Kina blokira uvoz kanadskog mesa jer se rasplamsava trgovinski rat s SAD-om

15 komentara

Kina je obustavila uvoz svih vrsta mesa iz Kanade, rekavši da je pronašla tragove ilegalne hrane i zahtjeva istrage. Taj potez uslijedio tijekom trgovinskog rata s SAD-om i saslušanjima o izručenju Meng Wanzhou, glavne financijske direktorice Huaweija.

“Kako bi zaštitila sigurnost kineskih potrošača, Kina je poduzela hitne preventivne mjere i zatražila od kanadske vlade da obustavi izdavanje certifikata za meso koje se izvozi u Kinu”, navodi se u priopćenju kineskog veleposlanstva u Ottawi. Istraživanje uvoznog mesa otkrilo je čak 1888 “krivotvorenih” veterinarskih zdravstvenih certifikata i zbog toga su kanadske vlasti optužile Kanadu za “očite sigurnosne propuste”.

Istraga je pokrenuta nakon što su kineske vlasti priopćile kako su u kanadskoj svinjetini pronašli tragovi aditiva koji su zabranjeni u Kini. Službeni podaci pokazuju da je Kina od siječnja do travnja ove godine kupila svinjsko meso u vrijednosti od 235,26 milijuna dolara.

Kanadske reakcije na tu najavu varirale su od žaljenja do gnjeva, špekulirajući da bi potez Pekinga mogao biti povezan s tekućom pravnom dramom Meng Wanzhou koja je uhićena u prosincu u Vancouveru. Njezino izručenje u SAD tek se očekuje.

Međutim, ministrica poljoprivrede Marie-Claude Bibeau potvrdila je da je kanadska Agencija za hranu i inspekciju pronašla “neautentične izvozne certifikate” te da blisko surađuje s mesnom industrijom i kineskim dužnosnicima kako bi riješila taj problem.

„Kanadska Agencija za hranu i inspekciju istražuje ovo tehničko pitanje i o tome obavještava odgovarajuće agencije za provedbu zakona. Ovaj je incident specifičan zbog izvoznih certifikata za Kinu. Certifikati o izvozu u druge zemlje su uredu”, Bibeau je navela u priopćenju.

Premijer Justin Trudeau zatražio je pomoć od američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji bi se trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na predstojećem summitu G20 u Osaki, u Japanu. Trebali bi razgovarati o trgovinskim odnosima, koji su oštećeni zbog tekućeg trgovinskog rata.

U međuvremenu, Kina se suočava s nedostatkom svinjskog mesa zbog epidemije afričke svinjske kuge koja je ubila milijune životinja i povećala cijene mesa.

HuaweiTrgovinski ratuvoz mesa
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Kanada je muljala sa certifikatima za meso, i sada im je još krivo što je Kina obustavila uvoz mesa. Čudo da za to nisu okrivili Putina ne samo Kinu.

jezevakucica
4 godine prije

Da kanađanima ne propadne sav pršut,pobrinut će se saveznici iz hrvatske mesne industrije.Na kanađanima je da samo pravilno odštampaju etikete sa zaštićenim brendovima,Istarski pršut i dalmatinski pršut.Sve ostalo neka prepuste nama.Pa nije saveznik dugme,jel’tako?

Kile
4 godine prije

Udara se sa svih strana..

Aga
4 godine prije

A di su tu balkanske zemlje hoce li uspjeti sta izvuci od prepucavanja SAD-Europa-Rusija-Kina koliko vidim po geo lokaciji bi trebali.masno profitirati ali nemaju bravara za predsjednika… bilo bi tu gratis milijuna eura plus sa svih strana investicije radi interesa a tako kapitalozam funkcionira interesi i prijateljstva od zajednickih interesa…

Ivek
4 godine prije

Tko je Rozmarina beba? 😀

uvozim iznutrice
4 godine prije

kojeg crnog mesa, kina uvozi smece a ne “meso”. evo vam komentar iz vecernjeg u vezi iste teme…..

frabrne:
Činjenica je da je u Kanadi zabranjena upotreba raktopamina kod svinja u tovu, tj. dozvoljena je samo za hranjenje jedinki namijenjenih za rasplod te ako se koristi takvo meso mora biti obavezno označeno , dok se upotreba antibiotika strogo nadzire. Slučajno baš radim u tom sektoru poljoprivrede u Kanadi zadnje četiri godine s time da moja firma radi po RWA programu (Raised Without Antibiotics) i znam da maltene svaki mjesec imamo kotrole kako na samim farmama tako i u procesu obrade mesa. Inače u Kinu Kanada izvozi oko 20% od ukupnog izvoza svinjetine s time da se ne izvoze cijeli trupovi već određene kategorije mesa koje druge zemlje ne kupuju (nogice, glave, repovi i iznutrice)

ad astra
4 godine prije

Kina ulazi u opasan rat s zapadnim svijetom. Kanada izvozi robe u vrijednosti 12 milijardi u Kinu, a uvozi oko 55 milijardi. Tko će u tom trgovinskom ratu proći lošije. Kina je izvozno orjentirana i nie u situaciji zabranjivati trgovinu. Kineska ekonomija uvelike ovisi o zapadnom tržištu. Ako se to naruši, Kina će imati velikih problema.

Rabotnik
4 godine prije

Aditiv koji je nađen u mesu zove se Ractopamin. Služi za brzo debljanje i povecanje mišićne mase. Zabranjen je i u EU tako da to meso tehnički ne bi bilo dobro došlo ni u Evropu.

Lucija
4 godine prije

Koja ono zemlja ima rekordnu proizvodnju svinjetine zadnjih par godina? I za izvoz? Ah, da…Rusija. 😊

I još…nekako mi se čini da Kanađani malo oklijevaju otići u Kinu pogledati te certifikate… 😊

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI