Kina šalje dva satelita u svemir kako bi otkrila podrijetlo gravitacijskih valova

Kina-NASA
16 komentara

Kao dio 355. misije nacionalne raketne serije Long March, Peking planira rasvijetliti niz visoko-energijskih astrofizičkih procesa koje suvremena znanost još uvijek nije u potpunosti shvatila, poput brzih radijskih i magnetnih slijedova.

Kina je poslala dva satelita zadužena za otkrivanje gravitacijskih valova u planiranu orbitu iz centra za lansiranje satelita Xichang u provinciji Sichuan, kao dio takozvanog visokoenergetskog elektromagnetskog kolega ”All-sky Monitor” il skraćeno GECAM.

Satelite je u četvrtak u 4:14 ujutro po lokalnom vremenu lansirao nosač raketa Long March-11.

Za početak, očekuje se da će sateliti, čije je lansiranje predstavljalo 355. misiju raketne serije Long March, biti korisni za praćenje takvih izvanrednih nebeskih pojava poput izbijanja gama-zraka gravitacijskog vala, visokoenergetskog zračenja brzih radijskih slijedova, impulsnih i magnetnih slijedova.

Neutronske zvijezde, crne rupe i drugi kompaktni objekti s njihovim procesima spajanja također su žarišne točke u studijama, koje bi mogli pokrenuti novopokrenuti sateliti.

Znanstvenici se također nadaju da će otkriti tako proučene pojave visokoenergetskog zračenja kao što su sunčev plamen, zemaljski elektronski zraci i gama bljeskovi te da će skupiti i dovoljno podataka za daljnju analizu.

Peking, koji bi sada trebao započeti izgradnju svoje orbitalne svemirske postaje već sljedeće godine, u posljednje je vrijeme ubrzao ne samo svemirska istraživanja, već i ispitivanja mobilnih mreža sljedećeg naraštaja u svemiru.

Nazire li se 6G mreža?

Samo prošlog mjeseca, Kina je u orbitu poslala “prvi svjetski 6G ispitni satelit,” na nosaču Long March 6., kako javljaju lokalni izvještaji, pozivajući se na poruku Sveučilišta za elektroničku znanost i tehnologiju.

Poruka sveučilišta navodno je otkrila da satelit ima i druge funkcije, poput daljinskog promatranja i praćenja prirodnih katastrofa, dok još uvijek provodi ispitivanja vrhunskih 6G mreža, za koje se vjeruje da će brzinom deseterostruko nadmašiti mreže petog naraštaja.

Eksperimentalni satelit nastao je kao zajedničko ulaganje između ključne obrazovne ustanove u zemlji i tvrtke National Star Aerospace.

kinaLong March 5B
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
polin
3 godine prije

@ Logicno
.

Ima vec dva dana, kad otvorim vasu naslovnu stranicu ona se sva trese.
To je samo za Logicno
i samo za naslovnu stranicu
Jeste li napadnuti?

Mikojan
3 godine prije

Još ništa revolucionarno, da bi brzine bile veće od 4G širina frekventnog opsega mora biti veća, znači vrekvencije više itd. A 5 i 6G iz satelita, vjerojatno će raditi ali tu je opet onaj nepremostivi problem a to je udaljenost i kašnjenje signala. Tko se ikad igrao sa wi-fi mrežama taj zna koji su problemi sa uređajima koji su predviđeni za kućnu-sobnu uporabu kad ih želiš iskoristiti na 10km udaljenosti. 400km udaljenosti nije malo. Od ljudi koji pišu kako je 5G opasna i kako nas bilježe sa nano-ciguli miguli koje će aktivirati sa 5G molio bih da mi objasne kako će netko tko je obilježen sa nano robotima ili chipiran proči kada evntualno dođe na neku CT ili dijagnostiku sa magnetskom rezonancom, raspast će se?

mislim
3 godine prije

do jučer je u americi postojalo sve,-najbolje/najgore, največe/najmanje, najskuplje/najeftinije,….
sad je to” sve” preuzela kina.

U prolazu
3 godine prije

Meni je pun k. kartica; prvi ću se čipirati da to ne moram nositi sa sobom.

Sirius
3 godine prije

Nesto se previse tih satelita salje u zadnje vrijeme.

Bosanac
3 godine prije

Očekujem uskoro i neki tekst u stilu “Kina otkrila Ameriku” 🙂

Max
3 godine prije

Tehnološka velesila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI