Kineski sud osudio Kanađanina Michaela Spavora na 11 godina zatvora zbog špijunaže

Michael Spavor
5 komentara

Dvojica kanadskih državljana, Michael Spavor i Michael Kovrig, privedeni su u Kini 2018. godine nakon hapšenja Meng Wanzhou, finansijske direktorice kompanije Huawei u Vancouveru u Kanadi.

Rano u srijedu, kanadski državljanin, Michael Spavor, osuđen je na 11 godina zatvora od strane kineskog suda, koji ga je proglasio krivim za “špijuniranje u inostranstvu” i nezakonito odavanje državnih tajni drugim zemljama.

Sud u Dandongu je takođe presudio da će Spavorova imovina, vrijedna 50.000 juana (oko 7.714 dolara), biti oduzeta, a on će biti deportovan. U sudskoj odluci nije precizirano kada će ta deportacija biti izvršena.

Odluku kineskog suda kritikovao je kanadski ambasador u Kini Dominic Barton.

“Osuđujemo tu odluku”, rekao je Dominic Barton novinarima. “Postoji mogućnost za žalbu. To je nešto o čemu će Spavor razgovarati sa svojim advokatima.”

Spavor je, zajedno sa još jednim kanadskim državljaninom, Michaelom Kovrigom, uhapšenim u Kini 2018. godine nakon hapšenja finansijske direktorice kompanije Huawei Meng Wanzhou, koja se trenutno suočava sa mogućim izručenjem Sjedinjenim Državama, a optužena je za kršenje sankcija.

Ottawa osuđuje hapšenje dvojice Kanađana, taj čin Kanada smatra odmazdom za hapšenje Wanzhou, i tvrdi da su “proizvoljno pritvoreni”. Kanadski ministar spoljnih poslova Marc Garneau rekao je da oslobađanje Spavora i Kovriga ostaje “glavni prioritet” Ottawe.

Osuda Spavora donesena je dan nakon što je kineski sud potvrdio smrtnu kaznu za Kanađanina Roberta Schellenberga zbog krijumčarenja droge – potez koji su takođe osudile Kanada i Evropska unija.

Datum suđenja Kovrigu, koji se takođe suočava sa optužbom za špijunažu, nije objavljen.

Wanzhou je uhapšena u Vancouveru u decembru 2018. godine, a američko ministarstvo pravde navodi da je finansijska direktorica kompanije Huawei umiješana u prevaru, zavaravanje bankarskog giganta HSBC da odobri više od 100 miliona dolara transakcija kojima su prekršene američke sankcije uvedene Iranu.

Peking je osudio njeno hapšenje kao pokušaj Washingtona da omete razvoj kineskih tehnologija i zatražio hitno oslobađanje Wanzhou.

Očekuje se da će konačni argumenti u slučaju izručenja Wanzhou biti predstavljeni 20. avgusta, a sudija će odlučiti da li će je poslati u SAD na suđenje.

kinaMichael KovrigMichael SpavorŠpijun
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Dolijao špijun

Komunist
2 godine prije

Tako i treba sa bezobraznim anglosaksoncima

Suze Roni
2 godine prije

Sve sami sestokraki nosonje. Vjerovatno rade za vise sluzbi

but
2 godine prije

Kad bi neki englez, kauboj, pocinio zlocin nad crvenokoscima a indijanci bi ga uspili uhvatiti, tad bi dosla delegacija engleza kod njih i tvrdili su im s puskama da oni nemaju pravo suditi kauboju nego da su nadlezni za to nihovi sudovi u Washingtonu.
U iste svrhe je Washington stvorio ICC u Haagu.
Sad tvrde da ni Kinezi ni Rusi ni bilo netko treci koji nije pod americkom jurisdikcijom nema pravo suditi Anglo-Saxima.
Samo laju kauboji a ne shvacaju da se pravila igre mijenjaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI