‘Najcenzuriraniji čovjek’ u Americi sprema se vratiti na X

Alex Jones
16 komentara

Elon Musk održava anketu o vraćanju računa Alexa Jonesa

Vlasnik X-a (bivši Twitter) Elon Musk zamolio je javnost da glasuje hoće li ponovno aktivirati račun voditelja InfoWarsa Alexa Jonesa. Musk je rekao da bi zadržavanje zabrane Jonesu bilo protiv njegovog uvjerenja u slobodu govora.

Musk je objavio svoju anketu u subotu poslijepodne, pitajući X korisnike žele li da on “ponovo postavi Alexa Jonesa na ovu platformu?” S osam sati do kraja pisanja, 70% je bilo za Jonesov povratak na posao, a 30% protiv.

“Vox Populi, Vox Dei”, napisao je Musk u svojoj objavi. Musk je upotrijebio ovu latinsku frazu, koja znači “glas naroda je glas Boga”, kada je vratio račun bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon sličnog glasovanja prošle godine.

Jonesu i njegovom kanalu InfoWars zabranjen je pristup svim većim platformama društvenih medija 2018., a tvrtke iz Silicijske doline navele su “govor mržnje” i navodna kršenja njihovih uvjeta pružanja usluge. Jonesu je također zabranjeno korištenje PayPala za poslovne transakcije zbog njegove navodne “netolerancije prema određenim zajednicama i religijama”.

Nakon kupnje Twittera prošle godine i rebrandinga platforme u X, Musk je poništio mnoga pravila govora i politike cenzure te ponudio “opću amnestiju” prethodno zabranjenim korisnicima. Međutim, prošle je godine napisao da nakon smrti svog malog sina, nikada neće dopustiti da se Jones vrati, opisujući InfoWars kao nekoga “tko bi iskoristio smrt djece za dobitak, politiku ili slavu”.

Jones je ranije tvrdio da je pucnjavu u školi Sandy Hook 2012. ovjekovječila američka vlada kako bi pridobila podršku za kontrolu oružja. Skupina obitelji žrtava tužila je Jonesa zbog njegovih komentara, a sudac mu je naredio da plati više od 1,5 milijardi dolara odštete prošle godine. Jones, koji je podnio zahtjev za bankrot nedugo nakon presude, obećao je žalbu na odluku.

Čini se da je Muskovo mišljenje o Jonesu omekšalo nakon što je bivši voditelj Fox Newsa Tucker Carlson, koji sada vodi emisiju koju sam producira na X-u, intervjuirao ozloglašenog stručnjaka ranije ovog tjedna. Predstavljajući svog gosta kao “najviše cenzuriranog čovjeka na engleskom jeziku”, Carlson je sjedio u jednosatnoj raspravi s Jonesom, tijekom koje je Jones rekao da razumije da ako mu Musk dopusti povratak na X, “ADL i drugi bi stvarno moći ugasiti Twitter.”

Liga protiv klevete, židovska nevladina organizacija, ranije se sukobila s Muskom zbog X-ovog navodnog toleriranja “raširenog govora mržnje”. ADL je riješio svoju nesuglasicu nakon što je Musk zaprijetio da će tužiti organizaciju jer je otjerala oglašivače “lažnim optužbama”.

Odgovarajući X korisniku kasnije u subotu, Musk je napisao da se “žestoko ne slažem s onim što je rekao o Sandy Hooku, ali jesmo li mi platforma koja vjeruje u slobodu govora ili ne?”

“To je ono na što se na kraju svede. Ako ga ljudi ponovno izglasaju, to će biti loše za X financijski, ali načela su važnija od novca,” dodao je.

Alex JonesCenzuraelon muskX
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Buničar
4 mjeseci prije

Svatko bi trebao imati pravo reci sto misli, isto tako bi trebao biti odgovoran za posljedice svoji djela (ne misljenja ili govora). To sto netko drugi ucini eventualno potaknut necijim govorom cini odgovornim njega a ne govornika. Naravno pozivanje na ubojstvo, silovanje, zlostavljanje ili unistenje tude imovine ne spada u slobodu govora…

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Vratio ga je ..

Buničar
4 mjeseci prije

Pogresno je bilo kome uskracivati pravo na misljenje i govor. Naravno pozivanje na cinjenje kaznenog djela ili prekrsaja nebi trebalo ubrajati (u demokracijama) u slobodu govora. Sankcioniranju trebaju biti podlozna djela a ne misljenje ili govor

Plenky doodle
4 mjeseci prije

Interview Mother Tuckera i Alexe je zakon, srušio je internet! Tucker je uz pomoć Maskovića postao najslušaniji podcast na slobodarskom internetu i srušio napokon Rogan Džoa! Nije bila ključna službena anketa, nego neslužben tweet Ilona: Aleksa, vrati se kući, skuvao san ti pašta šutu! – pa tko se nebi vratio na tako lijepi poziv?

Max
4 mjeseci prije

I najtuženiji.

tihobl
4 mjeseci prije

Илон Маск је спочитао Зеленском у вези са америчким држављанином Гонзалом Лиром, који је у украјинском затвору од маја.

„Амерички држављанин који седи у затвору у Украјини након што смо послали преко 100 милијарди долара? Има ли у овој причи више од критике Зеленског? Ако је то све, онда имамо озбиљан проблем.

Председниче Зеленски, молим вас, едукујте амерички народ о овом питању“, написао је Маск.

Valter
4 mjeseci prije

Alex Jones je beskorisni bedak.

U nedavnom intervju-u je ponovno izjavio da kinezi kontroliraju Hollywood.

Radi se o prestrašenom mišu. Nick Fuentes je daleko bolji reprezentator.

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavljene su fotografije “slavnog” slijetanja Apolla na Mjesec 1969. godine — i rečeno mu je da je analiza umjetne inteligencije zaključila da su neautentične.

Hik!
4 mjeseci prije

Za takve bi trebalo otvoriti goljak, dati im macole i metalne kadice za prenošenje materijala, pa nek ga ravnaju desetak godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI