fbpx

Prva „pobjeda“ petomjesečnih prosvjeda – Hong Kong službeno tone u recesiju

Hong Kong demonstracije

Ranije smo u kraćem osvrtu na pobunu u Hong Kongu predvidjeli mogućnost da Hong Kong, koji je izgubio važnost za kontinentalnu Kinu proteklih pet do deset godina, završi neslavno. Prosvjedi koji su paralizirali ovu autonomnu regiju Kine traju pet mjeseci i najboljem slučaju Hong Kongu prijeti recesija i ekonomska kriza, a u najgorem ruševine i nemogućnost institucija da ljudima pruže sigurnost i osnovne usluge. Borba za „slobodu i demokraciju“ je dala svoje prve plodove.

Hong Kong se suočava se s recesijom i teško će ove godine ostvariti ikakav rast, upozorio je u ponedjeljak dužnosnik gradske uprave zadužen za financije, prenosi Reuters.

“Prosvjedi su zadali veliki udarac našem gospodarstvu”, kazao je ministar financija lokalne uprave Paul Chan, dodajući da preliminarne procjene BDP-a za treći kvartal pokazuju pad dva prethodna tromjesečja, što upozorava na tehničku recesiju, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, bit će “izuzetno teško” postići godišnji gospodarski rast od 0 do 1 posto, koliko je prognozirala autonomna vlada prije izbijanja prosvjeda.

Hongkonška policija u nedjelju ponovo morala rastjerati tisuće pobunjenika s maskama na licima koji su se približili turističkoj četvrti Kowloon i napali snage sigurnosti uobičajenim metodama „nenasilne pobune“.

Prosvjedi u Hong Kongu su buknuli prije skoro pola godine zbog najave autonomne vlade o usvajanju amandmana na zakon o izručenju, što je bilo potrebno da se Tajvanu, s kojim Hong Kong nema diplomatske odnose, izruči ubojica svoje trudne zaručnice Chan Tong-Kai. Takozvani prodemokratski prosvjednici su zakon o izručenju, koji je obuhvaćao i kontinentalnu Kinu, predstavili kao „sve veće miješanje Kine u unutarnje poslove Hong Konga koji je 1997. vraćen pod kinesku upravu prema formuli “jedna zemlja, dva sustava”.

Prosvjedi, koji su buknuli zbog zakona kojim bi se trebao procesuirati i kazniti hladnokrvni ubojica Chan Tong-Kai, koji je ubio Poon Hiu-Wing (20) i s Tajvana se vratio u Hong Kong kao da se ništa nije dogodilo.

U iskrivljenoj interpretaciji, vlasti Hong Konga  su iskoristile tajvanski zahtjev za izručenje Chana kao razlog za predlaganje „kontroverznog“ prijedloga zakona kojim bi se omogućila takva izručenja. Ali kako je Hong Kong de iure dio Kine, autonomna uprava nije mogla dizajnirati zakon za samoproglašeni Tajvan, čiju neovisnost ne priznaje, stoga je jedini izlaz bio omogućiti izručenje kriminalaca Kini, uključujući Tajvan.

Prosvjedi su u početku bili masovni, jer su pobunjenici uspjeli uvjeriti stanovnike Hong Konga da su ugrožene njihove slobode i da se moraju očuvati one koje nisu zajamčene u ostatku Kine.

Pet mjeseci prosvjeda, blokade javnog prometa, otkazivanja turističkih posjeta, pada svih gospodarskih aktivnosti su sada Hong Kong doveli do recesije.

Hoće li Peking pomoći Hong Kongu? Hoće samo u dijelu da sačuva teritorijalni integritet, a za ekonomsku situaciju su si stanovnici autonomne regije krivi sami. Uostalom, Peking je u gradu Shenzhen, na samo 30 kilometara od Hong Konga, izgradio sve potrebno da se „vrata Kine“ iz bivše britanske kolonije presele u ovaj novoizgrađeni kineski megalopolis. Ako pobunjenici ustraju u svojim okupljanjima i devastiranju grada, tim gore po Hong Kong. Jedina je mogućnost da se tiha većina pobuni i da potporu lokalnim vlastima da zakonskim sredstvima vrati red i mir u gradu, jer Hong Kong ne zaslužuje da zbog ubojice Chan Tong-Kaia i američke marionete Joshue Wonga završi u ruševinama.

Joshua Wong je student i lice pokreta Occupy Central iz 2014. godine, iako pokret djeluje od 2012. Prije pet godina su se u Hong Kongu pobunili protiv uplitanja Pekinga u izborni sustav, a sada zbog spomenutog zakona o izručenju.

Slično smo vidjeli u Iraku, Siriji i Ukrajini, nad čijim stanovnicima licemjerni Zapad nije proliju niti jednu jedinu suzu. Sada se Hong Kong pretvara u prvu liniju sukoba protiv Kine im kao i obično, neće proliti suze ni zbog krize ili tragedije koju će izazvati gradu.

U međuvremenu, Kina je već pokrenula razvojni program u Shenzenu, ali pod nadzorom Pekinga, gdje se gradi novi ulaz u Kinu. Peking se bojao uništenja Hong Konga još od prvih pobuna i priprema alternativu, a ruševine Hong Konga bi mogle ostati sjećanje i upozorenje na posljedice još jedne epizode neokonzervativnog ludila.

Opširnije: Hong Kong – Hoće li ostati samo ruševine?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
40 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije

Sve što je ljudsko ima usvoje uspone i padove, Zahvaljujući ljudskoj prirodi u oba slućaja. Poput Glembajevih.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

I kurdi su im bili saveznici I na kraju su podvili rep I ostavili kurde na milost I nemilost turskoj. zahvaljujući trudu rusije na čelu sa vladimirom putinom izbjegnut je konflikt I krvoproliće između turske I kurda. otprilike tako je I sa hong kongom a tako će biti I sa drugim američkim saveznicima. svi će oni prije ili kasnije završiti poput kurda. dakle nisu se ni potrudili da ponude neko rješenje konflikta između turske I kurda već su se jednostavno samo povukli.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Kinesku filozofiju uvijek morate promatrati kao nenasilnu. 5 tisuča godina kineske civilizacije govori samo za sebe. Uvijek ali baš uvijek, njihovo je da pokušaju izbječi svaki sukob u kojem bi nastradale obe strane. Ali ako uvide da je to stvarno nemoguče onda pribjegavaju sili ili samoobrani. I zato Se kineski “imerij” nije stolječima širio na susjedne zamlje. Možda negdje ali vrlo malo.
Hoču reči da je Kinesko vodstvo jako dobro proučilo posljedice koje če nastati ako se protesti u HK nastave. A ekonomija je zakon brojeva i elementarne matematike. Plastično rečeno “kad ne bude više love da se ovi besplatno šetaju po ulicama shvatit če da samo rad i red donosi neki prosperitet”. Da se ne lažemo, nije Kineski system idealan, ali on je momentalno najbolji za Kineze. U budučnosti kad mentalni sklop dostigne neki viši nivo pravičnosti i nekorupcije, možda evoluiraju u nešto što se zove samoupravljanje. Do tada samo čvrsta “ruka” drži Kineze na okupu.
LP

jesam nepismen
Gost
jesam nepismen
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Mislim da si zero za jednu večernju skolu jer je očito da si propustio sat kada se učilo slovo ć

tisuča…. nije tisuča nego tisuća

izbječi…… nije izbječi nego izbjeći

nemoguče …nije nemoguče nego nemoguće

stolječima…… nije stolječima nego stoljećima

Hoču reči ……. nije Hoču reči nego Hoću reći

če……. nije če nego će

U budučnosti…nije U budučnosti nego U bćnosti

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  jesam nepismen

Sorry, kod nas je sve Utrdo!

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Ti si slovenac Sparkling?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Završio osnovnu u Sloveniji.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Pa onda ništa ne čudi za Č.

denis
Gost
denis
1 godina prije
Reply to  jesam nepismen

Ne pametuj .Pun nam je kufer takvih pametnjakoviča, ovo nije škola i ti nisi tu profesor.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  jesam nepismen

Pa šta ako si nepismen…i to bilo a zlo nebilo, samo neka si nam živ i zdrav.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  jesam nepismen

jesam nepismen A imaš li ti pametnijega posla a . . . i jeli misliš kako je bolje bit pismen nego zamantan . . . moj ti je prijedlog da napraviš znanstvenu studiju na temu; “Pisanje tekstova na smartphoneu i uticaju pravopisa na jednokratne komentare koji se čitaju nekoliko sati”
Kako imaš vrimena moga bi ti to . . . a mi bi sa zadovoljstvom čitali jednu takvu studiju ☺

Fidel
Gost
Fidel
1 godina prije
Reply to  jesam nepismen

Tabletice, pa na spavanje. Nije ti dobro danas !

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  jesam nepismen

On ga vadi dok je na tvrdo…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  jesam nepismen

Jesi nepismen

cogo
Gost
cogo
1 godina prije
Reply to  jesam nepismen

moguče si pisme ali si jadan sitničar,,tržiš dlaku u jajetu ,,u budučnosti tebi neče biti lako ,,no več danas nije lako s tobom,,,zapali đoint da smiris mozak,,

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  jesam nepismen

@jesne neam nepismen Kolega tako pišu u Slovveniji npr zahovič a ne zahović i slično.

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije
Reply to  Sparkling

da. prosvijetljenjem do samoupravljanja. iliti pravednosti

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling Sve je više ili manje točno osim ”
“A ekonomija je zakon brojeva i elementarne matematike.” Ekonomija je u prvome redu politički, a tek onda matematički determinirana. Drugačije napisano politika je ta koja određuje sve ulazne parametre ekonomije koji se tek nakon toga matematički obrađuju. Još plastičnije rečeno politika je ta koja određuje svakoj ekonomiji na koji način i uz koje uvjete će imat ekonomke odnose sa ostalim ekonomijama i za nametanje tih uvjeta koristi se i gola sila materijalizirana u vojnoj moći. Također svaki korak u ekonomiji je determiniran novčanom jedinicom, a vrijednost, kamata, količina i distribucija novčanih jedinica je politički, a ne matematički određena.
I tu dolazimo do glavnog problema “samoupravljača”, a to je kako velika većina njih toga nije svijesna. Kako nebi bilo zabune, to je glavni problem i “potrošača” također.

Kad se o Kini radi ka kulturi staroj nekoliko tisuća godina radi, Kina je prolazila kroz uzlete i padove. Sve kineske dinastije su pri samome padu proizvodile novce do u beskonačno, jer je Kina entitet koji je ima papirnati novac puno prij svih drugih.

Na kraju sve bi bilo matematički jasno samo kad bi moga u nekome najbližemu kontejnerskome terminalu ukrcat kontejner neke robe, poslat ga nekome Kinezu u Kinu, a da sa tim Kinezom dogovorenu vrijednost u nekoj drugoj robi Kinez tu robu ubaci u kontejner i pošalje nazad. Postavlja se pitanje jeli tu ima ikakvih zapreka . . . ako ima cila matematika pada u more.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno
shatio sam iz Vaših prijašnjih komentara da vam ekonomija nije strana. Ja sam više posvecen tehničkoj struci. Tocno je to što Vi tvrdite da je ekonomija najprije politicko pitanje a tek onda ako se politicari sloze 2+2 može biti 4.
Ali opet dolazimo do toga da što ce nam onda političari? Kad jedno govore a realnost je nešto drugo. Evo tako između ostalog kažete: “svaki korak u ekonomiji je determiniran novčanom jedinicom” Zašto nebi buduci korak u ekonomiji bio determiniran vrijednosti rada ili nekog finalnog proizvoda. Dali ta novcana jedinica npr. $ ima svoju pravu vrijednost za koju se nudi? Naravno da nema. Pa i to sve nazivamo ekonomijom. Ekonomija nije nauka, nego nametanje uvjeta jaceg prema slabijem i onim koji u određenom trenutku nije u mogucnosti isposlovati za sebe bolje uvjete trgovine. Nemojte mi uzeti za zlo moje viđenje, možda sam u krivu.
LP
Ps. evo izostavio sam Utrdo. Zadovoljni?

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Ekonomija može biit znanost samo za one tenkree koji su popušili priću o magičnoj ruci onog ciosmita koja kao upravlja njome. A “demokracija” je prisila ili obmana konzumerizmom da te kamatari onaj tko tiska fiat valutu.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Demokratizam ne Demokracija

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije
Reply to  Perun

Demokretenizam bolje rečeno.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling Ma potpuno se slažen. Ja san samo napisa nebitnu primjedbu u komentiranju ovoga članka, ali bitnu za širu sliku funkcioniranja svita. Nisan ni ja ekonomista nego strojar . . . oću reć kako za shvatit kako neki sistem funkcionira triba najprij krenit od početka i nać vezu sa onim kad se problem sagleda od kraja prema početku.
Postoje razlozi zašto se na fakultetu ekonomije ne uče određene stvari i na puno ”zašto” nema odgovora . . . dok u tehnici, a naročito u primitivnoj matematici svako ”zašto” ima suvisli odgovor. Završeni studij ekonomije je dobar i bolji od nezavršenoga, ali ne znači nužno kako se sve naučilo, nekad je to čak otežavajuća okolnost.

Pa meni to ”utrdo” ne znači ništa . . . općenito je društvo sjebala forma, a ne sadržaj. A šta mislin o ”pravopisu” moš pročitat moj odgovor onome pod nickom ”jesam nepismen” 🙂

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije
Reply to  Moreno

Bolje imati zdrav razum a ne diplomu “ekonomiste” kad ti je mozak zabetoniran dogmom u koju vjeruješ a ne propitkuješ sam sebe zašto je njima toliko bitno da ja u to što su me naučili, u stvari programirali kao biorobota, moram vjerovati a ne smijem misliti drugačije. Ti Moreno imaš zdrav razum i sebe propitkuješ pa zato vidiš svijet oko sebe kao da si stavio one naočale iz filma genijalnog Đona Karpentera Dej Liv.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nije to Ps. bilo Vama namjenjeno.
Nego onom Gosp. “jesam nepismen”

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, cista desetka iz ekonomije, eto zasto je politicka ekonomija najbitniji predmet na ekonomskim studijama. Slazem se sa svim, uz jednu ogradu: Danas je Kina ta koja postavlja pravila igre i politicke determinante, a ovo sa Hong Kongom je zalosno, jos jedna obojena revolucija u hibridnom ratu SAD – Kina. Ako ima iole pameti u Hong Kongu, bilo bi im jasno da je za njihov opstanak imperativ i jedini ispravni put inkorporirati se u Kinesku ekonomiju.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Samo pisi kompa ,vazan je smisao tvog komentara ….Nisi u krivu

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Politika se itekako zasniva na ekonomiji.
Samo što države više nisu (ili nisu u potpunosti, kako koja) subjekti, pa se ekonomska politika ne radi za državu kao cjelinu, već za određene interesne grupe, – od kojih neke ovdje svakodnevno spominjemo.
Svijet je pun isprepletenih i često suprotstavljenih interesa ovih grupa. I najjače države balansiraju i usklađuju njihove interese.
Pokatatelji: Nema neovisnih centralnih banaka.
Mikropokazatelj: Ameri zabili rilca i sisaju Sirijsku naftu: opet izjavili da se ne povlače…(povući će se sigurno, sitne ribe).
Btw, realna ekonomija počinje od pojma – potrebe. Hrana, stan…

mudonja
Gost
mudonja
1 godina prije

pa neka tone kad kinezi nemaju muda.

denis
Gost
denis
1 godina prije
Reply to  mudonja

Ne boj se imaju kinezi dovoljno muda samo su pametniji od ovih idiota koje puštaju da se sami unište , na kraju će se ti idioti međusobno loviti za vrat i jedni druge kriviti za to što su si napravili.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  mudonja

Ocigledno mislis pogrenom glavom.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

Nek naprave rezervat od hongciokonga za ove đon wangove što su konektirani na ciokaubojgusare jer su odgojeni da budu robovi pa ne mogu drugačije.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

E sada pohapsiti bagru i naplatiti sve do najmanje cifre. Strašno, pored svih mogućnosti informisanja oni bukvalno zanemare mogućnost uništavanja Hong Konga i dovedu sebe do ovoga

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Dominion je mrtav zivio dominion…Hong kong…napravice Kinezi drugi Hong kong ….veci i ljepsi ….ovaj stari je ,,zastario” ne sluzi narodu Kine

Tra tra tra
Gost
Tra tra tra
1 godina prije

Da, samo što ovi koji podstiču pobunu u Hong Kongu žele da se ta pobuna prenese u Kinu.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Prosvijedi u HG-u i neki kriminalac iz Taiwana 😆
Taj ih je stvorio i održava ih žive ? Ma koja je to priča i koja joj je svrha ?

Max
Member
Max
1 godina prije

Hong Kong su izgradili Britanci ako ga “revolucionari razore to gore po njih same jer će ostati bez grada a Britanija im se neće vratiti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

HongKong je bio osuđen i prije ovih štrajkova…
Zašto se uznemiravati? Stanovništvo će se vjerojatno preseljavati…prema svojim željama i mogućnostima.

magarac
Gost
magarac
1 godina prije

kad su pichke …nemaju muda udarit snažno i poslat onu mulariju na duhovnu obnovu ko i vjerske manjine… nek naprave logor usred hong kong nek ih svi gledaju ko pande

magarac
Gost
magarac
1 godina prije

nek postave koju mongolsku dinastiju da vlada hong kongom…..ti razumiju samo jezik sablje

POVEZANE VIJESTI

Izbornik