Moguć sastanak Putina i Zelenskog u bliskoj budućnsoti

Vladimir Putin
3 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski su vodili telefonski razgovor nakon što su njihove dvije zemlje zamenile zarobljenike. U razgovoru su razgovarali o građanskom sukobu u istočnoj Ukrajini i mjerama za njegovo rješavanje, saopštio je Kremlj.

Dvojica predsjednika su naglasila humanitarni aspekt razmene koja je izvršena sa 35 ljudi sa svake.

Oba predsjednika su se složila da je zamena važan korak ka popravljanju veza između dvije države, saopštila je press služba Kremlja. Putin i Zelenski su razgovarali i o mogućnostima za rješavanje krize unutar Ukrajine i okončanju dugotrajnog sukoba između Kijeva i otcijepljenih republika Donjecka i Luganska.

Dvojica predsednika su takođe razgovarali o izgledima za novi sastank u formatu Normandijske četvorke koji obuhvata lidere Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke. Proces je donekle zaustavljen od 2016. godine, ali nakon izbora Zelenskog za novog predsjednika Ukrajine u aprilu 2019. Novi ukrajinski lider je pozvao lidere ovih zemalja da se ponovo sastanu. Takav događaj mora biti temeljno pripremljen da bi donijeo neke rezultate u pogledu stvarne primene Minskog sporazuma, naglasio je Putin.

Sporazumi, potpisani početkom 2015. godine, obuhvataju korake potrebne za zaustavljanje krvoprolića u istočnoj Ukrajini i reintegraciju dviju otcijepljenih republika. Iako je Normandska četvorka u više navrata ponavljala svoju podršku sporazumu, nije postignuto ništa efikasno po pitanju pacifikacije sukoba u poslednje dvije godine i sukob slabog intenziteta se nastavlja.

donbas
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan Vujec
4 godine prije

Žele li Ukrajinci napredak i prosperitet prvo se moraju riješiti petokolonaša plačenih sa zapada !!??XX

efkvesfvseifvraewfvriesfvresivhse
4 godine prije

Dva varana glume mirotvorce a mrtve slovene tko hebe………..

Stjepan
4 godine prije

Nadam se da će sastanak biti početak spašavanja Ukrajine (i EU) !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI