fbpx

Kremlj se priprema za globalnu ekonomsku krizu neviđenih razmjera

Kremlje se priprema na globalnu krizu

Očekujemo globalnu ekonomsku krizu u skoroj budućnosti, rekao je glasnogovornik Kremlja ove nedjelje, 5. travnja u programu koji se emitirao na ruskoj televiziji, gdje je također govorio o povećanju proizvodnje nafte i stav Rusije o ovoj temi.

Nadolazeća svjetska ekonomska kriza i cijene nafte bili su glavna tema glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova. Prema njegovim riječima, nakon koronavirusne pandemije uslijedit će ekonomska kriza i bilo bi bolje djelovati s drugim zemljama.

Povećanje proizvodnje nafte dovest će do minimuma u smislu njene cijene, “što ne koristi bilo kojoj zemlji”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika.

“Naravno da sada vidimo da su naši saudijski partneri primijenili neviđeno sniženje cijena i neviđeno povećanje proizvodnje. To je dovelo do činjenice da će uskoro sve zalihe nafte u svijetu biti popunjene. Tankeri se više ne koriste za prijevoz nafte, već kao plutajuća skladišta.  To će uzrokovati minimalnu cijenu nafte, što ne koristi bilo kojoj zemlji”, rekao je Dmitri Peskov u emisiji Russia-1.

Sa svoje strane, Rusija je odlučna da konstruktivno pregovara o nafti i ne vidi alternativu, rekao je glasnogovornik.

„Rusija se nije zalagala za prekid saveza OPEC +. Predsjednik Putin i Rusija uglavnom su skloni konstruktivnom pregovaračkom procesu koji je ključan za stabilizaciju svjetskog energetskog tržišta”, nastavlja glasnogovornik Kremlja.

3. travnja Vladimir Putin održao je sastanak o stanju na svjetskom tržištu nafte tijekom kojeg je izjavio da je Rusija spremna raditi sa svojim partnerima iz OPEC-a i sa Sjedinjenim Državama na pronalaženju, obostrano prihvatljivog, rješenja prihvatljivog s obzirom na cijene nafte.

Globalna kriza, koju između ostalog uzrokuje pandemija koronavirusa, „će se pojaviti“, a za borbu protiv nje potrebno je koordinirati napore mnogih zemalja, rekao je Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov riječima “između ostalog” jasno govori o već postojećoj gospodarskog krizi koju će koronakriza eksponencijalno ojačati.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
86 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
6 mjeseci prije

Kriza,hm, ajde recimo da ćemo se složiti što znači taj pojam, mada ga svatko drugačije shvaća. Pogledamo li gospodarski rast prije pojave korona.karantene i ovaj stau verkehr, onda možemo reći da su u krizi bili svi oni koji su imali gospodarski pad, porast nezaposlenosti, pad BDP-a. Nije bilo globalne krize, recesije, nego tek nekih pojedinačnih. Stalno je nad svima nama visio i mač QE iz ECB, FED-ovog ubacivanja novca kojeg su tamo i ovdje otimali kockari i nisu ga niti na tren ubacivali u gospodarstvo.
Logika novca u ovom sustavu jest stalni nedostatak novca u odnosu na kredite pri čemu je prisutna stalna potražnja za novcem kako bi se držalo vodu iznad glave.
Korona pruža svijetu šansu da stane i da proba nešto učiniti prije nego li svi tresnemo nosom u pijesak. Jedna po jedna zemlja staje i traži sebe, traži izlaz iz spirale u koju su uvučene pristajanjem na FED-ovo nadređenost.
Redom se svaka država odlučuje na dodatno zaduženje i to u ogromnim količinama (eto čak i Hrvatska u prvom krugu se zadužuje za 1,5 milijarda eura u komadu). Ugasit će požar dolijevajući benzin.
Ništa pametnoga se ne dogodi.
Tek odgoda neumitnog pada svih i svega.
Osim ako doista Trump ne uspije u svom naumu, ako ne iskoristi priliku za nacionalizaciju FED-a i ključnih firmi. Kad bi uspio, njegov primjer bi slijedili svi. I eto bande na koljenima,a nas s giljotinama.

Ostane li banda u sjedlu – onda odmah nakon ovih produženih praznika će ekonomija krenuti u punom zamahu, kao da se ništa nije dogodilo. Samo što neće biti onog ciklusa od 8-10 godina, nego za dvije godine dolazi pomor. Ekonomski, posljedično i svaki drugi.

Milanče
Gost
Milanče
6 mjeseci prije

Sprema se još jedná stvar, cipovanje i cjepljenje.Svi ce to moratí napravit, Tko nenapraví nece moci putovat,nece moci raditi, nece imati penziju.Svatko ce dobití imunitnu kartičku, bez toga je mrtav covjek
Procitajte o Tome na portálu blog.dnevnik.hr/milanovblog

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

Milance, Jeli bi se ti cjepnio?

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Nadam se da “logično” ovo naplaćuje kao o svaku drugu relamu.

santa007
Gost
santa007
6 mjeseci prije

Točno u sridu
“…ako doista Trump ne uspije u svom naumu, ako ne iskoristi priliku za nacionalizaciju FED-a i ključnih firmi. Kad bi uspio, njegov primjer bi slijedili svi. I eto bande na koljenima,a nas s giljotinama.Ostane li banda u sjedlu…”
Ali , obračun Trampa i duboke države vjerojatno će biti 8mjeseci – nakon izbora kad počne drugi mandat.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Son of Alerik
A šta bi ti uradio u ovoj situaciji ekonomski? Ne bi se kao država zadužio? Neki ne bi ograničavali širenje virusa jer virusa i nema , to je samo jelte grip, pa manje umrlih ima nego u istom periodu prošle godine … Sve se da pročitati ovde… Pa zar nije uhašen direktor FED kako pričaju neki komentatori? Kako da države opstanu u ovoj situaciji a da se ne zadužuju?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
6 mjeseci prije

Dejan
Možda ima nekih odgovora u drugoj dimenziji, čiji si glasnogovornik, a u ovoj – država može sama tiskati novac bez zaduživanja. Malo jednodimenzionalno pogledaj kako se danas kreira novac i tko ga kreira. Korona je prijevara, jedna od žešćih od Velikog praska. Slijedeća korona to neće bit. Ti misli višedimenzionalno o tomu pa ćeš valjda doći i do ovih prizemnih zaključaka.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Son of alerik
počeo si kao šumadinac, posprdno govoriš o drugim dimenzijama, a sam si pisao o njima, o andjelima i demonima. Treba da gledam stvari jednodimenzionalno? Uvek treba da sagledam celu sliku, ako sam u mogućnosti – to je moje mišljenje. A ti bi gledao samo jedan deo slike i iz tog dela bi izvlačio zaključak? Taj zaključak ti neće biti ispravan ako ne sagledaš celu sliku. Korona je prevara za koga? Za tebe kojim sediš u fotelji i kuckaš? Ona nije prevara za mnoge obolele. Virus postoji, pušten od strane elite da bi izavali haos. A što se tiče novca, kako to misliš da država može sama da štampa novac? To ako uradi Hrvatska izazvaće hiperinflaciju. To je upravo uradila Srbija devedesetih, štampala novac i samo štampala i došli smo do toga da je plata bila jedna marka, i sam znaš šta se sve tada dešavalo. Ako može Amerika da nastampa novac i da dominira to neće ići za male zemlje jer će posledice biti vrlo gadne. Hoćeš da ti pričam o dešavanjima u Srbiji kad je krenula hiperinflacija?

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Dejan Dobro SoA piše, ne radi se samo o tiskanju kuna nego i o korištenju ostalih monetarnih alata, a posli toga, jasno, i fiskalnih. Monetarni alati su najbitniji za regulaciju produktinosti u promjenjenim okolnostima, a okolnosti su se skroz prominile.

Ono šta se još more napravit je još više pod izlikom korone stegnit vanjske granice, a maknit ograničenja iz mista prebivališta.

Znači smanjit uvoz hrane (ne totalno zabranit) devalvacijom kune 10 – 20% i povećamjem nepropusnosti vanjskih granica, proizvest u HNB-u kuna za kreditirat poljoprivredu i prerađivačku industriju poljoprivrednih sirovina i distribuciju poljoprivrednih proizvoda . . . eto i dok kumpiri i pome koji su se sad posadili dođu na rod golim okom vidljivih rezultata bi već bilo.

Ovo šta sam napisa nije svemirski program nego ono šta svaki prosječni građanin, seljak i poljoprivrednik znaju.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
6 mjeseci prije

Dejan
Stampanje novca, znak je monetarne i finansijske suverenosti. Svaka suverena drzava trebala bi imati pravo da stampa novac, bar u kolicini koliko je porastao BDP cime se ne bi izazvala inflacija ni poremecaj trzista. Ako sama drzava ne odstampa ovaj novac, onda ce biti prinudjena da ga posudi od onih koji imaju to pravo EU, USA, Kina …Sada razmisli, godinama je ogranicavano stampanje novca preko IMF-a, Svetske banke i drugih financijskih institucija, cime su zemlje bile prnudjene na kredite i duznicko ropstvo, a upravo su ti zajmodavci stampali taj novac bez pokrica u njihovoj privredi. Ova kriza je upravo rezultat tog sumanutog stampanja novca od strane USA i EU cime je dovela do strkturnih i trzisnih poremecaja. Korona virus nije razlog ovoj krizi,vec posledica i pokusaj da se u magli i produzenom roku pronaci kakva takva, instant resenja koja ako ih bude i bilo, nece biti dugog roka isto kao i u krizi 2008-me.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Morano, bezuhov
Tačno je da korona virus nije uzrok ovoj kroizi već je to samo ubrzalo i ogolilo stvari. Naravno da postoje monetarni instrumenti, koji bi mogli da se upotrebe za odredjenu ekonomsku konsolidaciju države. Ovaj svet je zasnovan na novcu. Možeš u nekoj odredjenoj meri doštampati novac ali ne možeš ga štampati bez ograničebnja jer se zna kakve su posledice. Srbija je pedstavila program pomoći u krizi od 5,5 milijardi evra. Da li Srbija može jednostavno da naštampa taj novac? Pa može i biće kao devedesetih. I to sve u situaciji kad privreda ne radi. Neke kvalitetne ekonomske mere mogu da se donesu ali ko će doneti? Pokvarena du.peuvlakačka garnitura koja je na vlasti? Korumpirani političari? Ono šta svaki prosečni građanin, seljak i poljoprivrednik znaju ne želi da zna vlast. Da li mislite da vlast radi u korist gradjana? Besmislica. Oni kraljevski yebu narod i samo u tome su dobri. Očekivati od pokvartene i korumpirane vlasti da će raditi za narod je apsurd.

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Dejan Čini se kako ti je razmišljanje zbrkano, proizvodnja novca FED-a i ECB-a sa kojim se mi zadužujemo je okay, a proizvodnja novca ovde nije.
Prouči šta je to inflacija i ko ima korist i štetu kad sam proizvodi novce, a ko kad mu to radi neko drugi.
Ko je reka da triba štampat do u beskonačno . . . ja to nisan napisa.
Jasno je kako se more naštampat samo onoliko koliko se novih vrijednosti stvorilo. Ovako cili višak novostvorenih vrijednosti u vidu kamate odlazi iz proračuna odnosno ekonomije državne zajednice. Smanjenjem uvoza i povećanjem izvoza triba doć u balans ili da izvoz bude veći od uvoza.
To je nemoguće bez upravljanja monetarnim alatima i nejasno mi je kako je postojeće stanje bolje od ovoga šta san pisa, a postojeće stanje je isisavanje imovine iz ekonomije svih ovih državica u okruženju.
Meni se čini kako ti ja ne mogu objasnit da je teže plivat sa jednon rukon i jednon nogon vezanon nego kad su sve ruke i noge slobodne.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Moreno
najlakše je tako reći – meni je sve zbrkano, tebi je sve jasno i onda je situacija čista. A kad bi pažljivije čitao šta sam napisao onda bi mogao da izvučeš drugačiji zaključak. Ako ne čitaš pažljivo onda si ti zbrkan. Hajde ovako pitanje po pitanje – funkcionisanje sistema je zanovano na novcu – slažemo se. Kad je nastupila ova kriza i kad je sve stalo – novac treba negde naći. Naći ga možemo zaduženjem kod stranih institucija ili da mi sami štampamo novac. Da li se i tu slažemo? Negde se mora naći novac – a ko to uzima novac u naše ime? Pokvarena i korumpirana politička garnitura. Po definiciji stvari pokvarena i korumpirana politička garnitura neće donositi najbolje odluke za zemlju već će donositi odluke na osnovu pritisaka ili ucena od spolja što smi x puta videli ili će vršiti neke mere iz unutrašnje nadležnosti tipa štampanja novca i propisivanja ili menjanja nekih nameta u cilju čega – pa u cilju obezbedjenja moćnih unutrašnjih struktura, sigurno neće donositi u svrhu obezbedjenja i dobrog života gradjana. Valjda je i to jasno. Ono što može da se diskutuje je – Država će naštampati novac, u redu. U kojoj meri? Kažeš da se može naštampati samo onoliko koliko se novih vrednosti stvorilo. Ok, teorija je dobra. Šta ćemo ako država nema višak novca, neke uštedjene rezerve, a to se najčešće dešava. A ima potrebe za velikim sumama novca? Pošto nema rezerve, onda država ide u štampanje novca. Naštampa onoliko koliko se novih vrednosti stvorilo a koliko je to novca? Sad u ovoj krizi nema novih vrednosti, sve je stalo, ide se u minus. Znači država će štampati novac na osnovu toga da nema novih vrednosti: a kako se to zove drugačije? Da li se to zove – štampanje novca bez pokrića? Druga solucija – država je stvorila nešto novih vrednosti. U toj meri će naštampati novac ali u ovoj krizi su potrebne mnogo veće količine novca od naštampanih na osnovu stvorene nove vrednosti. Onda će naštampati novac opet bez pokrića jer joj je potreban. I kakva je posledica toga? Hajde to pitanje sagledaj.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
6 mjeseci prije

Na našu žalost,kune se ne tiskaju u hrvatskoj,već u njemačkoj i austriji,osim kovanica koje su naš proizvod.da nije tako odavno se hrvatska ne bi zaduživala u inozemstvu 😁

Moreno
Member
Moreno
6 mjeseci prije

Dejan Jasno kako ti je zbrkano, jer je SoA pisa o općemu problemu ekonomije koja se bazira sa trošenjem i potražnjom iz budućnosti, a ti uljećeš sa koronon i gripon, problem ovoga sustava postoji i bez korone i gripe.
I onda posli gledaš cilu sliku na kojoj vidiš samo koronu i trubiš kako se baš sad triba zaduživat više nego ikad.

Ti ne želiš shvatit kako to kad uzoreš, kupiš sime, posadiš, pognjojiš i izvadiš kumpir ti kumpir kojega izvadiš triba imat neku vrijednost koja je veća od onoga šta se uložilo i to šta ti ostane u ruci je ta dodatna ili nova vrijednost.
Kako bi to bilo poželnoj ravnoteži moraš sam regulirat jedinicu u kojoj se determiniraju svi ti parametri i na kraju ta vrijednost.
Danas je to po ovim monetarnim, finacijski, fiskalnim i poticajnim politikama nemoguće, šta znači triba minjat politiku, a za minjat politiku triba minjat političare . . . a to sad nije tema.

Nemoj se jidit, ali nadrobija si svega i svačega, brkaš koji su, kako se mogu rješit problemi i načine rješavanja tih problema.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Moreno
meni nije zbrkano. Zbrkano je tebi, to sad vidim, uz puno poštovanje koje imam za tvoje postove da se razumemo. Ti pišeš o nekom idealnom sceraiju gde svaki seljak i gradjanin to znaju. Ja ti govorim zašto se to u praksi ne može sprovesti a ti i dalje pričaš neku teoriju a stvarnost je drugačija. To što znaju najobičniji gradjanin i seljak šta treba uraditi ne znači da će vlada to i uraditi. Vlada radi po svojim interesima a ne po interesima države i naroda. Ja drobim stvari a ti nadrobi sliu besmislica da će vlada raditi u korist naroda. Pa i ja i ti znamo da vlast kraljevski yebe ovaj narod. Ti si malo o konfliktu sa svojim mislima. I sem toga nisi mi odgovorio o štampanju novca a sve sam te lepo pitao.
A za koronu se slažemo da je samo okidač koji ubrzava raspad ovog trulog sistema. I govorim na stvari iz sadašnje perspektive. Nisam rekao da se treba zaduživati više nego ikad, opet nisi pazio na času… Ono što sam rekao je da u krizi treba imati novac, novac se može obezbediti iz zaduživanja od spoljnog sveta ili iz ličnog dela štampanja para. Ili možda misliš da ne treba da se obezbedi novac? Onda je ovde ideja da je štampanje para super stvar jer će to sve rešiti. U suštini, ako može Amerika da štampa novac onda može i mala Hrvatska. Mala Hrvatska to ne može da radi kao Amerika. Tu mora da se znaju tačni načini i količina a ne da se priča onako paušalno, uz parole – mi ćemo štampati novac i sve super. I Srbija je štampala novac pa je devedesetih završila sa hiperinflacijom. Evo ti pitanje – Srbija je izašla sa programom od 5,5 milijardi evra pomoći u ovoj krizi. Da li misliš da Srbija može samo tako da naštampa 5,5 milijardi evra i super sve? Objašnjavaš na primeru krumpira celu neku filozofiju. Ja sam upravo hteo da sagledam što širu sliku pominjući i vlast koja će nabaviti novac i načine obezbedjivanja novca i sistem koji funcioniše a ovde mi ti pričaš da sam nadrobio svega i svačega. Za tebe je bolje da sagledamo samo jedan ograničeni aspekt i još da malo izmaštamo kako bi to trebalo u stvarnosti i donesemo na osnovu toga jedan ograničen zaključak i onda šta? Pomenuti proizvodjač krompira bi malo šire razmišljao nego što ti hoćeš. I ja bih hteo da je ovo srećna planeta a ne klaonica, karantin, zatvor. Stvarno bih hteo da je tako.

Moreno
Member
Moreno
6 mjeseci prije

Dejan Ja ne pišen o ikakvome idealnome scenariju nego kako stvari zapravo stoje. Ako neko veliku većinu uključujući i tebe more uvjerit kako je nešto nemoguće onda to stvarno i biva nemoguće, tu prestaje svaka daljnja priča. Sad je tako kako je, nije bajno, ja samo govorin kako se nešto more prominit kad velika većina dođe k sebi.

Ne tribaš pisat toliko teksta za napisat kako ti znaš da se ništa nemore prominit. Sve okay, ja san samo napisa kako i kad se more nešto prominit i napisa san kako neznan oće li se to dogodit. Zašto bi mislili isto ili jedan drugome nametali mišljenja.
Neman uopće potribu za tebe pisat kako si ti ovakvi ili onakvi, takvi si kakvi jesi, i to je meni okay.

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Dejane….drzava koja ima svoju suverenost (muda), moze samo iskopirat ove velike…pa onda recimo drzava izda obveznice na svoju neku imovinu … onda banka (drzavna) stampa novac, kupi od drzave obveznice…tako je drzava dobila novac koji joj treba…sama od svoje banke…a nije ga odstampala onako nego je izdala obveznice kojima jamci da tiza tog novca stoji neka vrijednost

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Bosanac
A zar te obveznice nisu zaduživanje države?

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Dejane,
jesu..al’ i Ti mozes da se zaduzis kod recimo mame, tate, brata, rodjaka…a mozes otic i kod ‘kamatara’

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Bosanac
Pa upravo smo o zaduživanju i pričali, kad je krenula rasprava. Ne može se štampati novac na prazno bez velikih posledica hiperinflacije. Mora se zadužiti na jedan ili drugi način. Ja sam samo to i pominjao. Lako je pričati da država naštampa novac i da je to super i ne treba se zaduživati kod inostranih kreditora. A onda kad udjemo u priču kako i koliko može da se naštampa novac onda se već gubi diskusija. Ozbiljan razgovor ovde nije primeren. A i kako se brzo menjaju novi postovi, stari se zatrpavaju, ostavljaju se svakojaki komentari… ipak nije ovo forum, ovde smo da se više zezamo, tako stoje stvari.

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Dejane
kako ne moze kad ljudi stampaju vec to godinama..i za bezvrijedan papir kupuju stvarne materijalne vrijednosti na planeti zemlji … i svi ovi ‘iskusniji’ komentatori su ti to obrazlozili…ja ti pokusavam pojednostavit …sad hoces li shvatit ili ne do Tebe je…a zivot je …i plac ….. i smijeh ….. i sve ostalo…pa tako je i ovdje sa komentarima

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Eto, opet se vraćamo na početak da se za bezvredan papir kupuju sve materijalne vrijednosti. Pa što se onda ne naštampa koliko hoćeš kuna. To je ionako bezvredan papir. Neka se samo ištanca milijarde kuna. Ne postoji javni dug, ne postoji ništa, samo nek se štancaju kune. Dobro, ovo su ovde komentari ionako za zezanje jelte. Hajde kao Baja Patak da se kupamo u novcu… plivamo prsno, delfin… Dzaba ja pričam o nekim ekonomskim mehanizmima, vidim da guverner u Hr nije imao na umu da može na naštanca novac koliko hoće. Neka krene sa tim i svi ćemo da se kupamo u novcu ala Baja Patak.

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Dejane
…strpi se malo dok medicina napreduje (krenu sa tranasplantacijom mozga)…pa ces shvatit i Ti ..ako budes imo para za operaciju 🙂

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

bosanac
bosanac a reko ti si neki kvalitetan komentator no prevarih se bolan, imaš fore iz predškolskog. Živ ti meni bio a dal ćeš biti pametan to je tvoja stvar. Ajd uzdravlje 🙂

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Dejane….ja sam onakakav kakav jesam…a Ti….procitaj svoja razmisljanja za jedno 2-3 godine…pa sam donesi zakljucak

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
6 mjeseci prije

Dejan
Jasno mi je da o proizvodnji novca ne znaš puno, a to što misliš da znaš je krivo znanje, koje je gore od neznanja. Hoćeš li višedimoenzionalni pogled na stvari? Virus je kreiran u 4D i pušten na Zemlju s namjerom genetske manipulacije na ljudima u cilju povećanja njihove poslušnosti. No, virus se počeo ponašati sasvim drugačije. Kod otprilike 50% inficiranih je povećavao poslušnost, umrtvljenost, a kod polovice naglo buđenje, jasno sagledavanje situacije i otvorenost ka svemirskim ritmovima, ciklusima, impulsima. Zato je prvi potez države koja je u posjedu psihopata bio zaustavljanje širenja virusa. Da ne bi sutra imali štetu za sebe. Otud masovno zatvaranje država. Kao što već rekoh – kad su to države išle štititi u ovakvom obimu svoje stanovništvo? Onda kad su ih cijepili protiv svinjske gripe? Odgovor je NIKAD:
Umrijet će oni koji su za umrijet, oni koji prežive, preživjet će s promijenjenom DNK.
P.S. shumadinac je ok lik i dobro je da ga imamo ovdje. Trenutno se zapleo u neke svoje rečenične konstrukcije iz kojih se nije lako otpetljati, ali vratit će se on još jači:))

Neće
Gost
Neće
6 mjeseci prije

Son of Alerik
“Virus je kreiran u 4D i pušten na Zemlju s namjerom genetske manipulacije na ljudima u cilju povećanja njihove poslušnosti. No, virus se počeo ponašati sasvim drugačije. Kod otprilike 50% inficiranih je povećavao poslušnost, umrtvljenost, a kod polovice naglo buđenje, jasno sagledavanje situacije i otvorenost ka svemirskim ritmovima, ciklusima, impulsima.”
Ovo treba saviti u kineski ustav i ustave širom kugle zemaljske, ovakvo duboko promišljanje je jače je od svih političkih i ekonomskih teorija da ne kažem da je jače od cijepanja atoma i opće teorijie relatinosti.

Drži se ekonomije i putopisnih eseja to ti bolje ide.l

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
6 mjeseci prije

Neće
Eto vidiš da je virus ispunio svoju svrhu:))

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Son of alerik
Ja nisam doktor ekonomije, verujem da nisi ni ti. Mada ima svetski priznatih doktora ekonomije koji imaju potpuno oprečna mišljenja. Iznosim svoje mišljenje o ekonomiji kao i ti. Sad mi kaži, ovo te lepo pitam – uz pokvarenu i korumpiranu vlast u Hrvatskoj koja je i slabo stručna, kako mišliš da će štampanje novca, odnosno primarna emisija Hrvatske Banke doneti rešenje? To štampanje novca može imati vrlo kratak efekat a sa nastavljanjem štampanja para ulazi se u spiralu. Situacija može da bude sve veće zaduženje kao i veći rast inflacije. To će doći na naplatu. Ako si ekonomista onda to znaš bolje od mene. Ne kažem da je zaduženje kod stranih institucija dobro rešenje, ali ni štampanje novca bez pokrića nije dobro rešenje. O tome pričam.
A taj pogled na virus iz višedimenzionalne perspektive – hmmm, to si pričali Kasiopejci u zadnjoj sesiji. Može tako da se gleda, i možemo samo da verujemo u to što kažu ili ne. Ali trebalo bi da uzmeš u obzir sve šta su Kasiopejci pričali i koliko toga su promašili. To nije kredibilan izvor. Svi ti kanalisani meterijali su više kanalizacijski materijali. Pisu ih i tajne sužbe sa ciljem anesteziranja stanovništva. A poruke od entiteta uvek treba uzeti sa rezervom i dobro promisliti o njima. Uz sve do sad što sam video ,Kasipejci su mnogo promašili, od priče o dolasku Anunakija, preko nulte godine koja je trebala da bude 2014 ako se ne varam, pa sve do konstantne priče o valu koji dolazi i dolazi i dolazi ali nikako da dodje. Mnogo manipulacije a malo tačnih podataka kod njih.
A što se tiče šumadinca, ja samo kažem da i on ume da se sprda sa anorganskim bićima a zašto to radi ne znam, kad i sam je svestan postojanja takvih bića. Možda ga ponese diskusija. Inače mi je šumadinac baš simpatičan lik iako se ne slažem sa nekim njegovim stavovima, na kraju krajeva mi smo i komšije 🙂

Becko
Gost
Becko
6 mjeseci prije

Novac se ne printa .Novca u opticaju u odnosu na isprintani ima bar x 100. 2020 je godina. Novac se danas naklikava i matematika iza toga uparena s infrastrukturom je brutalno efikasno odrziva. Da danas Trump,Putin,Merkel ,Kinezi i ostali objave na medijima da novac u biti ne postoji nego da su to samo podaci ništa se ne bi promjenilo. Živimo u doba Instashit,fejkbook d.ebila

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Naravno da smi mi znamo da je naštampani novac odnosno gotovina u vrlo malom procentu zastupljena. Ovde kad kažemo da se novac naštampa onda to znači da se iznos novca u elektronskom obliku upumpava u sistem.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Son of Alerik je visoko čovjekoljubiv lik, nadasve human, stručan, pun saznanja, te čitatelji njegovih komentara, za svoju dobrobit ( korist za manje inteligentne ) trebaju biti svjesni dobitka koji dobivaju od njegovih komentara. Nije Son of Alerik kriv što ga je Viša sila napravila takav – kakav je
Son of Alerik, živ ti meni bi na dobrobit sviju nas

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
6 mjeseci prije

Jbg Ico, nemoj me potkopavati, dobro to radim i sam. Uff, tek sad vidim o komu je riječ. Zamijenio slovo v s c. Vidim da mi je poznat,hehe

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

5+ za Son of Alerik, ne troši svoje vrijeme odgovarajući provokatorima

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Umjesto kredita postoji primarna emisija središnje banke, očito Dejan to nije čuo, pa ni ne shvaća, ali od Dejana se ni ne očekuje da to shvati

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Ici koliko ti imaš godina? 16? Kad porasteš mnoge stvari će ti se same kasti… sad samo uživaj i kuckaj, lepo je biti mlad i nezreo. Primarna emisija – ko bi reko da to postoji?

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Dejaaaaan, ti si provokator, zlo za ljudski rod

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Ico, ti si prvokator, zlo za ljudski rod… a sad šolju mleka pa u krevet

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

Gdije moze da se iznajmo ta masina na heftu dana pa da ja popravim svoju primarnu emisiju.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Dejan

Tako da smanjuje RASHODE.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Bravo Son, odličan, sjedi! Komentar je kratak i kristalno jasan.
Samo tako nastavi i pometi mudrace tipa: ništa neće biti koa prije, a kada ga pitaš: Kako će biti? E, onda gleda k’o tele u šarena vrata!

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

SoA Kako su naglo još prij korone prestale priče o dedolarizaciji, ali niko sad ne priča o redolarizsciji svita sa najnovije proizvedenim dolarima u neograničenim količinama jer su svi prijašnji programi ka QE i repurchase programi bili i količinom dolara i vremenski limitirani. Sad je sveopće ludiilo di FED kupuje sve šta se kupit da, balance sheet FED-a raste šta nije problem jer je kamata nula pa FED na ono šta ima u bilanci i ne mora plaćat kamatu, a ako kamata padne ispod nule još će FED imat i dodatni prihod.
Meni su čudne te priče sa nacionalizacijom FED-a, to mi pari ka da su to upravo ka teoriju pustili sami zavjerenici koji vladaju FED-om. Teško da bi Trumpu ostala glava na ramenima kad bi to pokuša.
Neznamo šta će bit, burze će još padat, i moglo bi doć najprij do deflacije pa odme priko noći do hyperinflacije i nestanka ne samo dolara nego i ostalih fiat valuta. To se može spriječit samo prelaskom na bezgotovinsko društvo odnosno digitalni novac, a to znači točkice ka u bivšem SSSR-u di će se sve penzije, plaće, socijalne i pomoći moć primit u digitalnoj valuti sa kojom će se opet moć kupit samo ono u korporacijskim store-ima isto ka šta mi danas u koroni moremo kupit verduru uglavnom u supermarketima dok je malima prodaja na otvorenome zabranjena i niko se ne buni šta je znak kako smo i mi spremni za novu Ameriku, novi digitalni dolar i novi svit. Korona će trajat upravo onoliko dok se masa ne uvježba na novi režim kad će joj u nekome trenutku bit ponuđeno rješenje u vidu cijepiva bez kojega da se primi neće bit moguć pristup digitalnom novcu kojega će država u vidu plaća, penzija, subvencija i ostalih pomoći puštat na bankovne račune.
Sistem je dobro osmišljen, ljudi već sad jedni druge čuvaju i gledaju jedni druge ka koronaše tako da će na one koji se eventualno nebi tili cijepit najveći presing izvršit njegovi susidi sa kojima živi cili život. Zadnjih dana pandurija u civilu upozorava ljude da nesmiju sidit na zidiću pa i ako su 30 metri udaljeni od drugoga čovika, a te pandure u civilu triba i platit, a pkaćamo ih mi da bi nas čuvali od nas samih. Totalno ludili.To nadmašuje i Orwella. A svi mirni, čak ima i onih koji zazivaju još strožije mjere. Pomolimo se.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Morano, neće morati susjedi da cinkare one koji se neće hteti cjepiti. Država će doneti odluku o obaveznoj vakcinaciji. A to znači da ćeš imati odredjene posledice ako ne budeš hteo da se vakcinišeš. A o posledicama možemo nadugačko pričati…

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Moreno, nisi shvatio srž komentara Son of Alerik, moraš ga uporno čitati sve dok ne shvatiš, hm, hm, hm

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Jasno da se ekipa koja drži FED neće dati tek tako baciti u ropotarnicu povijesti, pokušati će sve, ali pred njima je zid. Nijhova sreća može našu agoniju produžiti za koju godinu ili dvije kako mudro zbori Son of

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Ico
poštujem Son of Alerika ali ne mogu poštovati nekoga poput tebe ko mu se tako bezočno uvlači. Guzoljubi nikad nisu bili na ceni… Karakter se stiče a to zahteva trud da se bude dojstojanstven čovek.

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Ico Koliko ja vidin isprid nas je zid već sad, a ni na zidiću se na rivi nesmi sidit jerbo se pandur u civilu pojavi i uljudno kaže kako zadržavanje na javnoj površini nije dopušteno.
I da nastavin malo sa zidovima, govori jedan kako ovo sad u koroni nemore stat doma i gledat četri zida, na šta mu drugi reče imaš plafon. Eto tu smo di smo.

Sama nečija želja da FED udre u zid jednostavno nije dovoljna i FED neće udrit u zid dok god mi budemo FED slušali, a kako ja vidin oko sebe velika većina nosi maskice, drži razmak, čeka vijesti iz stožera, pita pomoć od države i čeka da korona prođe.
I FED neće udrit u zid sve dok se sa ovih i EU prostora nafta bude kupovala za dolar, a ne za proizvode i usluge koje isporuče zemlji koja im prodaje naftu kako na primjer Kina i Rusija to rade već nekoliko godin.
Ja ne vidin kako neko išta poduzima po pitanju promjene paradigme, odnija vrag i prišu, imamo dvi godine vrimena dok FED ne opi#di u zid, a posli će sve ionako bit lako.

Ako ja nisan razumija šta SoA piše, nadan se kako si ti razumija šta san ja napisa.

Mlata
Gost
Mlata
6 mjeseci prije

Moreno, imam 200 eura u peškirima skriveno! Dal da to konvertujem u neku drugu valutu ili da ostane tako kako jeste?

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

Trazim partnera pa da mi bolan napravimo svoj FED pa da vidis i KM i Kukuruna i Serbski Dianra a moze i ovije jejura.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
6 mjeseci prije

Moreno
Slažem se. Osim u dijelu da će rezultat biti još više (ukradene) države, još više cijepljenih, dgitalizacija čovjek (čip u rame pa onda izdaleka preko 5G odašilji što poželiš, od tuge do euforije). To je mogući rezultat. Imamo 50% šansi da bude drugačije.

Moreno
Member
Moreno
6 mjeseci prije

Son of Alerik Imamo mi još 100% šansi, nisan ja pesimista, ali moramo shvatit kako se tih 100% šansi upravo sad počelo smanjivat i ze nekoliko miseci te šanse lako mogu doć na 0% šansi. Nisan ni neki optimista, jer vidin kako niko ne pruža otpor, altroke da neko nešto poduzima. Ništa se samo od sebe neće rješit, a sve je već napravljeno da stanje uma masa bude na razini stanja uma zombija.

Arkaj
Gost
Arkaj
6 mjeseci prije

Glas razuma je uvik dobro čut ma kako nam crnu sliku predočava. Nadam se da je zadnja rečenica samo efektna figura. Na portalu Geopolitika News objavljen je članak u kome autor g. Vukman poziva na procesije po Splitu kao izlaz iz problema. Teško da će nas srednjovjekovne metode dovesti do rješenja koje bi bilo prihvatljivo današnjoj populaciji čak i kad bi ga uistinu pokušali implementirati….

Mrčikola
Gost
Mrčikola
6 mjeseci prije

Ako se i stvorila oko Trumpa neka patriotska grupa koja bi uistinu mogla promjeniti stvari i nacionalizirati FED, dogodilo bi se samo to da parazit napusti domaćina. Država bi preuzela kontrolu nad tiskanjem novca i činilo bi se da stvari ponovo funkcioniraju na pravi način ali… Krenule bi sve moguće vrste sankcija, optužbe za kršenja svih mogućih sporazuma i deklaracija. Zatim bi slijedile optužnice za ratne zločine, za koje bi im uredno demokratski objasnili da nikad ne zastarijevaju i ustanovili bi sudova za iste. U svakom slučaju potpuna financijska, ekonomska, prometna, društvena i sportska izolacija dojučerašnjeg “lidera slobodnog svijeta”. Ako se nešto slično ovome ne bi dogodilo, onda oni koje ovdje nazivamo izuzetnima i nisu previše pametni i značilo bi da smo se, u kaljužu u kojoj se nalazimo, dokotrljali po inerciji.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Još od 1980.g. je kamata na kredite u Americi tako visoka da su vlasnici poduzeća morali zakidati radnika na plaći, pa u Americi od tada nema realnog porasta plaća, a sada je došlo do toga da kada vlasnik poduzeća digne kredit, da bi ga mogao vratiti, mora uzeti novac iz svoje pričuve. Ti kapitalisti stoje iza Trumpa. Kad je ekipa iz FED-a to uočila, prebacili su kredite i proizvodnju u Kinu, ali ni u Kini taj patent FED-a ne može trajati vječno. Kamo sada?!?

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Ico Patent FED-a je smišljan stotinama godina i sve se svodi na zamantanje ljudi na zemlji. Razmantanjem ljudi FED nestaje sam od sebe.
FED proizvodi jedini svoj proizvod, a to je dug kojega je mjerna jedinica dolar. Šta više FED duga odnosno dolara proizvede FED je moćniji, a zamantani sve nemoćniji.
Za sad je tako i bit će tako sve do trenutka dok se zamantani ne razmantaju. Naznaka razmantanja nema.
Odgovor na tvoje pitanje je tu smo di smo, ne mičemo se, i čekamo sraz FED-a i zida.

Ana
Gost
Ana
6 mjeseci prije

Ukratko- ili cemo ostati ispeci se u tavi, ili cemo skociti u vatru?Fino..

istrazuj
Gost
istrazuj
6 mjeseci prije

@SOA,
Dobra analiza kolega….
Ja bih medjutim dodao izvjesnu dozu skepse na 4D scenario 🙂
Razumljivo, mozda se i varam, ali ko ce ga znati u ova vremena ….

Naime, neki dan je cak i Logicno izbacio analizu (ili sam ja to tako interpretirao) – o tome da se (mozda) u pozadini ove krize – upravo odvija sve po vec UNAPRIJED dobro osmisljenom planu…
Dakle, cijela prica o “katastrofalnoj krizi” i “ogromnoj nesposobnosti FED, MMF, EU itd…” – jeste samo priprema terena za ostvarivanje vec odavno utvrdjenog plana…
A sta je plan?
Pa u kratko – simbioza (satanisticke) “demokratije” sa Zapada sa “diktaturom” sa Istoka!
Naravno – za “dobrobit ljudske rase” – kao i obicno 🙂

Za cijelu tu (davno unaprijed planiranu) pricu potrebno je upravo sve ovo sto se desava:
* – zatvaranje majmuna….pardon ljudi …. u kaveze (da majmuni ne zapale Zooloski vrt)
* – konstantno zaplsaivanje majmuna…pardon ljudi… kojekakvim “koronama”, “krizama” i “ratovima” dok u pozadini uopste majmuni ….pardon ljudi … u opste nemaju pojma sta se vec implementira (pozda cak i 5g mreza u ulicnim svjetiljkama, sto neki dan rece Subaru)…
* – Previse ocita “nesposobnost” svih marionetskih “politicara” na “demokratskom” Zapadu, kontra izuzetne “sposobnosti” onih “diktatora” na Istoku!
* – totalni kolaps ekonomiija “zapadnih demokratija” baziranih na stampanju US dolara (koji prakticno predstavlja STARI ZLI sistem “eksploatacije ljudi”). Danas prakticno i OSNOVCI znaju da je FED jedna privatna zlocinacka organizacija! (Medjutim NIKO ne zna ko u stvari stoji IZA “vlasnika” FEDa!)
* – koliko vidim izgleda da je TOTALNA (teledirigoivana!) propast “zapadnih demokratija” vezanih za US dolar (Titanik) – prakticno NEMINOVNA!
* – sa druge strane – izlazi Putin, Xi kao predstavnici “diktatorskog Istoka” – koji prakticno postaju VODJE “slobodnog ljudskog svijeta”… Naravno, sve teatar. (I jednim i drugim komandira ista bagra!)
* – izmuceni, izmrcvareni, frustrirni BEZ “antidepresiva” na koje su ih navukli, smetno-zaplaseni, mozda i gladni stanovnici “zapadnih demokratija” ce – izgleda sa NEVIDJENIM zadovoljstvom prihvatiti “oslobodioce sa Istoka…
* – Uz to, SVI ce i na Zapadu i na Istoku – pjevati “odu radosti” od srece sto je “zlocinacki FED” – eto… konacno prestao sa radom, a “novi i pravedniji FED”…. pardon UN/multi-ovo-ono Centralna Banka (sa recimo SDR) – preuzela “komandu” nad ljudskom rasom!!!

Medjutim, stvar se u biti nece puno promijeniti, a za par godina, kad se zaboravi ova “kriza” – i uz “odu radosti” – ljudi ce poceti da shvataju da je sve bilo prevara.
Desilo se upravo ono sto je novinar nagovjestio – simbioza “hegemonije Zapada i diktatura Istoka” – u jednu novu i neljudsku, totalno kontroliranu i centraliziranu “zajednicu”!
Sa “novom svjetskom valutom”… “novom svjetskom vladom” … vjerovatno i “novim svjetskim predsjednikom” …
(ne bih se iznenadio i da mu daju ime “Bog”)… (a i ti “andjeli” oko njega, cisto sumnjam da mozda cak i u potpunosti nece biti pripadnici jedne podsekte iz “neobicne” sekte sa sestokrakom zvijezdom 😉 )
Naravno – to je SVE – samo i iskljucivo “za nase ljudsko dobro” … 🙂

Becko
Gost
Becko
6 mjeseci prije

Pa da smo 20-30 godina u proslosti onda bi veći dio tvog komentara drzao vodu. Danas su alati koje koriste financijske organizacije napredni toliko da je vrlo tesko objasniti nekome tko nije dobar matematicar i uz to potkovan suvremenim IT znanjem.Prakticno i teoretski samo nuklearni rat ili meteor može uništiti trenutni burzovno bankarski poredak . Usput EU je institucionalno i organizacijsko produkcijski neovisna od FED. I nikoga ne branim a još manje volim samo sam realan. Burze su zlo ,generalno koncept virtualne vrijednosti koji su iskoristili za uzdizanje trivijalno debilnih osoba ,usluga,trendova je pretjerano zatrovao modernog čovjeka . Spas od toga nije propast burzi ili ekonomski slom jer je on postao nemoguć.

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Rusija je jedna od najspremnijih zemalja za krizu. Ima sve, energiju, sirovine, zlato i šta je najbitnije ima u zadnjih 5 – 6 godin totalno obnovljenu proizvodnju spize koju je zahvaljujući sankcijama još i dodatno razvila.
To šta bi u Rusiji moglo bit nestašice kave i banana bit će bitno samo američkome studentu Navalnome i njegovim sljedbenicima ☺

R1A1
Gost
R1A1
6 mjeseci prije

Upravo tako. Uvođenjem sankcija Rusiji 2014-te, Rusima je to bio šamar koji ih je probudio. Okrenuli su se sebi i krenuli od temelja da renoviraju svoju kuću.
Prvo što su uradili, investirali su u poljoprivredu, hranu!
Bez nafte se može. Bez skupih automobila se može. Može se bez puno toga što Rusija uvozi ali bez hrane se ne može.
U kratkom roku, Rusija od uvoznika postaje izvoznik poljoprivrednih proizvoda i što je najvažnije, to je počelo da im donosi veću zaradu od prodaje nafte i gasa!
Sa takvom koncepcijom, osloniti se na sebe, mogu se na globalnom nivou upustiti u ovakve akcije.
SAD je nasuprot tome uljuljkane svojim samoljubljem i uverenošću da im niko ne može ništa.
U svemu tome je problem što, dok se “slonovi” tuku, strada veliko prostranstvo. To prostranstvo su male države koje celu situaciju mogu samo da posmatraju i da se mole Bogu!
Nadam se da nas Bog, iako smo takvi kakvi smo, nije zaboravio? Dao nam je svima šansu kroz Jugoslaviju a mi pobesneli pa je razbucali po svim mogućim i nemogućim šavovima.
Da li će nam dati novu šansu, ko preživi znaće.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Baš sam se sjetio kako je notorna pijandura boris jeljcin svojedobno od Amerikanaca tražio 4 ( četiri ) milijarde dolara da Rusima kupi pšenice za kruh, jer Rusima prijeti glad, a. . . . . a onda je na čelo Rusije došao pukovnik Putin, i više ništa nije kao u vrijeme franje tuchmana

Moreno
Member
Moreno
6 mjeseci prije

Ico Pa imaš i našega Plenkovića čiji se ministar financija upravo sprema zadužit 5 – 6 miljardi euri u slijedećih nekoliko miseci kako bi Hrvatima stotine i stotine šlepera dnevno donosilo u EU kupljenu spizu, a mali domaći poljoprivrednici sidili prisilno doma i okruženi sa četri zida gledali u plafon.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
6 mjeseci prije

Moreno
Ovo je kriza USA i EU i one su je izazvale upravo stampanjem novca bez pokrica, i ova je strukturna kriza zbog neuskladjenosti u raspodeli i potrosnji, zbog nedostatka kupovne sile koju su pokrivali kreditima, lizingom, i.t.d. tako da je svetski dug 3 putav veci od svetskog BDP-a. Na kraju, ovo je sistemska kriza koja je pokazala neodrzivost postojeceg potrosackog drustvenog koncepta. Rusija, kao i Kina zbog prakticno neogranicenog trzisnog potencijala, mogle bi izaci netaknute iz ove krize jedino u slucaju kad bi razmenu sa USA i EU sveli na neki vid trampe, robe za robu, ne prihvacajuci njihove prenapuhane valute i prelivanje njihove krize na rusku i kinesku privredu. Izgleda kao SF, ali bez dubokih sistemskih reformi , ni USA, ni EU nece izaci iz ove krize.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Nece im biti nestasice ni kave ni banana…

kocki
Gost
kocki
6 mjeseci prije

Najopasniji bice virus ekonomske recesije , za to ovaj put nece biti lako naci soluciju kao prije 11 -12 godina ,Plasim da je ovo uvod u nezamislivu ekonomsku krizu za koje nema vakcine . Svet posle ove krize , ako ga bude bice sasvim drugaciji a glavnu rijec nece voditi Ameri,nego zdruzene evro aziske drzave predvodjene Kinom i Rusijom

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Sveta će biti… smaka sveta neće biti, bar ne još…

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

smak svjeta će da bude 100% . samo što niko nezna kad i kakav.

Kkk
Gost
Kkk
6 mjeseci prije

Smak dolazi za 427000 godina.A onda opet jovo nanovo.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Što bi reko Bora čorba – biće skoro propast sveta, nek propadne, nije šteta…

Helena
Gost
Helena
6 mjeseci prije

Pesma “Biće skoro propast sveta” je iz istoimenog filma, reditelja Aleksandra Petrovića (Skupljači perja, Tri, Majstor i Margarita). Pesmu je pisao izvođač Vojislav Kostić.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

kocki a što se prije 11-12 godina našla neka solucija?

kocki
Gost
kocki
6 mjeseci prije

Nije, ali je sve lepo to zipovali i stavili ispod tepiha,Krivac koji nije kaznjen ponovio je stvar,i to ce raditi, dok mu novi gazda ne stavi so na rep

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Nema brige za eu

While most of the world is consumed by the fight against the pandemic, the European Union is quietly set to authorise the sale of insects for human consumption

HEKPCT
Gost
HEKPCT
6 mjeseci prije

Hoćemo li nakon ove krize ostati na 1%, porasti na 20% ili pasti na 0,5%?

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Niske cijene energenata znače gospodarski bum, osim za one koji žive isključivo od prodaje nafte. Sve cijene bi morale ići dolje, a to bi značilo povećanje proizvodnje i potrošnje. Zapad se i razvio zahvaljujući jeftinoj nafti prije pol stoljeća, pa mogu krenut iz početka.

basso
Gost
basso
6 mjeseci prije

Rusija i Kinu su se godinama pripremale za ekonomsku krizu ili krizu izazvanu medjunarodnim odnosima.Americka agresivna politika je razlog da su ove dvije zemlje kupile puno zlata,nagomilali devizne rezerve i sto je najvaznije u potpunosti ovladale proizvodnjom hrane.Amerika je od svih priprema nabavila papir i tintu za stampariju dolara,ali time se kriza ne moze prebroditi.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

aaa basso bravo ,sad mi je jasno zašto su pokupovali sav toaletni papir.

Lexor
Gost
Lexor
6 mjeseci prije

Procitajte agendu ID2020 pa ce vam bit jasno, finalni cilj je sto kaze @guest_399594 čipiranje i uvođenje 5G , te masovna depopulacija zemlje na nekih 500 miljona, ljudi otvorite oci i pratite znakove vremena.
Sluganske vlade vec izvrsavaju svoj dio posla, pogotovo na podrucju balkana.

Neće
Gost
Neće
6 mjeseci prije

Pored onoliko zlata u rezervama, nafte koja je jeftinija od vode, žitarica koje hrane barem pola milijarde, izvoza oružja pa u krizi , pola miljarde dolara u rezrvnom fondu, komentator je pogriješio Šahista i direktor svemira ne mogu biti u krizi, oni su se devirzifikovali i dedolarizirali osim toga su članovi šaljivog BRICS-a, ne ovise o izvozu nafte i plina. Prema tome tamo ne može biti krize i točka. Razdrljen pa u krizi, ne ide to.

Odisea
Gost
Odisea
6 mjeseci prije

Kriza je neminovna jer je korona aktivirala alarm.Alarm bi svakako bio aktiviran,sli što mogu primjetiti da ova izolacija utiče na um,svakakvih sam se nebuloza načitao ali ovi komentari o teoriji zavjere su premašili sve, ostanite u ovdašnje 3d i posijte što gdje imate,odvratit će vam pažnju na jednostavne stvari a pomoći da lakše prebrodite nadolazeću krizu.U ovakvim vremenima prvo strada razum,nećete ni primjetiti da ste počeli pričati s izmišljenim likovima.

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

…..sad treba kupovat dionice kineskih firmi za proizvodnju kamera sa trackerima ko ima para….ta ce se roba prodavat i ako bude kriza 🙂

American_dream
Gost
American_dream
6 mjeseci prije

Gradjani Rusije su u krizi od kad pamte za sebe ,isto tako balkanjerosi, korona je kamilica u odnosu na ruske i balkanjeroske drzave i vlasti, koje kao da vremeplovom putuju uvijek na istoj ruti , izmedju notornog boljsevizma i nazi-fasizma.

Koba
Gost
Koba
6 mjeseci prije

Od citiram “zalupanja vratima” do ajmo se dogovoriti u samo 20 dana. Saudi i emirati crpe punim kapacitetima i zatrpavaju tržište jeftinom visokokvalitetnom naftom, a potražnja nikad manja.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Eto sad to govore svi virusni balon će pući a onda slijedi ekonomska kriza taj slijed nije slučajan

Vladimir Pongrac
Gost
Vladimir Pongrac
6 mjeseci prije

naslov objave je:Kremlj se priprema za globalnu ekonomsku krizu neviđenih razmjera.
Kremlj se za tako nešto priprema već godinama, otkako ga je Zapad prišarafio i napravio
mu veliku uslugu.
Rusija je u mnogočemu stala na svoje noge i od objekta postala subjekt.
Poradila je na samoodrživosti, ma što to značilo, i u tome uspijeva. Sasvim dovoljno da u
novu recesiju uđe spremnije od mnogih drugih.
Zamislim si kako Hrvatska “jako dobro stoji”, to su zaključci naših političkih elita već par godina.
A ne možemo uzgojiti krava da ne ovisimo o uvozu mlijeka, svinjetine, junetine, povrća od češnjaka
pa nadalje….. Pustu zemlju, zlatne nam Slavonije, nema tko obrađivati, obiteljska domaćinstva su
propala, kuće ostale prazne i propadaju (da čekamo da prođe gđa ” Corona” pa da nam dođu
masovno gospoda “emigranti “,) a možeš si misliti kako će se svi oni primiti posla, baš kao i u
drugim zemljama EU. Oni jasno znaju zašto su došli ili će doći, znaju i znati će sva svoja socijalna
prava. A kod nas samo neki znaju zašto su toliki otišli i odlaze da sve propada.
Recesija i gđa Corona će možda i nama vratiti dio naših ljudi, ali njih se ne motivira niti na povratak
a najmanje na ostanak niti se stvara preduvjete kako bismo i mi na razini naše “lijepe naše” postigli
makar nešto od one samoodrživosti koju je uvelike ostvarila Rusija.
Ima jedna lijepa u narodu: “neka nam Bog bude na pomoći”, još samo da se mi pokrenemo, ali izgleda
da nažalost nema volje, vođe ni interesa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
86
0
()
x