Velika Britanija ne zna kako demontirati gomilu starih nuklearnih podmornica

HMS Vigilant Vanguard klasa
34 komentara

Brojne zahrđale podmornice trenutno su usidrene u Rosythu i čekaju da budu demontirane, piše Chris McCall za portal Scotsman.

Ministarstvu obrane je od strane parlamentaraca naređeno da “krene dalje”, nakon što se u izvješću utvrdilo kako se još ne zna kako će demontirati 20 napuštenih nuklearnih podmornica, od kojih su mnoge napuštene u Fifeu. Velika Britanija sada ima dvostruko više podmornica u skladištu od onih u službi, a nije demontirala nijednu od 1980. godine, navodi u procjeni Nacionalni ured za reviziju (NAO).

Najstarija podmornica, “HMS Dreadnought”, usidrena je u brodogradilištu Roysth gotovo 40 godina, što je dvostruko duže nego što je bila u aktivnoj službi. Douglas Chapman, član Škotske nacionalne stranke, čija izborna jedinica uključuje bivšu mornaričku bazu, rekao je da je neprihvatljivo da su “britanske vlade godinama ignorirale taj problem, zatrpavajući zajednice Rosytha i Devonporta s takvim zastarjelim podmornicama”.

Procijenjeni trošak demontiranja jedne podmornice je 96 milijuna funti, priopćio je NAO, dok je ministarstvo civilne obrane odgovorno za održavanje i demontažu 20 brodova u rezervi i 10 u službi, za 7,5 milijardi funti u sljedećih 120 godina.

britanske podmornice klase Trafalgar
FOTO: britanske podmornice klase Trafalgar

Neke podmornice su obnovljene 2004. godine, kada su upravna tijela izjavila da ne zadovoljavaju standarde, te da proces ne bi trebao ponovno početi prije 2023. Sedam iskorištenih brodova usidreno je u Rosythu, a ostatak u Devonportu, na južnoj obali Engleske. Program je odgođen za 11 godina s povećanjem sa 100 na 275 milijuna funti. Godišnji trošak za održavanje i čuvanje devet podmornica zajedno s nuklearnim gorivom u luci Devonport je 12 milijuna funti.

NAO tvrdi da ministarstvo obrane nema plan spreman za uklanjanje operativnih podmornica ili budućih brodova Dreadnought klase, koji imaju različite vrste nuklearnih reaktora, a Meg Hillier, predsjednica odbora javnih izvješća o zajedničkim dobrima je navela: “Već više od 20 godina je ministarstvo obrane obećalo da će rastaviti nuklearne podmornice izbačene iz službe i prošle godine izjavilo je komisiji da će se suočiti s tom tužnom stvarnosti.”

Od 1980. godine nije demontirana nijedna od 20 napuštenih podmornica i još se ne zna kako će se to učiniti.

Programe demontiranja otežavaju duga kašnjenja i visoki troškovi. Ministarstvo mora djelovati hitno, prije nego što mu ponestane prostora za skladištenje i održavanje podmornica i ošteti naš ugled zemlje odgovorne za nuklearnu energiju”, rekao je Chapman, zastupnik Dunfermlinea i West Fifea.

“U ovom izvješću NAO naglašava pitanje na kojem već dugo lobiram u britanskoj vladi. Radeći sa zastupnikom Devonporta, Lukeom Pollardom, pozvao sam vladu da osigura program koji će biti dobro financiran kako bi se riješili ovih starih podmornica, uštedjeli novac poreznih obveznika i zauvijek ih izbacili iz Rosytha”, dodao je Chapman.

britanske podmornice
FOTO: usidrene britanske podmornice

Prošle godine su pisali zajedničko pismo premijerki kojim se traži da se proračun za civilnu nuklearnu razgradnju proširi i na podmornice. To ne samo da bi riješilo problem, već bi otvorilo i radna mjesta u West Fifeu. Demontažu podmornica treba vidjeti kao ekonomsku priliku, širenje iskustva i intelektualnog vlasništva u svijetu i Britanci žele iskoristiti.

Međutim, kao što ovo izvješće naglašava, neprihvatljivo je da su britanske vlade godinama ignorirale ovaj problem i umjesto toga zatrpavale zajednice Rosytha i Devonporta takvim zastarjelim podmornicama.

Glasnogovornica britanskog ministarstva obrane je rekla: “Demontaža nuklearnih podmornica je složen i zahtjevan pothvat. I dalje nastojimo što je prije moguće sigurno i ekonomično rastaviti sve iskorištene nuklearne podmornice”.

Međutim, zastupnici i građani Rosytha i Devonporta nisu dobili nikakvo obećanje o okvirnom roku kada će započeti demontaža zahrđalih nuklearnih podmornica, koje su jeziv prizor u njihovim lukama.

Dreadnought klasaHMS DreadnoughtMornaricapodmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
4 godine prije

Ako je procijenjen trosak, vjerojatno znaju ali ne zele.

Šok
4 godine prije

najveća opasnost za radnike i okoliš je od
sekundarnog i primarnoga zračenja
nuklearnog materijala iz reaktora i oko njega
inače se sve može fino
izrezati i ubaciti u torijeve reaktore
za proizvodnju energije
gdje se sve to što je radioaktivno
fino raspadne i postane sigurno za okolinu
jedino su problem novci
britanci su toliko iscrpljeni
sa novim nosačima aviona
da nemaju para za ništa drugo

Emiliano Zapata
4 godine prije

Dajte ih Romima…

alfa33
4 godine prije

Aaajmoooo,navali narode, skupljam staro željezo,popravljam kišobrane i oštrim noževe….aaaajmooooo

Segota
4 godine prije

Neka jih prodaju Sjeveenoj Koreji ili jos bolje neka jih poklone…..

cogo
4 godine prije

i na kraju če to željezo odvuči na otvoreno mora i potopiti ,,i tamo se loviti nuklearne ribe te prodavati svojim ljudima ,,sve za dobar novac ,,ti englezi su stvarno neljudska biča ,,gamad koji celi svit uvlači glove u guzice ,gdje je neka korist tamo su njihove vojne trupe ,,

spartak
4 godine prije

Zašto se ne jave Kokokolindi. Kad smo već kupili stare avione za obrane neba, zašto ne bismo i stare podmornice za obranu podmorja. Mogle bi biti na primjer usidrene između Dubrovnika i Lokruma…

Dub Miroslav
4 godine prije

Računica je očito bila: rusi će ih demolirati pa ih mi nećemo morati demontirati! Račun bez krčmara da se zadovolji vojno-industrijski lobi.

palermo
4 godine prije

Slavko Kulić je nedavno izjavio da u Europi treba demontirati 130 nuklearnih reaktora. Cijena svake demontaže je cca 1,9 milijardi eura – naravno može biti i skuplje. I financijski, i ne dao Bog da se neka nesreća dogodi…

crodaemon
4 godine prije

Nek ih prodaju kinezima

Ivo Lola
4 godine prije

Ja ću samo kratko, neću elaborirati, i nije baš onako 100% veznano za temu, a i jeste u neku ruku, kako se gleda, pošto se spominje Britanija…što neizostavno asocira i na Britance, kao nekakav narod i kao neizostavnu državotvornu komponentu Ujedinjenog Kraljevstva, eto… ako iko od vas britanaca ili anglosaksonaca čita i razumije ovo što sam napisao, znajte, povraća mi se na na sami spomen vas i vaše kraljevine. Živio Maršal Tito!!!

Dopizdilomi
4 godine prije

Evo ja ću im probati objasniti. Suprotno tj. obrnuto od sastavljanja, to je skuplja varijanta. Jeftinija je potapanje u velike dubine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI