Kina traži od Amerike da odbije posjetu tajvanske predsjednice

Predsjednica Tajvana
1 komentar

Posljednji u nizu poteza kineskih vlasti, nakon što je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump prekršio protokol u odnosima sa Tajvanom, jeste zahtjev Kine upućen Washingtonu da odbije ulazak tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen u SAD prije njene posjete latinskoj Americi.

Nova predsjednica Tajvana će posjetiti tri zemlje u januaru – Gvatemalu, Nikaragvu i El Salvador. Postoje spekulacije da bi mogla napraviti i kratku posjetu New Yorku.

Iako je ovu informaciju negiralo nekoliko Trumpovih najbližih saradnika, kao i same tajvanske vlasti, vijesti o posjeti su postale još jedan način da Kina pokaže svoje razočaranje navodnim zatopljenjem u odnosima SAD-a i Tajvana.

Peking je pozvao Washington da odbije Tsai ulazak u SAD na njenom putovanju prema latinskoj Americi sljedećeg mjeseca. Posjeta Americi se navodno očekuje uoči Trumpove inauguracije 20. januara.

Američki State Departmenet je odbacio mogućnost da Kina može diktirati bilo kakve uslove i saopštio da će tranzit tajvanske predsjednice, ako se i dogodi, biti zasnovan na „dugogodišnjoj američkoj praksi koja je u skladu sa nezvaničnom prirodom odnosa SAD-a sa Tajvanom“.

Odnosi između Kine i Tajvana ponovo su zategnuti. Prva žena predsjednica Tajvana protivi se ujedinjenoj Kini, dok Peking i dalje smatra ovo ostrvo svojom provincijom. Peking takođe ne smatra Tsai predsjednicom u bilo kojem zvaničnom kapacitetu i prilično je uznemiren mogućnošću da ona zatraži nezavisnost Tajvana koji je pod kineskom kontrolom još od kraja Drugog svjetskog rata.

Ministar inostranih poslova Kine je, u svojoj izjavi, kazao da su razlozi njene posjete veoma evidentni. On je dodao da se nada da SAD neće odobriti njenu posjetu i tako poslati pogrešan signal tajvanskim snagama koje se bore za nezavisnost od Kine.

tajvantsai ing-wen
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
7 godine prije

test

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI