fbpx

Lansiranje balističkih raketa sa ruskih podmornica

RSM-56 Bulava

Dve ruske nuklearne podmornice tipa Projekt 667BDRM Tula i Projekt 955 Jurij Dolgoruki su u okviru svoje borbene obuke ispalile balističke rakete na testni poligon Kura na Kamčatki i poligon Čiži u regionu Arhangelska, saopštilo je Ministarstvo odbrane u subotu.

“24. avgusta, u skladu s planom borbene obuke sa strateških podmornica Tula i Jurij Dolgoruki lansirane su balističke rakete tipa R-29RMU Sineva i RSM-56 Bulava”, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da su rakete ispaljene iz Arktičkog okeana i Barencovog mora.

“Makete bojevih glava su uspješno prošle sve faze leta i pogodile ciljeve na testnom poligonu Čiža u Arhangelskom regionu i na testnom poligonu Kura na poluostrvu Kamčatka”, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je primjetilo da su probna lansiranja potvrdila tehnička svojstva balističkih raketa, kao i performanse svih sistema na podmornicama.

Raketa RSM-56 Bulava je sposobna za nošenje 6 nuklearnih bojevih glava snage po 150 kilotona sa krajnjim dometom većim od 8 000 kilometara.

Raketa R-29RMU Sineva može da nosi između 4 i 10 bojevih glava (u rasponu od 100 do 500 kilotona) i ima operativni domet veći od 8 000 kilometara.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Max
1 godina prije

Profesionalno i uspješno obavljeno.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Radovi na podmornicama klase Borei karakteristični su za veliku većinu projekata pokrenutih u Ruskoj Federaciji nakon raspada Sovjetskog Saveza. Od 1996. do porinuća 2011. prve iz klase, bilo je nekoliko zastoja. Osim nedostatka sredstava, glavni problem duge izgradnje podmornice bili su stalni problemi oko projektiranja i izrade balističkih raketa Bulava (RSM-56). Tijekom 90-ih godina Boris Jeljcin je zbog katastrofalnog stanja u obrambenom proračunu odlučio da balistička raketa namijenjena za lansiranje iz nuklearnih podmornica bude znatno modificirana verzija kopnene rakete na tvrdo raketno gorivo, nazvana Topol-M. Problem je bio u tome što projektant balističke rakete Topol-M, Moskovski institut za nuklearnu tehnologiju, koji dotad uopće nije imao iskustva u projektiranju raketa za lansiranje s nuklearnih podmornica. U bivšem SSSR-u to je tradicionalno radio Konstruktorski biro Makejev (projektant raketa R-29RMU Sineva ).
Velika je razlika u tehnologiji izrade raketa na tvrdo raketno gorivo, koja je puno zahtjevnija od onih na kemijsko (tekuće). Traži vrhunsko obučeno osoblje i opremljene pogone. Izradu rakete je dodatno zakompliciralo i što je dio pogona za izradu goriva i dijelova raketa ostao u Ukrajini, a državni vrh je postavio zahtjev da se cjelokupno projektiranje i izrada Bulave mora obaviti u RF.
Sve se oteglo, prva probna lansiranja su izvršena sa podmornice Dimitri Donski klase Akula. Do 2009. od 13 lansiranja rakete, 6 ih je bilo neuspješno. Za to vrijeme podmornica klase Borei je bila već u visokoj fazi realizacije, pa je bilo kasno da se naoruža drugim tipom rakete (npr. usavšenom verzijom Sineve, R-29RMU2 Layner). Promjer lansirnih cijevi je drugačiji, podmornica je optimizirana za balističke rakete na tvrdo raketno gorivo, a Sineva/Layner su na tekuće. Preprojektiranje bi izazvalo daljnje odgađanje projekta, a već je dolazilo do kritične zastarjelosti strateških nuklearnih podmornica klase Delta III (667BDR) itd. pa je u političkom i vojnom vrhu odlučeno da se svi napori usmjere u nastavak razvoja Bulave.
Bulava je uvedena u naoružanje tijekom 2011. g. iako se dio stručnjaka tome protivio jer je smatrao da razvoj još nije gotov. Dolazilo je do povremenih otkazivanja lansiranja ili neuspješnih lansiranja (od 2010. od 13 lansiranja 3 su bila neuspješna). Trenutno se radi na usavršenoj verziji Bulave, ovo testiranje je vrlo vjerojatno dio toga, a koja bi se trebala pojaviti početkom 2020. Domet rakete Bulava je po nekim procjenama oko 9.000 km.
Prva podmornica u klasi K-535 Jurij Dolgoruki, kobilica mu je postavljena u brodogradilištu Sevmash u Severodvinsku krajem 1996., porinuta je tek početkom 2009. Nakon dugih i ponekad frustrirajućih tvorničkih i državnih testiranja (u tom periodu bilo je i jedno neuspješno lansiranje rakete Bulava), podmornica je uvedena u uporabu početkom 2013. g. I to tek u probnu eksploataciju, jer još uvijek svi borbeni i elektronski sustavi nisu bili razvijeni/isprobani do kraja. Prvo pravo borbeno isplovljavanje podmornica je imala tek 2015.
Druge dvije podmornice Aleksandar Nevski 2015. g. i Vladimir Monomah 2016. g. tijekom probnog ispitivanja u Sjevernom moru dobile su zapovjed da putem Sjevernog polarnog prolaza prijeđu u sastav Pacifičke flote na poluotoku Kamčatka. Tamo su zamjenile strateške podmornice K-44 Rjazan, K-223 Podolsk, K-433 Sveti Georgij Pobedonosec, klase Delta III, koje su povučene iz operativne službe.
P.S.
Amerikanci na svakoj podmornici klase Ohio imaju 20 izvanrednih strategijskih balističkih raketa Trident II (D5)
I Britanci na svakoj od svojih podmornica klase Vanguard imaju 16 tih istih Tridenta.
One su evolucijski nastavak od 1956. g. i prvog Polarisa (A1), Polarisa (A2), Polarisa (A3), Poseidona (C3) i Tridenta I (C4).
O njima možda neki drugi put, ili još bolje, netko drugi…….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik