Peking zabranjuje trećem američkom ratnom brodu ulazak u kinesku luku usred nemira u Hong Kongu

USS Lake Erie
16 komentara

Kina je odbila zahtjev američke mornarice za pristankom ratnog broda u istočnom lučkom gradu Qingdao. Ovo je drugi je put da je Peking odbio američke brodove, odbivši posjet dvaju ratnih brodova početkom ovog mjeseca.

Američki razarač trebao je stići u kineski grad u nedjelju, izvijestio je Reuters pozivajući se na američkog dužnosnika koji je rekao da je Peking donio takvu odluku malo prije nego što je trebao stići u luku.

Američko Indo-pacifičko zapovjedništvo potvrdilo je da je Kina odbila ugostiti brod, navodi Južna kineska jutarnja pošta.

Američka mornarica nije navela nikakve detalje o tome što je potaknulo odbijanje. Ratni brod postao je treći brod američke mornarice kojem su „zatvorena vrata“ kineskih luka, u nešto više od dva tjedna. Ranije su brodovima USS ‘Lake Erie’ i USS ‘Green Bay’ bilo blokirano pristanište u Hong Kongu, koja se bori od nemira prosvjednika od lipnja.

Protesti, prvobitno potaknuti sada obustavljenim nacrtom zakona o izručenju, narušeni su nasiljem, a  Trumpova administracija otvoreno se miješala u nemire. Na Twitteru je američki predsjednik alarmirao javnost da se kineske trupe navodno kreću prema granici s Hong Kongom. Također je izrazio zabrinutost zbog napada kineske vlade na prosvjednike, pozivajući predsjednika Xi Jinpinga da se sastane s njima.

Dok je američki pokušaj održavanja bukvice izazvao bijes iz Pekinga, Trump je odustao od kritike, rekavši da “ne može zamisliti zašto” bi netko povezao Washington s nemirima u Hong Kongu.

Pitanje u Hong Kongu uzrokovalo je daljnje pogoršanje odnosa između SAD-a i Kine, koje je već bilo zategnuto zbog trgovinskog rata koji je još uvijek u tijeku.

Hong Kong demonstracijeOdbijanje brodova
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Dok je američki pokušaj održavanja bukvice izazvao bijes iz Pekinga, Trump je odustao od kritike, rekavši da “ne može zamisliti zašto” bi netko povezao Washington s nemirima u Hong Kongu. Netko treba Trump podsjetiti da je osoblje Američke Ambasade slikano sa lažnim prosvjednicima.

4 godine prije

Evo Pekingu ideja: Izraziti zabrinutost u vezi vijesti da se američka vojska približila granicama Texasa, a navodno su neke trupe i ušle na njegov teritorij. Pozvati Mexico da uputi protest Washingtonu što svoje trupe dovodi na vjekovno mexičko tlo…..

nije bitno tko
4 godine prije

Potapaj fašiste….

Lucija
4 godine prije

Navodno su Kinezi negirali zabranu pristupa onim brodovima što su trebali uploviti u HK…😊
Inače, po koracima,
1. odlasci u američku ambasadu,
2. ….
3. američki ambasador dolazi na sjednice vlade.

Max
4 godine prije

ispravak draga moja redacijo nije južno kineska jutarnja pošta nego south china morning post to su novine i web portal iz hong konga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI