Maduro se zahvalio Rusiji i Kini za pomoć u restruktuisanju venecuelanske ekonomije

Venezuela
1 komentar

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, izrazio je zahvalnost stručnjacima iz Rusije, Kine, Indije i Turske za pomoć u razvoju i restruktuiranju ekonomije ove latinoameričke države.

“Zahvaljujem za svu pomoć koju nam je pružila Kina, za savet od stručnjaka koji nam pomažu u provođenju našeg ekonomskog programa. Zahvaljujem se ruskim stručnjacima koji održavaju dijalog i konsultacije sa nama” rekao je Maduro.

On je ukazao da je Venecuela počela restruktuiranje svoje ekonomije kako bi izbegla zavisnost od nafte. “Imali smo deformirani ekonomski model i to nas je stavilo u nezavidan položaj” dodao je venecuelanski predsednik.

Venecuela se neće fokusirati samo na razvoj poljoprivrednog ili industrijskog sektora, rekao je on.

“Mi ćemo sami proizvoditi sve što nam treba” zaključio je Nikolas Maduro.

Venecuela se poslednjih godina našla u direktnoj konfrontaciji sa Zapadom, što je podstaknuto raznim merama Zapada usmerenim protiv ove zemlje prilično pogodilo njenu ekonomiju. Zemlja, iako bogata naftom u prošlosti nije izgradila diverzifikovanu privredu, tako da su ekonomske mere Zapada prouzrokovale prelivanje problema na kompletan ekonomski sistem Venecuele.

Venecuela je zemlja sa 32 miliona stanovnika, čiji je nominalni BDP 76,5 milijardi dolara što je stavlja na 62. mesto po veličini BDP-a u svetu. Privreda je pretežno uslužna, a čini je poljoprivreda sa 4,7%, industrija sa 40,4% i usluge 54,9%. Vrednost izvoza je oko 32 milijarde dolara, a u izvozu je najviše zastupljen izvoz nafte i naftnih derivata. Pored svih ekonomskih problema u zemlji vlada nezapamćena hiperinflacija koja dodatno šteti ekonomiju.

Ekonomski pokazatelji Venecuele

Dolarinflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
4 godine prije

https://www.nasdaq.com/article/venezuela-inflation-rate-drops-again–to-445482-20190710-00684

Bilo mu teško dati neki podatak. Inflacija kreće u dobrom smjeru. A da li će zadržati taj smjer… Bilo bi lijepo znati kako su uspjeli prepoloviti inflaciju, točnije znati uzrok tog pada. Nadam se da nije CLAP program jer je to flaster na stvarni problem nedostatka uvoza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI