fbpx

NASA još nema svoj brod, a američki astronauti ostali bez mjesta u “Sojuzu”

Roscosmos Rogozin

Roskosmos je rekao da za američke astronaute na „Sojuzu“ 2020. godine nema mjesta i da je sve „rezervirano“.

U bliskoj budućnosti Roskosmos će razmotriti mogućnost da američkim astronautima da mjesto na ruskoj svemirskoj letjelici „Sojuz“, izvijestili su u tiskovnoj službi ruske državne korporacije.

Podsjetimo ranije je američka svemirska agencija NASA odbila obnoviti ugovor s Roskosmosom za pružanje mjesta svojim astronautima u letu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

U Sjedinjenim Državama su postupili ishitreno, jer su se nadali da će do jeseni 2020. imati na raspolaganju svoju svemirsku letjelicu. Međutim, čini se da to neće biti tako. NASA je to shvatila i zatražila da se obnovi ugovor za sljedeću jesen.

„Odluka o pružanju prostora američkim astronautima na ruskim svemirskim brodovima bit će donesena u bliskoj budućnosti. Svi će biti obaviješteni o toj odluci”, riječi su predstavnika tiskovne službe Roskosmosa kojeg citiraju RIA Novosti.

Ugovor između Sjedinjenih Država i Rusije značio bi da je ruska strana obavezna slati američke astronaute na ISS svojom svemirskom letjelicom Sojuz. Ali ugovor završava sljedeće godine.

U Sjedinjenim Državama mislili su da se mogu dalje nositi s tom zadaćom bez Rusije. Njihove tvrtke, Boeing i SpaceX, su svoj svemirski brod trebali napraviti do sljedeće godine. No, čini se da se projekt odužio i Rogozinova šala oko slanja američkih astronauta na ISS pomoću trampolina sve je bliža stvarnosti.

Ranije se saznalo da je međuresorna komisija već odredila posade „Sojuza MS-17“ i „Sojuza MS-18“, koji bi trebali biti lansirani na ISS u listopadu 2020. i na proljeće 2021. godine. Posade po prvi put nakon 19 godina uključuju samo ruske astronaute. Ni jedan strani astronaut nije bio uključen u posadu, unatoč činjenici da je NASA prethodno poslala pismo Roskosmosu tražeći od njih da dodijele jedno mjesto u “Sojuzima” američkim astronautima zbog kašnjenja u testiranju novih američkih svemirskih letjelica.

Kao što se saznalo iz izvješća glavnog inspektora NASA-e Paula Martina, objavljenog na internetskoj stranici agencije, do srpnja 2019. NASA je 70 mjesta u „Sojuzu“ platila 3,9 milijardi dolara i osigurala isporuku američkih i partnerskih astronauta do ISS-a i natrag na Zemlju. Napominje se da je tijekom 20 godina postojanja ISS-a izvršeno 85 letova zajedničkih ruskih i američkih posada na svemirskom brodu. ISS je ukupno posjetilo 239 astronauta.

U međuvremenu, do Nove godine je ostalo samo dva mjeseca, a odluka o slanju astronauta je trebala biti dogovorena ne sada, već jučer. I onda su se Sjedinjene Države odlučile vratiti Rusiji i zatražile su obnovu ugovora, na što je Roskosmos rekao da u brodovima više nema mjesta.

„Ove godine smo ponudili Sjedinjenim Državama da produže ovaj ugovor, ali su s ponosom izjavili da im ne treba pomoć Ruske Federacije i da će sljedeće godine imati svoju svemirsku letjelicu. To smo prihvatili i dali mjesta drugim astronautima i mjesta jednostavno nema, tako da će Sjedinjene Države morati pronaći druge načine kako poslati svoje astronaute na ISS. Ovdje im više ne možemo pomoći. O tome su morali razmišljati ranije“, rekao je Roskosmos prije nekoliko dana.

Međutim, možda poanta čak i nije u dostupnosti mjesta, već u činjenici da Sjedinjene Države provode politiku neprijateljsku prema Rusiji i pokušavaju ugušiti zemlju, njenu ekonomiju, čak i svemirsku industriju sankcijama, istu onu od koje sada traže pomoć dok Boeing i SpaceX konačno ne naprave svemirsku letjelicu koja će sigurno doći do Međunarodne svemirske postaje (ISS).

RIA

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Savonarola
Gost
Savonarola
11 mjeseci prije

Još jedan veliki *uspjeh* u nizu koji potvrđuje koliko je Amerika velika.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

perzija je još veći *uspjeh*
isključili internet i mobitele narodu
jer se boje sirotiinje
turbanaši u punom šafranovu cvatu
klerikalni fašizam na djelu
to potvrđuje da imaju
*kulturu* staru tisućama godina
perzija je to

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

miran, inženjeru. Smanji vutra.

mike
Gost
mike
11 mjeseci prije

gosin Ivo molim vas da nekrivite vutru za stanje inzinjera… cak sta vise neka pojaca dozu thca pa mozda i progleda….

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

LOGICNO IMPRESSUM

O NAMA

Umjesto opisa tko smo, što smo i koji su nam motivi pri pokretanju portala, odlučili smo vam prezentirati pitanja koja smo dobili i na koja dajemo konkretne odgovore. Lista pitanja nije konačna i slobodno nas pitajte što vas interesira putem e-maila. Bit će nam drago odgovoriti na sva vaša pitanja, pa i ona na koja nije lako dati odgovor.

GLOBALNO O PORTALU  

Kada je počeo s radom portal Logično?

Nakon prve faze – testiranje početne verzije, 15. 10. 2016. pokrenuta je finalna verzija portala Logično.

Gdje se nalazi sjedište redakcije portala Logično?

Sjedište portala Logično se nalazi u Brčko distriktu, na tromeđi između Beograda, Sarajeva i Zagreba.
.
Portal Logično
Grbavica bb
76100 Brčko distrikt
Bosna i Hercegovina
.

© Fotografija: Almir Džanović / Brčko – centar grada

Koje države i koje tržište pokriva portal Logično?

Portal Logično pokriva 6 zemalja i dijasporu:

HrvatskuBosnu i HercegovinuSlovenijuSrbijuCrnu GoruMakedonijuDijasporu

Koja je vaša ciljana publika?

Sve osobe koje žele logično razmišljati i donijeti ispravnu odluku u raznim životnim situacijama su potencijalni čitatelji portala Logično.

Članci su namjenjeni kako širokim masama tako i onima koji žele utjecati na društvena kretanja unutar svoje zajednice.

Tko stoji iza portala i kako se financira portal Logično?

Portal Logično pripada firmi Trieko d.o.o. iz Brčko distrikta. Početno financiranje dolazi od početnog kapitala novoosnovane firme i od strane oglasnog prostora u budućnosti.

Osnivači portala Logično su tri mala poduzetnika koji zapošljavaju preko 120 osoba. Redovno plaćaju svoje obveze i nisu nikada učestvovali u privatizaciji.

STRUČNI TIM PORTALA LOGIČNO

Što je stručni tim?

Stručni tim portala Logično su volonteri koji nemaju nikakve financijske koristi. Radi se o visoko stručnim osobama u jednom ili više domena. Stručni tim čine osobe različitih svjetonazora i ideologija s ciljem očuvanja objektivnosti portala. Sama činjenica da na listi stručnog tima imamo osobe raznih preferencija, govori da se radi o tolerantnim osobama.

Broj članova stručnog tima nije definitivan. Cilj nam je stvoriti tim u što većem broju domena, čime će portal dobiti na kvaliteti.

SURADNIČKI TIM PORTALA

Recite nam nešto o timu?

Suradnički tim čine deseci naših vrijednih suradnika koji sudjeluju u kreiranju naših sadržaja, novinari, snimatelji, lektori, kojima su bliske teme lokalnih zajednica, kao i globalne teme.

O UREĐIVAČKOJ POLITICI

Postoje li teme o kojima ne smijete pisati?

Ne, ne postoje teme o kojim ne smijemo pisati, ali postoje teme o kojima ne želimo pisati, a to su crna kronika i žutilo. Obje ove teme nisu ni edukativnog ni informativnog karaktera i prave više štete nego koristi jednom zdravom društvu. One jednostavno stvaraju lažnu sliku stvarnosti koja nije u skladu s objektivnim pisanjem.

Postoje li, i koja su ideološka načela portala Logično?

Objektivno informirati, jedino je načelo našeg portala. Portal nema za cilj indoktrinirati, već objektivno informirati i educirati čitatelja kako izbjeći medijsku manipulaciju.

Redakcija portala, novinari i naš stručni tim su različitih svjetonazora i ideologija, upravo kako bismo spriječili subjektivno informiranje.

Jeste li vi jugoslavenski portal?

Biti objektivan, znači biti neutralan. Poštujemo suverenitet svake države i u suradnji istih tražimo zajedničke interese, a ne političke asocijacije.

Koga podržavate? Rusiju ili SAD?

Naš portal ne podržava ni Rusiju ni SAD. Nastojimo informirati objektivno. Činjenica je da su zapadne vijesti zastupljene više nego vijesti s istoka, čime uspostavljena ravnoteža vijesti na portalu Logično daje krivu sliku naše objektivnosti. Bili bismo sretni da sve zemlje surađuju u općem interesu svojih građana. Za nas su građani svih zemalja jednako bitni, kao i građani Rusije i SADa.

Koje teme imaju prioritet na vašem portalu?

Teme koje pokrivamo su raznovrsne i svaka za sebe nosi svoju težinu. Prosperitet jednog društva ovisi o više različitih tema. Svaki društveni ili ekonomski problem je multidimenzionalan problem i spoznaja istog traži veliki napor.

Prva stranica portala govori čemu smo dali prioritet:

informiranjufinancijamazdravoj hranizdravom uzgoju hraneselu i seljacimaženamaživotnom stiluvisokim tehnologijamanovcu i posludruštvenim i kulturnim temamadogađanjima

Mlade i kreativne osobe imaju posebno mjesto na našem portalu.

Koji jezik i pismo koriste novinari portala?

Portal Logično ima specifičnu uređivačku politku, a time i specifičan pristup jeziku i pismu koji se koristi.

Svaki novinar piše na svome maternjem jeziku:

srpskomhrvatskombosanskomcrnogorskom

Pismo koje koristimo je latinica zbog njene razumljivosti u sve 4 zemlje.

Kako je vaše mišljenje o dijaspori?

Dijaspora je bogatstvo svake države koju medijski pokriva portal Logično. Ona je potencijalni most za ekonomski prosperitet i izvor novih korisnih ideja za sve građane.

Što činite da budete objektivni?

Vijesti koje dolaze iz vanjskih izvora, prenosimo koristeći više izvora informiranja. Nismo zatvoreni za ispravke tekstova koje objavljujemo. Otvoreni smo za sve konstruktivne kritike prema kojima imamo velik respekt.

O KOMENTARIMA ISPOD ČLANAKA?

Što nećemo niti želimo tolerirati?

Svi imamo pravo na svoje mišljenje. To pravo dozvolimo i drugima. Portal Logično nikada neće cenzurirati niti jedan komentar.

Međutim, psovanje, vrijeđanje, pozivanje na mržnju ili terorizam nećemo tolerirati, jer to više nisu komentari već difamacija i kaznena djela.

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

Pa koji panjevi na ovo daju minus. Nevjerovatno.

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

Ishitreno sam reagirao, dao sam plus za objašnjenje portala i tako postavio pitanje. Pogreši čovjek.

Tony
Gost
Tony
11 mjeseci prije

Cionisti -fasisti na aparatima , iran je mudar narod.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Ali Perzija jos stoji.
I postaje jaca svakim danom.
Dok Murika postaje nerazvijena zemlja 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin
11 mjeseci prije

@ha ha

Perzija bar ne ubija ljude po ostatku svijeta, kao tvoji miljenici.

amerokenjske podguzne muhe su danas baš aktivne, bit će gospodar imao tvrdu stolicu, pa su sad “pune sebe”. 😂😘

P***!

RADOZNALI
Gost
RADOZNALI
11 mjeseci prije

I internet je oružje. opasno po onog prema kojem je upereno. Mislim da je to bio jedini pravi potez vlasti u Iranu.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Ha ha
Vrapce je renovirano, vrati se kamo pripadas. Ili bar malo prosiri asortiman ‘posalica’, vec znam sto pises, prije nego procitam.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Neka probaju sa F-35 to je ionako “mrežni” zrakoplov. Nakon što se prvi puta umreže sa stanicom onda će biti lakše.

mmne
Gost
mmne
11 mjeseci prije

predlazem da reaktiviraju sistem “apolo”…njime su stigli do meseca, tako kazu…ili ipak samo do pustinje u nevadi?

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
11 mjeseci prije

F 35 je planiran ja Mars.ISS-il je blizu za takav Stroh.Trebaju samo malo lijepih noch raketa ka sto kaue trumpeta.

Ringo10
Gost
Ringo10
11 mjeseci prije

Nije jasno zašto Rusi s Amerikancima uopće surađuju na ovom polju. DA je situacija obrnuta, Rusi bi svemir i ISS vidjeli samo na TV.
Prema Rusiji sprovode apsolutno neprijateljsku politiku i ne kriju namjeru da Rusiju unište. I zato je suludo surađivati s njima u ovoj oblasti.
Otkazali su suradnju, i sad Rusi samo trebaju reći – nema problema momci svak svojim putem. Odvojiti one ruske segmente ISSa i formirati svoju vlastiti svemirsku stanicu.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

LOGICNO IMPRESSUM

Koga podržavate? Rusiju ili SAD?

Naš portal ne podržava ni Rusiju ni SAD. Nastojimo informirati objektivno. Činjenica je da su zapadne vijesti zastupljene više nego vijesti s istoka, čime uspostavljena ravnoteža vijesti na portalu Logično daje krivu sliku naše objektivnosti. Bili bismo sretni da sve zemlje surađuju u općem interesu svojih građana. Za nas su građani svih zemalja jednako bitni, kao i građani Rusije i SADa.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

miran inženjeru, miran…uskoro će sendvič, strpi se..

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

Razloga je više Ringo.
Nije teško videti da sada Rusija medijski tuče Ameriku na svim poljima. Ako Rusi prevoze Amere u svemir (dok oni sami to nisu u stanju) onda i nisu tako zaostali kako bi Vašington želeo da ih prikaže. I nisu “ludo agresivni” jer sarađuju – ako ništa mogli bi da odbiju saradnju kao što ti predlažeš. Agresivnost nije dobar način da se pokaže snaga.
Osim toga, nije na odmet “virnuti” šta to Ameri istražuju…

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Dengi, tovarish.
Drug Putin je odlucio cvrsto da ne uzima od civilnog sektora kao CCCP, na sta ga pokusavaju navesti.
Sto vise prodaje strancima, time vise dengi za Rusiju za daljni razvoj.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Ringo10
Pretpostavljam da suradjuju, jer smradovi americki to masno plate, a svaka miljarda za svemirski program dobro dodje. s obzirom na novonastalu situaciju, Rusi im trebaju reci da bi se mozda i naslo neko mjesto, ali, nazalost po dvostrukoj cijeni.

Ante
Gost
Ante
11 mjeseci prije

Eh sada neka Amerikanci uzmu od vojske pa neka daju novca za dovršenje letjelice za svemir. Ako se predaju i odu iz Iraka i Sirije imati će dovoljno novca za svemir. Što će na to reći izrael? Pa vjerojatno će kao i obično takvu američku gestu proglasiti antisemitizmom.

Blade Runner
Gost
Blade Runner
11 mjeseci prije

Svemirski program je privatiziran drzavnim novcem, Musk i Bezos su milijarderi koji se igraju raketicama, NASA ionako planira financirati ISS jos samo 6 godina, u medjuvremenu svemir ide u potpunu komercijalizaciju. Mozemo samo ocekivati da ce dio vojnog budzeta uskoro biti preusmjeren i prema svemiru, no ne u altruisticke svrhe. Znanstveno istrazivanje za dobrobit svih a ne samo vojske i korporacija ce ocito ostati samo u rukama Europske svemirske agencije i Rusije.

Helena
Gost
Helena
11 mjeseci prije

Na delu je prirodni zakon koji nastoji vratiti ravnotežu, koju ste vi narušili. Iskreno, mučno je i jadno bilo gledati svo to zapadno guzoljublje, prozapadnu histeriju i osionost zapadnih obožavatelja poslednjih tri decenije. Red je da se zlo nazove zlom, dobro dobrim, odakle god dolazilo.

zoki
Gost
zoki
11 mjeseci prije

Helena, od mene plus za razmisljanje/komentare, lijepo je imati takvog istomisljenika.

Helena
Gost
Helena
11 mjeseci prije

Hvala, zoki 🙂

zoki
Gost
zoki
11 mjeseci prije

Ma nema na cemu. Samo Vi budite tu, pa “cujemo se”.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Malo se Rusi nasli uvrijedjeni I ljubomorni
Pa ko malo dijete jedva docekali. ..

milan
Gost
milan
11 mjeseci prije

Zad si ga zake..ao 🙁 mjesto tockica idu n i j 🙂 🙂 🙂

Toni
Gost
Toni
11 mjeseci prije

Ništa strašno, USrAnci imaju Holivud. Tamo mogu da izvedu sve što zamisle, kao npr. spuštanje na Mjesec.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
11 mjeseci prije

Nažalost ovo je postalo tako jadno i prozirno, ali gle čuda i dalje prolazi. Da li je stvarno toliko teško shvatiti da su SAD i Rusija zajedno u svemu??? Stvorili su od Rusije najveću babarogu, a kao sad ovise o njima… I onda glupasti porezni obveznici skinu gaće, udru šakom u prsa i kažu Rusima e nećete boga mi. S druge strane, Rusija doma hrani svoje ovce ponosom kako su najbolji i najpametniji. I desetljećima to tako ide, ruka ruku mije, danas malo tebi, sutra malo meni. Nije mi problem ni shvatiti ni prihvatiti zašto to prolazi u SADu i Rusiji, ali najveći poraz je recimo na našim portalima vidjeti da se 99% rasprava vrši na pitanjima poput F-35 VS SU-57. Vječna dilema mi je da li mrziti masone ili im se diviti.

X60
Gost
X60
11 mjeseci prije

Sve je samo predstava za naivnu raju, a oni se o svemu tajno dogovaraju.
Ima par postotaka ljudi koji tako misle, valjda zato jer im je mrsko misliti.

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije

Hmmm ne, stvarno je “poraz” ( 🙂 🙂 ) kad se upoređuju F-35 i SU-57 ..
Ili spaceX sa Roskosmosom .. Neki lete a neki dime (kao Fabijanov bong) ..

Helena
Gost
Helena
11 mjeseci prije

Zapadna civilizacija pati od gordosti, sve ostalo su nus produkti tog greha. “Vole” samo sebe, svoj sistem vrednosti, a puna im usta tolerancije, ljudskih prava… Sve laž do laži. Najgori oblik licemerja. Gde je čovek pun sebe tu nema mesta ni za svetlost duha, ni za boga, ni za ljubav, ni za iskrenu radost. Postoje zakoni koji deluju u ovoj vaseljeni. Možeš sejati dobro i ubirati zlo. Možeš i sejati zlo i ubirati dobro. Možeš reći da istina je laž i da laž je istina. Ali samo donekle. Žao mi je što ljudi to ne osete.

milan
Gost
milan
11 mjeseci prije

Helena izdvojio bih licemerje kao bitan cimbenik kako se treba vladati i misliti na Zapadu.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Ameri su bili na Mjesecu pred 60 godina,
Vozikali se u moonmobilu ko veliki,
Šetali površinom i zabijali zastave
Polijetali i slijetali 6 puta
Besprijekorno i elegantno
Onda je čistačica greškom
Bacila dokumentaciju u koš
I Apollo je propao
Ali tu je SpaceX, čudo tehnike
Elon Musk će pokazati rusima
Kako se leti u svemir
Međutim, čistači su opet udarili
I prolili kavu po nacrtima
Pa se sve otegnulo.
100 godina laži i muljanja,
Usput i ubijanja
Amerika je to

Ringo10
Gost
Ringo10
11 mjeseci prije

E gledaj ti kako je ta čistačica njih dovela u belaj. Ona mora da je naša migrantkinja iz Bosne.

https://www.youtube.com/watch?v=3nTSubYzQOM

Auuuu, koji belaj … i šta sad. A Rusi se prave blesavi …

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

Pa kineski vatromet je sigurniji i leti dalje. 😃

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Па овај фамозни СПЕЈС ИКС више личи на буре за печење ракије.

....
Gost
....
11 mjeseci prije

Ja mislio da treba cjelaa raketa poletit, a oni samo ispale astronaute (ko u cirkusu iz topa)…..

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Е насмеја ме. Па бољу би ракету направила деца на фамозном општетехничком образовању.

cccp
Gost
cccp
11 mjeseci prije

ameri se još kurche i prodaju mjesta a nemaju ni brod…tako treba neka probaju sa f35

nekoime
Gost
nekoime
11 mjeseci prije

Ameri će sigurno ponovo u svemir za 5 godina. Kineskim javnim prijevozom.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
11 mjeseci prije

😂😂😂

Malomorgen
Gost
Malomorgen
11 mjeseci prije

Nek zamole hute,ovi opankari prave čuda 😂😂😂

Mozart
Gost
Mozart
11 mjeseci prije

Madre mia a gdje su one stare konzerve apolla? https://www.youtube.com/watch?v=Rr8ljRgcJNM

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

rješenje elon musk i njegov space x. lol

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Jos jednom iskazan zavidan nivo mrznje u komentarima,da se smrznes od pomisli sto bi bilo da su balkanske drzavice mocne poput Amerike ili EU ali Bog nije macka pa zna kome dati moc u ruke.

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Па та ратнохушкачка багра није ни заслужила да коментари буду бољи.

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Па ни Ф35 нису склепали како треба а не летелицу за свемирски програм. Она седморица Срба који су радили у НАСИ и значајно учествовали у програму АПОЛО више нису у функцији па им је програм у складу са квалитетом особља који ради на пројекту СПЕЈС ИКС. Мердавине па на Међународну свемирску станицу. Није далеко.

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Ne mogu da verujem da vam smeta ćirilica. U poslednje vreme redovno skidate komentare na ćirilici. Pa strvarno sramota. Sa vama sam završio. Mislo sam da ste ipak sajt koji nema predrasude prema bilo kom pismu koji se koristi ali očigledno sam se prevario.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
11 mjeseci prije

Boeing vise nije u stanju ni ispravan avion napraviti dok Elon izradjuje rakete od alu folije, pitam se kako ce sve zavrsiti, zaista je neizvjesno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
54
0
()
x