Nastavak demonstracija u Hong Kongu – Kina provodi velike policijske vežbe

Hong Kong protest
15 komentara

Hong Kong se u četvrtak založio za masovnije demonstracije tokom vikenda, dok je Kina ponovo upozorila na strano uplitanje u eskalaciju u gradu i dok su policijske snage izvode vežbe preko granice.

Zapadne vlade, uključujući Sjedinjene Države, su deklarativno pojačale pozive na uzdržanost, nakon haotičnih scena na gradskom aerodromu ove nedelje, što je prisililo otkazivanje skoro 1.000  letova.

Aerodrom u Hong Kongu je jedan od najprometnijih na svetu, vraća se u normalu, nakon što su hiljade demonstranata okupirale ovaj objekat tokom ponedeljka i utorka.

Preko mosta koji povezuje seosko zaleđe Hong Konga sa gradom Šenžen stotine pripadnika Narodne oružane policije izvelo je vežbe u sportskom kompleksu kao jasno upozorenje demonstrantima u Hong Kongu.

Policija je viđena kako izvodi vežbe kontrole masa, a više od 100 tamno-zelenih kamiona je uočeno unutar stadiona.

Kineski državni mediji prvi su izveštavali o vežbama u ponedeljak, što je podstaklo američku zabrinutost da bi se ove snage mogle iskoristiti za razbijanje protesta. Međutim, nekoliko zapadnih i azijskih diplomata u Hong Kongu je reklo da Peking nema potrebu za raspoređivanje Narodne oslobodilačke vojske na ulice Hong Konga.

Deset sedmica sve nasilnijih sukoba policije i demonstranata uronilo je Hong Kong u njegovu najgoru krizu otkako je 1997. gdine prešao u nadležnost Kine.

Protesti predstavljaju najveći populistički izazov za kineskog predsednika Xi Jinpinga od kada je on došao na vlast 2012. godine.

Kasno u sredu uveče, policija i demonstranti su se ponovo suočili na ulicama finansijskog središta.

Sedamnaest osoba uhapšeno je u sredu, čime je ukupan broj zatvorenika od juna porastao na 748, saopštila je policija na konferenciji za novinare i dodala da su policijske stanice tokom krize bile okružene i napadnute 76 puta.

Hong Kong demonstracije
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

A zna li se šta traže?

Iza_horizonta
4 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=_zcA-NxFUgg&feature=youtu.be

Ovo 4 am znaci da svi mediji dobijaju govorne tačke koje moraju da pričaju u 4 ujutru.

Uživajte.

Slovenac
4 godine prije

Pa ova situacija je za kinu kako da mi popijemi jedno pivu za par casova sve reseno mozejo da sanjajo engleze hhehe izdajnici

9953
4 godine prije

Kako je krenilo nekome će majka bit važan faktor u kinologiji

puki
4 godine prije

ovo je rekao Ron Paul o prosvjedima u HK, prije 2 mjeseca još: Prosvjedi u Hong Kongu nisu spontani,. već dobro organizirani, a skupine koje sudjeluju u tim prosvjedima dobivaju podršku i financijalnu pomoć izvana, od mnogih američkih i drugih zapadanih takozvanih “nevladinih organizacija” NGO-ova. Prije svih tu glavnu ulogu igra NED (National Endowment for Democracy- Nacionalna zaklada za demokraciju). Poludržavana, poluprivatna američka organizacija, osnovana 1983., važi kao umivena ispostava CIA-e, i ima svoje prste u mnogim demonstracijama, pučevima i obojenim revolucijama širom svijeta. Predsjedavajuća američkog Kongresa, Nancy Pelosi (iz Demokratske stranke), američko ministarstvo vanjskih poslova, kao i britansko i kanadsko ministarstvo vanjskih poslova, kritizirali su prijedlog zakona parlamenta Hong Konga, zbog kojega su izbili prosvjedi. Jer, po njima, ako se taj zakon usvoji, bila bi ugrožena autonomija Hong Konga, “ljudska prava” i “demokratske vrijednosti”. Zbog tog prijedloga zakona, prosvjednici su u javnosti napravili veliku galamu, sa ciljem, očito da… Čitaj više »

Mucke
4 godine prije

Meni je zanimljiv podatak da HK vec ima istovjetni ugovor(o izrucenju) sa SAD ,GB i jos dvadesetak drzava pa mi nije jasno sta kinezi cekaju ,kad je jasno da zapad zeli uvesti neke sankcije kinezima pod bilo kojim izgovorom.

Majk Majers
4 godine prije

Sprema se tamo sranje. Nažalost, moglo bi bit krvoproliće

sgfrbwoenbvuwepvrwneivrnewv
4 godine prije

Kako borg rastura ganglije mladeži, treba im te mobitele igrice internet razbijati od glavu da se opamete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI