Moguć sastanak Putina i Zelenskog u bliskoj budućnsoti

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski su vodili telefonski razgovor nakon što su njihove dvije zemlje zamenile zarobljenike. U razgovoru su razgovarali o građanskom sukobu u istočnoj Ukrajini i mjerama za njegovo rješavanje, saopštio je Kremlj.

Dvojica predsjednika su naglasila humanitarni aspekt razmene koja je izvršena sa 35 ljudi sa svake.

Oba predsjednika su se složila da je zamena važan korak ka popravljanju veza između dvije države, saopštila je press služba Kremlja. Putin i Zelenski su razgovarali i o mogućnostima za rješavanje krize unutar Ukrajine i okončanju dugotrajnog sukoba između Kijeva i otcijepljenih republika Donjecka i Luganska.

Dvojica predsednika su takođe razgovarali o izgledima za novi sastank u formatu Normandijske četvorke koji obuhvata lidere Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke. Proces je donekle zaustavljen od 2016. godine, ali nakon izbora Zelenskog za novog predsjednika Ukrajine u aprilu 2019. Novi ukrajinski lider je pozvao lidere ovih zemalja da se ponovo sastanu. Takav događaj mora biti temeljno pripremljen da bi donijeo neke rezultate u pogledu stvarne primene Minskog sporazuma, naglasio je Putin.

Sporazumi, potpisani početkom 2015. godine, obuhvataju korake potrebne za zaustavljanje krvoprolića u istočnoj Ukrajini i reintegraciju dviju otcijepljenih republika. Iako je Normandska četvorka u više navrata ponavljala svoju podršku sporazumu, nije postignuto ništa efikasno po pitanju pacifikacije sukoba u poslednje dvije godine i sukob slabog intenziteta se nastavlja.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec

Žele li Ukrajinci napredak i prosperitet prvo se moraju riješiti petokolonaša plačenih sa zapada !!??XX

Stjepan
Gost
Stjepan

Nadam se da će sastanak biti početak spašavanja Ukrajine (i EU) !!

efkvesfvseifvraewfvriesfvresivhse
Gost
efkvesfvseifvraewfvriesfvresivhse

Dva varana glume mirotvorce a mrtve slovene tko hebe………..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik