Putin se spustio na dno Finskog zaliva kako bi odao poštu poginulim mornarima

17 komentara

Ruski predsednik Vladimir Putin se spustio na dno Finskog zaliva u batiskafu, kako bi pogledao podmornicu Shch-308 Semga (Atlantski losos) koja je potonula tokom Drugog svetskog rata. Putin se spustio na dubinu od 50 metara pomoću batiskafa Sea Explorer-3, zaron je trajao oko sat vremena.

Tokom zarona, jedan od ronilaca će u Putinovom prisustvu postaviti tablu na olupinu, nakon čega će se sva svetla ugasiti a učesnici misije će održati minut šutnje u čast poginulih podmorničara.

Shch-308 Semga podmornica je izgrađena između 1930. i 1935. godine u brodogradilištu Krasnoje Sormovo a 1935. godine se pridružila Baltičkoj floti. Podmornice ove klase su bile u službi od 1932. godine do 1956 godine. Ukupno je napravljeno 88 podmornica od kojih je izgubljeno 35. Podmornica je duga 57 metara a široka 6,2 metra. Podmornicu su pokretala dva dizel-električna motora, dizel od 1020 KW i električni od 600 KW.
Testna dubina podmornice je iznosila 91 metar a bila je naoružana sa 10 torpeda i 2 x 45 (1,8 in) topovima.

U septembru 1942. godine podmornica je raspoređena u blizinu ostrva Uto u Baltičkom moru. Kapetan podmornice je izvjestio da je na ratnom zadatku potopio 3 neprijateljska broda ukupnog deplasmana 16 000 tona. Međutim, podmornica se nikada nije vratila u matičnu luku.

Dana 2. maja 2018. godine tokom ekspedicije “Poklonite se brodovima velike pobede” sonarom je otkriven trup podmornice na morskom dnu severno od ostrva Veliki Tjuters. Nakon što je podmornica identifikovana, otkriveno je da je podmornica potonula između 2. i 26. oktobra 1942. godine nakon što je naišla na nemačku minu. Na podmornici je bilo 40 članova posade.

SchH 311 Schuka podmornica sssr Sc311
FOTO: Podmornica Schh 311 Schuka

Ruski predsednik već ima iskustvo dubokog zarona, u avgustu 2015. godine on je zaronio takođe u batiskafu na dubinu od 80 metara tokom ekspedicije ruskog geografskog instituta na Krimu. Putin je tada posmatrao olupine brodova iz 9. i 10. veka.

Putin je tom prilikom izjavio da bi mogao dostići ovu dubinu i u ronilačkom odelu, ali bi to radije prepustio profesionalnim roniocima.

U julu 2013. godine Putin je zaronio u batiskafu na dno Finskog zaliva blizu ostrva Gogland kako bi vidio ostatke fregate Oleg koja je potonula u 19. veku. Ni ovde ne počinje Putinova “podmornička karijera” budući da je u avgustu 2011. godine dok je obilazio arheološki lokalitet na mestu drevnog grčkog grada Phanagoria posetio dno zaliva Taman odakle je uzeo 2 amfore, ovaj zaron je napravio sa ronilačkom opremom

Prvi zaron je imao 2009. godine kada se sa učesnicima ekspedicije “Svet na Bajkalu” spustio u Mir-1 batiskafu na dno Bajkalskog jezera. Tokom trosatnog zarona upoznat je sa naučnim i istraživačkim mogućnostima ovog batiskafa.

 

BatiskafPodmornicaruske podmorniceShch-308 Semga
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…čemu ovaj članak…možda maskirovka kojom tobože širite lažni glas da ste pro ruski portal iliti u današnje doba alternativni glas javnosti…

Potemkin
4 godine prije

Putin se spusta razgledavati stare olupine podmornica potopljenih u 2.svjetskom ratu dok mu u isto vrijeme tonu najmodernije.

Stjepan
4 godine prije

🤔🤔 … nisu baš sve teme za svakoga, tako se čini po komentarima …
Biti blizak istini, znači čitati i slušati kak’ od prijatelja tak’ i od ne?!prijatelja… i APSOLUTNO može bit/postati RELATIVNO, posebno nakon vremenskog odmaka !! 😉😉 😊😊

Zadranin
4 godine prije

Administrator, što ne bi trebalo u naslovu pisati: “odao poštovanje” umjesto “odao poštu”?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI