Krunski princ Saudijske Arabije je priznao poraz u Jemenu

Muhammed
19 komentara

Krunski princ Saudijske Arabije, Mohamad bin Salman, priznao je dvojici bivših američkih dužnosnika kako bi se rado izvukao iz rata u Jemenu.

Portal Middle East Eye je 14. kolovoza objavio dijelove elektroničke pošte  saudijskog prestolonasljednika, koji otkrivaju njegovu namjeru da izađe iz rata kojeg je upravo on pokrenuo protiv Jemena. Više mailova tog sadržaja je upućeno na adresu bivšeg američkog ambasadora u Izraelu Martina Indyka i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Stephena Hadleya.

Poruke je Mohamad bin Salman poslao mjesec dana prije nego je Saudijska Arabija prekinula veze s Katarom, nakon što je Dohu optužila da želi potkopati kampanju protiv Jemena i približiti se Iranu.

Osim toga, princ je u komunikaciji  izvijestio kako ne vidi problem u suradnji između Washingtona i ”glavnog neprijatelja Rijada”, Irana.

Sada sve stvari postaju jasnije, posebno nakon službenog zahtjeva da Irak posreduje u ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa između Rijada i Teherana i za mnoge iznenađujućeg poziva šiitskom kleriku iz Iraka, Moqtada Al-Sadru, da posjeti Saudijski Arabiju i neslužbeno se susretne s krunskim princem Mohamadom bin Salmanom.

Od ožujka 2015. godine Saudijska Arabija i nekoliko regionalnih saveznika Rijada, uz svesrdnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, provode brutalnu agresiju protiv Jemena, najsiromašnije zemlje na Bliskom istoku.

U lipnju su jemenske službe priopćile da je 800 dana saudijskih zračnih udara iza sebe ostavilo 33 395 mrtvih i ranjenih, a od te brojke je 2689 djece, 1942 žene i 7943 muškarca.

Middle East Eye naglašava kako se krunski princ Mohamad bin Salman ”predomislio” u vrijeme kada više od 18 milijuna Jemenaca treba humanitarnu pomoć, a više od 7 milijuna ih pati od pothranjenosti zbog zračne i pomorske blokade koju Saudijska Arabija provodi u suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.

Osim blokade nametnute protiv naroda Jemena, saudijski režim provodi neselektivno bombardiranje infrastrukture i civilnog stanovništva još od prvih dana rata. U Jemenu nema pitke vode i osnovnih životnih potrepština, a zavladala je i jedna od najvećih epidemija kolere u svijetu. Od kraja travnja je od ove bolesti oboljelo pola milijuna ljudi, potvrdila je Svjetska zdravstvena organizacije (WHO).

Jemen je odbio saudijsku agresiju

Bez obzira na sve navedeno, Jemen je ipak odbio saudijsku agresiju. Urednik arapskog lista iz Londona, Rai Al-Youm, Abdel Bari Atwan, posvetio je uvodnik u Jemen.

Smrt četiri vojnika Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog obaranja njihovog helikoptera u Jemenu u kontekstu vojne intervencije Saudijske Arabije je još jedan od niza dokaza poraza ove koalicije. Njihova likvidacija se podudara s raketnim napadom u teritorijalnim vodama Jemena u Crvenom moru, protiv pomorske jedinice UAE na lokaciji koja je ranije pripadala pokretu Ansarullah”, piše Abdel Bari Atwan.

Jemen je pokazao sposobnost upotrebe raketne tehnologije i da raspolaže njome, te da sam proizvodi sofisticirane projektile. Ranije je u jednom raketnom napadu je također uništen brod saudijske koalicije, a napad su proveli dijelovi jemenske vojske koji su ostali odani bivše predsjedniku i narodnim milicijama. 30. Srpnja je u napadu ubijeno 12 vojnika UAE.

Raketni napadi na baze i položaje Saudijaca, kao i protiv brodova Saudijske Arabije i UAE, mogu promijeniti ravnotežu snaga u korist Jemenu. Konkretnije, savez između Ansarullah pokreta i Narodnog kongresa na čelu s bivšim predsjednikom Alijem Abduláhom Salehom, može prevladati u sukobu, unatoč činjenici da je Rijad rasporedio ogromne snage na terenu.

Neki analitičari ističu da će, što rat bude više odmicao, učinkovitost jemenskih snaga na terenu sve više rasti. Vojske Saudijske Arabije i UAE nisu uspjele pobijediti i koalicija je zatražila raspoređivanje sudanskih plaćenika. Međutim, taj faktor neće utjecati na razvoj događaja, jer oko 5000 sudanskih plaćenika radije ostaju iza linije fronta i ne žele se izlagati vatri, samo kako bi se živi vratili u domovinu”, nastavlja Abdel Bari Atwan.

Saudijska Arabija i njezini saveznici su napravili ozbiljnu pogrešku kada su uspostavili blokadu Jemena i zatvorili zračnu luku Sana. Bombardiranjem civila nisu učinili ništa i samo su pogoršali situaciju. Cijeli jemenski narod, čak i oni koji nisu bili skloni šiitskoj pobuni u zemlji, sada su protiv saudijske koalicije i marionete Rijada, takozvanog ”predsjednika” Mansura Hadija. On je u pravom smislu riječi politički mrtvac. Blokada, koju je on podržao, izazvala je glad i epidemiju kolere među stanovništvom, ali nije mogla slomiti volju jemenskih boraca.

General Abdulá Saleh, nećak bivšeg predsjednika Jemena, sad već proslavljeni zapovjednik otpora, zaprijetio je da će, ako se ne prekine blokada zračne luke u Sani, pokrenuti raketne napade na zračne luke u Saudijskoj Arabiji i Emiratima. Ovu prijetnju u Rijadu i UAE shvaćaju, jer bi posljedice bombardiranja Dubaija, Džede ili Rijada bile prava katastrofa za zaljevske monarhije.

Kako bi izbjegao potpuni neuspjeh, nije isključeno da će Mohammad bin Salman prvo pristati na ”kompromis” i ”zbog patnje civila” okončati zračnu i pomorsku blokadu, a onda početi pregovore. Ovo je nužan korak za Saudijsku Arabiju, jer samo tako može izbjeći totalnu katastrofu, koja će dodatno diskreditirati vladare zaljeva i SAD i Veliku Britaniju, koji ih podržavaju.

Mohamad bin SalmanRai Al-Youm
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
6 godine prije

Platite odštetu, platite humanitarnu pomoć i neka se dopremi odmah i sad, platite iskorjenjivanje kolere, platite, platite, platite za sve što ste počinili. Naravno, neka pomognu vaši saveznici, bili dragovoljni ili ne. Ne bi bilo loše ako oni koji to mogu, pomognu izgradnji Jemena u svakom, pa i obrambenom pogledu. Naravno, povlačenje blokade, odmah. U suprotnom, svi ciljevi Jemenskih snaga na teritoriji protivnika su legitimni.

Osoba C
6 godine prije

Dogorilo do noktiju. Vidio da vrag dolazi po njegove. Je*i ga, je smeće, ali nije glup.

Imenjak
6 godine prije

zbog cega se vodi taj rat u Jemenu? zbog utkecaja na sueski kanal? luka za ukapljeni plin? jel moze netko tko zna objasniti tamosnju geopolitiku?

touchmeduza
6 godine prije

kakav vražji krunski princ? jednom mi je prijatelj earthquake preveo kao zemljani potres, nikad u životu nisam čuo izraz krunski princ

Bobi
6 godine prije

Sudanski plaćenici…radije ostaju iza linije i nece se izlagati vatri…šta rade za djabe? Plaćenici.. 🙂 🙂 🙂 🙂

tuf
6 godine prije

UN je upravo objavio podatak da su Saudijci u Jemenu pobili vise od 500 djece. Da ovog princa negdje vidim uzivo, rukama bih ga zadavio. Ili mucio do kraja zivota, ne znam. Vjerujem da bi mi se jos ljudi pridruzilo u tome, za razliku od hrvatske vlade koja prelazi preko leseva i sa saudijcima sklapa poslovne dealove.

Zagor
6 godine prije

Ma dat će im Jemenci u bubrege!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI