MMF izdaje sumorno upozorenje o globalnoj ekonomiji

Kristalina Georgieva - Svjetska ekonomija
24 komentara

Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorila je da je svijet na rubu geoekonomske fragmentacije, za koju vjeruje da bi mogla dodati još ” hladne vode” već anemičnom globalnom rastu.

Govoreći video-linkom na Briselskom ekonomskom forumu u srijedu, Kristalina Georgieva pozvala je na saradnju u vrijeme kada je rast širom svijeta izuzetno slab prema istorijskim standardima.

“Nakon decenija sve veće globalne integracije, raste rizik da se svijet podijeli na suparničke ekonomske blokove”, rekao je šef MMF-a. “A to je scenario koji bi bio loš za sve, uključujući i ljude u Evropi.”

Upozorila je da su izgledi za rast sve mračniji u vrijeme kada su globalni izgledi slabi i u bliskoj i srednjoročnoj budućnosti. MMF predviđa da će rast ostati oko 3% u narednih pet godina, što je najniža srednjoročna prognoza u više od tri decenije.

„A ipak, centralni bankari ne mogu da skinu pogled sa lopte sve dok tvrdoglava inflacija ne bude čvrsto pod kontrolom“, istakla je Georgieva. “Potrebno monetarno pooštravanje opterećuje rast i otkriva neke finansijske ranjivosti.”

Oživljavanje multilateralne saradnje je od vitalnog značaja za dugoročni rast svuda, prema zvaničniku, koji je upozorio da bi fragmentacija trgovine mogla dugoročno koštati globalnu ekonomiju i do 7%.

To je “otprilike ekvivalentno kombinovanoj godišnjoj proizvodnji Njemačke i Japana”, rekla je ona, dodajući da bi neke zemlje mogle vidjeti gubitak BDP-a do 12 posto ako se doda tehnološko razdvajanje.

“Ne možemo zanemariti ove troškove”, naglasila je Georgieva.

Šef MMF-a je ranije rekao da šokovi proteklih nekoliko godina, uključujući pandemiju Covida, sukob Rusije i Ukrajine i skok kamatnih stopa nakon godina labave monetarne politike, predstavljaju kočnicu za globalnu ekonomiju.

geoekonomske fragmentacijeKristalina GeorgievaMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
11 mjeseci prije

Koliku lovu prima ova žena za ovakve nevjerojatne zaključke?….lp

Mladen
11 mjeseci prije

Meni to ne smeta ni malo, kad bi se u Hrvatskoj trebalo jesti trava da bi se naskodilo Rusiji I da bi Amerikancima bilo jos bolje, ja cu prvi jesti travu a kad je ne bude vise jest cu sjeno ali americka zastava se nece skinuti s mog krova.

kixmix
11 mjeseci prije

Mislim…treba li uopće čitati članak? Neka tamo podmitljiva baba izašla da nama ovcama saopći da nam i dalje namjeravaju stezat pojas iako se više nema što stezat, da će nastavit s time i da će njen gazda na tome ponovno profitirat. dakle idemo ka onom što nam je zacrtao Santa Klaus Švab: uskoro nećete imat ništa.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Ova bulazni o ekonomskoj suradnji, a svijet se podijelio na dva gospodarska bloka.
One koji sankcioniraju Rusiju (17%) i one koji ne sankcioniraju (83%).
Jedino su složni kada treba uništavati gospodarstvo Covid mjerama i prisiljavati ljude na eksperimentalna cjepiva.
Ovi koji sankcioniraju u sve većoj financijskoj dubiozi i velikoj inflaciji.
Pitanje je vremena kada će doći pameti i ukinuti sankcije.
Ove 4 azijske države i europske – godinu, dvije, pet, deset?
Izuzetnima trenutna situacija savršeno odgovara, ne bi ih oni nikada ukinuli.

joškoboško
11 mjeseci prije

Držim da bi (barem na ovome portalu) trebalo prestati jednoznačno promovirati i govoriti o globalizmu koji gura i nameće Zapad (preko svojih institucija MMF, Svetska banka; UN agencije -Svetska zdravstvena organizacija i ine) jer svjedočiti će mo kao u ovom članku, kako prokuratori Svetskoga (globalnoga) poretka rone “krokodilske suze” nad globalističkom fragmmentacijom, plašeći nas propasti ako prihvatimo dedolarizaciju, bankarsku globalnu fiskalizaciju i druge “izmišljotine” liberalizma za kontrolu i moć nad financiskim robovima i duhovnim kmetovima njihove globalizacije…. treba početi pratiti nastajanje i procese naa izgradnji i promicanju međunarodnje suradnje na ravnopravnosti i suverenitetu država ( i naroda) u duhu međunarodnoga prava i običaja a ne nametnutih (totalitarnih i unitarnih pravila kreiranih od strane US-ranaca i EU_UK oligarhije i plutokratije Zapada…. portal bi morao smoći i profilirati se u iznošenju novih pogleda i trendova na globalnu politiku sveta, gdje globalističke agende ( klimatske, pandemije,prehrana, transrodnost…)postaju smeće prošlosti

Mladen
11 mjeseci prije

Amerikanci su zasluzili da zivu najbolje. Oni su nama Hrvatima mnogo pomogli, da nije bilo Amerikanaca jos bi pisali po kamenu s glagoljicom I pjevali Ustaj Bane.

Nekoime
11 mjeseci prije

Bugari su općepoznati stručnjaci za upravljanje financijama. To im je veća strast i od leblebija.

Zorule
11 mjeseci prije

jel to vidim nekakav strah da plan globalizacije baš ne ide kako je planirano?

Demokracki
11 mjeseci prije

Ovoj fukari zlo iz ociju curi.

Max
11 mjeseci prije

To nam spremaju.

Normalan
11 mjeseci prije

Ma prica gluposti jer zeli uspostaviti umjetnu krizu. Pa di je novac koi se do sada obrce. Nije ga niko odnio na Mars a nije ni lozio peci njime. Povlačite novac s trzista namjerno tako da bi stvorili krizu i upropastili gospodarstvo slabijih zemalja. I onda se pojavljujete s novcem u vidu kredita s nepovoljnim arazmanima i kamatama za te zemlje i stvarate u savezu s njihovim vladama robove od tih ljudi. Sve vec vidjeno. A taj pokus ste uradili u Argentini naj prije kad ste jednu zemlju koja je bila stabilna i prosperitetna bacili na koljena i od nje stvorili leglo kriminala i siromaštva. Zato daleko vam kuca i vasi novci od nas. Nama ne tribaju stovatelji Kabale

Janoš
11 mjeseci prije

Ekipi koja provodi Agendu 2030 ne trebaju banke. Zato ih namjerno urušavaju. Kada službeno padne cijeli financijski sustav, okrivit će male banke da su bile previše pohlepne. Pustit će ih da propadnu jer su one navodno krive za sve. Ponudit će se već viđena shema: problem / reakcija / rješenje. Već je oformljena Centralna svjetska banka (u sjeni) koja će preuzeti globalno bankarsko poslovanje umjesto dosadašnjih malih banaka. Gotovina će se ukinuti a zamjenit će ju nova digitalna valuta koju će opet kontrolirati ista ekipa uz pomoć Umjetne inteligencije. Dakle, sve valute će vjerovatno propast. To će kao posljedicu imati raspad ekonomije i trgovine. Firme više neće moći jedna drugoj slati račune za naručenu robu. Neće se moći isplatiti ni plaće radnicima. Zaustavit će se opskrba trgovina hranom jer se roba više neće moći naručiti i platiti. Ljudi će u panici isprazniti trgovine. Pošto će nezaposlenost preko noći skočiti na… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Za neke je sumorno, za neke – ne.

“KINESKI IZVOZ U ZEMLJE U RAZVOJU i velike tržišne ekonomije, već PREMAŠUJE KOMBINOVANI IZVOZ U SJEDINJENE DRŽAVE, EVROPSKU UNIJU I JAPAN, signalizirajući formiranje novog trgovinskog poretka, naglašava se u članku.

U prva tri meseca ove godine, AMERIČKI UVOZ robe široke potrošnje OPAO je za 20,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, više nego tokom pandemije COVID-19, i globalne finansijske krize 2008-me.

Status SAD u svetskoj trgovini dodatno će oslabiti ako se ovaj trend nastavi, “

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI