Macron je ‘neprikladan’ za BRICS

22 komentara

Prisustvo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sastanku lidera BRICS-a bilo bi “neprimjereno”, s obzirom na stav njegove vlade prema Moskvi, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. Pariz je ove sedmice potvrdio da Macron traži poziv na samit bloka u Južnoj Africi u Kolovozu.

Obraćajući se novinarima u četvrtak, Rjabkov je objasnio da je rusko protivljenje Macronovom potencijalnom nastupu zasnovano na naporima Francuske da izolira Moskvu i njenoj podršci cilju NATO-a da nanese “strateški poraz” Rusiji u sukobu u Ukrajini.

“Ne krijemo ovaj stav i o tome smo obavijestili naše južnoafričke kolege”, rekao je Rjabkov, a prenosi Interfaks. “Očekujemo da će naše gledište biti u potpunosti uzeto u obzir.”

Kao domaćin samita, Južna Afrika bi imala pravo da pozove Macrona, iako bi bilo važno da Pretorija prethodno konzultira druge članice BRIKS-a, sugerirao je Rjabkov. On je napomenuo da se trenutno u bloku raspravlja o kriterijima za buduće članice. Odbacivanje unilateralnih ekonomskih sankcija kao geopolitičkog alata vjerojatno će postati jedan od takvih uvjeta, a Francuska se sigurno ne bi kvalificirao na osnovu tog pokazatelja, tvrdi Rjabkov.

Oko 20 zemalja navodno je formalno podnijelo zahtjev za pridruživanje BRICS-u ili je naznačilo da razmatraju takav potez, iako Francuska nije među njima. Organizacija, koja je započela kao neformalni ekonomski klub, trenutno navodi Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku kao punopravne članice.

Macronovu želju da prisustvuje samitu u Johannesburgu prvi je izvijestio francuski list L’Opinion, a potvrdila ju je u utorak ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna tijekom posjete Južnoj Africi. Njen domaćin, južnoafrički ministar vanjskih poslova Naledi Pandor, rekao je da bi pozivanje Makrona bila “inovacija” za BRICS, ali je napomenuo da odluka o tome nije donesena.

BRICSmacronrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
10 mjeseci prije

Lakardijas ….

10 mjeseci prije

Lol , gdje ćeš propale zapadne ekonomije uvlačiti medju zdrave istočne..

Au revoir ..Krepajte 😁👍

gargamel.
10 mjeseci prije

Jeste, Rusi kao naivni, pa da puste trojanskog konja.

Max
10 mjeseci prije

Jel ne primaju babohebe.

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. on je prikladan jedino za to da ga se zatvori u sobu zajedno s G Prigožinom na nekoliko sati.. ha, ha, ha.. Slava Putinu ‼️ Z ❤️

goran
10 mjeseci prije

macron je poslan da špijunira i da izvjesti članice g7 o napretku BRICSA
eeee moj macron proziran si ko najlon

Nekoime
10 mjeseci prije

Može doći, ali samo u društvu Zelenskog.

Dux
10 mjeseci prije

Kakav bjednik…

Ivan
10 mjeseci prije

EU polako dobija sto si je zasluzila stajuci na stranu fasisticke Ukrajine umjesto da ju je disciplinirala i sprijecila rat. Ima u tome putra na glavi Merkelica ali najvise ova krmaca Ursula..

Zoro
10 mjeseci prije

u pitanju je pokušaj da se dolaskom makrona, predstavnika zemlje koja vodi neprijateljsku politiku prema Rusiji članici Briksa nanese udarac autoritetu Rusije u Briksu i šire, to je glavni cilj a drugi je trojanski konj uticati na raspad Briksa, u tom smislu očekujem pritisak na Južno Afričku Republiku koja je izabrana kao slaba karika Briksa

Rudar
10 mjeseci prije

Dobro, komentari kakvi jesu su očekivani a sad razmislimo malo.
Dugoročno gledano Makron možda vidi ili zna da je EU/nato u dobrom smjeru prema propasti, recimo da mu je Francuska bitnija od USA i EU a na žalost za zatvoriti se u vlastite granice nisu sposobni odnosno nisu pripremljeni za takav scenario. Dakle opet trebaju neku zajednicu da bi ostvarivali svoje ciljeve.
Primjer, najskuplje sireve su vrlo dobro prodavali u Rusiji, kome ih sad prodaju ?
A opet, Rusi navikli na Francuske sireve su počeli proizvoditi svoje “francuske” sireve i to vrlo uspješno, kako, kupili tehnologe da ih nauče, znači jednostavno.
To je banalni primjer ali sve je na toj bazi.
Zašto bi Makroni bio špijun u BRICSu, pa “zapad” ima bolje špijune od njega i vrlo dobro znaju šta se dešava i naravno da im to ne odgovara a pristup nekog “zapadnog” čelnika toj organizaciji bi bio ravan katastrofi.

Ivan
10 mjeseci prije

Umjesto da su EU majmuni skoljencili Zelenskog ko vola oni su nistariju filali s oruzjem a sada se cude ko pura glisti. Sto ona krmaca Ursula misli da ce joj to Rusi ikada zaboraviti. Okretati ce se u mraku dok je ziva..

vanja
10 mjeseci prije

To je test gde se lako može slomiti krhko jedinstvo BRIKSa.Šta će đava među čeljadi?

Usrulja von der Schweinen
10 mjeseci prije

On je prikladan samo za ludaru. Čak mu je kurac premali za nešto ozbilnije. To sam se lično sama uvjerila. Javol……fershten…

Bogo
10 mjeseci prije

Trojanski konj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI