Kineska elita dobila direktivu o stranoj imovini

Xi Jinping
15 komentara

Komunistička partija Kine (KPK), nastojeći da izoluje vrh zemlje od zapadnih sankcija poput onih uvedenih Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, navodno je izdala direktivu kojom se obeshrabruju visoki zvaničnici da kupuju imovinu u inostranstvu.

Nova politika će blokirati promocije za elite KPK koje imaju značajne udjele u inostranstvu, objavio je Wall Street Journal u četvrtak, pozivajući se na neidentifikovane osobe upoznate s tim pitanjem. Ograničenje će se odnositi ne samo na imovinu u direktnom i indirektnom vlasništvu samih visokih stranačkih zvaničnika, već i na imovinu koju drže njihove supruge i djeca.

Rečeno je da je Centralni organizacioni odjel KPK izdao novo ograničenje ulaganja u internom obavještenju u martu, nekoliko sedmica nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Liderima stranaka na ministarskom nivou više neće biti dozvoljeno da posjeduju stranu imovinu kao što su nekretnine i dionice, navodi se u izvještaju.

Partijskim zvaničnicima biće zabranjeno i otvaranje nebitnih računa u inostranim finansijskim institucijama. Na primjer, dijete studentskog uzrasta lidera moglo bi imati račun u lokalnoj banci dok pohađa strani univerzitet, ali mu ili njoj ne bi bilo dozvoljeno da parkira gotovinu u Singapuru ili Švicarskoj kao sigurnom utočištu.

Kineski predsjednik Xi Jinping ranije je kritikovao korupciju i upadljivo prikazivanje bogatstva od strane zvaničnika KPK. U izvještaju iz 2014. koji  se poziva na procurile zapise, navodi se da su bliski rođaci stranačke elite, uključujući sina bivšeg premijera Wen Jiabaoa i Xijevog zeta, navodno osnovali prekomorske korporacije kako bi sakrili imovinu.

SAD i njihovi saveznici uveli su oštre sankcije kako bi kaznili i izolirali Rusiju zbog ofanzive u Ukrajini. Neke od mjera usmjerene su na pojedince, uključujući zvaničnike Kremlja i bogate biznismene.

Predsjednik Joe Biden tražio je načine da proda konfiskovanu imovinu Rusa, kao što su jahte i nekretnine, kako bi se novac mogao koristiti za finansiranje obnove Ukrajine. Nacrt zakona usvojen prošlog mjeseca u Zastupničkom domu američkog Kongresa poziva na likvidaciju takve imovine kako bi se prikupila gotovina za pomoć Ukrajini i obnovu. U međuvremenu, američka ministarka finansija Janet Yellen rekla je u srijedu da ne bi bilo legalno da Sjedinjene Države zaplijene zamrznutu imovinu ruske centralne banke kako bi pomogle u obnovi Ukrajine.

Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
10 mjeseci prije

Kasno je za to sada kad su pokupovali pola Kanade i Australije.

Mrčikola
10 mjeseci prije

Ne bi li se “reset” zaustavio ili, barem, usporio, Kini je, a i cijelom svijetu, potreban novi kineski Dugi marš i nova Kulturna revolucija.

tuf
10 mjeseci prije

Pripremaju se Kinezi za neminovno, sa ili bez tajvanske krize. Nedavno su radili analize rizika, sada već počinju djelovati, što znači da slijedi i potiho rješavanje izloženosti američkim obveznicama. Uz već najavljeno širenje BRICS-a kao i inicijative plaćanja u nacionalnim valutama, te pridruživanja Saudijske Arabije trgovanju energentima u drugim valutama – radi se o značajnijem utjecaju na petrodolar koji održava američku hegemoniju.
Znači možemo očekivati eskalaciju sukoba jer vidimo da ameri brzo projiciraju agresiju na druge kada im vlastiti brod počne curiti.

Max
10 mjeseci prije

Predstava za javnost,

Stock
10 mjeseci prije

“Nova politika će blokirati promocije za elite KPK koje imaju značajne udjele u inostranstvu,”
Dajte da više tu bagru prestanemo zvati komunistima.
Čisto zbog mentalne higijene.

gargamel
10 mjeseci prije

Mudrost je učiti na tuđim greškama, ne na svojim.Vidi Kina kako oligarhija sa kapitalom u inostranstvu je podložna ucjeni i manipulaciji. Budi bogat, ali kapital ostaje u državi,time i lojalnost..

gavdi
10 mjeseci prije

….Janet Yellen rekla je u srijedu da ne bi bilo legalno da Sjedinjene Države zaplijene zamrznutu imovinu ruske centralne banke kako bi pomogle u obnovi Ukrajine….Od toliko pravnika, ucenih ljudi, ona je prva i jedina za koju sam cuo da je rekla da je to ilegalno.

zapadni neimac
10 mjeseci prije

Zna li neko koliki je dug kineske drzave u odnosu na BNP?

Radar
10 mjeseci prije

A stranu imovinu odizimaju oni koji tvrde da je kod njih vlasništvo svetinja.

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Zanimljivo. Baš me zanima što će Texas na to reći.

Janko
10 mjeseci prije

Zapad je izgubio busolu.Pljene privatnu imovinu i poriču nepovredivost privatnog vlasništva za kojeg su do jučer tvrdili da je temelj i svetinja na kojem počiva kapitalizam kao društveno uređenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI