fbpx

Nakon Rusa, sad i Kina – Pentagon zaostaje u razvoju „bešumnih podmornica“

Kineske podmornice

Svjetski oceani bi uskoro mogli ugostiti novu generaciju napadačkih podmornica i kineskih lansera balističkih “stealth” raketa. Inžinjeri ratne mornarice Narodne Republike Kine, na čelu s kontraadmiralom Ma Weimingom, dovršili su razvoj propelera-prijenosnika s vodenim mlazom i bez prijenosne osovine, što ga za sonar čini izuzetno tihim i potencijalno nemogućim za uočiti. Ovu novu tehnologiju je Kina najavila još 2017.

VIDEO: Najava uspješnog razvoja nove vrste kineskih „nečujnih“ motora iz 2017. godine

Kako funkcionira ovaj motor?

Motorna energija se i dalje dobiva nuklearnom fisijom, ali se tehnološki iskorak odnosi na prijenos iste energije iz reaktora do intubiranih propelera. U usporedbi s podmornicama s tradicionalnim pogonom u ovom slučaju bi se prijenos zapravo odvijao elektromagnetskom interakcijom, što bi omogućilo smanjenje ne samo zvučnih emisija, već i dimenzija motora. Prve primjene ovog motora već bi trebale postojati u budućim napadačkim podmornicama tipa 095, koje će imati kombinirani nuklearni i električni pogon i tako će postati  „tihe  ubojice“.

Ako ova kombinacija uspije, omogućila bi Kini da poveća svoju pomorsku snagu i da postane stvarna prijetnja Sjedinjenim Državama čak i u podmorničkom sektoru.

Pentagon sada kinesku mornaricu smatra potencijalnom prijetnjom zbog površinskih brodova i raketnih sposobnosti, ali flota američkih podmornica, kao i nosača zrakoplova, uvijek se smatrala moćnijom u usporedbi s Kinom, posebno zbog buke brodova i čamaca koje koristi kineska mornarica. Ostatak američkih prednosti je u tehnikama pomorske borbe i torpedima s puno boljim performansama u odnosu na kineske, ali ne i ruske, što smo pojasnili u prošlom članku o žurbi Pentagona da pokuša sustići ruske sustave „Posejdon“, kako platforme s kojih bi ih lansirao, tako i sam sustav koji je u Sjedinjenim Državama tek sada dobio 85 milijuna dolara za projektiranje, dok ruski ulaze u službu 2020.

Kineska podmornica Type 095

FOTO: Kineska podmornica Type 095

“Čudan” detalj

Ako bi nova vrsta pogona zaista djelovala, kako kažu kineski inženjeri, za Sjedinjene Države bi to moglo predstavljati stvarnu opasnost, jer bi kineske podmornice mogle “nesmetano” pristupiti bazama, objektima i brodovima američke mornarice.

„Poseban“ je i drugi aspekt, a to je da su svi kineski državni mediji prvi put otvoreno govorili o prethodno tajnim tehnologijama.

To bi moglo značiti da su ispitivanja koja su proveli stručnjaci kineske vojske dala pozitivne rezultate i da će uskoro novi pogon biti podvrgnut pravim testovima na moru. Nadalje, nova tehnologija u budućnosti bi se mogla izmijeniti kako bi se prilagodila i trupovima površinskih brodova, koji bi u operativnom području koristili tiše motore, što će sonarima otežati njihovo pravovremeno otkrivanje.

Ovo bi pokrenulo novu fazu sukoba između Kine i Sjedinjenih Država, posebno zato što američka mornarica više ne bi imala pomorsku nadmoć, koja je do sada proizlazila iz samo Pentagonu dostupnih tehnologija.

Promjene u načinu ratovanja

Međutim, utrka u razvijanju sve “tiših” podmornica bi mogla biti beskorisna, tvrde neki vojni analitičari.

Naime, neki vjeruju da bi ovo mogao biti  „propagandni potez kontraadmirala Ma Weiminga“, kako bi zastrašio i impresionirao Sjedinjene Države koje, zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom, rade upravo na razvoju ovog pogona za opremanje podmornica za lansiranje balističkih projektila klase „Columbia“, koje su predodređene da postanu operativne 2030. Ali nema nikakvog dokaza da je to propaganda. Osim toga, na isti način su doslovno ismijavali Vladimira Putina kada je predstavljao nova oružja u ožujku 2018. i tvrdili su da im ruski predsjednik pokazuje „crtane filmove“. Kada su vidjeli sa su svi spoemnuti sustavi testirani i da se uvode u ruske oružane snage, nastala je panika i tražili su se načini da se preusmjeri barem nešto sredstava u razvoj sličnih, istihili boljih platformi i hipersoničnih i superbrzih podvodnih oružja od ruskih. Kladiti se na „propagandno zastrašivanje od strane kontraadmirala Ma Weiminga“ nije posebno inteligentan potez.

Kina je i ovdje u prednosti, jer podmornice tipa 095 moraju ući u službu već 2020. godine, što predstavlja rok kojeg je odredila Vojna komisija Centralnog komiteta KP Kine. Prve od ovih podmornica će biti opremljene s tradicionalnim nuklearnim motorima, ali će se koristiti i za „testiranje“ spomenutog pogona na vodeni mlaz kojeg je ilustrirao kontraadmiral Ma Weiming. Čini se da je kineski cilj u bliskoj budućnosti postići jednake kapacitete Sjedinjenih Država, prevladati ih i od 2050. godine osigurati pomorsku nadmoć u svjetskim oceanima.

Za SAD kao da nisu bili dovoljni ruski „Posejdoni“, sada moraju gledati na drugu stranu Pacifika i Kinu, koja brže ostvaruje zadane ciljeve u sektoru “bešumnih podmornica”, što je jednako kao izgradnja “stealth” zrakoplova za premoć na nebu.

Popular Science / SCMP

SAD hitno moraju stići ruski „Posejdon“ i ulazu u projekt XLUUV „Orca“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

…energija se i dalje dobiva nuklearnom fuzijom. Ma 100%, pazite što pišete! …koje će imati kombinirani nuklearni i električni pogon. Ovo bi trebalo biti nešto novo? Ma nemojte, molim vas…

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Jomla

Poštovani Jomla, hvala puno. Ispravljeno.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  L. R.

Još jedna bitna ispravka: za buku pod vodom se koriste podvodni mikrofoni (mada se oni ponegde nazivaju i pasivni sonari) a ne sonari. Sonari su “akustični radari” koji umesto elektromagnetnih talasa emituju zvučne a onda prikupljaju odbijene zvučne talase na osnovu kojih formiraju sliku okruženja. Baš kao i radar i sonar koristi tačno određenu frekvenciju zvuka i mogli bi da “vide” buku druge podmornice jedino ako bi ona bila iste frekvencije kao i zvuk (uglavnom ultrazvuk) koga sam sonar emituje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Jomla

A da otvoriš Poeples Science pa prevedeš, sve, nejasno je kakav je to motor, bez osovine, kardana, na vodene mlaznice, to je sve što sam skonto. Tu treba biti inženjer sa 40 godina rada. Ma meni nešto nije jasno,a to me više zanima. Bi li Kina na državnoj televiziji dala prvog čovjeka koji vodi projekt “da laže, eto samo da preplaši Amerikance”. Da stvarno ne bi bilo kao s “Putinovim crtićima”
… Pa će onda biti strke i zbrke.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Laki
Lazima i blefom se najcesce sluze Ameri. Kinezima i Rusima, imam osjecaj, to je malo ispod nivoa komunikacije.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Bitan faktor nevidljivosti su i popeleri, oni za sobom ostavljaju trag mjehurića koji prave veliku buku kada pucaju. Gledao sam video kako torpedo krstari cik/cak u potrazi za tim tragom i kada ga pronađe ide za njim, mlžda ste primjetili da su propeleri pokriveni kada je podmornica na suvom.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  Siniša

Od kud mjehurici iza propelera? Govoris o mjehiricima zraka ako se ne varam.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Siniša

@ Sinisa
Ti mjehurici se zovu kavitacija. Kavitacija izmedju ostalog, ostecuje propelere, pravi sitne rupice.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

To nije ništa. Načuo sam da ameri rade na novoj tehnologiji leteće podmornice i da će s njome moći na mjesec. Cijena projekta procjenjuje se na otprilike 8395463849673528576,74 milijardi dolara a 99% platit će članice NATO-a i opet sjesti na to.

Venom
Gost
Venom
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

I ja sam to isto čuo.
Kažu, da jim največi problem stvara propeler. Ne znaju gdje da ga stave, ispred ili iza podmornice. A po nekim informacijama, kažu da razvijaju novu vrstu tehnologije, pri kojoj bi propeler bijo odvojen od podmornice ( kao neka vrsta drona ), tako da bi eventualni neprijatelj slijedijo propeler, dok bi podmornica išla drugim putem.

Kud ide ova nova tehnologija,………… pa to je da ti pukne mozak od razmišljanja 🙂

He He
Gost
He He
1 godina prije
Reply to  Venom

usa jer izmislila podmornice još u građanskom ratu
i imaju najjaču flotu boomera
podmornice se otkrivaju pasivno hidrofoni
i aktivno sa sonarima
ima još načina sa magnetskim poljima i slično
uglavnom su još najjači kombinirano sa svim ostalima
treba pratiti spartyl otoke kada budu
završeni biti će odlične usa baze

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Venom

Ja bih koristio vurtuelnu podmornicu – pravu parkiraš kod kuće a virtuelnom putuješ svetom. Ne da ti ne treba pogon, ne treba ti ni gorivo…
Samo ne znam da li bi to odgovaralo posadi 😉

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

Pa koji će im curac nečujne podmornice kad ih več imaju. Stelth F-35 i u zraku i ispod vode.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Ah….
Još uvijek imaju nuklearni reaktor koji stvara buku i to je glavni problem.
Dizelske podmornice napune akumulatore i dok ovi traju su nečujne, osim propelera. Kad se isprazne moraju izroniti i pokrenuti dizel motor da opet napune akumulatore, jer dizel motor treba zrak. U tom trenutku osim što ih čuju su i vidljive.
Prave nečujne podmornice imaju AIR – Air-independent propulsion: pretvara dizel u vodikovo gorivo i nemaju propelera nego mlaz vode.
Zasad navodno takve podmornice “na položaju” imaju samo Ameri, Rusi i Njemci. Nekada su njemačke bile najbolje ali je navodno najnovija ruska, projekt Lada, prevazišla analoge. Kod konkurencije vodik nose sa sobom a ruska vodik dobija iz dizela.
Vjerojatno vas ima tu koji znate više o tome pa napišite nešto.

He He
Gost
He He
1 godina prije
Reply to  čitalac

postoji propulzija koja daje električnu energiju iz
fizijskog raspada koji proizvodi toplinu
to koriste neki sateliti kao izvor enerije
za podmornice bi bilo isti zanimljivo

Aga
Gost
Aga
1 godina prije
Reply to  čitalac

Vodik +kisik =voda “nusprodukt” dakle generator el.energije +baterije . Vjerovatno neka alternativni generator dizel.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  čitalac

@Čitalac

AIP ti ne ovisi da li se koristi pump -jet ili propeler već da produženo vrijeme možeš ploviti uronjen bez potrebe da izranjaš da napuniš akumulatore iii u istu svrhu koristiš snorkel

Po meni najzanimljiviju i najbolju dizel -elektro podmornicu s stanovišta propulzije imaju Šveđani.
Čuvena klasa Gotland
Uspjeli su na nju instalirati funkcionalan Stirling motor.
Stirling motor pokreće generator koji puni akumulatore.
Za njegovo pokretanje koriste industrijski tekući kisik i dizel.
Time su dobili nevjerovatnu AIP podmornicu koja može podvodno djelovati čak 45 dana.
Uz ostale karakteristike , izolacija generatora, pogonske osovine da ne prenosi vibracije na trup anti sonar coatinga , hidrodinamičkog dizajna, dizajna propelera ……jako se teško uočava

U nekoliko navrata USA Navy je iznajmljivala jednu Gotlandicu za njihove ratne igre, gdje im je stvarala velike probleme i u više navrata uspjela nanišaniti nosač.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  čitalac

https://hrvatski-vojnik.hr/zestoka-borba-na-trzistu-aip-pogona/ tu imate o AIP Pogonu,ostalo ako as zanima samo upišite u tražilicu “aip” i bude vam prikazalo rezultate….

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Ma koješta opet neka kineska “žuta agencija!” Po svjedočenju izvora iz američke mornarice, kineske su podmornice do sada bile glasne kao traktori i tako su ih Ameri i nazivali Ostavljale su Zvučni potpis, koji se je čuo na stotinu milja naokolo, a sad najednom tiho, tiho naj tiše! Neki previše glorificiraju kinesku tehniku, a činjenica je, da Kinezi još ne mogu napraviti reaktivni motor za svoje najnovije stealth lovce 5. .generacije i još uvjek upotrebljavaju stare ruske motore koji pokreću lovce Su 27. a glavninu njihovih taktičkih aviona još uvjek čine stari avioni druge generacije kopije sovjetskog MiG-a 21.Mnogo toga su lansirale te kineske žute agencije a o tome je pisao i ovaj portal, kada se je radilo o tobožnjoj utrci ruskog bombardera Tu 160 i američkog lovca F 35 i kako oni kažu, Ruski teški bombarder je pobjedio u toj utrci, ali i sami Rusi su demantirali taj događaj. Mislim, da bi ovaj cjenjeni portal morao biti malo više selektivan što se tiče objavljivanja ovakvih novosti za koje s pravom možemo posumnjati, da se tu radi o tzv “fake news”!

Aga
Gost
Aga
1 godina prije
Reply to  Jack

Medijski rat zavaraj neprijatelj, moze biti a ne mora. A ako koncept ina neke logike nije se za zajeb… kao s koreja, iran u vezi raketa I dronova. Recimo ti dronovi su dimenzijama kao su27 nisu dronovoi iz kvartovske trgovine. Imaju od malih do velikih kalibara/velicina.. realno gledano u perzijski tj iranski zaljev dakle slhepa ulica u rat tko posalje mornaricu nece se dobro provesti

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Jack

Ovaj put je Xinhua i CCTG, plus Global Times i SCMPost, dakle mediji, osim zadnjeg, koji prolaze cenzuru KomPartije, nije Sina.cn. Vjerovati ili ne?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Kineska agencija Mil. news je isto tako lansirala vijest o novom ruskom “fotonskom kratkovalovnom radaru”, kojim je tobože opremljen ruski lovac Su 57, koji otkriva sve avione, one sa stealth tehnologijom i bez nje i koji američke avione 5. generacije pretvara u obično smeće. Nakon nekog vremena o tom radaru ni slova više ni na jednom portalu, a ni sami Rusi ga ne spominju kao dio opreme svog novog lovca 5 generacije. Naime tu kod tog i takvog radara postoji jedna nelogičnost. Kad bi imali takav radar, Rusi bi ga samo trebali ugraditi na sve svoje avione, pa i one starije generacije i uopće ne bi trebali razvijati nekakvu 5 i 6. generaciju aviona nego samo praviti što brže avione i sa što jačim naoružanjem i uz takvo dostignuće, kao što je takav radar, prednost bi im bila osigurana u svjetskim mjerilima za dugo vremena!

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Mitomanija ne priznaje stvarnost,to je patoloski poremecaj i totalno odsustvo racija u kojemu se naciji ili drzavi pridaje znacaj zivog entiteta,dok se u isto vrijeme ignoriraju njeni gradjani kao nesto sto ne postoji ili je tu samo zbog sluzbe istoj toj mitskoj drzavi.Medjutim kada podmornica poput Kurska potone,amerikanci ,odnosno Nato svojim senzorima umrezenim na dnu oceana i mora u realnom vremenu utvrdjuju tocnu poziciju potonuca i nude pomoc spasavanja jer za to ima tehniku i obucene ljude.Rusi odbijaju pomoc jer ne zele srusiti mit o nepobjedivosti,suma sumarum 200 tinjak mrtvih mladih ljudi i isto toliko ordena za hrabrost.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

pravo kažeš, mitomanija ne priznaje stvarnost. USA u svakom ratu krene i završi sa uništavanjem infrastrukture i masovnim ubijanjem civila, ali amerofili uvijek viču o širenju slobode i demokracije, i preciznim udarima. Ajde ne lupetaj više.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Nuklearac i dalje siri mrznju i vrijedja komentatore na najprizemnije nacine,ponekad se zaigra pa se grozi i likvidacijama neistomisljenika. U normalnim drustvima slucaj za institucije,u balkanskim nedodjijama heroj ulice,dapace komentari mu ostaju kano klisurine i neka je tako ,neka svjedoce bezumlju.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Hahahaha, vrlo lucidan komentar, nema šta!!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@ Kvisko
A jasam se ponadao da si otisao u Sibir, kako si najavio. Jesi li sreo prijatelje iz udruzenja.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Kvisko

ljudima u podmornici koja je potonula iz mnogo razloga 99 percent nema spasa. Jedno je locirati podmornicu drugo je u podmornici koja je pretrpjela eksploziju i lezi na dnu rezati oplatu i pokusati doci do mjesta gdje nije usla voda i sve to izvesti pod ogromnim pritiskom. Momci imaju tehnologiju za dizanje podmornica sa dna i to stoji ali sam proces traje mnogo duze nego sto ljudi imaju resurse za prezivljavanje. Podmonicar biti je oduvijek veliki rizik. Sofisticirana tehnologija je osjetljiva na dodir i mi ne mozemo znati koji bi sve mogli biti razlozi da su rusi tada odbili pomoc mada ne iskljucujem ni da je jedan od njih to na sta ti asociras, ne bih bas nazvao mitomanija ali recimo – ponos, ne zeli prihvatiti jalovu pomoc od neprijatelja.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Svi krenuli u lov na Crveni Oktobar?Hunt For Red October
https://www.youtube.com/watch?v=5WkLoOvm2Yo

Netko
Gost
Netko
1 godina prije

Rusija: Imamo novo hipersonično oružje.

Amerika: To su putinovi crtići.

-Hipersonično naoružanje ušlo u sastav ruske vojske.

Amerika: UPS!

Iran: imamo domaći sustav protuzračne obrane.

Amerika: Ma to su drvene makete.

-GlobalHawk oboren iranskim sustavom

Amerika:UPS!

Kina: Imamo supertihe podmornice

Amerika: To je partijska propaganda.

…to be continued…

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije
Reply to  Netko

… to be continued… kinezi imaju manevre u međunarodnim vodama u blizini Los Angelesa.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Netko

Sta je sa kineskim torpedima velike brzine koje razvijaju 10 godina? Prije 5 godina zatrazili su pomoc od rusa za razvoj i od tada tisina.

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Netko

Најновија вест МФ-7000 за сада тајни алгоритам-математучка формула веома младог научника из Србије усавршава С-400 и открива све стелт објекте величине 50 цм на 300 километара.Нема више зезања, Руси јако изненађени фантастичним открићем Амерички и Британски војни извори без коментара могу мислити како им није добро.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Citam toliko clanaka o Kinezima,nigdje clanak o pokrajini u kojoj zivi deset milijuna muslimana.To sam gledo na Njemackom programu,gdje Kinezi imaju logor za milijun ti jadnika.Logicno i demokratski bi bilo ,da ito obradite.Unapred vam hvala.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Kad si prirodno glup, imaš na portalu sliku za glupe , a zove se lupa ili povećalo. onda tamo klikneš i upišeš Xinjiang i imaš hrpetinu članaka o toj temi, ajd sad, igraj se.

Venom
Gost
Venom
1 godina prije
Reply to  Slavonac

A gdje si ti video za milijun, to izgleda u cifr odprilike ovako -1.000.000 jadnika u logoru ?!?!!!!????
Ako imaš kakvu sliku ili video , gdje bi se videlo, kako izgleda logor za MILIJUN jadnika.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Venom

Ne pravi se blesav, o tome bruje svi portali osim ovoga. Kinezi su pokupili sve odrasle muške osobe i veliki broj mlađih žena ujgurske narodnosti ali i drugih nekineskih narodnostnih skupina i zatvorili ih u logore gdje muške podvrgavaju torturama i ispiranju mozga u cilju nekakvog preuzgoja, a žene na veliko siluju. To je pravo lice Kine, koju mnogi ovdje veličaju i dižu u nebesa. To je brutalna diktatura, još posebno od tada, kad je Ši Đinping postavljen za doživotnog vođu partije i države. Prije je tamo bio privid nekakvog oblika demokracije jer su se državni vođe mijenjali svake 4 godine a birao ih je centrali komitet partije, ali sad nema ni D od demokracije negoli sve više maha uzima brutalno autokratsko i vjerovatno uskoro čisto diktatorsko društveno uređenje zemlje!

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Jack

Moj roditeljski fakultet mi pomaze da svacije misljenje uvazim,samo sam primjetijo da je ostalo dosta iz onog sistema,koji i dalje brane totalitarne rezime.Hvala ,sto si to strucno objavijo.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Ne logor, nego su iz satelita nabrojili oko 500 logora u zapadnoj Kini gdje oni drže i preuzgajaju više od 2 mil. Ujgura, muslimanskog naroda koji živi na krajnjem zapadu Kine. To što se tamo događa mora biti strašno. Ljude drže zatvorene u tim logorima bez nekog unaprijed poznatog datuma prestanka njihovog bivanja tamo! Ovakva Kina, sa doživotnim diktatorom na čelu partije i države neodoljivo podsjeća na nacističku njemačku tamo negdje oko 1937godine, kad se je njemačka uzdignula iz velike ekonomske krize, ojačala gospodarski i vojno i pripravljala se na osvajačke ratove pod vodstvom sličnog čovjeka kakav je i ovaj Ši Đinping!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Jack

A ja sam citao da kinezi sire uticaj na Dodika i da ga nagovaraju da i on podigne logor za milion muslimana. Kazu da ce od kineza doibiti besplatan tranfer tehnologije. Kazu da osim toga Dodik nista drugo ne moze dobiti od kineza.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  tihobl

To je jako neetično od tebe, da ironiziraš takve stvarii zajebavaš se na račun zle sudbine nekoliko milijuna ljudi koji žele samo to, da žive po običajima i navikama svojih očeva i djedova, što im ovi kosooki zlotvori ne dozvoljavaju. Moraš znati, da će svi narodi, osobiti oni manji koje u budućnosti okupira Kina, doživjeti istu sudbinu kao i Ujguri a Kina to sigurno hoće jer se takve države ponašaju po unaprijed određenom obrascu, kad su moćne one to i iskoriste, da podjarme i zlostavljaju druge posebno manje narode i etničke skupine, koje im se nađu na udaru. To već dugo vremena možemo vidjeti na primjeru Tibeta, kojeg je Kina okupirala 1957 godine i od tada su ti ljudi, Tibetanci podvrgnuti permanentnoj torturi i nastojanju, da se izkorijeni njihova vjera i običaji, ali Tibetanci sve te nedaće stoički podnose i svakih nekoliko godina organiziraju pobune protiv kineske okupacije i zlostavljanja, a njihov je vrhovni vjerski vođa Tibeta Dalaj-lama morao pobjeći s Tibeta u Indiju jer s ga kinezi namjeravali eliminirati, da bi obezglavili i lakše slomili duh tih ponosnih ljudi, u posljednjim godinama su na Tibetu instalirali silose sa nuklearnim raketama naravno, protiv volje pravih vlasnika te zemlje!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Jack

Ne ironiziram. Nisam ja izjavio: pored malignog uticaja rusa na Dodika tu su i kinezi koji … ono sto sam gore naveo.
Sa jedne strane brinu se da kinezi ne nagovore Dodika da osnuje logore za muslimane, a onda ga nagovaraju da osnuje prihvatne logore za migrante. A migranti su muslimani. Ko prica o logorima za muslimane: kinezi ih ne pominju, Dodik kaze da mu na pamet ne padaju, a neko stalno prica o logorima za muslimane. Pogodi ko?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Jack

A ne podsječa te nimalo na američke logore, u americi za japance u WW2 ?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  samo tako

Amerika je u to vrijeme bila u ratu s Japanskim carstvom i nekako je bilo logično da interniraju pripadnike japanskog naroda, dok Kina to čini u miru. to sam već jednom ustvrdio ovdje, da svi ti lijevi tzv komunistički ili socijalistički režimi azijskog, afričkog ili južnoameričkog tipa, u sebi sadrže imanentno zlo. njima ljudski život malo vrijedi a još pogotovo životi onih, koje oni proglase protivnicima njihovog režima.i i za to ne plačite za Moralesom i uskoro za Madurom i Danielom Ortegom, jer to su izrodi i zlo koje hoda!

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Demonstriraju jenki moc u Juznokineskom Moru. Formacija brodova oko Kitty Hawk. Ne moze proci ni igla.
Kao ono… prvo periskop, posle kineska podmornica. Ide demonstrativno prema Kitty Hawk. U sred formacije.
Dani Slave i Ponosa 🙂

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ma da, jel” ti se to sanjalo!?

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Što točno znači ovo:
“Motorna energija se i dalje dobiva nuklearnom fisijom, ali se tehnološki iskorak odnosi na prijenos iste energije iz reaktora do intubiranih propelera. U usporedbi s podmornicama s tradicionalnim pogonom u ovom slučaju bi se prijenos zapravo odvijao elektromagnetskom interakcijom, što bi omogućilo smanjenje ne samo zvučnih emisija, već i dimenzija motora.”—–
Pretpostavljam da je “Intubirani propeler” ustvari parni generator, pomoću kojega se proizvodi struja pomoću koje se napaja elektromagnetski pogon.
Neka me netko ispravi ako sam u krivu.
Hvala.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Zagor

To je nekakav novokomponovani tehnički vokabular ili je s pomoću Google translatera prevedeno direktno sa kineskog Han-jezika!

Max
Member
Max
1 godina prije

Kinezi su strašno napredni pa me ni ovaj uspjeh ne čudi . To bi moglo dovesti SAD u još veće nevolje.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik