,
oprosti ali nisi u pravu. No previše bih riječi morao napisati da ti objasnim, a nemam vremena

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  spartak

Spartak ako nemaš vremena, nemoj ni kritizirat tuđe mišljenje. A ako si se već upustio u kritiku, izloži argumente da svi razmislimo i damo svoj sud. Najlakše je nekog etiketirati, a onda otići.

S Dub Miroslavom se ne slažem u puno čemu, ali on je svoje argumente izložio.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije
Reply to  PPP

ppp
Sto ti se ne cini tocno_

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  Dub Miroslav

Nuklearna energija niti je čista, a bome niti sigurna, imamo desetak incidenata koji su to dokazali

Bumbum
Gost
Bumbum
1 godina prije
Reply to  tuf

Merkel je kao pravo žensko, neracionalno i uplašeno….ahahahaha koje baljezganje na nivou tracanja placarica

bulog
Gost
bulog
1 godina prije
Reply to  tuf

Gdje se sprema radioaktivni otpad. Koliko znam svi ga se hoće riješiti a nitko ga neće

kum
Gost
kum
1 godina prije

Toliko sam potresen ovom informacijom da sam morao jutros uzeti antidepresiv, užasne stvari se dešavaju u Njemačkoj,što će jadni rudari u njemačkoj ostadoše bez posla. Auuu p.čku materinu!

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Bravo Logično,Alija Sirotanović živi vječno…..

Bumbum
Gost
Bumbum
1 godina prije

Njemacka gleda svoj interes, pa ciji bi trebala gledat? Jedinstveni su nevjerojatno i nema sanse da netko nahuska sjevernog Njemca na juznog iako nemaju idealno misljenje o njima, ali nema sanse da ih razjedine pa su im zato ugurali ekstremiste da ih izjedu iznutra. Nadam se da im to nece uspjet, jer ako padne Njemacka pali smo svi.

iuesngtunesurgfnwuebfuwef
Gost
iuesngtunesurgfnwuebfuwef
1 godina prije

Švabama će ukinuti zakonima sjeverni tok cvaj pa zato švabe traže rezervu, rusi ne polagajte badava cijevi, shebat će vas ko sa onim južnim……………….

Duman
Gost
Duman
1 godina prije

Kao i uvijek, njemacki folovi, svima popuju, a samo svoje interese gledaju, jednom ce balkanski navici shvatiti da ko nema komsiju za prijatelja, imace tudjina za okrutnog gospodara.

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
1 godina prije

Nema brige za zapadnjake. Tu je trepca, pa zasto se zalazu,( a vidi vraga bas nijemci) da nema promjene granica, tj. da trepca ostane u sastavu kosova, Samo da se jos dogovore ko ce to eksploatisati. A zagadjenost, eh daleko je kosovo od zapada.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik