Lukašenko objašnjava kako doći do nuklearnog oružja

Aleksandar Lukašenko
12 komentara

Svaka postsovjetska nacija koja želi da doda dodatni sloj svojoj odbrani kroz smještaj nuklearnog oružja na svojoj teritoriji treba da razvije bliže veze s Moskvom, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko za TV kanal Russia 1 u intervjuu emitiranom u nedjelju. Oni koji razmišljaju o takvoj mogućnosti mogli bi potencijalno morati da se pridruže Uniji Rusije i Bjelorusije, dodao je on.

„Niko nije protiv toga da Kazahstan ili druge nacije imaju jednako bliske odnose s Ruskom Federacijom kao mi“, rekao je Lukašenko Pavelu Zarubinu iz Rusije 1 na pitanje o nedavnom komentaru Astane o nivou odnosa između Moskve i Minska koji omogućava da dva susjeda dijele nuklearni štit.

“Treba se pridružiti Uniji Rusije i Bjelorusije, tada će biti nuklearnog oružja za sve”, dodao je. “Moramo shvatiti da imamo jedinstvenu stratešku šansu da se ujedinimo”, rekao je predsjednik. Lukašenko je zatim dodao da samo izražava svoje mišljenje koje možda nije nužno u skladu sa mišljenjem Rusa.

Ranije ove sedmice, kazahstanski predsjednik Kasym-Jomart Tokayev napomenuo je da se nivo integracije između Rusije i Bjelorusije razlikuje od onog između ove dvije nacije i drugih članica Evroazijske ekonomske unije, koja također uključuje Jermeniju, Kazahstan i Kirgistan. Zatim je posebno ukazao na to da Rusija i Bjelorusija navodno “imaju jedno nuklearno oružje za oboje”.

Ruski lider Vladimir Putin najavio je da će taktičko nuklearno oružje biti stacionirano u Bjelorusiji krajem marta. Lukašenko je u subotu objavio da je “raspoređivanje nuklearne municije već počelo”. Rusija je u više navrata izjavljivala da se oružje ne predaje Bjelorusiji jer Moskva zadržava potpunu kontrolu nad njim i da će svaku odluku o njegovoj potencijalnoj upotrebi donijeti sama.

Vijest o raspoređivanju izazvala je kritike iz Washingtona. Američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima da se osjeća “ekstremno negativno” u vezi s tim razvojem događaja. Ruska ambasada u Washingtonu odgovorila je rekavši da je “suvereno pravo” Rusije da donese takvu odluku kako bi ojačala sigurnost svog saveznika. Takođe je ukazao na američki nuklearni arsenal stacioniran u Evropi.

Trenutno je američko taktičko nuklearno oružje prisutno na teritoriji pet evropskih zemalja NATO-a – Belgije, Njemačke, Italije, Holandije i Turske.

BjelorusijaLukašenkoNuklearno oružjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
10 mjeseci prije

Kirgistan može odmah.

Ostali nabrojani – šipak.

darijoman
10 mjeseci prije

Bitno da Amerikancima to ne paše 😀

tihobl
10 mjeseci prije

Украјински извор Резидент:

Према нашим информацијама, Британци су веома оштро “саветовали” Зеленског да на било који начин испровоцира Русију да крене у офанзиву.

Важно је извући Русе из одбране. С тим у вези је недавно појачано гранатирање руских пограничниһ територија. Резервни план је да се изазове хаос у руском информационом простору због чињенице да се ова хаотична гранатирања не могу ни на који начин спречити. Плус, да изазове руско незадовољство „слабошћу“ Кремља.

Запад је прећутно дозволио ударе на руску територију.

tihobl
10 mjeseci prije

Rusi su nocas opasno lupali po Banderstanu, da je Zelenski proglasio vojnom tajnom broj pogodjenih ciljeva.

Напад на Украјину спроводе “непознате егзотичне ракете”, пишу извори повезани са обавештајним подацима Оружаних снага Украјине.

У питању су балистичке ракете, ваздушна одбрана је у стању да их види тек у последњем тренутку. Раније је јављено да се за напад на циљеве ОСУ користе и хиперсоничне ракете.

tihobl
10 mjeseci prije

Руска војска контролише Шахиде преко сателита, – портпарол Ваздухопловниһ снага Кијева

„Долетели су са југа и севера. Онда лете у групама, лете у различитим правцима у групама, сваки дрон има своју руту, свака беспилотна летелица има ГПС навигацију, контролише се преко сателита, тако да може да лети и у круг, и у одређено време нанесе ударац“, рекао је Игнат.
Руси покушавају да збуне, обману нашу ПВО, за то користе терен да нестану са радара.

tihobl
10 mjeseci prije

Према речима власти у Кијеву овај град је нападнут балистичким ракетама које су лансиране из оперативно-тактичког ракетног система 9К720 Искандер-М а спомињу се и “Кинжали”.

Max
10 mjeseci prije

Geopolitika news navodi da je Lukašenko u teškom stanju u noskovskoj bolnici ali da je vijest objavio oporbeni čelnik. A sve što je rekao Lukašenko je točno.

Jimbo
10 mjeseci prije

“Treba se pridružiti Uniji Rusije i Bjelorusije, tada će biti nuklearnog oružja za sve” jos fali debeli kim I onaj kozojebac kadirov I krug nuklearnih majmuna je savrsen.

Ivan
10 mjeseci prije

Vrijeme je da Rusi isporuce nuklerno Kubi, Meksiku za pravo cijeloj juznoj Americi. Sto prije..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI