Prva „pobjeda“ petomjesečnih prosvjeda – Hong Kong službeno tone u recesiju

Hong Kong demonstracije
40 komentara

Ranije smo u kraćem osvrtu na pobunu u Hong Kongu predvidjeli mogućnost da Hong Kong, koji je izgubio važnost za kontinentalnu Kinu proteklih pet do deset godina, završi neslavno. Prosvjedi koji su paralizirali ovu autonomnu regiju Kine traju pet mjeseci i najboljem slučaju Hong Kongu prijeti recesija i ekonomska kriza, a u najgorem ruševine i nemogućnost institucija da ljudima pruže sigurnost i osnovne usluge. Borba za „slobodu i demokraciju“ je dala svoje prve plodove.

Hong Kong se suočava se s recesijom i teško će ove godine ostvariti ikakav rast, upozorio je u ponedjeljak dužnosnik gradske uprave zadužen za financije, prenosi Reuters.

“Prosvjedi su zadali veliki udarac našem gospodarstvu”, kazao je ministar financija lokalne uprave Paul Chan, dodajući da preliminarne procjene BDP-a za treći kvartal pokazuju pad dva prethodna tromjesečja, što upozorava na tehničku recesiju, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, bit će “izuzetno teško” postići godišnji gospodarski rast od 0 do 1 posto, koliko je prognozirala autonomna vlada prije izbijanja prosvjeda.

Hongkonška policija u nedjelju ponovo morala rastjerati tisuće pobunjenika s maskama na licima koji su se približili turističkoj četvrti Kowloon i napali snage sigurnosti uobičajenim metodama „nenasilne pobune“.

Prosvjedi u Hong Kongu su buknuli prije skoro pola godine zbog najave autonomne vlade o usvajanju amandmana na zakon o izručenju, što je bilo potrebno da se Tajvanu, s kojim Hong Kong nema diplomatske odnose, izruči ubojica svoje trudne zaručnice Chan Tong-Kai. Takozvani prodemokratski prosvjednici su zakon o izručenju, koji je obuhvaćao i kontinentalnu Kinu, predstavili kao „sve veće miješanje Kine u unutarnje poslove Hong Konga koji je 1997. vraćen pod kinesku upravu prema formuli “jedna zemlja, dva sustava”.

Prosvjedi, koji su buknuli zbog zakona kojim bi se trebao procesuirati i kazniti hladnokrvni ubojica Chan Tong-Kai, koji je ubio Poon Hiu-Wing (20) i s Tajvana se vratio u Hong Kong kao da se ništa nije dogodilo.

U iskrivljenoj interpretaciji, vlasti Hong Konga  su iskoristile tajvanski zahtjev za izručenje Chana kao razlog za predlaganje „kontroverznog“ prijedloga zakona kojim bi se omogućila takva izručenja. Ali kako je Hong Kong de iure dio Kine, autonomna uprava nije mogla dizajnirati zakon za samoproglašeni Tajvan, čiju neovisnost ne priznaje, stoga je jedini izlaz bio omogućiti izručenje kriminalaca Kini, uključujući Tajvan.

Prosvjedi su u početku bili masovni, jer su pobunjenici uspjeli uvjeriti stanovnike Hong Konga da su ugrožene njihove slobode i da se moraju očuvati one koje nisu zajamčene u ostatku Kine.

Pet mjeseci prosvjeda, blokade javnog prometa, otkazivanja turističkih posjeta, pada svih gospodarskih aktivnosti su sada Hong Kong doveli do recesije.

Hoće li Peking pomoći Hong Kongu? Hoće samo u dijelu da sačuva teritorijalni integritet, a za ekonomsku situaciju su si stanovnici autonomne regije krivi sami. Uostalom, Peking je u gradu Shenzhen, na samo 30 kilometara od Hong Konga, izgradio sve potrebno da se „vrata Kine“ iz bivše britanske kolonije presele u ovaj novoizgrađeni kineski megalopolis. Ako pobunjenici ustraju u svojim okupljanjima i devastiranju grada, tim gore po Hong Kong. Jedina je mogućnost da se tiha većina pobuni i da potporu lokalnim vlastima da zakonskim sredstvima vrati red i mir u gradu, jer Hong Kong ne zaslužuje da zbog ubojice Chan Tong-Kaia i američke marionete Joshue Wonga završi u ruševinama.

Joshua Wong je student i lice pokreta Occupy Central iz 2014. godine, iako pokret djeluje od 2012. Prije pet godina su se u Hong Kongu pobunili protiv uplitanja Pekinga u izborni sustav, a sada zbog spomenutog zakona o izručenju.

Slično smo vidjeli u Iraku, Siriji i Ukrajini, nad čijim stanovnicima licemjerni Zapad nije proliju niti jednu jedinu suzu. Sada se Hong Kong pretvara u prvu liniju sukoba protiv Kine im kao i obično, neće proliti suze ni zbog krize ili tragedije koju će izazvati gradu.

U međuvremenu, Kina je već pokrenula razvojni program u Shenzenu, ali pod nadzorom Pekinga, gdje se gradi novi ulaz u Kinu. Peking se bojao uništenja Hong Konga još od prvih pobuna i priprema alternativu, a ruševine Hong Konga bi mogle ostati sjećanje i upozorenje na posljedice još jedne epizode neokonzervativnog ludila.

Opširnije: Hong Kong – Hoće li ostati samo ruševine?

Hong Kong demonstracije
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
4 godine prije

Sve što je ljudsko ima usvoje uspone i padove, Zahvaljujući ljudskoj prirodi u oba slućaja. Poput Glembajevih.

eu kolonija
4 godine prije

I kurdi su im bili saveznici I na kraju su podvili rep I ostavili kurde na milost I nemilost turskoj. zahvaljujući trudu rusije na čelu sa vladimirom putinom izbjegnut je konflikt I krvoproliće između turske I kurda. otprilike tako je I sa hong kongom a tako će biti I sa drugim američkim saveznicima. svi će oni prije ili kasnije završiti poput kurda. dakle nisu se ni potrudili da ponude neko rješenje konflikta između turske I kurda već su se jednostavno samo povukli.

Sparkling
4 godine prije

Kinesku filozofiju uvijek morate promatrati kao nenasilnu. 5 tisuča godina kineske civilizacije govori samo za sebe. Uvijek ali baš uvijek, njihovo je da pokušaju izbječi svaki sukob u kojem bi nastradale obe strane. Ali ako uvide da je to stvarno nemoguče onda pribjegavaju sili ili samoobrani. I zato Se kineski “imerij” nije stolječima širio na susjedne zamlje. Možda negdje ali vrlo malo. Hoču reči da je Kinesko vodstvo jako dobro proučilo posljedice koje če nastati ako se protesti u HK nastave. A ekonomija je zakon brojeva i elementarne matematike. Plastično rečeno “kad ne bude više love da se ovi besplatno šetaju po ulicama shvatit če da samo rad i red donosi neki prosperitet”. Da se ne lažemo, nije Kineski system idealan, ali on je momentalno najbolji za Kineze. U budučnosti kad mentalni sklop dostigne neki viši nivo pravičnosti i nekorupcije, možda evoluiraju u nešto što se zove samoupravljanje. Do tada… Čitaj više »

mudonja
4 godine prije

pa neka tone kad kinezi nemaju muda.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
4 godine prije

Nek naprave rezervat od hongciokonga za ove đon wangove što su konektirani na ciokaubojgusare jer su odgojeni da budu robovi pa ne mogu drugačije.

Siniša
4 godine prije

E sada pohapsiti bagru i naplatiti sve do najmanje cifre. Strašno, pored svih mogućnosti informisanja oni bukvalno zanemare mogućnost uništavanja Hong Konga i dovedu sebe do ovoga

Perun
4 godine prije

Dominion je mrtav zivio dominion…Hong kong…napravice Kinezi drugi Hong kong ….veci i ljepsi ….ovaj stari je ,,zastario” ne sluzi narodu Kine

Tra tra tra
4 godine prije

Da, samo što ovi koji podstiču pobunu u Hong Kongu žele da se ta pobuna prenese u Kinu.

samo tako
4 godine prije

Prosvijedi u HG-u i neki kriminalac iz Taiwana 😆
Taj ih je stvorio i održava ih žive ? Ma koja je to priča i koja joj je svrha ?

Max
4 godine prije

Hong Kong su izgradili Britanci ako ga “revolucionari razore to gore po njih same jer će ostati bez grada a Britanija im se neće vratiti.

Lucija
4 godine prije

HongKong je bio osuđen i prije ovih štrajkova…
Zašto se uznemiravati? Stanovništvo će se vjerojatno preseljavati…prema svojim željama i mogućnostima.

magarac
4 godine prije

kad su pichke …nemaju muda udarit snažno i poslat onu mulariju na duhovnu obnovu ko i vjerske manjine… nek naprave logor usred hong kong nek ih svi gledaju ko pande

magarac
4 godine prije

nek postave koju mongolsku dinastiju da vlada hong kongom…..ti razumiju samo jezik sablje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI