fbpx

Neočekivani desant iz morskih dubina (Projekat 717)

Podmornica Projekat 717

Kada pročitate riječ podmornica sigurno pomislite na već standardno prihvaćeni koncept podmornice opremljene torpedima i balističkim ili krstarećim projektilima. Međutim, kakve veze imaju tenkovi ili avioni sa podmornicama?

Da, dobro ste čuli, u poslednjih 70 godina, više puta su razmatrani projekti podvodnih nosača aviona ili desantnih podmornica za desant trupa i tehnike direktno na obalu. U Sovjetskom Savezu je razmatrano više ovakvih projekata, jedan, koji je otišao najdalje jeste projekat koji bi bio dostojan kakvog naučnofantastičnog filma, a radi se o “Projektu 717”.

Nuklearna podmornica porjekta 717 predstavljala bi neobičnu klasu transportno-desantnih podmornica. Po zamisli konstruktora podmornica “717” bi se približila obali i isporučila oklopna vozila i mornaričku pješadiju direktno na obalu kroz dva otvora koja su trebala da se nalaze na prednjem dijelu podmornice.

Razvoj koncepta podmornice projekta 717 je započeo 1967. godine od strane CKB Volna pod rukovodstvom N.A. Kiseleva koji je rukovodio prethodnim sličnim projektima u Sovjetskom Savezu. Tehnički dio projekta je završen do 1971. godine. Prema usvojenom konceptu podmornica se sastojala z 3 unutrašnja trupa, jednim centralnim u kojem su se nalazili motori, ” reaktora, posada i svi glavni sistemi podmornice i po jedan trup za desantno odjeljenje koji se nalazio na bokovima podmornice.

Bočni desantni prostor bi mogao primiti do 20 lakih tenkova ili BTR-ova. Prihvaćeni dizajn podmornice je predviđao njenu dužinu od 190 metara i deplasman od 18 000 tona kada je podmornica na površini!

Predvišena dubina zarona je iznosila 300 metara a podvodna brzina 18 čvorova.

Transportno-desantna podmornica projekta 717 je trebala da nosi i do 252 mine u minskim cijevima, trebala je posjedovati aparate za misije podvodnog spašavanja a od naoružanja je trebala posjedovati 6 torpednih cijevi i dva 30 milimetarska topa čija je namjena trebala biti podrška desanta prilikom iskrcavanja.

Međutim, do realizacije ovog projekta nikada nije došlo iako je bio na korak do početka radova budući da su u vrijeme završetka projekta za SSSR bili važniji projekti strateških balističkih podmornica koji nisu mogli čekati na realizaciju “Projekta 717”.

Projekat 717 je trebao da se gradi u ruskom brodogradilištu Sevmaš, koje se nalazi u Severodvinsku, na Bijelom moru Rusije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

Nepobitna je činjenica da se socijalizam vodio idejom boljeg svijeta za sve. Shodno tome nije se štedjelo na znanosti, obrazovanju, zdravstvu, kulturi… Kapitalizam je vođen samo jednom mišlju boljitak samo za vlasnike novca i pod svaku cijenu.

Pavel
Gost
Pavel
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Zato je zapadnjak živio u kudikamo većem izobilju od istočnjaka. Zato smo uglavnom težili Zapadu, a gnušali se Istoka.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Pavel

@Pavel, pričaš o prividnom stanju. Odgovori na jednostavno pitanje: koliko zapadnjaku s prosječnom plaćom treba da dodje do svoje nekretnine, a koliko je trebalo radniku u samoupravnom socijalizmu? Ta floskula da je zapadnjak živio bolje je mit koji se lako opovrgava. Generacije rasle na holivudskim trash filmovima, nesklone kritičkom mišljenju, naravno da vide samo sjajne aute, krasne nekretnine i dvadesetogodisnje manekenke. Stvarnost je bitno različita.

Pavel
Gost
Pavel
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Zapadnjak je uzeo kredit i odmah došao do kuće ispred koje je već bio parkiran zapadni auto. Socijalistički radnik je cijeli život krpari kuću i nikad je nije mogao završiti, osim ako je bio član partije. Kad je uplatio stojadina, za godinu-dvije mu je i stigao. Slušaj, nisam ja rođen prije 20 godina da ne bi znao kako je bilo u Šugi.

Proleter
Gost
Proleter
1 godina prije

Projekat zaba davi rodu ili drzi vodu dok majstori odu.

Vasilij Zajcev
Gost
Vasilij Zajcev
1 godina prije

S mnogih naprednih ali napuštenih projekata iz doba Sovjetskoga Saveza se danas otpuhuje prašina, tako da tko zna, možda će i ovaj zaživjeti!

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Tekst lici na govor politickog komesara u nekom selu 1944 ” Kada dodju Rusi padobranom ce spustati ovce u svako selo i to su posebne boljsevicke ovce takve velicine da citavo selo 7 dana šiša jednu ovcu. Posle cemo u svaku kucu ugraditi ruske slavine, odvrnes levu tece mleko, odvrnes desnu tece kiselo mleko”

Max
Member
Max
1 godina prije

Ovakav projekt je domišljat i genijalan.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik