Neočekivani desant iz morskih dubina (Projekat 717)

Podmornica Projekat 717
8 komentara

Kada pročitate riječ podmornica sigurno pomislite na već standardno prihvaćeni koncept podmornice opremljene torpedima i balističkim ili krstarećim projektilima. Međutim, kakve veze imaju tenkovi ili avioni sa podmornicama?

Da, dobro ste čuli, u poslednjih 70 godina, više puta su razmatrani projekti podvodnih nosača aviona ili desantnih podmornica za desant trupa i tehnike direktno na obalu. U Sovjetskom Savezu je razmatrano više ovakvih projekata, jedan, koji je otišao najdalje jeste projekat koji bi bio dostojan kakvog naučnofantastičnog filma, a radi se o “Projektu 717”.

Nuklearna podmornica porjekta 717 predstavljala bi neobičnu klasu transportno-desantnih podmornica. Po zamisli konstruktora podmornica “717” bi se približila obali i isporučila oklopna vozila i mornaričku pješadiju direktno na obalu kroz dva otvora koja su trebala da se nalaze na prednjem dijelu podmornice.

Razvoj koncepta podmornice projekta 717 je započeo 1967. godine od strane CKB Volna pod rukovodstvom N.A. Kiseleva koji je rukovodio prethodnim sličnim projektima u Sovjetskom Savezu. Tehnički dio projekta je završen do 1971. godine. Prema usvojenom konceptu podmornica se sastojala z 3 unutrašnja trupa, jednim centralnim u kojem su se nalazili motori, ” reaktora, posada i svi glavni sistemi podmornice i po jedan trup za desantno odjeljenje koji se nalazio na bokovima podmornice.

Bočni desantni prostor bi mogao primiti do 20 lakih tenkova ili BTR-ova. Prihvaćeni dizajn podmornice je predviđao njenu dužinu od 190 metara i deplasman od 18 000 tona kada je podmornica na površini!

Predvišena dubina zarona je iznosila 300 metara a podvodna brzina 18 čvorova.

Transportno-desantna podmornica projekta 717 je trebala da nosi i do 252 mine u minskim cijevima, trebala je posjedovati aparate za misije podvodnog spašavanja a od naoružanja je trebala posjedovati 6 torpednih cijevi i dva 30 milimetarska topa čija je namjena trebala biti podrška desanta prilikom iskrcavanja.

Međutim, do realizacije ovog projekta nikada nije došlo iako je bio na korak do početka radova budući da su u vrijeme završetka projekta za SSSR bili važniji projekti strateških balističkih podmornica koji nisu mogli čekati na realizaciju “Projekta 717”.

Projekat 717 je trebao da se gradi u ruskom brodogradilištu Sevmaš, koje se nalazi u Severodvinsku, na Bijelom moru Rusije.

Projekat 717ruske podmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
4 godine prije

Nepobitna je činjenica da se socijalizam vodio idejom boljeg svijeta za sve. Shodno tome nije se štedjelo na znanosti, obrazovanju, zdravstvu, kulturi… Kapitalizam je vođen samo jednom mišlju boljitak samo za vlasnike novca i pod svaku cijenu.

Proleter
4 godine prije

Projekat zaba davi rodu ili drzi vodu dok majstori odu.

Vasilij Zajcev
4 godine prije

S mnogih naprednih ali napuštenih projekata iz doba Sovjetskoga Saveza se danas otpuhuje prašina, tako da tko zna, možda će i ovaj zaživjeti!

Oko
4 godine prije

Tekst lici na govor politickog komesara u nekom selu 1944 ” Kada dodju Rusi padobranom ce spustati ovce u svako selo i to su posebne boljsevicke ovce takve velicine da citavo selo 7 dana šiša jednu ovcu. Posle cemo u svaku kucu ugraditi ruske slavine, odvrnes levu tece mleko, odvrnes desnu tece kiselo mleko”

Max
4 godine prije

Ovakav projekt je domišljat i genijalan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI