Pobuna i nasilje u Hong Kongu se više ne mogu tolerirati

Hong Kong prosvjedi - neredi
14 komentara

Nakon što su sukobi pobunjenika i lokalnih snaga sigurnosti u Hong Kongu eskalirali do te mjere u gradu više nitko nije siguran, oglasila se kineska vojska, koja je upozorila nasilne prosvjedne skupine da će u novim slučajevima ekstremnog nasilja reagirati i vratiti red i mir u autonomnu kinesku regiju.

Pobunjenici u Hong Kongu provode brutalne napade na obične građane

Osim što su blokirali javni prijevoz i devastiraju trgovine i supermarkete, te sve što ih podsjeća na prisutnost središnjih vlasti u gradu, što je dovelo do prometnog kaosa i nestašica u trgovinama, pobunjenici u Hong Kongu su počeli provoditi brutalne napade na obične građane.

Napadi hongkonških prosvjednika protiv običnih građana koji imaju različita politička stajališta ili se protive njihovim nezakonitim radnjama su sve učestaliji. Snimke ovih napada možete vidjeti na Facebook stranici China Press ili na internetskom izdanju ovog dnevnog lista na kineskom jeziku.

Nakon stupanja na snagu nedavno donesenog zakona o suzbijanju maski, maskirani pobunjenici raspršili su se u različitim četvrtima Hong Konga, uključujući Mong Kok, Sham Shui Po, Central i Admiralty. Zakon koji zabranjuje nasilnicima da nose maske u ilegalnim okupljanjima imao je odvraćajući učinak, izvještava Global Times.

Međutim, male skupine pobunjenika, koji se pridržavaju strategije „udri i bježi“, ciljaju na obične građane čija je jedina krivica da se ne slažu s njihovim nasilnim radnjama i ne podržavaju njihove instrumentalizirane zahtjeve za „više demokracije“.

Na jednom od videa, kojeg možete vidjeti na FB stranici China Press, taksist u crvenoj košulji je pokušao proći barikade kojima su pobunjenici blokirali put u Sham Shui Po u nedjelju popodne. Zbog toga ga je okružila bijesna rulja, a nakon toga je taksisti bio žrtva brutalnog napada. Na internetu postoje više videozapisa koji prikazuju ovaj napad.

VIDEO: Napad na taksista koji je htio proći barikadu u četvrti Sham Shui Po

Pobunjenici koriste duge štapove od bambusa, koji se često koriste kao u građevinskim radovima i obnovi zgrada.

Napadati obične ljude čini se da je postala uobičajena praksa u redovima terorista koji se pozivaju na demokraciju. Novinari Global Timesa svjedočili su da ako prolaznici imaju različita mišljenja ili uđu u sukob s prosvjednicima, uglavnom  na kraju budu brutalno napadnuti.

U subotu navečer su napali čovjeka samo zato što je ušao u verbalni sukob s nasilnicima.

U petak su pobunjenici napali nižeg službenika banke JP Morgan u središtu grada, samo zato što je rekao: “Ipak smo mi svi Kinezi.”

Pobunjenici su napali glumicu Celine Ma, tijekom napada na podružnicu Banke Kine.

“Utrčali su da me udarili i uzeli su mi telefon”, rekla je, dok je krvarila iz usta, osuđujući nerede koje na Zapadu i dalje nazivaju mirnim demonstracijama.

Scenarij je isti i recitiran je u raznim dijelovima svijeta, od Ukrajine do Venezuele.

VIDEO: Napad na stanovnika kontinentalne Kine i nižeg zaoslenika banke JP Morgan u Hong Kongu

No, kineska vojska je poručila da više neće dozvoliti da nasilne skupine zavladaju gradom.

„Incidenti su ozbiljno zaprijetili životu i sigurnosti građana Hong Konga. To se ne smije tolerirati i mi to najsnažnije osuđujemo“, poručio je zapovjednik garnizona kineske vojske u Hong Kongu, osuđujući time prvi put demonstracije koje traju u toj autonomnoj regiji od lipnja.

Chen Daoxiang je kasno u srijedu u Hong Kongu, pri obilježavanju 70. godišnjice pobjede Narodne oslobodilačke vojske Kine, kazao kako se nedavno dogodio “niz iznimno nasilnih incidenata”, prenosi list South China Morning Post.

“Incidenti su ozbiljno zaprijetili životu i sigurnosti građana Hong Konga. To se ne smije tolerirati i mi to najsnažnije osuđujemo”, rekao je Chen Daoxiang .

South China Morning Post, „prodemokratski“ medij iz Hong Konga,  prenosi i kako je garnizon u srijedu objavio videosnimku vojske koja izvodi vježbe zaustavljanja prosvjeda.

Iako ga SCMP nije objavio, video navodno prikazuje nekoliko jedinica vojnika i vojnih vozila koji se kreću praznim ulicama i brdima koje sliče onima u Hong Kongu, potom iz strojnica pucaju na neprikazane mete, a u kasnijim scenama vojnici odvode civile u lisicama. Snimka je objavljena u trenutku dok zapadni mediji šire paniku zbog „sve veće prisutnosti kineske vojske na granici s Hong Kongom“.

South China Morning Post dodaje kako se u susjednoj provinciji Guangdong okupilo čak 190 000 policajaca na vježbi uoči godišnjice Narodne oslobodilačke vojske Kine.

Iako nije neuobičajeno da kineska vojska vježba bilo gdje, pa i na tom području, SCMP piše kako su mnogi zabrinuti zbog povećanog broja policijskih službenika.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost u ostavci, John Bolton, za Fox News je rekao kako je “čuo glasine od prijatelja u regiji kako Peking gomila vojsku“ i svi strahuju da bi Hong Kong mogao postati novi Tienanmen na kojem je 1989. kineska vojska krvavo ugušila „prodemokratske prosjede“. O tome što se od travnja do lipnja 1989. događalo u Pekingu pisali smo ranije i možete se podsjetiti u prethodnoj analizi na tu temu.

Malo je vjerojatno da će središnje vlasti Kine posegnuti za prekomjernom silom u gušenju pobune u Hong Kongu, ali ono što se događa proteklih dana govori da će se nasilje sigurno suzbiti ili će se Peking odlučiti za rješenje u kojem će Hong Kong prepustiti razaranju i ostaviti ga u ruševinama, a sve aktivnosti preseliti u obližnji Shenzen. Naime, Kina je već pokrenula razvojni program u Shenzenu, blizu Hong Konga, ali pod nadzorom Pekinga, gdje se gradi novi ulaz u zemlju. Peking se boji uništenja Hong Konga i priprema alternativu, a ruševine Hong Konga bi mogle ostati sjećanje i upozorenje na posljedice još jedne epizode neokonzervativnog ludila

Hong Kong – Hoće li ostati samo ruševine?

Blokada javnog prijevoza i vandalizam su Hong Kong pretvorili azijski Caracas (VIDEO)

Tienanmen – 30 godina jedne najvećih američkih laži o “demokratskom ustanku”

VIDEO: Cina Press / VIDEO – Napad na Celine Ma: Facebook Video

Hong Kong demonstracije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Ma dajte, Kina je velika bar u njoj ima mjesta pa čak i za nove zatvore.

Ive Oldtimer
4 godine prije

Sve te demonstarcione teroriste pohapsiti i razmijesti ih diljem Kine da rade u kamenolomima sa macolom ili tradicionalnu poljoprivredu sa motikom jedno 10 godina.

Kajzer Soze
4 godine prije

Lijepo ja govorim izvesti tenkove, pogaziti govna a onda u grad uvesti vojnu upravu pa ko hoće da protestuje neka izađe ponovo na ulicu !

Abe Tse deja-vu
4 godine prije

To im Kinezi smještaju nasilje, vojska prerušena u nasilne demonstrante. Ok, pojma nemam, ali nije nemoguce. Ili to rade samo po Europi?

šiljo
4 godine prije

ma dajte molim vas ljepo, pa u Kong Hongu se samo provodi #DEMOKRATSKA KULtURNA REVOLUCIJA neo Mjau Če Tunga !*

Max
4 godine prije

“Obojena” revolucija.

Zadranin
4 godine prije

Srušiti Hong Kong, i napraviti Hong Shenzen. 😜😂

Mislim stvarno, ovi dečki i dečkice (cure..) misle da će im vlasti progledati kroz prste zbog svih ovih s*ranja što su izveli, i izvode ovih zadnjih par tjedana.

Pa kad vas policija uhvati tući, ili ne daj bože/alah/buda.. pa da puste vojnike na vas.. pa nećete više nikad u životu ni pomislit protestirati u vezi bilo čega.

Vlast te samo baci u najdublju jamu, i baci ključ.

Ili te stavi u lance, da ti pijuk i lopatu, i kopaj ceste,jame, rovove itd. Aj nemoj kopati, pa kad te pukne onim “savitljim pendrekom” preko leđa ili bubrega.. pa ćeš vidit kako’š kopati.

Ajte kući, dok još imate Hong Kong.

P***!

Bokan
4 godine prije

Predlažem da Rusija vojno intervenira i stavi Hong Kong pod zaštitu kao što je to uradila sa Osetijom, Abhazijom i Krimom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI