MMF savetuje da bi pojedinci imali bolju kreditnu ocenu na osnovu istorije veb pretrage

Internet korisnik
3 komentara

Kao što sledi iz novog izveštaja za Međunarodni monetarni fond, tradicionalne finansijske institucije, uprkos tome što i dalje stoje na čvrstom terenu kada je reč o poslovanju između preduzeća, uskoro bi mogle biti stvar prošlosti.

Tim istraživača proučio je mogućnost korišćenja velike količine podataka pretežno otvorenog koda – od nečijeg pregledanja do istorije pretraživanja i kupovine zajmodavaca kako bi se bolje utvrdilo kreditni rejting njihovih klijenata ili ocena kako se to obično naziva.

Nalazi iz radnog dokumenta predstavljeni su u novom blogu za Međunarodni monetarni fond.

Istraživači su došli do zaključka da bi praksa mogla rezultirati zajmoprimcima lakšim pristupom novcu u slučaju da ih tradicionalne finansijske institucije odbiju.

Ideja o korišćenju istorije veb pretrage na kojoj se temelji nečiji kreditni rezultat navodno će se zasnivati na ideji da oslanjanje zajmodavaca na neke pouzdane podatke može lako zakloniti šanse zajmoprimaca da uzmu zajam, na primer, slikajući ponekad pretjerano grozne slike univerzalnih, globalnih kriza.

Pozivajući se na takve informacije kao što je istorija pretraživanja kao na bitove mekih podataka, istraživači su predložili da zajmoprimci imaju veće izglede kada uživaju u bližim i iskrenijim odnosima sa potencijalnim zajmodavcem.

„Banke imaju tendenciju da ublaže uslove kreditiranja za svoje dugoročne klijente tokom pada“, pišu autori lista.
Ipak, postavlja se pitanje kako bi relevantni podaci bili ugrađeni u kreditne rejtinge i koliko bi odlučni tehnološki giganti zakoračili u novi fintech poduhvat.

Istraživači ipak priznaju da će sigurno postojati standardi privatnosti i politike vezani za uključivanje ove vrste mekih podataka u finansijsku analizu. Na primer, od Facebooka i Applea može se zahtevati laksi pristup povezivanju nešifrovanih informacija sa pojedinačnim računima, kako bi nesmetano došli do podataka vezanih za lične finansije.

Iako istraživači jasno pokazuju da tehnološke kompanije imaju prednost nad bankama, posebno u pogledu bankarskog poslovanja pojedinaca, oni priznaju da tradicionalne institucije i dalje nastavljaju da dominiraju u kreditiranju između preduzeća.

„Međutim, ovo se može promeniti zbog porasta računarstva u oblaku, što bi velikim tehnološkim firmama moglo omogućiti da kreiraju B2B ekosisteme koji uključuju velike korporativne kupce“, ističu oni.

kreditMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
3 godine prije

Jeli pedofilija povećava ili snižava ocjenu?

bauštelac
3 godine prije

a šta mogu viditi pornhub red tube postoji li djed mraz kako oprati prozor a da ne ispadnem kroz njega moj pas voli moju papuču šta da radim itd

Puž
3 godine prije

MMF od..bi!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI