NASA još nema svoj brod, a američki astronauti ostali bez mjesta u “Sojuzu”

Roscosmos Rogozin
52 komentara

Roskosmos je rekao da za američke astronaute na „Sojuzu“ 2020. godine nema mjesta i da je sve „rezervirano“.

U bliskoj budućnosti Roskosmos će razmotriti mogućnost da američkim astronautima da mjesto na ruskoj svemirskoj letjelici „Sojuz“, izvijestili su u tiskovnoj službi ruske državne korporacije.

Podsjetimo ranije je američka svemirska agencija NASA odbila obnoviti ugovor s Roskosmosom za pružanje mjesta svojim astronautima u letu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

U Sjedinjenim Državama su postupili ishitreno, jer su se nadali da će do jeseni 2020. imati na raspolaganju svoju svemirsku letjelicu. Međutim, čini se da to neće biti tako. NASA je to shvatila i zatražila da se obnovi ugovor za sljedeću jesen.

„Odluka o pružanju prostora američkim astronautima na ruskim svemirskim brodovima bit će donesena u bliskoj budućnosti. Svi će biti obaviješteni o toj odluci”, riječi su predstavnika tiskovne službe Roskosmosa kojeg citiraju RIA Novosti.

Ugovor između Sjedinjenih Država i Rusije značio bi da je ruska strana obavezna slati američke astronaute na ISS svojom svemirskom letjelicom Sojuz. Ali ugovor završava sljedeće godine.

U Sjedinjenim Državama mislili su da se mogu dalje nositi s tom zadaćom bez Rusije. Njihove tvrtke, Boeing i SpaceX, su svoj svemirski brod trebali napraviti do sljedeće godine. No, čini se da se projekt odužio i Rogozinova šala oko slanja američkih astronauta na ISS pomoću trampolina sve je bliža stvarnosti.

Ranije se saznalo da je međuresorna komisija već odredila posade „Sojuza MS-17“ i „Sojuza MS-18“, koji bi trebali biti lansirani na ISS u listopadu 2020. i na proljeće 2021. godine. Posade po prvi put nakon 19 godina uključuju samo ruske astronaute. Ni jedan strani astronaut nije bio uključen u posadu, unatoč činjenici da je NASA prethodno poslala pismo Roskosmosu tražeći od njih da dodijele jedno mjesto u “Sojuzima” američkim astronautima zbog kašnjenja u testiranju novih američkih svemirskih letjelica.

Kao što se saznalo iz izvješća glavnog inspektora NASA-e Paula Martina, objavljenog na internetskoj stranici agencije, do srpnja 2019. NASA je 70 mjesta u „Sojuzu“ platila 3,9 milijardi dolara i osigurala isporuku američkih i partnerskih astronauta do ISS-a i natrag na Zemlju. Napominje se da je tijekom 20 godina postojanja ISS-a izvršeno 85 letova zajedničkih ruskih i američkih posada na svemirskom brodu. ISS je ukupno posjetilo 239 astronauta.

U međuvremenu, do Nove godine je ostalo samo dva mjeseca, a odluka o slanju astronauta je trebala biti dogovorena ne sada, već jučer. I onda su se Sjedinjene Države odlučile vratiti Rusiji i zatražile su obnovu ugovora, na što je Roskosmos rekao da u brodovima više nema mjesta.

„Ove godine smo ponudili Sjedinjenim Državama da produže ovaj ugovor, ali su s ponosom izjavili da im ne treba pomoć Ruske Federacije i da će sljedeće godine imati svoju svemirsku letjelicu. To smo prihvatili i dali mjesta drugim astronautima i mjesta jednostavno nema, tako da će Sjedinjene Države morati pronaći druge načine kako poslati svoje astronaute na ISS. Ovdje im više ne možemo pomoći. O tome su morali razmišljati ranije“, rekao je Roskosmos prije nekoliko dana.

Međutim, možda poanta čak i nije u dostupnosti mjesta, već u činjenici da Sjedinjene Države provode politiku neprijateljsku prema Rusiji i pokušavaju ugušiti zemlju, njenu ekonomiju, čak i svemirsku industriju sankcijama, istu onu od koje sada traže pomoć dok Boeing i SpaceX konačno ne naprave svemirsku letjelicu koja će sigurno doći do Međunarodne svemirske postaje (ISS).

RIA

NASARosCosmosSojuz
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savonarola
4 godine prije

Još jedan veliki *uspjeh* u nizu koji potvrđuje koliko je Amerika velika.

Dopizdilomi
4 godine prije

Neka probaju sa F-35 to je ionako “mrežni” zrakoplov. Nakon što se prvi puta umreže sa stanicom onda će biti lakše.

Ringo10
4 godine prije

Nije jasno zašto Rusi s Amerikancima uopće surađuju na ovom polju. DA je situacija obrnuta, Rusi bi svemir i ISS vidjeli samo na TV.
Prema Rusiji sprovode apsolutno neprijateljsku politiku i ne kriju namjeru da Rusiju unište. I zato je suludo surađivati s njima u ovoj oblasti.
Otkazali su suradnju, i sad Rusi samo trebaju reći – nema problema momci svak svojim putem. Odvojiti one ruske segmente ISSa i formirati svoju vlastiti svemirsku stanicu.

Ante
4 godine prije

Eh sada neka Amerikanci uzmu od vojske pa neka daju novca za dovršenje letjelice za svemir. Ako se predaju i odu iz Iraka i Sirije imati će dovoljno novca za svemir. Što će na to reći izrael? Pa vjerojatno će kao i obično takvu američku gestu proglasiti antisemitizmom.

Helena
4 godine prije

Na delu je prirodni zakon koji nastoji vratiti ravnotežu, koju ste vi narušili. Iskreno, mučno je i jadno bilo gledati svo to zapadno guzoljublje, prozapadnu histeriju i osionost zapadnih obožavatelja poslednjih tri decenije. Red je da se zlo nazove zlom, dobro dobrim, odakle god dolazilo.

Fabijan
4 godine prije

Malo se Rusi nasli uvrijedjeni I ljubomorni
Pa ko malo dijete jedva docekali. ..

Toni
4 godine prije

Ništa strašno, USrAnci imaju Holivud. Tamo mogu da izvedu sve što zamisle, kao npr. spuštanje na Mjesec.

Hmmm da
4 godine prije

Nažalost ovo je postalo tako jadno i prozirno, ali gle čuda i dalje prolazi. Da li je stvarno toliko teško shvatiti da su SAD i Rusija zajedno u svemu??? Stvorili su od Rusije najveću babarogu, a kao sad ovise o njima… I onda glupasti porezni obveznici skinu gaće, udru šakom u prsa i kažu Rusima e nećete boga mi. S druge strane, Rusija doma hrani svoje ovce ponosom kako su najbolji i najpametniji. I desetljećima to tako ide, ruka ruku mije, danas malo tebi, sutra malo meni. Nije mi problem ni shvatiti ni prihvatiti zašto to prolazi u SADu i Rusiji, ali najveći poraz je recimo na našim portalima vidjeti da se 99% rasprava vrši na pitanjima poput F-35 VS SU-57. Vječna dilema mi je da li mrziti masone ili im se diviti.

Helena
4 godine prije

Zapadna civilizacija pati od gordosti, sve ostalo su nus produkti tog greha. “Vole” samo sebe, svoj sistem vrednosti, a puna im usta tolerancije, ljudskih prava… Sve laž do laži. Najgori oblik licemerja. Gde je čovek pun sebe tu nema mesta ni za svetlost duha, ni za boga, ni za ljubav, ni za iskrenu radost. Postoje zakoni koji deluju u ovoj vaseljeni. Možeš sejati dobro i ubirati zlo. Možeš i sejati zlo i ubirati dobro. Možeš reći da istina je laž i da laž je istina. Ali samo donekle. Žao mi je što ljudi to ne osete.

Ivo
4 godine prije

Ameri su bili na Mjesecu pred 60 godina,
Vozikali se u moonmobilu ko veliki,
Šetali površinom i zabijali zastave
Polijetali i slijetali 6 puta
Besprijekorno i elegantno
Onda je čistačica greškom
Bacila dokumentaciju u koš
I Apollo je propao
Ali tu je SpaceX, čudo tehnike
Elon Musk će pokazati rusima
Kako se leti u svemir
Međutim, čistači su opet udarili
I prolili kavu po nacrtima
Pa se sve otegnulo.
100 godina laži i muljanja,
Usput i ubijanja
Amerika je to

cccp
4 godine prije

ameri se još kurche i prodaju mjesta a nemaju ni brod…tako treba neka probaju sa f35

nekoime
4 godine prije

Ameri će sigurno ponovo u svemir za 5 godina. Kineskim javnim prijevozom.

Mozart
4 godine prije

Madre mia a gdje su one stare konzerve apolla? https://www.youtube.com/watch?v=Rr8ljRgcJNM

Max
4 godine prije

rješenje elon musk i njegov space x. lol

Kvisko
4 godine prije

Jos jednom iskazan zavidan nivo mrznje u komentarima,da se smrznes od pomisli sto bi bilo da su balkanske drzavice mocne poput Amerike ili EU ali Bog nije macka pa zna kome dati moc u ruke.

Nenad
4 godine prije

Па ни Ф35 нису склепали како треба а не летелицу за свемирски програм. Она седморица Срба који су радили у НАСИ и значајно учествовали у програму АПОЛО више нису у функцији па им је програм у складу са квалитетом особља који ради на пројекту СПЕЈС ИКС. Мердавине па на Међународну свемирску станицу. Није далеко.

Nenad
4 godine prije

Ne mogu da verujem da vam smeta ćirilica. U poslednje vreme redovno skidate komentare na ćirilici. Pa strvarno sramota. Sa vama sam završio. Mislo sam da ste ipak sajt koji nema predrasude prema bilo kom pismu koji se koristi ali očigledno sam se prevario.

FranjoTahi
4 godine prije

Boeing vise nije u stanju ni ispravan avion napraviti dok Elon izradjuje rakete od alu folije, pitam se kako ce sve zavrsiti, zaista je neizvjesno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI