Lansiranje balističkih raketa sa ruskih podmornica

RSM-56 Bulava
2 komentara

Dve ruske nuklearne podmornice tipa Projekt 667BDRM Tula i Projekt 955 Jurij Dolgoruki su u okviru svoje borbene obuke ispalile balističke rakete na testni poligon Kura na Kamčatki i poligon Čiži u regionu Arhangelska, saopštilo je Ministarstvo odbrane u subotu.

“24. avgusta, u skladu s planom borbene obuke sa strateških podmornica Tula i Jurij Dolgoruki lansirane su balističke rakete tipa R-29RMU Sineva i RSM-56 Bulava”, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da su rakete ispaljene iz Arktičkog okeana i Barencovog mora.

“Makete bojevih glava su uspješno prošle sve faze leta i pogodile ciljeve na testnom poligonu Čiža u Arhangelskom regionu i na testnom poligonu Kura na poluostrvu Kamčatka”, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je primjetilo da su probna lansiranja potvrdila tehnička svojstva balističkih raketa, kao i performanse svih sistema na podmornicama.

Raketa RSM-56 Bulava je sposobna za nošenje 6 nuklearnih bojevih glava snage po 150 kilotona sa krajnjim dometom većim od 8 000 kilometara.

Raketa R-29RMU Sineva može da nosi između 4 i 10 bojevih glava (u rasponu od 100 do 500 kilotona) i ima operativni domet veći od 8 000 kilometara.

R-29RMU SinevaRSM-56 Bulavaruske podmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Profesionalno i uspješno obavljeno.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Radovi na podmornicama klase Borei karakteristični su za veliku većinu projekata pokrenutih u Ruskoj Federaciji nakon raspada Sovjetskog Saveza. Od 1996. do porinuća 2011. prve iz klase, bilo je nekoliko zastoja. Osim nedostatka sredstava, glavni problem duge izgradnje podmornice bili su stalni problemi oko projektiranja i izrade balističkih raketa Bulava (RSM-56). Tijekom 90-ih godina Boris Jeljcin je zbog katastrofalnog stanja u obrambenom proračunu odlučio da balistička raketa namijenjena za lansiranje iz nuklearnih podmornica bude znatno modificirana verzija kopnene rakete na tvrdo raketno gorivo, nazvana Topol-M. Problem je bio u tome što projektant balističke rakete Topol-M, Moskovski institut za nuklearnu tehnologiju, koji dotad uopće nije imao iskustva u projektiranju raketa za lansiranje s nuklearnih podmornica. U bivšem SSSR-u to je tradicionalno radio Konstruktorski biro Makejev (projektant raketa R-29RMU Sineva ). Velika je razlika u tehnologiji izrade raketa na tvrdo raketno gorivo, koja je puno zahtjevnija od onih na kemijsko (tekuće). Traži… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI