Nakon Rusa, sad i Kina – Pentagon zaostaje u razvoju „bešumnih podmornica“

Kineske podmornice
50 komentara

Svjetski oceani bi uskoro mogli ugostiti novu generaciju napadačkih podmornica i kineskih lansera balističkih “stealth” raketa. Inžinjeri ratne mornarice Narodne Republike Kine, na čelu s kontraadmiralom Ma Weimingom, dovršili su razvoj propelera-prijenosnika s vodenim mlazom i bez prijenosne osovine, što ga za sonar čini izuzetno tihim i potencijalno nemogućim za uočiti. Ovu novu tehnologiju je Kina najavila još 2017.

VIDEO: Najava uspješnog razvoja nove vrste kineskih „nečujnih“ motora iz 2017. godine

Kako funkcionira ovaj motor?

Motorna energija se i dalje dobiva nuklearnom fisijom, ali se tehnološki iskorak odnosi na prijenos iste energije iz reaktora do intubiranih propelera. U usporedbi s podmornicama s tradicionalnim pogonom u ovom slučaju bi se prijenos zapravo odvijao elektromagnetskom interakcijom, što bi omogućilo smanjenje ne samo zvučnih emisija, već i dimenzija motora. Prve primjene ovog motora već bi trebale postojati u budućim napadačkim podmornicama tipa 095, koje će imati kombinirani nuklearni i električni pogon i tako će postati  „tihe  ubojice“.

Ako ova kombinacija uspije, omogućila bi Kini da poveća svoju pomorsku snagu i da postane stvarna prijetnja Sjedinjenim Državama čak i u podmorničkom sektoru.

Pentagon sada kinesku mornaricu smatra potencijalnom prijetnjom zbog površinskih brodova i raketnih sposobnosti, ali flota američkih podmornica, kao i nosača zrakoplova, uvijek se smatrala moćnijom u usporedbi s Kinom, posebno zbog buke brodova i čamaca koje koristi kineska mornarica. Ostatak američkih prednosti je u tehnikama pomorske borbe i torpedima s puno boljim performansama u odnosu na kineske, ali ne i ruske, što smo pojasnili u prošlom članku o žurbi Pentagona da pokuša sustići ruske sustave „Posejdon“, kako platforme s kojih bi ih lansirao, tako i sam sustav koji je u Sjedinjenim Državama tek sada dobio 85 milijuna dolara za projektiranje, dok ruski ulaze u službu 2020.

Kineska podmornica Type 095
FOTO: Kineska podmornica Type 095

“Čudan” detalj

Ako bi nova vrsta pogona zaista djelovala, kako kažu kineski inženjeri, za Sjedinjene Države bi to moglo predstavljati stvarnu opasnost, jer bi kineske podmornice mogle “nesmetano” pristupiti bazama, objektima i brodovima američke mornarice.

„Poseban“ je i drugi aspekt, a to je da su svi kineski državni mediji prvi put otvoreno govorili o prethodno tajnim tehnologijama.

To bi moglo značiti da su ispitivanja koja su proveli stručnjaci kineske vojske dala pozitivne rezultate i da će uskoro novi pogon biti podvrgnut pravim testovima na moru. Nadalje, nova tehnologija u budućnosti bi se mogla izmijeniti kako bi se prilagodila i trupovima površinskih brodova, koji bi u operativnom području koristili tiše motore, što će sonarima otežati njihovo pravovremeno otkrivanje.

Ovo bi pokrenulo novu fazu sukoba između Kine i Sjedinjenih Država, posebno zato što američka mornarica više ne bi imala pomorsku nadmoć, koja je do sada proizlazila iz samo Pentagonu dostupnih tehnologija.

Promjene u načinu ratovanja

Međutim, utrka u razvijanju sve “tiših” podmornica bi mogla biti beskorisna, tvrde neki vojni analitičari.

Naime, neki vjeruju da bi ovo mogao biti  „propagandni potez kontraadmirala Ma Weiminga“, kako bi zastrašio i impresionirao Sjedinjene Države koje, zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom, rade upravo na razvoju ovog pogona za opremanje podmornica za lansiranje balističkih projektila klase „Columbia“, koje su predodređene da postanu operativne 2030. Ali nema nikakvog dokaza da je to propaganda. Osim toga, na isti način su doslovno ismijavali Vladimira Putina kada je predstavljao nova oružja u ožujku 2018. i tvrdili su da im ruski predsjednik pokazuje „crtane filmove“. Kada su vidjeli sa su svi spoemnuti sustavi testirani i da se uvode u ruske oružane snage, nastala je panika i tražili su se načini da se preusmjeri barem nešto sredstava u razvoj sličnih, istihili boljih platformi i hipersoničnih i superbrzih podvodnih oružja od ruskih. Kladiti se na „propagandno zastrašivanje od strane kontraadmirala Ma Weiminga“ nije posebno inteligentan potez.

Kina je i ovdje u prednosti, jer podmornice tipa 095 moraju ući u službu već 2020. godine, što predstavlja rok kojeg je odredila Vojna komisija Centralnog komiteta KP Kine. Prve od ovih podmornica će biti opremljene s tradicionalnim nuklearnim motorima, ali će se koristiti i za „testiranje“ spomenutog pogona na vodeni mlaz kojeg je ilustrirao kontraadmiral Ma Weiming. Čini se da je kineski cilj u bliskoj budućnosti postići jednake kapacitete Sjedinjenih Država, prevladati ih i od 2050. godine osigurati pomorsku nadmoć u svjetskim oceanima.

Za SAD kao da nisu bili dovoljni ruski „Posejdoni“, sada moraju gledati na drugu stranu Pacifika i Kinu, koja brže ostvaruje zadane ciljeve u sektoru “bešumnih podmornica”, što je jednako kao izgradnja “stealth” zrakoplova za premoć na nebu.

Popular Science / SCMP

SAD hitno moraju stići ruski „Posejdon“ i ulazu u projekt XLUUV „Orca“

podmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jomla
4 godine prije

…energija se i dalje dobiva nuklearnom fuzijom. Ma 100%, pazite što pišete! …koje će imati kombinirani nuklearni i električni pogon. Ovo bi trebalo biti nešto novo? Ma nemojte, molim vas…

Siniša
4 godine prije

Bitan faktor nevidljivosti su i popeleri, oni za sobom ostavljaju trag mjehurića koji prave veliku buku kada pucaju. Gledao sam video kako torpedo krstari cik/cak u potrazi za tim tragom i kada ga pronađe ide za njim, mlžda ste primjetili da su propeleri pokriveni kada je podmornica na suvom.

Dopizdilomi
4 godine prije

To nije ništa. Načuo sam da ameri rade na novoj tehnologiji leteće podmornice i da će s njome moći na mjesec. Cijena projekta procjenjuje se na otprilike 8395463849673528576,74 milijardi dolara a 99% platit će članice NATO-a i opet sjesti na to.

čitalac
4 godine prije

Ah….
Još uvijek imaju nuklearni reaktor koji stvara buku i to je glavni problem.
Dizelske podmornice napune akumulatore i dok ovi traju su nečujne, osim propelera. Kad se isprazne moraju izroniti i pokrenuti dizel motor da opet napune akumulatore, jer dizel motor treba zrak. U tom trenutku osim što ih čuju su i vidljive.
Prave nečujne podmornice imaju AIR – Air-independent propulsion: pretvara dizel u vodikovo gorivo i nemaju propelera nego mlaz vode.
Zasad navodno takve podmornice “na položaju” imaju samo Ameri, Rusi i Njemci. Nekada su njemačke bile najbolje ali je navodno najnovija ruska, projekt Lada, prevazišla analoge. Kod konkurencije vodik nose sa sobom a ruska vodik dobija iz dizela.
Vjerojatno vas ima tu koji znate više o tome pa napišite nešto.

Jack
4 godine prije

Ma koješta opet neka kineska “žuta agencija!” Po svjedočenju izvora iz američke mornarice, kineske su podmornice do sada bile glasne kao traktori i tako su ih Ameri i nazivali Ostavljale su Zvučni potpis, koji se je čuo na stotinu milja naokolo, a sad najednom tiho, tiho naj tiše! Neki previše glorificiraju kinesku tehniku, a činjenica je, da Kinezi još ne mogu napraviti reaktivni motor za svoje najnovije stealth lovce 5. .generacije i još uvjek upotrebljavaju stare ruske motore koji pokreću lovce Su 27. a glavninu njihovih taktičkih aviona još uvjek čine stari avioni druge generacije kopije sovjetskog MiG-a 21.Mnogo toga su lansirale te kineske žute agencije a o tome je pisao i ovaj portal, kada se je radilo o tobožnjoj utrci ruskog bombardera Tu 160 i američkog lovca F 35 i kako oni kažu, Ruski teški bombarder je pobjedio u toj utrci, ali i sami Rusi su demantirali taj događaj.… Čitaj više »

Kvisko
4 godine prije

Mitomanija ne priznaje stvarnost,to je patoloski poremecaj i totalno odsustvo racija u kojemu se naciji ili drzavi pridaje znacaj zivog entiteta,dok se u isto vrijeme ignoriraju njeni gradjani kao nesto sto ne postoji ili je tu samo zbog sluzbe istoj toj mitskoj drzavi.Medjutim kada podmornica poput Kurska potone,amerikanci ,odnosno Nato svojim senzorima umrezenim na dnu oceana i mora u realnom vremenu utvrdjuju tocnu poziciju potonuca i nude pomoc spasavanja jer za to ima tehniku i obucene ljude.Rusi odbijaju pomoc jer ne zele srusiti mit o nepobjedivosti,suma sumarum 200 tinjak mrtvih mladih ljudi i isto toliko ordena za hrabrost.

Kažun
4 godine prije

Svi krenuli u lov na Crveni Oktobar?Hunt For Red October
https://www.youtube.com/watch?v=5WkLoOvm2Yo

Netko
4 godine prije

Rusija: Imamo novo hipersonično oružje.

Amerika: To su putinovi crtići.

-Hipersonično naoružanje ušlo u sastav ruske vojske.

Amerika: UPS!

Iran: imamo domaći sustav protuzračne obrane.

Amerika: Ma to su drvene makete.

-GlobalHawk oboren iranskim sustavom

Amerika:UPS!

Kina: Imamo supertihe podmornice

Amerika: To je partijska propaganda.

…to be continued…

Slavonac
4 godine prije

Citam toliko clanaka o Kinezima,nigdje clanak o pokrajini u kojoj zivi deset milijuna muslimana.To sam gledo na Njemackom programu,gdje Kinezi imaju logor za milijun ti jadnika.Logicno i demokratski bi bilo ,da ito obradite.Unapred vam hvala.

Red Dog
4 godine prije

Demonstriraju jenki moc u Juznokineskom Moru. Formacija brodova oko Kitty Hawk. Ne moze proci ni igla.
Kao ono… prvo periskop, posle kineska podmornica. Ide demonstrativno prema Kitty Hawk. U sred formacije.
Dani Slave i Ponosa 🙂

Zagor
4 godine prije

Što točno znači ovo:
“Motorna energija se i dalje dobiva nuklearnom fisijom, ali se tehnološki iskorak odnosi na prijenos iste energije iz reaktora do intubiranih propelera. U usporedbi s podmornicama s tradicionalnim pogonom u ovom slučaju bi se prijenos zapravo odvijao elektromagnetskom interakcijom, što bi omogućilo smanjenje ne samo zvučnih emisija, već i dimenzija motora.”—–
Pretpostavljam da je “Intubirani propeler” ustvari parni generator, pomoću kojega se proizvodi struja pomoću koje se napaja elektromagnetski pogon.
Neka me netko ispravi ako sam u krivu.
Hvala.

Max
4 godine prije

Kinezi su strašno napredni pa me ni ovaj uspjeh ne čudi . To bi moglo dovesti SAD u još veće nevolje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI