Najviši američki general predviđa trajanje ukrajinskog sukoba

General Mark Milley
55 komentara

SAD su pomogle u obučavanju i opremanju ukrajinske vojske za nadolazeće operacije, bilo ofanzivne ili defanzivne, ali je malo vjerovatno da će borbe donijeti jasnog pobjednika 2023. godine, rekao je za medije general Mark Milley, predsjedavajući Združenog generalštaba Foreign Affairs u podcastu koji je emitovan u utorak.

Upitan šta očekuje od toliko najavljivane ukrajinske kontraofanzive, Milley je za Foreign Affairs rekao da su SAD i njeni evropski partneri u NATO-u pomogli Ukrajini da obuči i opremi “oko devet brigada vrijednih kombiniranog naoružanja, oklopa i mehaniziranih pješadijskih snaga” u poslednjih nekoliko meseci, kao i nešto lake pešadije.

Kijevske snage „trenutno imaju sposobnost napada, mogu voditi ofanzivne operacije, a imaju i sposobnost odbrane, značajno poboljšanu u odnosu na ono što su bile prije samo godinu dana za konvencionalne operacije“, rekao je on . “Oni imaju značajnu količinu planiranja i koordinacije i sve to da urade, ako bi izveli ofanzivnu operaciju.”

Prema Milleyju, ako Ukrajinci krenu u ofanzivu, sve je moguće, od potpunog urušavanja ruskog fronta do potpunog bezuspjeha.

Mislim, međutim, da je vjerovatnoća da bilo koja strana postigne svoje političke ciljeve – rat se odnosi na politiku isključivo upotrebom vojnih sredstava – mislim da će to biti vrlo teško, vrlo izazovno. I iskreno, ne mislim da je vjerovatnoća za to u ovoj godini.
Milley je tvrdio da je ruska vojska pretrpjela 250.000 žrtava i da su vojska, društvo i privreda ozbiljno pogođeni sukobom. Ne bi spekulisao o ukrajinskim žrtvama. Kremlj je ismijao američke procjene o ruskim smrtima kao izmišljene “niotkuda”.

Američki general je, međutim, ostao pri tim tvrdnjama i takođe je ustvrdio da Rusija “nije uspjela” da postigne bilo koji od svojih ciljeva u Ukrajini. Na osnovu toga, on je tvrdio da će „racionalni ljudi“ u Moskvi biti ubeđeni „preko meseca ili godine ili dve“ da pregovaraju, „jer neće pobediti“.

Kongresmen Michael McCaul, koji predsjedava Komitetom za vanjske poslove Predstavničkog doma, rekao je u ponedjeljak da ofanziva treba da bude uspješna kako bi Zapad mogao nastaviti financirati Kijev, “nakon čega bismo onda možda mogli voditi pregovore, kako bismo to konačno riješili”.

Najveći dio podcasta bio je posvećen Kini, a Milley je tvrdio da bi SAD “trebalo učiniti sve što je u njihovoj moći da osiguraju” da Rusija i Kina ne uspostave strateški vojni savez. On je odbacio sadašnji nivo vojnih veza između Moskve i Pekinga kao “veoma, vrlo skroman”.

Milley je također tvrdio da su i Rusija i Kina svjesne američke vojne moći i ne žele direktnu konfrontaciju s Washingtonom.

general Austin Scott MillerrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
11 mjeseci prije

Šta se to Ive dogodilo u Beogradu, u jednoj osnovnoj školi?

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

O čemu ovaj ?!

tuf
11 mjeseci prije

Ovaj je baš uzgojeni komad budaletine kakav uvijek moraš imati u Pentagonu za propagandne svrhe.

Ringo10
11 mjeseci prije

Rat ce potrajat jos tri do cetiri godine
Ukri ce dobiti sve osim nuklearnog oruzja

Dux
11 mjeseci prije

…” ako želiš pobjediti, ne smiješ izgubiti “…, a čini mi se da ovaj stručnjak ni sam ne zna šta priča…

HEKPCT
11 mjeseci prije

Još ni riječi ne pročitah o procjenama Ukrajinskih gubitaka u navodno nadolazećoj ofanzivi.

Ivan
11 mjeseci prije

Jebala mu cijela Ukrajina mater usranu..

Ivan
11 mjeseci prije

Bullshit

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Rusi su izgubili poprilično tehnike i oružja, Ukrima nije stiglo dovoljno tehnike i oružja.
Jedni proizvode uglavnom sami novu i moderniziraju staru, drugi gledaju da još užicaju.
I jednima i drugima nedostaje i treba im vremena.
Tako da bi ta ukrajinska ofenziva mogla pričekati.
Možda se desi čudo u međuvremenu i obje strane sjednu za pregovarački stol prekidajući ovo bezumno krvoproliće.

tihobl
11 mjeseci prije

Rat ce trjati dugo, jer rusi ne vode rat protiv bivse Ukrajine vec SVO. A rat vode protiv NATO. Zapad ce na jesen pokusati sa zamrzavanjem sukoba i guranjem ukrajinskog problema pod tepih, kako bi se mogao pripremati za obracun sa Kinom. Ne vjerujem da ce rusi na to pristati i potpisati Minsk 3. Najvjerovatnije da ce rusi nastaviti sa dosadasnim tempom (do kilometar dnevno napredovanje). Nece zuriti sa napredovanjem jer obnavljaci ne mogu ici brze. Pogledajte koliko je novih naselja podignuto u Mariupolju (otprilike ko Novi Beograd), koliko je objekata izgradjeno na oslobodjenim teritorijama, koliko puteva modernizovano, pa tek kanal ro Rostova do Donjecka kojim ce se rijesiti problem vodosnabdjevanja…). Rusi ce ici svojim tempom, korak po korak oslobadjati ruske teritorije i obnavljati ih, a Banderstan ce prepustiti zapadu na izdrzavanje. A Banderstan je crna rupa koja je su stanju da proguta briselski budzet. Zapad se zeznuo sto je… Čitaj više »

IVO ŠAMANIC
11 mjeseci prije

KINA I RUSIJA NEDAJ BOŽE DA SE UDRUŽE NACIZAPAD POD VODSTVOM AMERIKE BIO BI PORAŽEN A OVAJ GENERAL NEKA OTKRIJE S ČIM SE HRANI KAD JE TAKO PAMETAN I NEKA MANJE GLEDA HOLIVUDSKE FILMOVE PAMRTNIJI CE BITI NEMA VIŠE SVIJETSKOG POLICAJCA POROŠLO SVRŠENO VREME

Max
11 mjeseci prije

Po ovim riječima čini se da je rat namješten ds traje dugo i bude bez pobjednika,

Гавран
11 mjeseci prije

“Ukri su uvek pod ilegalnim supstancama. Naši vojnici kažu da nakon pogotka, neprijatelj pada, ali ne oseća bol. Možda ima dve ili tri rupe u predelu srca, ali borac i dalje trza noge i žele da se bori. Ovo više nisu kiborzi, to su nekakvi zombiji. Alkoholizam je prošla faza. Sada je vojska drogirana borbenim drogom svaki put pre sukoba. Lekari nose pune džepove ovih tableta i daju ih vojnicima i oficirima na upotrebu.”

Ispitivanje posle zarobljavanja je često moguće tek posle 24h.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Jadan Milley.
Natjerali ga da laže.

Ova sad izjava je u suprotnosti sa svim njegovim prošlim izjavama…

Гавран
11 mjeseci prije

U Beogradu je izvedena tipična teroristička operacija, šokiraj i zaprepasti, poznate nam zapadne obaveštajne službe.
Sve je vrlo slično kao Brejvik u Norveškoj ili Brenton Tarant na Novom Zelandu.

abc
11 mjeseci prije

Zapad je Rusima kopao crnu rupu, a sam če upasti u nju.

Motorola
11 mjeseci prije

Sve ukrajinske vojnike krkaju sa koptagenom. Radi se o sintetičkoj drogi, koja uzrukuje bestialnost, ludilo, smanjuje bol, smanjuje strah i jača rad mišiča. Posle par mjeseci uzimanja te droge, dolazi do potpunog uništenja organizma i svesti. Vojnik postaje trajni invalid i večina brzo umire zbog tjelesne i mentalne iscprljenosti. Koptagen su koristile jedinice ISIS, a Saudijska Arabija ga je nabavljala direktno od Amerikanaca.
Praktički se radi o drogi s kojom od vojnika stvaraju podivjale strojeve bez osečaja, koji rade do pregorevanja odnosno uništenja organizma.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“SAD priprema novi paket vojne pomoći za Ukrajince. SAD će navodno objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 300 milijuna dolara, koji će prvi put uključivati i rakete kratkog dometa koje se lansiraju iz zraka, piše Sky News. Radi se o nevođenim raketama Hydra 70 koje se mogu koristiti na zrakoplovima i helikopterima. Prema Vijeću za vanjske odnose, Sjedinjene Države su do sada Ukrajini poslale gotovo 80 milijardi dolara pomoći.” ———A vidi ovo, danas u medijima. Amerika pred bankrotom!!——–” SAD bi mogle neispunjavati obveze vec sljedećeg mjeseca. ” – Američka ministrica financija Janet Yellen upozorila je u ponedjeljak kako bi savezna vlada mogla ostati bez gotovine za plaćanje računa već sljedećeg mjeseca bez povećanja limita duga. “Nakon pregleda nedavnih saveznih poreznih primitaka, naša najbolja procjena je da nećemo moći nastaviti ispunjavati sve vladine obveze do početka lipnja, a potencijalno već 1. lipnja, ako Kongres ne podigne ili suspendira granicu duga… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI