Kineska elita dobila direktivu o stranoj imovini

Xi Jinping
15 komentara

Komunistička partija Kine (KPK), nastojeći da izoluje vrh zemlje od zapadnih sankcija poput onih uvedenih Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, navodno je izdala direktivu kojom se obeshrabruju visoki zvaničnici da kupuju imovinu u inostranstvu.

Nova politika će blokirati promocije za elite KPK koje imaju značajne udjele u inostranstvu, objavio je Wall Street Journal u četvrtak, pozivajući se na neidentifikovane osobe upoznate s tim pitanjem. Ograničenje će se odnositi ne samo na imovinu u direktnom i indirektnom vlasništvu samih visokih stranačkih zvaničnika, već i na imovinu koju drže njihove supruge i djeca.

Rečeno je da je Centralni organizacioni odjel KPK izdao novo ograničenje ulaganja u internom obavještenju u martu, nekoliko sedmica nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Liderima stranaka na ministarskom nivou više neće biti dozvoljeno da posjeduju stranu imovinu kao što su nekretnine i dionice, navodi se u izvještaju.

Partijskim zvaničnicima biće zabranjeno i otvaranje nebitnih računa u inostranim finansijskim institucijama. Na primjer, dijete studentskog uzrasta lidera moglo bi imati račun u lokalnoj banci dok pohađa strani univerzitet, ali mu ili njoj ne bi bilo dozvoljeno da parkira gotovinu u Singapuru ili Švicarskoj kao sigurnom utočištu.

Kineski predsjednik Xi Jinping ranije je kritikovao korupciju i upadljivo prikazivanje bogatstva od strane zvaničnika KPK. U izvještaju iz 2014. koji  se poziva na procurile zapise, navodi se da su bliski rođaci stranačke elite, uključujući sina bivšeg premijera Wen Jiabaoa i Xijevog zeta, navodno osnovali prekomorske korporacije kako bi sakrili imovinu.

SAD i njihovi saveznici uveli su oštre sankcije kako bi kaznili i izolirali Rusiju zbog ofanzive u Ukrajini. Neke od mjera usmjerene su na pojedince, uključujući zvaničnike Kremlja i bogate biznismene.

Predsjednik Joe Biden tražio je načine da proda konfiskovanu imovinu Rusa, kao što su jahte i nekretnine, kako bi se novac mogao koristiti za finansiranje obnove Ukrajine. Nacrt zakona usvojen prošlog mjeseca u Zastupničkom domu američkog Kongresa poziva na likvidaciju takve imovine kako bi se prikupila gotovina za pomoć Ukrajini i obnovu. U međuvremenu, američka ministarka finansija Janet Yellen rekla je u srijedu da ne bi bilo legalno da Sjedinjene Države zaplijene zamrznutu imovinu ruske centralne banke kako bi pomogle u obnovi Ukrajine.

ImovinakinaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
1 godina prije

Kasno je za to sada kad su pokupovali pola Kanade i Australije.

Mrčikola
1 godina prije

Ne bi li se “reset” zaustavio ili, barem, usporio, Kini je, a i cijelom svijetu, potreban novi kineski Dugi marš i nova Kulturna revolucija.

tuf
1 godina prije

Pripremaju se Kinezi za neminovno, sa ili bez tajvanske krize. Nedavno su radili analize rizika, sada već počinju djelovati, što znači da slijedi i potiho rješavanje izloženosti američkim obveznicama. Uz već najavljeno širenje BRICS-a kao i inicijative plaćanja u nacionalnim valutama, te pridruživanja Saudijske Arabije trgovanju energentima u drugim valutama – radi se o značajnijem utjecaju na petrodolar koji održava američku hegemoniju.
Znači možemo očekivati eskalaciju sukoba jer vidimo da ameri brzo projiciraju agresiju na druge kada im vlastiti brod počne curiti.

Max
1 godina prije

Predstava za javnost,

1 godina prije

“Nova politika će blokirati promocije za elite KPK koje imaju značajne udjele u inostranstvu,”
Dajte da više tu bagru prestanemo zvati komunistima.
Čisto zbog mentalne higijene.

gargamel
1 godina prije

Mudrost je učiti na tuđim greškama, ne na svojim.Vidi Kina kako oligarhija sa kapitalom u inostranstvu je podložna ucjeni i manipulaciji. Budi bogat, ali kapital ostaje u državi,time i lojalnost..

gavdi
1 godina prije

….Janet Yellen rekla je u srijedu da ne bi bilo legalno da Sjedinjene Države zaplijene zamrznutu imovinu ruske centralne banke kako bi pomogle u obnovi Ukrajine….Od toliko pravnika, ucenih ljudi, ona je prva i jedina za koju sam cuo da je rekla da je to ilegalno.

zapadni neimac
1 godina prije

Zna li neko koliki je dug kineske drzave u odnosu na BNP?

Radar
1 godina prije

A stranu imovinu odizimaju oni koji tvrde da je kod njih vlasništvo svetinja.

Dokurčilomi
1 godina prije

Zanimljivo. Baš me zanima što će Texas na to reći.

Janko
1 godina prije

Zapad je izgubio busolu.Pljene privatnu imovinu i poriču nepovredivost privatnog vlasništva za kojeg su do jučer tvrdili da je temelj i svetinja na kojem počiva kapitalizam kao društveno uređenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI