Makron se protivi planovima NATO-a

Macron - cijepljenje
16 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je da odobri plan za otvaranje NATO ureda za vezu u Japanu, tvrdeći da se blok ne bi trebao širiti dalje od Sjevernog Atlantika, objavio je Financial Times.

Macronovo protivljenje novom postrojenju planiranom za Tokio, što bi bila prva takva kancelarija NATO-a u Aziji, rezultiralo je višemjesečnom blokadom unutar bloka, reklo je za FT u ponedjeljak osam izvora upoznatih s razgovorima .

Otvaranje centra za vezu u Japanu zahtijevalo bi jednoglasnu saglasnost Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a, što znači da Pariz ima mogućnost da odbaci prijedlog. Prema jednom od izvora do kojih je došao FT, Macron vjeruje da povelja tijela nameće geografska ograničenja koja sprečavaju širenje NATO-a u Aziju.

Na konferenciji prošle sedmice, predsjednik je navodno upozorio da bi tjeranje NATO-a da proširi svoj “spekter i geografiju” bila “velika greška”.

Drugi neimenovani izvor rekao je agenciji da Pariz nije voljan da podrži bilo kakvu politiku koja “doprinosi tenzijama između NATO-a i Kine”, jer je Peking već izrazio svoje sumnje u vezi sa predloženom kancelarijom za vezu.

Prošlog mjeseca, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da NATO treba da ostane unutar svoje sfere utjecaja i da ne želi da poveća svoje prisustvo u Aziji, tvrdeći da region “ne pozdravlja blokovsku konfrontaciju ili vojne blokove”.

O ovoj šemi se povremeno raspravlja od 2007. godine, kada je tadašnji japanski premijer Shinzo Abe prvi put posjetio sjedište NATO-a, a posljednjih mjeseci ponovo je pokrenut. Tokio je tokom godina stalno povećavao saradnju sa blokom, otvarajući svoju prvu podružnicu NATO-a u Briselu 2018. Premijer Fumio Kišida postao je prvi japanski lider koji je prisustvovao samitu NATO-a prošle godine.

Vojni kolektiv pod vodstvom SAD-a ima više od deset centara za vezu širom svijeta, od kojih većina služi kao osnovne kontaktne tačke sa zvaničnicima iz država koje nisu članice. Iako NATO nije detaljno predstavio svoje planove za Tokio, kancelarija bi navodno imala sličnu funkciju i imala bi samo malo osoblja.

Iako je Japan rekao da je još u razgovorima o otvaranju kancelarije, Kishida je nedavno primetio da nije doneta konačna odluka, takođe tvrdeći da Tokio nema interesa da se pridruži NATO-u uprkos pojačanoj interakciji u poslednjih nekoliko godina.

azijafrancuskamacronNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

ŠTO ??? Odbio NATO PLUS ??? E … Sad bude dobio žute veste za vratom !!! Uh , uh !!! Čim sam vidjeo da prijeko Mauritius želi ” posebnih veza ” sa BRICS – sve mi jasno bilo . A Japan … E hebi ga …. Od 10 Sjevernokorejskih raketa 9 prema Japanu upereni , deseta na Guam … Nije im lako …

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Plan izuzetnih je da europske NATO države brane budući NATO Japan od zločestih Ruja, Sjeverokoreanaca i Kineza 😁
Kakvi nam vladaju u EU, možda i pristanu 😄

Steve
10 mjeseci prije

Biće to na kraju kao sa onim francuskim podmornicama za Australiju. A pre toga će Micron otvoriti ,,kancelariju za veze,, žutih prsluka po Parizu…

alexosijek
10 mjeseci prije

Pa, to je taj čudni novogovor valjda – kako Eurosong obuhvaća i Izrael i Australiju, ali ne i Rusiju; tako i Sjevernoatlanski (teroristički) savez obuhvaća Japan i ostale…Ma, dobro, samo neka NATO završi kao i Eurosong – onda su valjda postigli zadane ciljeve agenture…Bljak…A vidi samo koliko se okomilo propalica na mjesto tog tajnika NATO-a (glavni valjda znači kako postoje i sporedni tajnici, no ti su mi nepoznati) – španjolski gubitnik Pedro Sanches; veliki britanski ratnik Wallace; naš vrli diplomat AP; ima ih i tamo od baltičkih zemalja (nepoznatih)…ma, bilo koga od ovih odaberu – uspjeh zagarantiran (put u samouništenje, što i jest odlično)….lp

Odisea
10 mjeseci prije

Jada te zmija ujede iz rupe,do zmije je.Ako te drugi put ujede iz iste rupe, nije do zmije nego do tebe.Ako su bacili na tebe 2 nuklearni i pobili ti 300 000 civilila,a ti ih opet uvodiš u svoju kuću,ako opet nuklearke prorade nije do njih, nego do tebe.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Otkad je popusio zutu cunu prosvjetlio se

tom simic
10 mjeseci prije

Samo bih zelio reci; je.. vas onaj ko vas stavio na kamenjar.

Max
10 mjeseci prije

Macron je ovaj put u pravu jer je riječ o opasmoj militarizaciji Azije.

Jomla
10 mjeseci prije

Zašto imam dojam da se Macron promijenio nakon njegovog, oči u oči, razgovora s Putinom, prije… koliko ima tome?

protuz Boboj
10 mjeseci prije

Glavni protu/Svjetski “Co.Ba” banditi “G.i.F/np=Corporac.Bancaro Banditi su istodobno i Globalo-Imperij. FASISTI neZasitne POHLEPE su u Usa i od poslj. 239 god. ta najZLOcinackija HUNTA i njeni ZLOcinci “U rukavicama” su 223 god. U Ratovima, bilo Izravno, bilo na sve druge nacine (Pokretaci, scenaristi, kumovi, potciatelji, Financieri,….Ali u SVIM su GLavni “LIFERANTI” oruzja.!! TE sotonisti iz Guinjeg LEGLA “SINAGOGE sotonine” su GLavno Svjetsko ZLO, posebice u poslj. 100/tinjak Godina. Dakako da im je NATO/=/Neprrijateljski Autoritarno-ZLOCINACKI OLOS glavni “IZVODJAC ZLOdjela”.!!

Ivan
10 mjeseci prije

NATO treba pod hitno istjerati iz Europe. To je fasisticka okupatorska vojska i tu nema sto traziti. Zalim samo sto na Pentagon nije palo barem deset aviona..

H/K
10 mjeseci prije

Moguće da je cilj elita uvući Japan u konflikt sa Korejom ili Kinom. Ipak je u Japanu život jako siguran, a gospodarstvo na najvišoj razini. Nesmije to biti toliko bolje od Amerike.

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
10 mjeseci prije

Ovaj francuski mamojebac je u istom rangu kao Zelenski. Loš glumac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI