Madrid traži vojnu pomoć jer se španski glavni grad usredsredio na djelimično zaključavanje usljed naleta Covida-19

Madrid protesti protiv zaključavanja
48 komentara

Regionalna šefica Madrida Isabel Diaz Ayuso zatražila je pomoć vojske za borbu protiv naleta koronavirusa u gradu i okolini nakon što su lokalne vlasti naredile djelimično zatvaranje nekih siromašnijih područja počev od ponedeljka.

Strah od novog zaključavanja izazvao je proteste u gradu tokom vikenda.

“Potrebna nam je pomoć vojske za dezinfekciju”, rekla je Diaz Ayuso novinarima nakon hitnog sastanka s premijerom Pedrom Sanchezom o krizi zbog koronavirusa. Vojska bi takođe mogla da pomogne lokalnoj policiji i snagama zakona, dodala je Diaz Ayuso, dok vlasti pokušavaju da širenje virusa stave pod kontrolu u najgore pogođenom regionu Španije.

Takođe je zatražila da vlada ponovo uspostavi improvizovane bolnice u glavnom gradu, pošto su prethodne ustanove ukinute prije tri mjeseca nakon pada broja infekcija u Španiji i ukidanja stroge blokade.

U jeku prvog talasa epidemije u martu i aprilu, vlada je rasporedila hiljade vojnika kako bi pomogla u naporima protiv koronavirusa.
Demonstranti u nekim siromašnijim oblastima Madrida u nedjelju su izašli na ulice žaleći se na diskriminaciju od strane vlasti, jer se mjere zaključavanja uglavnom primjenjuju na područja sa nižim prihodima i sa većom imigrantskom populacijom. Mirni protesti održani su u 12 od 37 pogođenih okruga.

Gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez-Almeida nije se složio da su mjere diskriminisale siromašne. „Ne postoje stanovnici prve klase i stanovnici druge klase“, tvitovao je. „U ovom trenutku moramo biti zajedno.“

Glavni grad čini trećinu svih zaraza u Španiji, a vlasti su najavile ograničenja u područjima u kojima nivo zaraze prelazi 1.000 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Policija će uspostaviti 60 punktova za sprovođenje mjera. Najavljene su kazne od 600 eura, ali neće biti izrečene prvog dana, kažu lokalni zvaničnici.

Šef madridskog zdravstva Enrique Ruiz Escudero rekao je da, ako ove mjere ne smanje slučajeve koronavirusa, moglo bi uslijediti zaključavanje širom grada. “Ako je neophodno zatvoriti Madrid, mi ćemo to učiniti”, rekao je on u intervjuu za list ABC objavljenom u nedelju.

Španija ima najveći broj slučajeva Covida-19 u zapadnoj Evropi. Međutim, premijer Sanchez odbacio je drugo nacionalno zaključavanje u intervjuu u subotu.

COVID-19madridŠpanijaZaključavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slovenac1
3 godine prije

Kakva je sila bila spanjolska a sada neki prokterorat hehe kao cela zapadna eu nisu bitni vise u cemu samo da rade ko ovce bravo gdje vam je ponos

jorgen
3 godine prije

Kad sam danas na 24sata.hr napisao o gorenavedenoj temi da bi im članak sigurno imao drukčiju intonaciju da je Mađarska na ulice izvela vojsku – odmah sam dobio zabranu komentiranja. Pazite pri pisanju po svim MSM portalima, 24sata i Večernji su također prešli pod Soroševu kontrolu (njegovo ime se u komentarima ne može tamo ni spomenuti).

čudila se aman ja
3 godine prije

Kad je Španjolska, vrla katolička zemlja,ozakonila BRAKOVE, čudila se,aman ja,tada,zapravo, a sad se čudim samo radi običaja.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Kod prvog vala su nas učili da treba prati ruke.
Kod drugog će trebati prati noge.
Veliš u Kineza peti…..
Šta oni peru!?!
🙂 🙂 🙂

nekoime
3 godine prije

Vojska će pucati na corona virus ?

Zvrk
3 godine prije

Gospodo, ovo ce vrlo skoro i do nas. Pitanje nije hoce li vec kad ce.
Dulje nas vrijeme upozoravaju o ubojitoj jeseni i strasnoj zimi.

burt
3 godine prije

zašto se spominu Australija, Novi Zeland, Madrid? u Kini prema naredbi Nacionalne komisija za zdravstvo KP Kine predviđene su razne kazne u epidemiji Covida 19, od novčanih i zatvorskih do smrtne kazne, jedna osoba je osuđena na smrtnu kaznu jer je autom pregazila medicinskog službenika koji je bio na karantenskoj nadzornoj točki, kazne su predviđene za nenošenje maski, sprečavanje medicinskih službi u vršenju svoje službe, napuštanje karantene, širenje lažnih vijesti, nedozvoljeno okupljanje, u Sjevernoj Koreji je obaveza nošenja maski a u slučaju odbijanje nošenja maske kazna je tri mjeseca u radnom logoru, na Kubi su od strane revolucionarnih sudova već neke osobe osuđene jer nisu nosile masku ili su prekršile zabranu okupljanja zatvorskim kaznama od 6 mjeseci do jedne godine a neki su poslani u ustanove za preodgoj, to su sve socijalističke države u kojima ne postoje institucije demokratskog nadzora ali o tome se ne piše nego se svi uhvatili… Čitaj više »

ijdfnviuert8gureuvne
3 godine prije

Natjeću se tko će se više uvući u kloakumaximu čildrensima.

Euro
3 godine prije

do kraja godine bice još puno toga. ako je istina da je 179 zemalja podpisalo uvođenje nwo.

Stara kuka
3 godine prije

Novi Zeland, Melbourne, Michigan, Maine, San Francisco, autonomna zajednica Madrid. Zemlje, savezne države, pokrajine i gradovi kojima je zajedničko u svijetu najranije uvedene, najbrojnije, najstrože i najstriktnije provođene “mjere” odnosno najjače teroriziranje stanovništva (osim možda Wuhan i Hubei u početku plandemije ali Kina je ionako svijet za sebe).

Ali taj intenzivni psihopatski teror nad vlastitim građanima nije im jedina zajednička osobina. Postoji još jedna stvar koja im je zajednićka. Baš me zanima može li netko pogoditi koja..

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Max
3 godine prije

Kažu da će vojska izaći na ulice i uVelikoj Britanij a možda i nas sve čeka isto. Svi smo Mi Spartak!

Hattori Hanzo
3 godine prije

Koja slucajnost Predsjednik Bavarske trazi od Bundeswehra 100 vojnika da pomognu policiji u nadzoru jer su uveli u nekim prometnim dijelovima obavezu maske i na vani.
Inace bolnice su prazne ali testiraju i pse i macke da nabiju statistiku.
Ocigledno da su pijuni dobili naredbu da se vojska ukljuci u drugi dio lazne pandemije.

Stara kuka
3 godine prije

Ne znam za Španjolce i Britance, ali meni se čini da bi se kod nas mogli prevariti ako bi izveli vojsku da maltretira ljude. Vojska, barem kod nas u Hrvatskoj nije isto što i policija i vojnici u velikoj većini nisu takve nasilničke propalice i režimski psi čuvari kao policajci, pogotovo oni “interventni”. Za režim su vojnici puno “nepouzdaniji” od policije i malo je vjerojatno da će se vlast odlučiti upotrijebiti vojsku na području Balkana, srednje i istočne Europe u svrhu kontrole stanovništva. Nije slučajna jedna pojava koja je u Hrvatskoj izrazita, a vjerujem i u susjednim državama. A to je da se vojska sustavno zapušta, smanjuje joj se proračun i brojno stanje, ukinut je vojni rok, oprema je sve zastarjelija i manje funkcionalna. U ovom trenutku Hrvatska uopće nema funkcionalnu vojsku, a nema više ni pričuvu, odnosno dovoljan broj mladića koji su se kroz vojni rok obučili za obranu… Čitaj više »

CIA
3 godine prije

U svedskoj nisu potrebna nikakve mjere jer su najretardiraniji narod na svjet. Dobrovoljno se cipiraj ne koriste gotovinu i vole 5g

Neko ime
3 godine prije

Mi cemo izvest ugovorene fšesnaestice da distribuiraju ugovoreno cjepivo…vojska mora nabit sljemove da ih ne ozlijede bačene bocice cjepiva…
Zivjela demokratska diktatura

farree
3 godine prije

Kome nije jasno sta se dogadja i kakva je mehanika Vandrednog Stanja, toplo preporucujem citanje Carla Schmitta.

Ako je itko vjerovao da ce izgubljene slobode “nakon” Corone ponovo dobiti nazad kao poklon, bio je jednostavno naivan. Isto kako je 9/11 bio upucen prema vani (da opravda rat, pljacku i genocid) tako je Corona okrenuta prema unutra, za borbu protiv svih onih koji raspadajuci Status Quo (bogati postaju sve bogatiji, a sirotinja (svi ostali) postaju sve siromasniji) bi mogli dovesti u pitanje.

Corona je prelaz iz globalnog kapitalizma u globalni fasizam

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI