fbpx

Kremlj se priprema za globalnu ekonomsku krizu neviđenih razmjera

Kremlje se priprema na globalnu krizu

Očekujemo globalnu ekonomsku krizu u skoroj budućnosti, rekao je glasnogovornik Kremlja ove nedjelje, 5. travnja u programu koji se emitirao na ruskoj televiziji, gdje je također govorio o povećanju proizvodnje nafte i stav Rusije o ovoj temi.

Nadolazeća svjetska ekonomska kriza i cijene nafte bili su glavna tema glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova. Prema njegovim riječima, nakon koronavirusne pandemije uslijedit će ekonomska kriza i bilo bi bolje djelovati s drugim zemljama.

Povećanje proizvodnje nafte dovest će do minimuma u smislu njene cijene, “što ne koristi bilo kojoj zemlji”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika.

“Naravno da sada vidimo da su naši saudijski partneri primijenili neviđeno sniženje cijena i neviđeno povećanje proizvodnje. To je dovelo do činjenice da će uskoro sve zalihe nafte u svijetu biti popunjene. Tankeri se više ne koriste za prijevoz nafte, već kao plutajuća skladišta.  To će uzrokovati minimalnu cijenu nafte, što ne koristi bilo kojoj zemlji”, rekao je Dmitri Peskov u emisiji Russia-1.

Sa svoje strane, Rusija je odlučna da konstruktivno pregovara o nafti i ne vidi alternativu, rekao je glasnogovornik.

„Rusija se nije zalagala za prekid saveza OPEC +. Predsjednik Putin i Rusija uglavnom su skloni konstruktivnom pregovaračkom procesu koji je ključan za stabilizaciju svjetskog energetskog tržišta”, nastavlja glasnogovornik Kremlja.

3. travnja Vladimir Putin održao je sastanak o stanju na svjetskom tržištu nafte tijekom kojeg je izjavio da je Rusija spremna raditi sa svojim partnerima iz OPEC-a i sa Sjedinjenim Državama na pronalaženju, obostrano prihvatljivog, rješenja prihvatljivog s obzirom na cijene nafte.

Globalna kriza, koju između ostalog uzrokuje pandemija koronavirusa, „će se pojaviti“, a za borbu protiv nje potrebno je koordinirati napore mnogih zemalja, rekao je Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov riječima “između ostalog” jasno govori o već postojećoj gospodarskog krizi koju će koronakriza eksponencijalno ojačati.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
86 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kriza,hm, ajde recimo da ćemo se složiti što znači taj pojam, mada ga svatko drugačije shvaća. Pogledamo li gospodarski rast prije pojave korona.karantene i ovaj stau verkehr, onda možemo reći da su u krizi bili svi oni koji su imali gospodarski pad, porast nezaposlenosti, pad BDP-a. Nije bilo globalne krize, recesije, nego tek nekih pojedinačnih. Stalno je nad svima nama visio i mač QE iz ECB, FED-ovog ubacivanja novca kojeg su tamo i ovdje otimali kockari i nisu ga niti na tren ubacivali u gospodarstvo. Logika novca u ovom sustavu jest stalni nedostatak novca u odnosu na kredite pri čemu… Pročitaj više »

Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Sprema se još jedná stvar, cipovanje i cjepljenje.Svi ce to moratí napravit, Tko nenapraví nece moci putovat,nece moci raditi, nece imati penziju.Svatko ce dobití imunitnu kartičku, bez toga je mrtav covjek
Procitajte o Tome na portálu blog.dnevnik.hr/milanovblog

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Milanče

Milance, Jeli bi se ti cjepnio?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Milanče

Nadam se da “logično” ovo naplaćuje kao o svaku drugu relamu.

santa007
Gost
santa007
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Točno u sridu
“…ako doista Trump ne uspije u svom naumu, ako ne iskoristi priliku za nacionalizaciju FED-a i ključnih firmi. Kad bi uspio, njegov primjer bi slijedili svi. I eto bande na koljenima,a nas s giljotinama.Ostane li banda u sjedlu…”
Ali , obračun Trampa i duboke države vjerojatno će biti 8mjeseci – nakon izbora kad počne drugi mandat.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik
A šta bi ti uradio u ovoj situaciji ekonomski? Ne bi se kao država zadužio? Neki ne bi ograničavali širenje virusa jer virusa i nema , to je samo jelte grip, pa manje umrlih ima nego u istom periodu prošle godine … Sve se da pročitati ovde… Pa zar nije uhašen direktor FED kako pričaju neki komentatori? Kako da države opstanu u ovoj situaciji a da se ne zadužuju?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan
Možda ima nekih odgovora u drugoj dimenziji, čiji si glasnogovornik, a u ovoj – država može sama tiskati novac bez zaduživanja. Malo jednodimenzionalno pogledaj kako se danas kreira novac i tko ga kreira. Korona je prijevara, jedna od žešćih od Velikog praska. Slijedeća korona to neće bit. Ti misli višedimenzionalno o tomu pa ćeš valjda doći i do ovih prizemnih zaključaka.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of alerik počeo si kao šumadinac, posprdno govoriš o drugim dimenzijama, a sam si pisao o njima, o andjelima i demonima. Treba da gledam stvari jednodimenzionalno? Uvek treba da sagledam celu sliku, ako sam u mogućnosti – to je moje mišljenje. A ti bi gledao samo jedan deo slike i iz tog dela bi izvlačio zaključak? Taj zaključak ti neće biti ispravan ako ne sagledaš celu sliku. Korona je prevara za koga? Za tebe kojim sediš u fotelji i kuckaš? Ona nije prevara za mnoge obolele. Virus postoji, pušten od strane elite da bi izavali haos. A što se… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan Dobro SoA piše, ne radi se samo o tiskanju kuna nego i o korištenju ostalih monetarnih alata, a posli toga, jasno, i fiskalnih. Monetarni alati su najbitniji za regulaciju produktinosti u promjenjenim okolnostima, a okolnosti su se skroz prominile. Ono šta se još more napravit je još više pod izlikom korone stegnit vanjske granice, a maknit ograničenja iz mista prebivališta. Znači smanjit uvoz hrane (ne totalno zabranit) devalvacijom kune 10 – 20% i povećamjem nepropusnosti vanjskih granica, proizvest u HNB-u kuna za kreditirat poljoprivredu i prerađivačku industriju poljoprivrednih sirovina i distribuciju poljoprivrednih proizvoda . . . eto i dok… Pročitaj više »

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan Stampanje novca, znak je monetarne i finansijske suverenosti. Svaka suverena drzava trebala bi imati pravo da stampa novac, bar u kolicini koliko je porastao BDP cime se ne bi izazvala inflacija ni poremecaj trzista. Ako sama drzava ne odstampa ovaj novac, onda ce biti prinudjena da ga posudi od onih koji imaju to pravo EU, USA, Kina …Sada razmisli, godinama je ogranicavano stampanje novca preko IMF-a, Svetske banke i drugih financijskih institucija, cime su zemlje bile prnudjene na kredite i duznicko ropstvo, a upravo su ti zajmodavci stampali taj novac bez pokrica u njihovoj privredi. Ova kriza je upravo… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

Morano, bezuhov Tačno je da korona virus nije uzrok ovoj kroizi već je to samo ubrzalo i ogolilo stvari. Naravno da postoje monetarni instrumenti, koji bi mogli da se upotrebe za odredjenu ekonomsku konsolidaciju države. Ovaj svet je zasnovan na novcu. Možeš u nekoj odredjenoj meri doštampati novac ali ne možeš ga štampati bez ograničebnja jer se zna kakve su posledice. Srbija je pedstavila program pomoći u krizi od 5,5 milijardi evra. Da li Srbija može jednostavno da naštampa taj novac? Pa može i biće kao devedesetih. I to sve u situaciji kad privreda ne radi. Neke kvalitetne ekonomske mere… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan Čini se kako ti je razmišljanje zbrkano, proizvodnja novca FED-a i ECB-a sa kojim se mi zadužujemo je okay, a proizvodnja novca ovde nije. Prouči šta je to inflacija i ko ima korist i štetu kad sam proizvodi novce, a ko kad mu to radi neko drugi. Ko je reka da triba štampat do u beskonačno . . . ja to nisan napisa. Jasno je kako se more naštampat samo onoliko koliko se novih vrijednosti stvorilo. Ovako cili višak novostvorenih vrijednosti u vidu kamate odlazi iz proračuna odnosno ekonomije državne zajednice. Smanjenjem uvoza i povećanjem izvoza triba doć u… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno najlakše je tako reći – meni je sve zbrkano, tebi je sve jasno i onda je situacija čista. A kad bi pažljivije čitao šta sam napisao onda bi mogao da izvučeš drugačiji zaključak. Ako ne čitaš pažljivo onda si ti zbrkan. Hajde ovako pitanje po pitanje – funkcionisanje sistema je zanovano na novcu – slažemo se. Kad je nastupila ova kriza i kad je sve stalo – novac treba negde naći. Naći ga možemo zaduženjem kod stranih institucija ili da mi sami štampamo novac. Da li se i tu slažemo? Negde se mora naći novac – a ko to… Pročitaj više »

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  Dejan

Na našu žalost,kune se ne tiskaju u hrvatskoj,već u njemačkoj i austriji,osim kovanica koje su naš proizvod.da nije tako odavno se hrvatska ne bi zaduživala u inozemstvu 😁

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan Jasno kako ti je zbrkano, jer je SoA pisa o općemu problemu ekonomije koja se bazira sa trošenjem i potražnjom iz budućnosti, a ti uljećeš sa koronon i gripon, problem ovoga sustava postoji i bez korone i gripe. I onda posli gledaš cilu sliku na kojoj vidiš samo koronu i trubiš kako se baš sad triba zaduživat više nego ikad. Ti ne želiš shvatit kako to kad uzoreš, kupiš sime, posadiš, pognjojiš i izvadiš kumpir ti kumpir kojega izvadiš triba imat neku vrijednost koja je veća od onoga šta se uložilo i to šta ti ostane u ruci je… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno meni nije zbrkano. Zbrkano je tebi, to sad vidim, uz puno poštovanje koje imam za tvoje postove da se razumemo. Ti pišeš o nekom idealnom sceraiju gde svaki seljak i gradjanin to znaju. Ja ti govorim zašto se to u praksi ne može sprovesti a ti i dalje pričaš neku teoriju a stvarnost je drugačija. To što znaju najobičniji gradjanin i seljak šta treba uraditi ne znači da će vlada to i uraditi. Vlada radi po svojim interesima a ne po interesima države i naroda. Ja drobim stvari a ti nadrobi sliu besmislica da će vlada raditi u korist… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan Ja ne pišen o ikakvome idealnome scenariju nego kako stvari zapravo stoje. Ako neko veliku većinu uključujući i tebe more uvjerit kako je nešto nemoguće onda to stvarno i biva nemoguće, tu prestaje svaka daljnja priča. Sad je tako kako je, nije bajno, ja samo govorin kako se nešto more prominit kad velika većina dođe k sebi. Ne tribaš pisat toliko teksta za napisat kako ti znaš da se ništa nemore prominit. Sve okay, ja san samo napisa kako i kad se more nešto prominit i napisa san kako neznan oće li se to dogodit. Zašto bi mislili isto… Pročitaj više »

taugo
Gost
taugo
5 mjeseci prije
Reply to  Moreno

tolerantnost i uvažavanje mišljenja , sve pari da  ste velik čovjek moreno
svoje branim -tuđe poštivam ,lp

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane….drzava koja ima svoju suverenost (muda), moze samo iskopirat ove velike…pa onda recimo drzava izda obveznice na svoju neku imovinu … onda banka (drzavna) stampa novac, kupi od drzave obveznice…tako je drzava dobila novac koji joj treba…sama od svoje banke…a nije ga odstampala onako nego je izdala obveznice kojima jamci da tiza tog novca stoji neka vrijednost

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Bosanac
A zar te obveznice nisu zaduživanje države?

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane,
jesu..al’ i Ti mozes da se zaduzis kod recimo mame, tate, brata, rodjaka…a mozes otic i kod ‘kamatara’

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Bosanac Pa upravo smo o zaduživanju i pričali, kad je krenula rasprava. Ne može se štampati novac na prazno bez velikih posledica hiperinflacije. Mora se zadužiti na jedan ili drugi način. Ja sam samo to i pominjao. Lako je pričati da država naštampa novac i da je to super i ne treba se zaduživati kod inostranih kreditora. A onda kad udjemo u priču kako i koliko može da se naštampa novac onda se već gubi diskusija. Ozbiljan razgovor ovde nije primeren. A i kako se brzo menjaju novi postovi, stari se zatrpavaju, ostavljaju se svakojaki komentari… ipak nije ovo forum,… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane
kako ne moze kad ljudi stampaju vec to godinama..i za bezvrijedan papir kupuju stvarne materijalne vrijednosti na planeti zemlji … i svi ovi ‘iskusniji’ komentatori su ti to obrazlozili…ja ti pokusavam pojednostavit …sad hoces li shvatit ili ne do Tebe je…a zivot je …i plac ….. i smijeh ….. i sve ostalo…pa tako je i ovdje sa komentarima

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Eto, opet se vraćamo na početak da se za bezvredan papir kupuju sve materijalne vrijednosti. Pa što se onda ne naštampa koliko hoćeš kuna. To je ionako bezvredan papir. Neka se samo ištanca milijarde kuna. Ne postoji javni dug, ne postoji ništa, samo nek se štancaju kune. Dobro, ovo su ovde komentari ionako za zezanje jelte. Hajde kao Baja Patak da se kupamo u novcu… plivamo prsno, delfin… Dzaba ja pričam o nekim ekonomskim mehanizmima, vidim da guverner u Hr nije imao na umu da može na naštanca novac koliko hoće. Neka krene sa tim i svi ćemo da se… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane
…strpi se malo dok medicina napreduje (krenu sa tranasplantacijom mozga)…pa ces shvatit i Ti ..ako budes imo para za operaciju 🙂

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Bosanac

bosanac
bosanac a reko ti si neki kvalitetan komentator no prevarih se bolan, imaš fore iz predškolskog. Živ ti meni bio a dal ćeš biti pametan to je tvoja stvar. Ajd uzdravlje 🙂

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane….ja sam onakakav kakav jesam…a Ti….procitaj svoja razmisljanja za jedno 2-3 godine…pa sam donesi zakljucak

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan Jasno mi je da o proizvodnji novca ne znaš puno, a to što misliš da znaš je krivo znanje, koje je gore od neznanja. Hoćeš li višedimoenzionalni pogled na stvari? Virus je kreiran u 4D i pušten na Zemlju s namjerom genetske manipulacije na ljudima u cilju povećanja njihove poslušnosti. No, virus se počeo ponašati sasvim drugačije. Kod otprilike 50% inficiranih je povećavao poslušnost, umrtvljenost, a kod polovice naglo buđenje, jasno sagledavanje situacije i otvorenost ka svemirskim ritmovima, ciklusima, impulsima. Zato je prvi potez države koja je u posjedu psihopata bio zaustavljanje širenja virusa. Da ne bi sutra imali… Pročitaj više »

Neće
Gost
Neće
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik
“Virus je kreiran u 4D i pušten na Zemlju s namjerom genetske manipulacije na ljudima u cilju povećanja njihove poslušnosti. No, virus se počeo ponašati sasvim drugačije. Kod otprilike 50% inficiranih je povećavao poslušnost, umrtvljenost, a kod polovice naglo buđenje, jasno sagledavanje situacije i otvorenost ka svemirskim ritmovima, ciklusima, impulsima.”
Ovo treba saviti u kineski ustav i ustave širom kugle zemaljske, ovakvo duboko promišljanje je jače je od svih političkih i ekonomskih teorija da ne kažem da je jače od cijepanja atoma i opće teorijie relatinosti.

Drži se ekonomije i putopisnih eseja to ti bolje ide.l

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Neće

Neće
Eto vidiš da je virus ispunio svoju svrhu:))

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of alerik Ja nisam doktor ekonomije, verujem da nisi ni ti. Mada ima svetski priznatih doktora ekonomije koji imaju potpuno oprečna mišljenja. Iznosim svoje mišljenje o ekonomiji kao i ti. Sad mi kaži, ovo te lepo pitam – uz pokvarenu i korumpiranu vlast u Hrvatskoj koja je i slabo stručna, kako mišliš da će štampanje novca, odnosno primarna emisija Hrvatske Banke doneti rešenje? To štampanje novca može imati vrlo kratak efekat a sa nastavljanjem štampanja para ulazi se u spiralu. Situacija može da bude sve veće zaduženje kao i veći rast inflacije. To će doći na naplatu. Ako si… Pročitaj više »

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  Dejan

Novac se ne printa .Novca u opticaju u odnosu na isprintani ima bar x 100. 2020 je godina. Novac se danas naklikava i matematika iza toga uparena s infrastrukturom je brutalno efikasno odrziva. Da danas Trump,Putin,Merkel ,Kinezi i ostali objave na medijima da novac u biti ne postoji nego da su to samo podaci ništa se ne bi promjenilo. Živimo u doba Instashit,fejkbook d.ebila

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Becko

Naravno da smi mi znamo da je naštampani novac odnosno gotovina u vrlo malom procentu zastupljena. Ovde kad kažemo da se novac naštampa onda to znači da se iznos novca u elektronskom obliku upumpava u sistem.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik je visoko čovjekoljubiv lik, nadasve human, stručan, pun saznanja, te čitatelji njegovih komentara, za svoju dobrobit ( korist za manje inteligentne ) trebaju biti svjesni dobitka koji dobivaju od njegovih komentara. Nije Son of Alerik kriv što ga je Viša sila napravila takav – kakav je
Son of Alerik, živ ti meni bi na dobrobit sviju nas

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Ico

Jbg Ico, nemoj me potkopavati, dobro to radim i sam. Uff, tek sad vidim o komu je riječ. Zamijenio slovo v s c. Vidim da mi je poznat,hehe

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

5+ za Son of Alerik, ne troši svoje vrijeme odgovarajući provokatorima

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Dejan

Umjesto kredita postoji primarna emisija središnje banke, očito Dejan to nije čuo, pa ni ne shvaća, ali od Dejana se ni ne očekuje da to shvati

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Ico

Ici koliko ti imaš godina? 16? Kad porasteš mnoge stvari će ti se same kasti… sad samo uživaj i kuckaj, lepo je biti mlad i nezreo. Primarna emisija – ko bi reko da to postoji?

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejaaaaan, ti si provokator, zlo za ljudski rod

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico, ti si prvokator, zlo za ljudski rod… a sad šolju mleka pa u krevet

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Ico

Gdije moze da se iznajmo ta masina na heftu dana pa da ja popravim svoju primarnu emisiju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan

Tako da smanjuje RASHODE.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Bravo Son, odličan, sjedi! Komentar je kratak i kristalno jasan.
Samo tako nastavi i pometi mudrace tipa: ništa neće biti koa prije, a kada ga pitaš: Kako će biti? E, onda gleda k’o tele u šarena vrata!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Kako su naglo još prij korone prestale priče o dedolarizaciji, ali niko sad ne priča o redolarizsciji svita sa najnovije proizvedenim dolarima u neograničenim količinama jer su svi prijašnji programi ka QE i repurchase programi bili i količinom dolara i vremenski limitirani. Sad je sveopće ludiilo di FED kupuje sve šta se kupit da, balance sheet FED-a raste šta nije problem jer je kamata nula pa FED na ono šta ima u bilanci i ne mora plaćat kamatu, a ako kamata padne ispod nule još će FED imat i dodatni prihod. Meni su čudne te priče sa nacionalizacijom FED-a,… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Moreno

Morano, neće morati susjedi da cinkare one koji se neće hteti cjepiti. Država će doneti odluku o obaveznoj vakcinaciji. A to znači da ćeš imati odredjene posledice ako ne budeš hteo da se vakcinišeš. A o posledicama možemo nadugačko pričati…

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, nisi shvatio srž komentara Son of Alerik, moraš ga uporno čitati sve dok ne shvatiš, hm, hm, hm

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Moreno

Jasno da se ekipa koja drži FED neće dati tek tako baciti u ropotarnicu povijesti, pokušati će sve, ali pred njima je zid. Nijhova sreća može našu agoniju produžiti za koju godinu ili dvije kako mudro zbori Son of

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico
poštujem Son of Alerika ali ne mogu poštovati nekoga poput tebe ko mu se tako bezočno uvlači. Guzoljubi nikad nisu bili na ceni… Karakter se stiče a to zahteva trud da se bude dojstojanstven čovek.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico Koliko ja vidin isprid nas je zid već sad, a ni na zidiću se na rivi nesmi sidit jerbo se pandur u civilu pojavi i uljudno kaže kako zadržavanje na javnoj površini nije dopušteno. I da nastavin malo sa zidovima, govori jedan kako ovo sad u koroni nemore stat doma i gledat četri zida, na šta mu drugi reče imaš plafon. Eto tu smo di smo. Sama nečija želja da FED udre u zid jednostavno nije dovoljna i FED neće udrit u zid dok god mi budemo FED slušali, a kako ja vidin oko sebe velika većina nosi maskice,… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, imam 200 eura u peškirima skriveno! Dal da to konvertujem u neku drugu valutu ili da ostane tako kako jeste?

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Moreno

Trazim partnera pa da mi bolan napravimo svoj FED pa da vidis i KM i Kukuruna i Serbski Dianra a moze i ovije jejura.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Slažem se. Osim u dijelu da će rezultat biti još više (ukradene) države, još više cijepljenih, dgitalizacija čovjek (čip u rame pa onda izdaleka preko 5G odašilji što poželiš, od tuge do euforije). To je mogući rezultat. Imamo 50% šansi da bude drugačije.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik Imamo mi još 100% šansi, nisan ja pesimista, ali moramo shvatit kako se tih 100% šansi upravo sad počelo smanjivat i ze nekoliko miseci te šanse lako mogu doć na 0% šansi. Nisan ni neki optimista, jer vidin kako niko ne pruža otpor, altroke da neko nešto poduzima. Ništa se samo od sebe neće rješit, a sve je već napravljeno da stanje uma masa bude na razini stanja uma zombija.

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  Moreno

Glas razuma je uvik dobro čut ma kako nam crnu sliku predočava. Nadam se da je zadnja rečenica samo efektna figura. Na portalu Geopolitika News objavljen je članak u kome autor g. Vukman poziva na procesije po Splitu kao izlaz iz problema. Teško da će nas srednjovjekovne metode dovesti do rješenja koje bi bilo prihvatljivo današnjoj populaciji čak i kad bi ga uistinu pokušali implementirati….

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ako se i stvorila oko Trumpa neka patriotska grupa koja bi uistinu mogla promjeniti stvari i nacionalizirati FED, dogodilo bi se samo to da parazit napusti domaćina. Država bi preuzela kontrolu nad tiskanjem novca i činilo bi se da stvari ponovo funkcioniraju na pravi način ali… Krenule bi sve moguće vrste sankcija, optužbe za kršenja svih mogućih sporazuma i deklaracija. Zatim bi slijedile optužnice za ratne zločine, za koje bi im uredno demokratski objasnili da nikad ne zastarijevaju i ustanovili bi sudova za iste. U svakom slučaju potpuna financijska, ekonomska, prometna, društvena i sportska izolacija dojučerašnjeg “lidera slobodnog svijeta”. Ako… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Još od 1980.g. je kamata na kredite u Americi tako visoka da su vlasnici poduzeća morali zakidati radnika na plaći, pa u Americi od tada nema realnog porasta plaća, a sada je došlo do toga da kada vlasnik poduzeća digne kredit, da bi ga mogao vratiti, mora uzeti novac iz svoje pričuve. Ti kapitalisti stoje iza Trumpa. Kad je ekipa iz FED-a to uočila, prebacili su kredite i proizvodnju u Kinu, ali ni u Kini taj patent FED-a ne može trajati vječno. Kamo sada?!?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico Patent FED-a je smišljan stotinama godina i sve se svodi na zamantanje ljudi na zemlji. Razmantanjem ljudi FED nestaje sam od sebe.
FED proizvodi jedini svoj proizvod, a to je dug kojega je mjerna jedinica dolar. Šta više FED duga odnosno dolara proizvede FED je moćniji, a zamantani sve nemoćniji.
Za sad je tako i bit će tako sve do trenutka dok se zamantani ne razmantaju. Naznaka razmantanja nema.
Odgovor na tvoje pitanje je tu smo di smo, ne mičemo se, i čekamo sraz FED-a i zida.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ukratko- ili cemo ostati ispeci se u tavi, ili cemo skociti u vatru?Fino..

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA, Dobra analiza kolega…. Ja bih medjutim dodao izvjesnu dozu skepse na 4D scenario 🙂 Razumljivo, mozda se i varam, ali ko ce ga znati u ova vremena …. Naime, neki dan je cak i Logicno izbacio analizu (ili sam ja to tako interpretirao) – o tome da se (mozda) u pozadini ove krize – upravo odvija sve po vec UNAPRIJED dobro osmisljenom planu… Dakle, cijela prica o “katastrofalnoj krizi” i “ogromnoj nesposobnosti FED, MMF, EU itd…” – jeste samo priprema terena za ostvarivanje vec odavno utvrdjenog plana… A sta je plan? Pa u kratko – simbioza (satanisticke) “demokratije” sa… Pročitaj više »

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Pa da smo 20-30 godina u proslosti onda bi veći dio tvog komentara drzao vodu. Danas su alati koje koriste financijske organizacije napredni toliko da je vrlo tesko objasniti nekome tko nije dobar matematicar i uz to potkovan suvremenim IT znanjem.Prakticno i teoretski samo nuklearni rat ili meteor može uništiti trenutni burzovno bankarski poredak . Usput EU je institucionalno i organizacijsko produkcijski neovisna od FED. I nikoga ne branim a još manje volim samo sam realan. Burze su zlo ,generalno koncept virtualne vrijednosti koji su iskoristili za uzdizanje trivijalno debilnih osoba ,usluga,trendova je pretjerano zatrovao modernog čovjeka . Spas od… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Rusija je jedna od najspremnijih zemalja za krizu. Ima sve, energiju, sirovine, zlato i šta je najbitnije ima u zadnjih 5 – 6 godin totalno obnovljenu proizvodnju spize koju je zahvaljujući sankcijama još i dodatno razvila.
To šta bi u Rusiji moglo bit nestašice kave i banana bit će bitno samo američkome studentu Navalnome i njegovim sljedbenicima ☺

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno Ovo je kriza USA i EU i one su je izazvale upravo stampanjem novca bez pokrica, i ova je strukturna kriza zbog neuskladjenosti u raspodeli i potrosnji, zbog nedostatka kupovne sile koju su pokrivali kreditima, lizingom, i.t.d. tako da je svetski dug 3 putav veci od svetskog BDP-a. Na kraju, ovo je sistemska kriza koja je pokazala neodrzivost postojeceg potrosackog drustvenog koncepta. Rusija, kao i Kina zbog prakticno neogranicenog trzisnog potencijala, mogle bi izaci netaknute iz ove krize jedino u slucaju kad bi razmenu sa USA i EU sveli na neki vid trampe, robe za robu, ne prihvacajuci njihove… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Moreno

Baš sam se sjetio kako je notorna pijandura boris jeljcin svojedobno od Amerikanaca tražio 4 ( četiri ) milijarde dolara da Rusima kupi pšenice za kruh, jer Rusima prijeti glad, a. . . . . a onda je na čelo Rusije došao pukovnik Putin, i više ništa nije kao u vrijeme franje tuchmana

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico Pa imaš i našega Plenkovića čiji se ministar financija upravo sprema zadužit 5 – 6 miljardi euri u slijedećih nekoliko miseci kako bi Hrvatima stotine i stotine šlepera dnevno donosilo u EU kupljenu spizu, a mali domaći poljoprivrednici sidili prisilno doma i okruženi sa četri zida gledali u plafon.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nece im biti nestasice ni kave ni banana…

kocki
Gost
kocki
1 godina prije

Najopasniji bice virus ekonomske recesije , za to ovaj put nece biti lako naci soluciju kao prije 11 -12 godina ,Plasim da je ovo uvod u nezamislivu ekonomsku krizu za koje nema vakcine . Svet posle ove krize , ako ga bude bice sasvim drugaciji a glavnu rijec nece voditi Ameri,nego zdruzene evro aziske drzave predvodjene Kinom i Rusijom

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  kocki

Sveta će biti… smaka sveta neće biti, bar ne još…

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Dejan

smak svjeta će da bude 100% . samo što niko nezna kad i kakav.

Kkk
Gost
Kkk
1 godina prije
Reply to  Dejan

Smak dolazi za 427000 godina.A onda opet jovo nanovo.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Kkk

Što bi reko Bora čorba – biće skoro propast sveta, nek propadne, nije šteta…

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Dejan

Pesma “Biće skoro propast sveta” je iz istoimenog filma, reditelja Aleksandra Petrovića (Skupljači perja, Tri, Majstor i Margarita). Pesmu je pisao izvođač Vojislav Kostić.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  kocki

kocki a što se prije 11-12 godina našla neka solucija?

kocki
Gost
kocki
1 godina prije
Reply to  mislim

Nije, ali je sve lepo to zipovali i stavili ispod tepiha,Krivac koji nije kaznjen ponovio je stvar,i to ce raditi, dok mu novi gazda ne stavi so na rep

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Nema brige za eu

While most of the world is consumed by the fight against the pandemic, the European Union is quietly set to authorise the sale of insects for human consumption

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Hoćemo li nakon ove krize ostati na 1%, porasti na 20% ili pasti na 0,5%?

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Niske cijene energenata znače gospodarski bum, osim za one koji žive isključivo od prodaje nafte. Sve cijene bi morale ići dolje, a to bi značilo povećanje proizvodnje i potrošnje. Zapad se i razvio zahvaljujući jeftinoj nafti prije pol stoljeća, pa mogu krenut iz početka.

basso
Gost
basso
1 godina prije

Rusija i Kinu su se godinama pripremale za ekonomsku krizu ili krizu izazvanu medjunarodnim odnosima.Americka agresivna politika je razlog da su ove dvije zemlje kupile puno zlata,nagomilali devizne rezerve i sto je najvaznije u potpunosti ovladale proizvodnjom hrane.Amerika je od svih priprema nabavila papir i tintu za stampariju dolara,ali time se kriza ne moze prebroditi.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  basso

aaa basso bravo ,sad mi je jasno zašto su pokupovali sav toaletni papir.

Lexor
Gost
Lexor
1 godina prije

Procitajte agendu ID2020 pa ce vam bit jasno, finalni cilj je sto kaze @guest_399594 čipiranje i uvođenje 5G , te masovna depopulacija zemlje na nekih 500 miljona, ljudi otvorite oci i pratite znakove vremena.
Sluganske vlade vec izvrsavaju svoj dio posla, pogotovo na podrucju balkana.

Neće
Gost
Neće
1 godina prije

Pored onoliko zlata u rezervama, nafte koja je jeftinija od vode, žitarica koje hrane barem pola milijarde, izvoza oružja pa u krizi , pola miljarde dolara u rezrvnom fondu, komentator je pogriješio Šahista i direktor svemira ne mogu biti u krizi, oni su se devirzifikovali i dedolarizirali osim toga su članovi šaljivog BRICS-a, ne ovise o izvozu nafte i plina. Prema tome tamo ne može biti krize i točka. Razdrljen pa u krizi, ne ide to.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Kriza je neminovna jer je korona aktivirala alarm.Alarm bi svakako bio aktiviran,sli što mogu primjetiti da ova izolacija utiče na um,svakakvih sam se nebuloza načitao ali ovi komentari o teoriji zavjere su premašili sve, ostanite u ovdašnje 3d i posijte što gdje imate,odvratit će vam pažnju na jednostavne stvari a pomoći da lakše prebrodite nadolazeću krizu.U ovakvim vremenima prvo strada razum,nećete ni primjetiti da ste počeli pričati s izmišljenim likovima.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

…..sad treba kupovat dionice kineskih firmi za proizvodnju kamera sa trackerima ko ima para….ta ce se roba prodavat i ako bude kriza 🙂

American_dream
Gost
American_dream
1 godina prije

Gradjani Rusije su u krizi od kad pamte za sebe ,isto tako balkanjerosi, korona je kamilica u odnosu na ruske i balkanjeroske drzave i vlasti, koje kao da vremeplovom putuju uvijek na istoj ruti , izmedju notornog boljsevizma i nazi-fasizma.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Od citiram “zalupanja vratima” do ajmo se dogovoriti u samo 20 dana. Saudi i emirati crpe punim kapacitetima i zatrpavaju tržište jeftinom visokokvalitetnom naftom, a potražnja nikad manja.

Max
Member
Max
1 godina prije

Eto sad to govore svi virusni balon će pući a onda slijedi ekonomska kriza taj slijed nije slučajan

Vladimir Pongrac
Gost
Vladimir Pongrac
1 godina prije

naslov objave je:Kremlj se priprema za globalnu ekonomsku krizu neviđenih razmjera. Kremlj se za tako nešto priprema već godinama, otkako ga je Zapad prišarafio i napravio mu veliku uslugu. Rusija je u mnogočemu stala na svoje noge i od objekta postala subjekt. Poradila je na samoodrživosti, ma što to značilo, i u tome uspijeva. Sasvim dovoljno da u novu recesiju uđe spremnije od mnogih drugih. Zamislim si kako Hrvatska “jako dobro stoji”, to su zaključci naših političkih elita već par godina. A ne možemo uzgojiti krava da ne ovisimo o uvozu mlijeka, svinjetine, junetine, povrća od češnjaka pa nadalje….. Pustu… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik