Što znamo o tajnoj nuklearnoj podmornici “Lošarik” u kojoj je poginulo 14 ruskih pomoraca?

Ruska podmornica mornarica unutrasnjost
31 komentar

Kao što smo izvijestili, jučer je rusko ministarstvo obrane potvrdilo da je na istraživačkoj podmornici za rad na ekstremnim dubinama u tragediji u Barentsovom moru poginulo 14 osoba. Štoviše, stradali su najbolji i najiskusniji pomorci, među kojima je sedam kapetana prvog ranga i dva Heroja Rusije.

Vladimir Putin je uputio ministra Sergeja Šojgua osobno u Severomorsk kako bi utvrdio sve uzroke incidenta. Čitatelji su komentarima pitali da bolje popratimo ovaj incident, iako je sve što se moglo saznati već rečeno u ruskim medijima. No, recimo za početak da se radilo o požaru, što je čest slučaj na podmornicama, ali se u najvećem broju incidenata opasnost na vrijeme i uspješno otkloni i nema smrtnih posljedica.

“Ovo je veliki gubitak”, rekao je predsjednik Vladimir Putin u utorak navečer na izvanrednom sastanku sa Sergejem Šojguom, kada mu je ministar obrane rekao za ozbiljnost situacije. Putin je osobno zamolio ministra da “prisili komisiju da identificira uzroke ove tragedije”, te da ga izvještava o situaciji. Predsjednik je također naložio pružanje podrške obiteljima poginulih pomoraca i učiniti sve da im se pomogne.

“Najiskrenije izražavam sućut obiteljima žrtava”, rekao je Putin.

U svom izvješću predsjedniku general Šojgu je napomenuo da je požar ugašen odlučnom reakcijom posade.

“Kao što smo vas jučer izvijestili, tijekom planiranog rada na proučavanju morskog dna u ruskim teritorijalnim vodama Barentsovog mora izbio je požar u dubokomorskom istraživačkom aparatu Sjeverne flote. 14 pomoraca je umrlo od trovanja plinovima od posljedica izgaranja, rekao je Šojgu.

“Vatra je ugašena odlučnom akcijom posade”, dodao je ministar.

Prema riječima ministra, nadležne službe su već počele ispitivati istraživačku podmornicu i utvrđivati uzroke incidenta, istraga je povjerena povjerenstvu pod vodstvom vrhovnog zapovjednika ratne mornarice admirala Evmenova.

Kasnije su sućuti rodbini žrtava izrazili premijer Dmitrij Medvedev i predsjednik Dume Vjačeslav Volodin.

Ranije je rusko ministarstvo obrane izvijestilo da je noć prije toga na dubinskoj istraživačkoj podmornici izbio požar u kojem je poginulo 14 članova posade. Uzrok smrti bilo je trovanje plinovima od posljedice požara. Prema službenim podacima, jedinica je proučavala dno oceana u interesu mornarice. Požar je izbio tijekom batimetrijskih mjerenja. Sam uređaj za dubinsko istraživanje je sada u mornaričkoj bazi u Severomorsku.

Kasnije su norveške vlasti priopćile da su primile poruku iz Rusije o tome kako je na posebnoj podmornici za dubinsko istraživanje eksplodirao plin. To je izjavio Per Strand, ravnatelj Norveške agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

“Provjerili smo i ne vidimo visoke razine zračenja na tom području”, rekao je Strand za Reuters, ali je rusko ministarstvo obrane demantiralo da je s Norvežanima podijelilo bilo kakve informacije.

Za ruske medije je Anatolij Sagalevič, voditelj laboratorija dubokomorskih aparata Instituta za oceanologiju Ruske akademije znanosti, rekao da je tragedija mogla biti posljedica eksplozije plina.

„Požari su česta pojava. Tako je izgubljena podmornica „Komsomolec“ u kojoj je 7. travnja 1989. poginulo 42 ljudi, ili američka podmornica „Thresher“, kada je 10. travnja 1963. živote izgubilo 129 ljudi. Svi su umrli zbog požara i iz istog razloga“, rekao je Sagalevič.

Istaknuo je da je izrada podmornica za ronjenje na dubini od 6000 metara prilično teška.

„Prije je to bilo gotovo nemoguće. Ranije je to bila samo sfera za tri osobe. Ako imate posadu od 25 ljudi, onda to više nije sfera, nego dugačak cilindar. Vanjski dio može biti od titana, možda od čelika, ali ne smije biti težak“, objasnio je Sagalevič.

„Tu se događaju kratki spojevi u električnim krugovima. Događa se i da se plin akumulira u baterijama i dolazi do eksplozije tog plina. To su najčešći razlozi”, smatra Sagalevič.

Anatolij Sagalevič (80) je Heroj Rusije i smatra se jednim od najvećih svjetskih oceanologa. On je jedan od glavnih tvoraca podmornica „Mir“ i vodio je sedam ekspedicija čiji je cilj bio pregled i zatvaranje reaktora potopljene sovjetske podmornice „Komsomolec“.

S druge strane, podmorničar i kapetan prvog ranga Sergej Kubinin ne isključuje da se požar mogao dogoditi iz drugih razloga, od kvara baterije i do “banalnog i bezbrižnog rukovanja električnom opremom”.

“Mogla se dogoditi depresija i prodiranje vode u električnu opremu”, rekao je Sergej Kubinin.

Belgorod ruska podmornica
FOTO: ruska specijalna podmornica Belgorod

Činjenica da je stradalo 14 članova posade odjednom može ukazivati na snagu požara, kaže kapetan.

“Vatra se pokazala volumetrijskom, s velikom emisijom ugljičnog monoksida. Ili je buknula na nepristupačnom mjestu. Ako se radi o punjivoj bateriji, vrlo se teško nositi s vatrom. Također je moguće da se požar dogodio na više mjesta odjednom”, smatra Kubinin.

Što se tiče same podmornice na kojoj se dogodila tragedija, još nema službenih podataka. Ali se, prema izvorima, požar dogodio na silaznoj kapsuli dubokomorske nuklearne podmornice AS-12 “Lošarik”, tajne podmornice o kojoj postoje samo nagađanja i nepotpune informacije.

Konkretno, objavljeno je da se AS-12 sastoji od 7 titanskih sfera i može zaroniti na dubinu od 6000 metara i doseći brzinu do 30 čvorova. Jednu od sfera dubokomorske postaje zauzima nuklearni reaktor, ostale “lopte” su opremljene manipulatorima, sustavom za čišćenje stijena i sferom s kamerom. Iako radi u sustavu ministarstva obrane, uređaj nije naoružan. Služi ga posada od 25 ljudi, svi provjereni i iskusni časnici.

Bivši oficir ratne mornarice je za Vedomosti rekao da je to vjerojatno autonomna dubokomorska postaja projekt AGS 10831, neformalno nazvan “Lošarik”, Glavne uprave dubinskih istraživanja (GUGI) Ministarstva obrane, a informacije o njemu su nedostupne.

GUGI je, prema informacijama internetske stranice „Otečestvenaja Gidronavtika“ osnovan 2000. godine na temelju 19. centra obrane i nije podređen zapovjedništvu mornarice, već izravno Ministarstvu obrane. Izvori u industriji i izvori bliski mornarici potvrdili su medijima da se na jednom od projekta AGS dogodio požar.

Prema izvoru bliskom mornarici, požar se dogodio u ponedjeljak navečer, kada je vozilo bilo transportirano pomorskim prijevoznikom, uglavnom podmornicama koje se koriste za povećanje dometa rada ovakvih uređaja.

Prema podacima internetske stranice „Otečestvenaja Gidronavtika“, za to se koriste podmornice „Orenburg“ i „Podmoskovlje“, pretvorene iz nuklearnih raketnih podmornica s balističkim raketama u nosače autonomnih dubokomorskih postaja projekta 10831.

Podsjetimo da se posljednja velika tragedija u ruskoj mornarici dogodila u studenom 2008. godine tijekom tvorničkih ispitivanja na poligonu Pacifičke flote u Japanskom moru, kada je na prototipu nuklearne podmornice K-152 „Nerpa“, projekt 971U Ščuka-B, došlo do neovlaštenog uključivanja automatiziranog sustava za gašenje požara. Jedan od odjeljaka podmornice je ispunio otrovni plin i poginula su tri vojnika i 17 civila, a više od 40 ljudi je bilo otrovano s različitim stupnjevima težine.

Mornari u drugim flotama Rusije su pozorno pratili vijesti o tragediji. U utorak navečer su stanovnici Sevastopolja počeli su donositi cvijeće na Zvijezdu Murmanska u aleji „Grada junaka“ u znak žalosti za stradalim pomorcima.

Navedene informacije su sve što se može pronaći u ruskim medijima, što je s obzirom na tajnost istraživačkog projekta razumljivo. Sve ostalo što se pročita u medijima su samo nagađanja i iskorištavanje tragedije koja se dogodila u sklopu znanstvenog istraživanja u politikantske ili morbidne propagandne svrhe. Podsjetimo da je 14 iskusnih i vrhunskih pomoraca umrlo strašnom smrću u nenaoružanoj istraživačkoj podmornici, a to je prvo što trebamo imati u vidu. Na ovakvu vijest, obzirom da rusko ministarstvo obrane u javnost neće izaći s nikakvim podacima o tehnološkom karakteristikama dubokomorske nuklearne podmornice AS-12 “Lošarik”, kao ni s dodatnim detaljima o tragediji, jedino što se može reći za 14 ruskih pomoraca je „Počivali u miru“, kako oni, tako i sve njihove kolege iz bilo koje zemlje u svijetu koji su živote izgubili u nevojnim misijama i operacijama koje nisu bile usmjerene na destabilizaciju i uništenje drugih nacija i suverenih država.

GUGInesrećaruske podmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Čitam ds su poginuli u glavnom spašavajući JEDNOG civila!?

Dyatlov
4 godine prije

Not great, not terrible.

Podravec
4 godine prije

To je bila podmornica AS 13, a ne AS 12 Lošarik!

Trubadur
4 godine prije

Colonel Cassad ima, sve o tragediji… A o samoj podmornici možete najviše nač na topwar.ru/24870-sekrety-losharika.html …. Inače samo, da kažem, da je za razliku od ostalih “Balkanskih” novinskih pisarala, Babič opet uradio dobar posao…

apolo
4 godine prije

Navodno su se sukobili Rusi i Amerikanci sa podmornicama. Americka je potopljena…

Max
4 godine prije

Svaka čast na dobro napaisanom članku. Poginulima pokoj vječni a njihovim obiteljima Iskrena sućut.

Lucija
4 godine prije

“… sedam kapetana prvog ranga …”
Ma kakve su to misije i istraživanja…?

nikud nikam
4 godine prije

6000 metara dubine ili 600?

nikud nikam
4 godine prije

6000 metara dubine ili 600?

nessy
4 godine prije

Ovo je ocito vojno-istrazivacki projekt, kao sto je i objavljeno. Sama dubina koristenja od 6000m, i sedam nazavisnih kapsula kazu da je to nesto novo. U bilo kojoj zemlji, pa i u Rusiji, jasno je da je to vojna tajna. I tocka. Jeli mislite da bi Ameri u istoj situaciji postupili drugacije? Mozda bi se samo potrudili da sloze neku laz, koja bolje zvuci. Ukupno, steta ljudi, to je nenadoknadivo, njihove patnje, i patnje njihovih obitelji, nitko ne moze samo racionalizirati. Neka im Bog da pokoj, bez obzira, bili vjernici, ili ne. Mozda zvuci glupo, u danasnje doba, ali, kad netko umre za svoj narod, i za uvjerenje, nije umro nizasta. Da cujemo sada pljucanje dezurnih cinika.

palermo
4 godine prije

“… sve je već rečeno u ruskim medijima… ” – a skoro dva se dana šutjelo o ovoj tragediji. Inače, izgleda ovim Rusima ne treba neprijatelj.

Bruno
4 godine prije

Još 14 poginulih vrhunskih stručnjaka. Koliko se Rusima dogodilo nesreća zadnjih godina… Njima neprijatelj i ne treba, čini mi se ponekad. Srećom, tih nesreća je neusporedivo manje negoli do početka stoljeća, ali i dalje ih je puno. Dogode se nesreće svima, evo u Njemačkoj se srušila dva Eurofightera, a samo dva dana kasnije vojni helikopter. Ipak, u Rusiji ima najviše poginulih u tim nesrećama.

Bruno
4 godine prije

U budućnosti će ova istraživanja na tako velikim dubinama vršiti dronovima, podmornicama bez posade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI