Makron predao Putinu odluku o plaćanju gasa u rubljama

Putin i Makron
80 komentara

Rusija želi da „neprijateljske” zemlje plaćaju svoje račune za gas u rubljama.

Zapad neće pristati na ruski zahtjev da gas plaća u rubljama, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron ruskom kolegi Vladimiru Putinu, prenosi Reuters.

Makron je rekao Putinu da je nemoguće da zapadni klijenti plaćaju gas u ruskoj valuti, izvjestila je u utorak novinska agencija, pozivajući se na francuskog zvaničnika.

„Francuska je protiv plaćanja u rubljama“, rekao je zvaničnik, prenijeli su mediji.

U sopstvenom prenosu razgovora dvojice lidera, Kremlj je potvrdio da se razgovaralo o prijedlogu Moskve o plaćanju u rubljama, ali nije naveo detalje o stavovima obje strane.

Putin je ranije naredio ruskoj centralnoj banci i energetskom gigantu Gaspromu da pripreme prijedloge za plaćanje gasa od strane „neprijateljskih“ zemalja u rubljama. EU i G7 su ranije u utorak odbacili plan.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u utorak da Rusija neće besplatno isporučivati prirodni gas evropskom tržištu, jer od 31. marta neće primati eure i dolare.

Ruska lista „neprijateljskih država“, koja je prvobitno uključivala samo dvije zemlje – SAD i Češku – značajno je proširena u martu nakon ekonomskih sankcija bez presedana koje je Zapad uveo Moskvi. Sada uključuje sve članice EU, Ukrajinu, Veliku Britaniju, Kanadu, Japan i druge države koje su osudile rusku ofanzivu u Ukrajini.

Sve ove zemlje su sada podložne raznim mjerama odmazde, ograničenjima i specifičnim zahtjevima Rusije. Još jedna uzvratna inicijativa dovela je do toga da je Ministarstvo finansija tražilo da ruske kompanije koje žele da rade sa firmama iz zemalja na listi prvo dobiju vladinu dozvolu.

U ponedjeljak je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio da će građani „neprijateljskih država“ uskoro biti pogođeni viznim sankcijama koje ograničavaju ulazak u zemlju.

gasmacronPutinrubljarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
1 godina prije

Sve šta su Rusi dosad kupovali ili uvozili od EU ili USA, su morali plačivati u dolarima ili eurima.
E sad, kad Rusi traže od UE i USA, da sve što kupe ili uvezu iz Rusije moraju plačivati u rubljima, zapadnjaci to smatraju za uvredu i ponižavanje.
Došlo je doba otrežnjenja i zapadnaci moraju konačno shvatiti, da ne mogu više svetu postavljati svoje uvjete i izsiljavati na podle načine.
Pax Americana se završava. Zapadna Evropa puca po šavovima i dolazi doba velikih geostrateških i geopolitičkih promjena.

Marlov
1 godina prije

Trebao je to Putin napraviti prije 15 godina, ali ne u Martu već u Decembru, zavrni česmu pa kome opanci pa kome obojci

abc
1 godina prije

Ako mora Rusija danas stvarati novu svetsku ekonomiju, onda je jasno, da zapadna ekonomija propada i tone u blato korupcije, nepotizma, mafijske pljačke, fašizma i nacizma.

1 godina prije

Rekoh več, BAŠ ME INTERESUJE!
To je odlučujuča prekretnica u toj “specijalni operaciji”!
Treba naučiti tu bagru u EU “kozjih molitvica”!!!!
Jer, popeli su se mi sa propagandom na vrh…..!

Ime
1 godina prije

Mogu oni pricati sto zele za javnost, ali prva transa Rubalja je vec kupljena preko vatikanske banke.

1 godina prije

Treba gledati sliku kao cjelinu. EU je zamrznula Rusiji dostup do sredstava, koje se nalaze u EU!!!
ŠTO JE PROTUZAKONITO!!!!
A ujedno očekuje, da Rusija poštuje pogodbu o platnom sredstvu!!!!
Nisam gledao, samo pratim komentare.
Kad su u odluku prihvatili, zločinci, sami su bili nesigurni…

Tupko Glupko
1 godina prije

Francuzi se barem ne moraju brinuti za nestašicu struje – 70% potreba za električnom energijom dobijaju iz nuklearki.
I zašto Macron priča u ime zapadnih klijenata da neće plaćati plin u rubljama?
Može samo u ime Francuske.

abc
1 godina prije

Putine, zavrni slavine…..
Treba toj zapadnoj fašističkoj bandi dati lekciju.

tuf
1 godina prije

Uživajmo: “Eastbound flows from Germany into Poland along the Yamal-Europe pipeline at the Mallnow border point stood at some 1,451 kWh/h by 1100 GMT but in the afternoon fell to zero, Reuters claimed, citing data from operator Gascade.”

eks
1 godina prije

Ludilo i antiruska histerija na zapadu razotkrila porast fašizma , a ovcoizirana javnost sledi taj put. Što se Rusije tiče, proalzi epoha diktature i dominacije zapadnih psihopata . Rusija će napraviti istorijsku grešku ako vojnu operaciju u Ukrajini ne dovede do kraja. Svaki prekid, u ime lažnog mira i lažnog sporazuma, osvetiće se kasnije Rusiji. Ukronacisti i Ukronatovci moraju biti vojno poraženi i potpisati kapitulaciju.

1 godina prije

Ima ljudi, koji hodaju okolo bez štapa za slijepce i certifikata, da uopšte imaju IQ….
Jesi li možda zaslijedio u MSM, da Rusija nije platila transfer plina preko Ukrajine, makar tamo vrši specijalnu operaciju?
Pa valjda bi MSM to prihvatili objeručke!

nekoime
1 godina prije

Plaćat će oni i Partijsku članarinu, uz intoniranje Internacionale, samo da dobiju plin.

tihobl
1 godina prije

A Putin mu je odgovorio: ne moras u rubljama, prihvaticu i francuski franak.

Mario
1 godina prije

Plin za EU lroz Ukrajinu uredno je pumpan kroz Ukrajinu.
Vidi vraga, to nije smetalo ni Amerikancima, ni Europi, ni Ukrajini, ni Rusiji.

1 godina prije

Pratim njemačke medije… Oni se spremaju na zatvaranje plina!
Znači, ništa nisu shvatili!
Jao, nadam se samo, da Rusija ne posustane….
Tu bagru treba bez ljudskih žrtava slomiti, baš tako, kao oni hoče slomiti Rusiju!!!
EKONOMSKI! Sa sankcijama.

Mario
1 godina prije

Kad je Rusija najavila rublje za plin Amerikanci su htjeli podjeliti EU jer su neke EU države odmah pristale na rublje, i tu podjelu su Amerikanci htjeli pripisati Rusima.
Sad samo treba pratiti da li će u istoj poziciji biti sjeverna Europa, odnosno količine plina koje se pumpaju kroz Njemačku, Poljsku i Ukrajinu i onaj plin koji se pumpa u Bugarsku.
Svaka EU država ima svoje specifične probleme, kao na primjer Mađarska i Grčka što je opet sve povezano s ratom u Siriji kad su Amerikanci preko Sirije u Mediteran htjeli pumpati Qatarski plin, ali to je propalo.
Hrvatska ima LNG terminal koji je dovoljan za napuniti sve upaljače pušioničarima u EU i to po američkoj cjeni u koju je uračunata zaštita ili reket, kako tko voli.

rade
1 godina prije

Upravo gledam na holandskoj televiziji da su rusi rekli da ce ipak razmisliti o uvodjenju rublja kao sredstvo placanja za ruske energente.Ovdje to vide kao svoju pobjedu,kao sto i jeste.Putin samo suplja prica a kad nesto konkretno treba uraditi onda se usere. Ako nesto kazes onda to moras i uraditi.Sad ce EU i amerika ici dalje i dalje dok ne uniste rusiju.

gsx
1 godina prije

Mislim da ovi na zapadu i dalje ne shvataju situaciju, ali vidim i generalno po vestima i komentarima,da smatraju Rusiju za neku trećerazrednu državu,koju mogu da j..u večno.Isto i Ukrajinci ,žao mi je rata, ali se ponašaju kao ciga što ima starijeg brata pa se kur…. Mislim da će sada na najbolniji način shvatiti nekoliko stvari
Rusija je velesila globalno ,najveća država na svetu,sa jednom od dve najjače armije na planeti,jedina je samodovoljna i bez njenih resursa nema blagostanja na svetu( ne samo na zapadu). Kada nešto odluče i javno objave,nema povlačenja,dakle oni će ići da ostvare šta su planirali, ili ih neće biti…Tako da je sve ovo mlaćenje prazne slame,iu eu i u Ukrajini. I za jedne i za druge važi da je prva ponuda Rusije najbolja,aostale…

Max
1 godina prije

Plaćat će oni i suhim zlatom kad zatreba.

Dayal
1 godina prije

Da li neko zna cija je “Centralna Banka Rusije”? Da li Rusija neovisno moze stampati rublje, ili se ko Hrvatska mora prvo zaduziti na ‘svjetskom trzistu’? I onda to promijeniti u kune, Da li je Centralna Banka Rusije ruska?

1 godina prije

Hebe se makronu , on ima struje..Njemci su flop totalni…
Izgleda da neki u EU još nisu skontali da slijedi novi poredak u kojem neće biti EU pa dok su britanci izašli , francuzi guraju konkurente u blato…

mislim
1 godina prije

komplicirano! putin oće rublje za plin. odakle nama rublje?
ako ih kupimo eurima onda je to isto ko da smo kupili direktno plin u eurima.
jedino možemo prodavati
renole ,pežoe i citroene rusima za rubalj,
pa s tim kupti plin,ali to je onda rušenje sankcija????
a pravo pitanje svakog ekonomist, kako toalet papir mijenjati za prave vrijednosti
ko što su uspjeli ameri s dolarom i još neki!?

Rover70
1 godina prije

Izlaz za europu je da plin plaćaju u juanima 😉

Mark
1 godina prije

Trebaju im i otplatu dugova platiti u rubljima. Neka si brišu guzice s dolarima.

abc
1 godina prije

Iz ruskih medija:

Putin i Scholz tijekom telefonskog razgovora dogovorili su se da će stručnjaci dviju zemalja dodatno razgovarati o plaćanju isporuke plina u rubljama – Kremlj. Osim toga, predsjednik Ruske Federacije obavijestio je Scholza da neće doći do pogoršanja uvjeta plinski ugovori pri prelasku na rublje. To zapravo znači da su počele pripreme za prelazak na obračune u ruskoj nacionalnoj valuti.

Ako je to tačno, Rusija je ostvarila veliku pobjedu, a rublja postaje trenutno najtraženija valuta.

abc
1 godina prije

5 faza prihvaćanja neizbježnog. Faza 1 – Poricanje 2. faza – bijes (Rastrgnimo Rusiju sankcijama); 3. faza – cjenkanje; Faza 4 – Depresija (brašno u trgovini je nestalo i benzin na 5 eur); Faza 5 – Kupnja plina za rublje.

Rudar
1 godina prije

Kad sam bio mali, bio sam na strani kauboja (tj. kravara) jer su se branili od mrskih krvožednih indijanaca, a sad si ti na strani indijanaca, pa ne ide to tako.

istraga
1 godina prije

Ako si na strani Ukrajinaca, onda si i na strani licemjernih pederčina.

Boba Lazarević
1 godina prije

Mislim da bi svi građani EU morali isto tako dati zajedničku izjavu da su protiv plaćanja poreza pametnjakovićima poput Macrona. Pa da vidimo onda…

Boba Lazarević
1 godina prije

Da si na strani Ukrajinaca, molio bi da se predaju što prije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI