MEA CULPA- Vladimir Putin bio je u pravu vezano za zlato

Vladimir Putin - zlato
110 komentara

Strategija predsjednika Putina da poveća ruske rezerve zlata pokazala se najboljom u kontekstu pandemije Covid-19 i ekonomske krize, izvijestio je Deutsche Welle pozivajući se na Holgera Zschäpitza, glavnog urednika gospodarskog odjela iz njemačkih novina Die Welt.

Ruski predsjednik godinama se kladio na zlato povećanjem nacionalnih rezervi, a ta se strategija isplatila jer je cijena zlata porasla nakon početka pandemije Covid-19, uvjeren je Holger Zschäpitz, glavni urednik ekonomskog odjela njemačkog dnevnika Die Welt, kojeg citira Deutsche Welle.

Stručnjak je priznao da nije u pravu kada je u svom članku iz 2015., “Fatalna žeđ Vladimira Putina za zlatom”, iz 2015. godine tvrdio da je Rusija zalutala u zamku zlatne rezerve. Analitičar se predomislio nakon rekordnog rasta cijena zlata s 1.500 na preko 2.000 dolara za uncu u 2020. godini.

“Gospodin Putin želio je smanjiti ovisnost ruskih rezervi o američkom dolaru i vješto je izvršio ovu geopolitičku misiju zlatom. Ponaša se pametno u ovom području i uspijeva”, rekao je Zschäpitz.

Ruske zlatne i devizne rezerve su 13. kolovoza iznosile 600 milijardi dolara, što je više od svih najviših razina iz kolovoza 2008., priopćila je Središnja banka Rusije. Stručnjak, koji je tom prilikom objavio na Twitteru, pohvalio je Rusiju za ove napore.

“Moramo shvatiti da je ovo postignuće. Na kraju krajeva, lako je povećati rezerve kada su cijene nafte i plina visoke. Ali Rusija je uspjela povećati svoje rezerve kada su cijene najniže “, rekao je Zschäpitz za Deutsche Welle.

Međutim, njemački publicist i izdavač Wolfram Weimer sugerira da povećanje zlatnih rezervi nije bio glavni cilj ruskog predsjednika koji je radije težio smanjenju uloge dolara, podsjeća Deutsche Welle.

“Budući da Moskva vjeruje da se dolar koristi kao političko oružje protiv Rusije, zlato je idealno ulaganje za zaštitu od dolarskih sankcija”, primijetio je Weimer u kolovozu 2019. godine.
Godinu dana prije nego što je cijena zlata porasla, a ruske zlatne rezerve oborile novi rekord, gospodin Weimer nazvao je Vladimira Putina “čovjekom tjedna” zbog njegove zlatne politike i valute , u svojoj kolumni objavljenoj na web stranici televizijskog kanala n-tv.

Ipak, stvarni cilj kupovine zlata nije stvaranje klasičnog zlatnog standara, nego jemstvo pri trgoivni o čemu smo već pisali u opširnoj analizi na portalu Logično.

JESMO LI PREVARENI – Poražavajuća istina o HNB-u i prodanom hrvatskom zlatu

 

rusijavladimir putinZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
110 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
wernguwengwnegrnwergiuewrgterg
3 godine prije

Tko i što je Nosferatu najbolje se vidi u videu kojeg je ostavio Istražuj na Lukiju kad se trza nervozno jer stoji pred onima koji ga podvališe rusima i ostalima koji šepu jeftinu glumu. A kad je riječ o zlatu zašto je poklonio zlato u vrijednosti par milijardi braći gusarima iz sitija prije koji mjesec, zašto ono nije ostalo u Rusiji kad se dana uopće ne može kupiti investicijsko zlato kolika je potražnja, glupi mogu ono “papirno”. Zašto pomaže one koji Rusiji iz sitija zapovjedaju i rade joj o glavi, pa zato što je njihov tapir.

Moreno
3 godine prije

Nezna se koliko je zlata Rusija bunkerala i ti podatak od 600 miljardi može bit netočan odnosno moguće je kako je veći ili manji. Tako je i s Kinom, niko nema pojma koliko zlata Kina ima, samo se zna kako je zlato ”putovalo” sa zapada na istok, a koliko ga je otputovalo to također niko nezna.
Sve relativno neovisne centralne banke ka šta su američka, kineska i ruska imaju duple bilance, jednu javnu za javnost i ”neprijatelje”, a drugu tajnu za unutrašnju upotrebu.
Nadalje sam termin ”klađenje” kad je zlato u pitanju je samo kad se spekulira sa zlatom, nije da se i to ne radi, ali ozbiljnim državama zlato služi ka ublaživač šokova ekonomskih i valutnih kriza, a za pojedince služi za očuvanje kupovne moći.

LZN
3 godine prije

Vladimir igra ovu pariju velemajstorski, polako i sigurno sa mnogo poteza unapred……..dok drugi shvate njegovu igru več je prošo voz.
Osobno mislim da se majstorki riješava deviznih rezervi u dolarima. A kinezi ga kopiraju……….
Rusija i Kina iz govana prave zlato………..

davor3
3 godine prije

Ovo sam nasao na desetke puta…
Budući da Moskva vjeruje da se dolar koristi kao političko oružje protiv Rusije…..
Zar Rusija vjeruje..?
Zar to ne vidi i coravi Mujo?

Nasao sam mnogo takvih recenica kao…
Rusija vjeruje da je NATO pakt opkoljava, itd.

Eto kako zapadne novine manipuliraju s citaocima.

Inace novinaru Sasi svaka cast, meni je jedan od najboljih novinara.

Prema ekonomskim grafovima, koje je lako naci, ruske zlatne rezerve god. 1995 su bile samo 2.5 miljarde dolara.
Danas su 145 miljardi dolara.

Istinozborac
3 godine prije

Ma jel se netko usudio pomisliti da Putin nije bio u pravu ?

mislim
3 godine prije

prvi put kad sam svatio da putin zna sve fore, je ono kad su opalili rusiji sankcije ,a ruske naftne kompanije koje kotiraju na londonskoj burzi strmopizdile dolje za preko 20 miljijardi.
putin je ćutao preko dva tjedna, več su ovi guru za investicije počeli da se rugaju i govore pizdarije u vezi ruskih kompanija,kad putin sve ruske kompanije odkupi za par funti. kako su pop….
london ,wall sreet i švicarci nisu više jedini koji znaju pokupit skorup i skupljat med.
a putin nije superhik ko jelcinj, pa da za litru votke rastoči cijelu rusiju. zato ga i nevole.

medo
3 godine prije

Dobra vijest iz Kine
Kina će pojačati tehnološku inovaciju kako bi potaknula visokokvalitetni rast mobiliziranjem nacionalnih resursa i povezivanjem istraživačkih timova svjetske klase, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Xi Jinping,

Max
3 godine prije

I Dobro je učinio Putin

Rusofil
3 godine prije

Bio je na portalu odličan članak o “Putinovoj zlatnoj klopci”. Radio je sve suprotno od onoga što očekivali. Sa precijenjenim dolarima je kupovao potcijenjeno zlato. Danas je jasno da je bio u pravu. Imao je prave ljude na pravim mjestima, koji su znali šta treba raditi.

Tupko Glupko
3 godine prije
nepoželjni
3 godine prije

“Strategija predsjednika Putina da poveća ruske rezerve zlata pokazala se najboljom u kontekstu pandemije Covid-19 i ekonomske krize, izvijestio je Deutsche Welle ” Obzirom da ni u članku ni u komentarima nisam uspio shvatiti kako su Rusi profitirali stvarajući zlatne rezerve ?(a upravo zbog njihove “žeđi” za zlatom cijena na tržištu zlata je porasla) … pa ako su ga počeli kupovati po 1500 dolara a na kraju su ga kupovali po 2000 dolara i to uprosječiš, oni su na dobitku cca.250 dolara po unci kroz 5 godina, što i nije neki financijski uspjeh jer je razlika samo 14-15 %/5 godina …a ta “dobit” bi se mogla zvati DOBIT jedino cjelokupnom prodajom … (!) (ako ga ne prodaju ili bilo kako upotrijebe, već leži u trezorima, onda je to mrtvi kapital na kojega treba još i trošiti radi njegove fizičke zaštite) Što će Rusiji zlatne rezerve, kada novac može štampati kao… Čitaj više »

lika
3 godine prije

@ otpisani
Po tvom pisanju ispada i ako imas Kunu u djepu ne vrijedi nista jer je nisi potrosio.

Sotone
3 godine prije

Bacaju ga iz balkona, a ljudi se bacaju za njim.

Ti Kej
3 godine prije

Zlato u krizi raslo s 1500 na 2000 usd dakle 33%, a bitcoin s 5000 na 11500 usd dakle 130%. Kako to mudri car Putin nije predvidio?

Smogovac
3 godine prije

Sta sve covjek ovdje nece procitati a bogami i nauciti:)))…nakon 60 komentara i meni je postalo jasno zasto putin kupuje zlato,koliko sam shvatio,putin zlatom hrani nepoznat entitet,
dok mu je 90% rusa na rubu siromastva ili siromasno.

Lucija
3 godine prije

“Evropske centralne banke odbile su u četvrtak, 26. septembra, 2019., da obnove sporazum o dogovorenoj prodaji zlata, poznat kao Centralni ugovor o zlatu centralnih banaka (CBGA). “RASPADA SE MOĆNO CARSTVO! POBUNA RUŠI ROTŠILDOV KARTEL ZLATA! Jednim potezom uništili vekovnu kontrolu moćne porodice! Niko ne zna šta je sledeće! (VIDEO)”, kurir.rs … (ove točkice znače da nešto nisam kopirala, ali…daleko od toga da je nevažno) Vrhunac tržišne moći londonskog Gold Fixinga bilo je ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka. Pošto su SAD 1971. godine odustale od “zlatnog standarda” za dolar, cene plemenitih metala brzo su rasle i uvećale su se za 25 puta u devet godina, sa 35 dolara za uncu u 1971. na 850 dolara u 1980. godini. Ali tada, naporima Rotšilda i Banke Engleske, cena zlata, bez ikakvog razloga, za dve godine rapidno pada i 1982. unca zlata je koštala nešto više od 300 dolara. Tako su londonski “popravljači”… Čitaj više »

mladen
3 godine prije

Shvatiti ćeš kad se dogodi nova 2008-a

Alex
3 godine prije

U, jaka muda! Rusija keži na ležištima zlatne rudače i stoljećima ih je zlato spašavalo da ne poumiru id gladi. Sada imaju najveću proizvodnju pšenice, pa gomilaju zlato jer ne znaju kamo s njim. Ali je u povijesti zlato mnogima došlo glave, posebno natrulim državama , poput Rusije, pa će Putin morati biti na oprezu, da mu ruska mafija ne dođe glave….zbog tog istog zlata…historia magistra vitae…

Marko9
3 godine prije

Vidim mrzitelji Rusije se pijenu zato sto se Rusija zastitila. London i Washington mogu printirati dolare i funte ali ne mogu printirati zlato. Rusija je tek peta u svijetu po kolicini zlata. I to ovim redom 1- Amerika 2- Njemacka 3- Italija 4- Francuska 5- Rusija Eto jedna hebena Italija ima cak vise zlata od Rusije i ovdje ima pun k* mrzitelja Rusije koji savjetuju sto bi Rusija radila i to ono sto bi oni htijeli…LOL A jesu vasi savjeti jadni… Svaka zemlja mora imati zlato, ako drzi do sebe. Ako joj spekulanti ili strane sile napanu valutu, moze se braniti prodajuci zlato. Dobije bolji kredit reiting. Bolje je imati rezerve zlata nego dolara koji naglo gubi na vrijednosti. Ima i drugih razloga. ukratko, Rusija je napravila dobar deal investirajuci u zlato…sad vi mrzitelji Rusije napadate Rusiju zato jer joj ne mozete naskoditi pa ovam ostaju dezinformacije i vasi jadni,… Čitaj više »

Marko9
3 godine prije

Ovako je postavljen svijet da moras imati rezerve zlata ili strane valute koja je jaka.
Amerika je odabrala zlato.
Rusija je odabrala zlato i stranu valutu.
Kina je odabrala velikim dijelom americke obveznice, otprilike jedan trilion i dobije najvise 1% godisnje.
Kina je napravila gresku, da je kupovala zlato bila bi u boljem polozaju.
Rusija je napravila mudru odluku.
Takav je zivot, netko pogodi netko pogrijesi.

Marko9
3 godine prije

Unatrag, prije otprilike 5 godina, Rusija je imala oko 100 miljardi u americkim obveznicama
i ruska vlada je vidjela sto joj priprema Washington i London a to je da je zahebu, da je pokradu pa je sve to prodala i prebacila novac u zlato i Euro i pogodila.

Danas ima mozda samo 10 miljardi u americkim obveznicama.

Koliko treba ovim mrziteljima Rusije dokazivati, bila to Rusija, Janko ili Marko, nije vazno, tko je kupovao zlato napravio je dobar PROFIT.

Razumim sto kazu neki, zlato je mrtav kapital ali za drzave zlato ima drugu ulogu da nije tako ne bi ga Amerika imala najvise.

Marko9
3 godine prije

Bas zahvaljujuci ovoj politici ruske vlade, danas u Rusiji pravna osoba a to znaci bilo koji Ante moze kupiti
neograniceno stranu valutu kao Eure ili zlato , isto kao u Hrvatskoj.
Ne treba nikakav formular, ne treba nista, samo daj Rublje i kupuj.
Jel da vama mrziteljima Rusije to nije drago?
Stvar je u tome sto mnogi Rusi nece da kupuju zlato ili Euro, Funtu ili Dolar cak i ako imaju novaca.
100% kao u Hrvatskoj.
Recimo vise vole kupiti stan.

Lokot
3 godine prije

Zlato je roba i njegova cijena je ovisna o kretanjima na svjetskom tržištu. Povečavati zalihe zlata u vrijeme visoke cijene istog je zaamrzavanje prijeko potrebnog kapitala. Rusija kopa respektabilne količine zlata. U vrijeme visoke cijene zlata investitiri ne ulažu u zlato već čekaju pad cijene. Rusiji ne preostaje drugo nego otkupiti iskopano zlato da bi rudnici došli do potrebnih sredstava za nastavak rada. Povečavati zalihe zlata u vrijeme recesije je kontraproduktivno. Zlato se ne prodaje kad ti ekonomija jača već kad si u recesiji.

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

400m red za besplatnu hranu u Queensu. A Rusi su sirotinja i gladuju, jel’ da?

Living an American dream:

https://gellerreport.com/2020/08/new-yorker-democrat-bread-lines.html/

Pisao je o tome i NYT, da ne bi bilo, da je to sa neke obskurne stranice, ali nije postavljao takvu sliku.

Ringo10
3 godine prije

She je to lijepo i krasno, ali Rublja je izgubila a i dalje gubi na vrijednosti.

Pa je to malo cudno u svjetlu svih ovih hvalospjeva.

Ringo10
3 godine prije

L

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI