Požar na ruskoj podmornici

Belgorod ruska podmornica
8 komentara

1. juna oko 20:30 po lokalnom vremnu došlo je do požara na ruskoj istraživačkoj podmornici. U požaru je nastradalo 14 članova posade od čega 2 heroja Rusije (najviše odlikovanje koje se može dobiti u Rusiji) i 7 visokih oficira u rangu Kapetana prvog ranga ruske mornarice. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane požar je ugašen velikom požrtvovanošću posade.

Prema prvim informacijama došlo je do požara na istraživačkoj podmornici Project 210 ili AS-12 Lošarik. Radi se o specijalnoj podmornici dužine oko 70 metara, deplasmana 2000 tona koja je opremljena jednim nuklearnim reaktorom E-17 odakle i nosi naziv AS (atomska stanica). Procjenjeni broj članova ukupne posade ove podmornice je 25 mornara a sastoji se od 7 izolovanih odjeljaka. Podmornica je dopremljena u bazu ruske Sjeverne flote, Severomorsk gdje se uputio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je povodom ovog događaja otkazao sve svoje sutrašnje aktivnosti uključujući i učešće na forumu “Rijeke Rusije”.

U prvoj izjavi povodom incidenta Putin je rekao da je to “veliki gubitak” i da to nije samo brod (podmornica) nego “istraživački brod”.

Sve specijalne podmornice pripadaju ruskoj Glavnoj upravi za podvodna istraživanja ili popularno GUGI koja upravlja flotom visokospecijalizovanih podmornica koje se koriste za razne zadatke istraživanja na velikim dubinama.

Belgorod i Losarik ruske podmornice
FOTO: ilustracija, matična podmornica Belgorod i pomoćna podmornica Lošarik
ruska ratna mornaricaruske podmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
URA
4 godine prije

moje saučešće
počivali u miru

Abe
4 godine prije

Zašto je došlo do požara? Smije li se npr reci/zaključiti da je ovo nesretan slučaj, s obzirom da je riječ o podmornici i da se slijede strogi protokoli? Ili ruska mornarica ima većih problema? Molim ispratite i ovu pricu nadalje.
Pokoj im duši.

evieivewivriewrviewrviwewerev
4 godine prije

Sabotaža tipa Kursk, samo sa manjim brojem poginulih. Isto kao i ono kad su prije dva mjeseca pomiješali naftu i neku kemikaliju u ruskim naftovodima pa napravili štetu u milijardama. FSB, GRU i ostali spavaju.

4 godine prije

Počivali u miru

Max
4 godine prije

Pokoj duši mornarima velika tragedija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI