Kineski ministar obrane: “Ako SAD žele rat, mi smo spremni”

Kineski ministar obrane Wei Fenghe je izjavio kako je njegova zemlja spremna za trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama.

“Ako Sjedinjene Države žele pregovore, ostavljamo im otvorena vrata. Ali ako žele rat, onda smo spremni”, rekao je Fenghe na međunarodnoj konferenciji u Singapuru o sigurnosnim pitanjima u azijsko-pacifičkoj regiji.

Kako je istaknuo, povijest bilateralnih odnosa je “naučila dvije zemlje da uzajamno sukobljavanje uvijek šteti i jednima i drugima”.

“Unatoč svim usponima i padovima, odnosi između Kine i Sjedinjenih Država stalno rastu”, kazao je ministar.

Prema generalu Fengheu, Peking očekuje da s Washingtonom radi na temelju načela uzajamne koristi i nesukobljavanja.

Kineski ministar obrane je kritizirao Sjedinjene Države i zbog potpore neovisnosti Tajvanu, te zbog pomorskih operacija u spornom Južnom kineskom moru, ali je kazao kako bi sukob ili rat između dvije zemlje bio katastrofa.

Wei Fenghe

U govoru na azijskoj konferenciji o sigurnosti u Singapuru, general Wei Fenghe je kazao “kako će se Kina do kraja boriti protiv svakoga tko pokuša podijeliti Kinu s Tajvanom, što Peking smatra agresivnim radnjama nad svojim suverenim teritorijem”.

“Ako ne budemo napadnuti, Kina neće napasti, jer bi posljedice bilo kakvog sukoba Kine i Sjedinjenih Država bile vrlo teške. Obje su strane svjesne da bi sukob ili rat između njih predstavljao katastrofu za obje zemlje i za svijet”, rekao je kineski general.

“Nijedan pokušaj podjele Kine neće uspjeti. Svako miješanje u pitanje Tajvana osuđeno je na propast. Kad bi se netko usudio odvojiti Tajvan od Kine, kineska vojska ne bi imala drugi izbor nego se boriti, bez obzira na cijenu. SAD su nedjeljive, a to je i Kina. Kina mora biti i bit će ponovno ujedinjena”, zaključio je Wei, koji je na summitu u Singapuru govorio u generalskoj uniformi Narodnooslobodilačke vojske Kine.

Sjedinjene Države poput većine zemalja nemaju službene veze s Tajvanom ali je Washington glavni izvor potpore i oružja za odmetnuti kineski otok. U subotu američki ministar obrane Patrick Shanahan na istom summitu rekao kako Sjedinjene Države neće više biti suzdržane po pitanju kineskog ponašanja u Aziji.

SAD tvrde kako u Južnom kineskom moru provode patrole osiguravanja neometane plovidbe tim područjem. Sve ovo se događa u vrijeme eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Istovremeno dok je general Wei Fenghe govorio u Singapuru, Državno vijeće NR Kine je objavilo službeni dokument u kojem Peking svu odgovornost za pokretanje trgovinskog rata stavlja na Sjedinjene Države.

“Kina ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji i, ako bude potrebno, borit ćemo se do kraja”, kaže Bijela knjiga koja je u objavljena na službenim stranicama Državnog vijeća i na internetskom portalu državne agencije Xinhua.

Takozvana Bijela knjiga navodi kako se “tijekom pregovora mora poštivati suverenitet i dostojanstvo zemlje i svaki sporazum koji postignu dvije strane mora se temeljiti na jednakosti i uzajamnoj koristi”.

U dokumentu se naglašava da postoje određene granice i Kina neće donositi kompromise o “temeljnim pitanjima za zemlju”. Bijela knjiga također navodi kako Kina ima dovoljno resursa da u slučaju napetosti jamči zdravlje kineskog gospodarstva.

Ranije je Državno vijeće izvijestilo da će Kina uskoro objaviti crnu listu stranih tvrtki i pojedinaca koji ometaju poslovanje kineskih poduzeća i teže nekomercijalnim ciljevima.

“Kineska vlada će prilikom odlučivanja hoće li uključiti tvrtku ili pojedinca na popis nepouzdanih subjekata uzeti u obzir četiri glavna faktora”, priopćio je odjel za međunarodne ugovore pravne službe Ministarstva trgovine Kine.

No, medijima nije rečeno koja su to četiri glavna faktora. Odluka o stvaranju najavljenog  popisa Ministarstva trgovine Kine je donesena u petak kasno navečer, prije podizanja carina od strane Pekinga na američki uvoz u ukupnom iznosu od 60 milijardi dolara.

Dva više nego jasna upozorenja od strane kineskog ministarstva obrane i ministarstva trgovine dolaze nakon izjave američkog ministra obrane Patricka Shanahana da je ponašanje Kine “nerazumno”.

Sjedinjene Države neće ignorirati opasno ponašanje Kine u azijsko-pacifičkoj regiji, izjavio američki ministar obrane Patrick Shanahan na godišnjem Azijskom summitu o sigurnosti u Singapuru.

“Ovdje se ne radi o sukobu, niti o izgradnji zidova. To je pitanje sigurnosti”, rekao je Shanahan, izvještava Glas Amerike.

Čelnik Pentagona je izjavio kako se ne slaže da se kibernetički napadi provode bez znanja službenoj Pekinga, te da kineske vlasti potiču krađu intelektualnog vlasništva. Prema njegovim riječima, Kina nastavlja projekt povećanja vojne moći izvan svojih granica, stvaranjem umjetnih otoka u Južnom kineskom moru i izgradnjom vojnih objekata na tim otocima kako bi potvrdila suverenitet nad teritorijima koja kao kineska nisu priznata međunarodnim pravom.

Patrick Shanahan je te akcije nazvao “pretjeranima i daleko od razumnih”.

Predsjednik odbora za oružane snage američkog Zastupničkog doma, Adam, Smith, koji sudjeluje na forumu u Singapuru, rekao je da Kinezi u određenoj mjeri “pretjeruju” u svojim akcijama u regiji.

“Mnogi ih smatraju regionalnim” huliganom. Napadali su naseljena područja u mnogim slučajevima i te su se države obratile za pomoć Sjedinjenim Državama”, rekao je Smith, ne navodeći o kojim je državama riječ.

Tajvan službeno nije smio nazvati državom, jer je Trump ipak odlučio da će, iako samo deklarativno, poštovati politiku “jedne Kine”. Koliko je poznato, Japan je pod okupacijom i američka vojska tamo dolazi i odlazi po vlastitoj volji, dok ostale zemlje nisu tražile pomoć Washingtona.

Tijekom konferencije su američki saveznici izrazili zabrinutost zbog rastućih napetosti između Washingtona i Pekinga. Kao što je izjavio predstavnik jedne od zemalja, ako se Sjedinjene Države i Kina ne uspiju složiti, to bi moglo dovesti do uništenja sustava modernog svjetskog poretka.

Xinhua

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton

Uz nedavnu izjavu iz Pekinga kako će u trgovinskom ratu ”ustrajati do kraja”, ova izjava, i to ne bilo koga, nego ministra obrane Kine, izrečena je jasno i glasno. Za razliku od dosadašnjih uvijenih, ”pitijskih”, po prvi put kristalno jasno govori da Kina ovaj put neće ustupiti. To je jasna poruka Trumpovoj administraciji, ali i ukupnoj američkoj eliti, koja stoji iza Trumpove protukineske politike, pred predstojeći sastanak čelnika u Osaki.
Rezultati tog skupa će bitno određivati događaje u budućnosti, s vrlo neizvjesnim rezultatom. Ishod razgovora Trumpa i XIa.
Da li će doći do američkog popuštanja? Možda, ali teško za očekivati. Obzirom da ovakva politika prema Kini ima američki unisoni unutarnji politički konsenzus.
Da li će se Trump sresti sa Putinom? To su najvažniji naglasci. Jer svi ostali nazočni nisu bitni. Oni će biti samo dekor.
A postoji i mogućnost da se Rusija pojavi kao nekakva spona, medijator u američko – kineskom sporu. Na užas nekih utjecajnih američkih krugova. Objektivno, ako se dvije sukobljene strane ne mogu dogovoriti, nego sve jače zatežu uže, Rusija je idealna za posredništvo. Za koje bi također ispostavila svoj račun.
Da li su SAD spremne na tako nešto? Ili će tek biti? Ako uspiju shvatiti svu nerazumnost položaja u kojeg su se same dovele na globalnoj sceni. Nanošenjem štete svojim protivnicima, ali i saveznicima. Da li si to uopće mogu dopustiti? A da ne izgube obraz? Ili će tjerati do kraja? Ma kakav bio.
S druge strane, Rusija može biti relaksirana. Ona je u poziciji u kojoj već je. Neke posebne posljedice američko – kineskog spora neće osjetiti, osim onih kao i ostatak svijeta. A u slučaju američko – kineskog razlaza, Kina i ne samo ona, još jače će se okrenuti prema Moskvi.
P.S.
Mir je za nama. Rat je ispred nas.
Već neko vrijeme se može čuti u nekim kineskim krugovima.
I to ne bilo kojim.

pingpong
Gost
pingpong

@Avarel
jedan veliki “dobar” od mene !

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
Gost
zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije

”Već neko vrijeme se može čuti u nekim kineskim krugovima.
I to ne bilo kojim.”……To ti iz prve ruke imas informaciju.

onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton

Više čitati.
Po mogućnosti neke specijalizirane izvore.
Na nekom stranom jeziku.

mladen3x
Gost
mladen3x

Trump bi se sastao s Putinom kad bi zapamtio sve ono što mu kažu nadređeni ali pošto mu je pamćenje lošija strana,niš od sastanka.

tihobl
Gost
tihobl

Ministar odbrane daje izjave o trgovinskim odnosima. Nije uobicajeno. Izgleda da kinezi nekome salju poruku jacu od diplomatske note.

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
Gost
zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije

Ameri ni neznaju sta ih ceka u Kini. Samo neka probaju.
https://www.youtube.com/watch?v=fw0kg2GWVHo

Težak
Gost
Težak

puno začinjene riže sa štapićima

mladen3x
Gost
mladen3x

Ministar obrane šalje vrlo jasnu poruku-“I dalje lupajte novce u naoružanje,mi za to vrijeme lupamo u razvoj i proizvodnju,oružja imamo a ima i nas”…pih,jest stvarno teško napaliti Amere…..

tedi
Gost
tedi

Pazi licemjera,“Mnogi ih smatraju regionalnim” huliganom. Napadali su naseljena područja u mnogim slučajevima i te su se države obratile za pomoć Sjedinjenim Državama”, rekao je Smith.Ovom je netko pisao govor,inace bi prje procitao tekst i to izbacio iz govora,Kina je regionalni huligan,a SADe globalni.Ipak vazi ona kada pamet zasuti budala govori.

Ivex
Gost
Ivex

Kakvi petrodolari ili ekonomija ono čega se Ameri boje je dan kada Kineska mornarica prešiša Usa Navy tada će postati samo jedan otočić u lavoru kao Velika Britanija kad su je Ameri prešišali. U biti jedni protivnik kojega su Sad u Drugom svjetskom ratu željele poraziti je bio Japan radi jake svoje mornarice Njemačka im je bila drugo razredni prioritet.

Trubadur
Gost
Trubadur

Nekako sve više dobijam dojam, da nedeljom nema smisla puno pisat na portal Logično….Tako, da…. Vreme leti, život je kratak, guska se peče, a meni če batak…

eu kolonija
Gost
eu kolonija

izjave su podignute na jedan viši tj. agresivniji nivo. konjokradice su poznate po tome što bi se reklo kočijaši ali vidimo da je I jedna tradicionalna miroljubiva i civilizirana kina morala povećati ton za jednu oktavu više

Max
Gost
Max

Mislim da Kina za rat još nije spremna, Uz dužno štovanje Kini kao svjetskoj supersili mislim da još u vojno tehnološkom smislu nije dostigla SAD ali ne treba joj puno. Poznato je da su neke Kineske eskadrile još uvijek opremljene avionima J7 zastarjelim kopijama Miga 21 I tako dalje. napredna nacija uvodi inovacije i ima sve jača ubojita sredstva i modernu vojnu doktrinu ali u nekim područjima još zaostaje.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Max,ima li nuklearno oružje?Ima ,to znamo.Ne samo ona,bilo ko, ko ga posjeduje relativno je siguran od lešinara.Pustimo sada konvencionalno oružje,hijene preko bare su još uvijek po tom pitanju br1.Ovo drugo je bitnije.Neće se Kinezi ganjati sa njima u j.kineskom moru sa Migovima nego raspaliti iz malo dužih cijevi😂 toga su ove bitange itekako svjesne,zato ovoliko režanje i lavež u prazno,za sada..

Mačka
Gost
Mačka

Kina nije spremna dok god ne izgradi plavu flotu. Nosači se grade ali još treba vremena, bar desetak godina.
U tom svjetlu treba gledati i situaciju u južno kinesko more je za kineze bitno kao koridor izlaska flote i njene logistike.
Japan se aktivirao i povećava svoju mornaricu jer je SAD dao signal i prvi put nakon drugog svjetskog rata izlazi iz okvira obrambenih mornaričkih snaga i postaje i službeno mornarica iako mcarthurov ustav koji je pisao japancima to ne dopusta.
Logično je da će SAD svim silama kinezima traziti protivnike prvo u aziji kao prvi ešalon: japan, tajvan, vijetnam a cak i filipini. Problemi u juznokineskom moru trebaju SADu i kina nije još spremna za obračun, niti iz daleka.

bulog
Gost
bulog

Nosači aviona. To je ona hrpa željeza koju nekoliko raketa ili torpeda pretvori u ribogojilište ???

Davor
Gost
Davor

Sve dok postoji nuklearno oružje nitko nije spreman da se odbrani od totalnog uništenja planete.

qe0rgiuweniugbvweiurngvergvuweurgv
Gost
qe0rgiuweniugbvweiurngvergvuweurgv

Budemo vidjeli koliko vrijedi riječ kineskog generala jer je jedan isto izjavio da će braniti i nukleusom Iran od ciozapada. Kina bez bar pola ciokaubojskog nuklearnog arsenala nema što tražiti, bit će spaljeni. Samo strateški savez sa rusima ih spašava.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

Opaaaaa bato konacno i Kina da jednom kaze nesto konjokradicama i belosvetskim lopovzlikovcima nesto sto su odavna zaiskali od kitajaca .Ova izjava s najveceg vrha vojne Kine znaci sledece.
Kina je spremna ekonomski,politicki i vojno da konjokradicama razbije celenku udarcem po sred celenke heheeee
Koliko znam,pratim ovakvu izjavu vojni vrh Kine unazad 100g nikada do sad nije niko izjavio protiv neke velike i jake drzave poput SAD.
A da li Rusija stoji svekoliko iza Kine u slucaju stani pani….ja mislim da Rusija cvrsto stoji iza Kine.Suludo je i promisliti da konjokradice smiju napasti Kinubez obzira da li iza Kine cvrsto stoji Rusija….a s Rusijom iza svojih ledja tj.kao saveznik ….nema sanse da Kinu napadne sav ostatak svijeta a konjokradicama zelim srecan sto brzi povratak iz svih okupacionih drzava sveta i sto pre da konjokradice se vrate u svoj brlog…pa ce TEK onda da bidne igranka u brlozima konjokradica.DaBOGda im se svo zlo vratilo u njihove brloge zlocinacke.Vec vidim kako u moje sveto Kosovo i Metohiju se vracaju moji Srbi ozarena lica ….

Z.A.
Gost
Z.A.

Ja sam vec ranije pisao da se prag sukobljavanja izmedju Kine i SAD uzasno brzo smanjuje. Ovde nije u pitanju samo ekonomski sukob nego i vojni.I sad optuzivat Kinu da se ponasa huliganski je van svake pameti i to optuzivanje dolazi od zemlje ciji je presjednik otkako je stupio na kormilo SAD napravio toliko nerazumnih postupaka i kriznih zarista po svijetu da je to uzasno.Normalan covjek se mora zapitat jeli na celu te drzave ludjak. Nikad u zadnjih 50godina covjecanstvo nije bilo ugrozeno kao danas.Na sve strane varnice i to sve zbog jednog covjeka po imenu Tramp.Spisak onoga sto je on lose uradio je pogolem. Prijetnja S.Koreji totalnim unistenjem,prijetnja Iranu totalnim unistenjem,razaranjem i okupacijom Sirije,pokusajem svrgavanja legalnog presjednika Venecule,prijetnje Kubi,zaostravanje odnosa saEU,uvodjenje sankcija Rusiji,Turskoj i drugim zemljama napustanje sporazuma sa Iranom,napustanje sporazuma sa Rusijom o raketam malog i srednjeg dometa oznacavanje Rusije i Kine kao najvecih neprijatelja SAD itd. ovaj se spisak ne smanjuje samo povecava.I sada se pritisak sa Rusije prebacuje na Kinu razlog je ocit Kina jos uvijek vojno nije u rangu Rusije..Ali Kina je ekonomski prestigla SAD i to je poluga koja odlucuje ko ce vladat svijetom.SAD nemogu pobijedit ekonomski Kinu i ostaje im jedina opcija da pokusaju vojno da pobijede I za vojnu pobjedu nad Kinom nemaju puno vremena i oni su svijesni toga jer vrijeme radi za Kinu.Koje ekonomski jaci ima i jacu vojsku, SAD je svjesna toga.Dali moze biti rata.Kako god ko mislio po meni vjerovatnoca da ce rata biti je veca nego da nece.Ovaj rat ako se desi sigurno nece biti samo konvencionalni.Amerikanci u ovom sukobu bi bili u prednosti jer imaju nuklearnu trijadu Kinezi je nemaju, posjeduju mnogo vise nuklearnog naoruzanja to su sve prednosti SAD nad Kinom.Dali ce pokusati da tu prednost iskoriste…?Ako se sad amerikanci povuku oni vise nikad nece imati sansu da ugroze Kinu.Amerika vise nikad nece biti ono sto je bila i oni su svijesni toga zato i jesu medjusobni odnosi dosli do tacke pucanja.SAD je uzasno strah Kine injene moci.Prilikom satelitskog spijuniranja Kine oni su se iznenadili kojom brzinom Kinezi izgradjuju nove brodove i podmornice jednostavno Kinezi imaju serijsku proizvodnju to amerikanci nemaju.SAD su proracunale da ce u periodu od 4godine izgradnje vojnih plovila da ce Kina izgraditi 3puta vise nego oni Kina vec sad vise ulaze u proizvodnju i nabavu oruzja za vojsku od SAD.Amerikanci nemaju dovoljno novca za nabavku novog naoruzanja. Njihov vojni budzet je strasno razvucen za silna davanja i odrzavanja vojne infrastrukture najvise novca im odlazi u inozemstvo i,za place.Kinezi nemaju te probleme.Samo da dodam Amerikanci jednostavno neznaju kad treba stat neznaju da se povuku samo srljaju.NJihova bahatost ce ih upropastit.

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo

Zato im “herojski” dopustate da vas na tjednoj razini ponizavaju sa prolaskom vojnih brodova kroz teritorijalne vode Kine. Zato su kineski brodovi kod zadnjeg americkog napada na Siriju netragom nestali makar su rekli da ce biti potpora ruskim u slucaju sukoba. Zato snjezni tigrovi vec 5 godina putuju u Siriji kao pomoc sirijskoj vojski itd… Kina mozda na papiru jest zmaj ali je u realnosti zmaj od papira.

denis
Gost
denis

Bubakar konačno je amerika razbila Iran, zabodena američka zastava usred Teherana – bilo je i vrijeme.

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
Gost
zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije

Al’ ovi Kinezi lupaju k’o maxim po diviziji. …………………………..KINA JE KOMUNISTICKI, TOTALITARNI REZIM. Jeli im iko, ikada to objasnio?

pingpong
Gost
pingpong

@znisip
eto, izlazak vikendom se blizi svom kraju tako da se polako pocnete spremati za povratak u Vasu omiljenu ustanovu.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

jenkistan je totalitarni režim.Jeli tebi iko,ikada to objasnio?

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
Gost
zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije

Ja konstatiram za Kinu, ne za Ameriku. Ne mjenjaj temu. BTW, Amerika je demokratija.

Trubadur
Gost
Trubadur

hahaha….Amerika je republika a ne demokratija… Zato i ima delegatski sistem ( elektori )……A u biti je korporacijsko fašistička jednopartijska vukohebina sa dvije različice…. Jednom desnom i drugom, još desnijom….

Jole
Gost
Jole

SAD su najkorumpiranija država na svijetu !! Tamo je korupcija legalizirana.Tamo će demokracija tek biti uvedena,nakon što se procesira i pobije gangsterska družina zvana duboka država.

Težak
Gost
Težak

zato je kina ideal od državnog uređenja

POVEZANE VIJESTI

Izbornik